Hirdetés
Kezdőlap Hírek Emelik a minimálbért Horvátországban
No menu items!

Emelik a minimálbért Horvátországban

A horvát kormány november 1-jével megemeli a minimálbért nettó 4220 kunára (231 ezer forint) az eddigi 3750 kunáról (202 ezer forint) – jelentette be Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök.

Plenkovic rámutatott, hogy a mostani emeléssel az elmúlt hat év alatt 50 százalékkal, azaz nettó 1256 kunával (68 ezer forint) nőnek az országban a minimálbérek.

Kiemelte: előrejelzések szerint 2024 nyarára az átlagkereset így eléri a nettó 8200 kunát (450 ezer forint), amely az idén júliusban már 7576 kuna (415 ezer forint) volt. A nettó átlagfizetés hat év alatt 34 százalékkal, több mint 1900 kunával nőtt – mondta.

Andrej Plenkovic

A miniszterelnök jelezte, hogy az idei tanév második felében minden általános iskolás számára ingyenes iskolai étkeztetést biztosítanak.

Szavai szerint ez 311 ezer gyereket érint majd elsőtől nyolcadik osztályig, és évente csaknem 550 millió kunát (30 milliárd forint) szánnak erre az intézkedésre.

A kormányfő megemlítette az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó terveiket is, amelyről egy nappal korábban a parlamentben számolt be bővebben. Akkor elmondta, hogy a törvény elfogadása esetén egy éven belül – néhány kivételtől eltekintve – legfeljebb 16 hétig lehetnek majd vasárnap is nyitva az üzletek.

Ha vasárnap dolgozik valaki, akkor a munkáltatónak ezt megfelelően kell honorálnia, ha nem akar dolgozni, akkor ezért nem bocsáthatják el – magyarázta Plenkovic.

Nem a figyelemelterelés miatt javasoljuk a kereskedelmi törvény módosítását, hanem azért, hogy teljesítsük programszerű ígéretünket” – hangsúlyozta a miniszterelnök a parlamentben, hozzátéve: azért döntöttek az intézkedés mellett, mert egyensúlyt akarnak teremteni a magán- és az üzleti élet között, és ápolni akarják a családi értékeket.

Horvátországban eddig az üzletek vasárnapi zárva tartására tett kísérletek mindegyike kudarcot vallott. 2003-ban Ivica Racan szociáldemokrata kormányfő rendelte el az üzletek vasárnapi zárva tartását, de az alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte az erről szóló törvényt. Öt évvel később az Ivo Sanader vezette jobboldali kormány is próbálkozott, de a taláros testület ezt is elvetette. Plenkovic kormánya tavaly már egyszer előállt ezzel a tervvel, de akkor a koronavírus-járvány miatt nem szavazták meg a törvénymódosítást. A vállalkozók egyebek között azzal érveltek, hogy a vasárnapi zárva tartás akadályozná a felzárkózásukat a pandémia idején elszenvedett veszteségek után.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Oda a munkahelyek? Már a legnagyobb multikra hajt a mesterséges intelligencia úttörője

Az OpenAI ígéretet tett arra, hogy a ChatGPT Enterprise ügyfeleinek adatait nem használják fel a modellek képzéséhez.

Az otthonfelújítási program a családi házak energiahatékonyságának javítását szolgálja

A pályázati feltételek mielőbbi véglegesítése érdekében a program társadalmi egyeztetése akár már a következő hetekben megkezdődhet

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Júniusban indulhat az otthonfelújítási korszerűsítési program

Az energiaigény és ezáltal az energiafogyasztás csökkentésével a cél, hogy minél inkább a rezsivédett sávhatár alatt tudjon mindenki maradni.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.