Hirdetés
Kezdőlap Turizmus Érdemes figyelni: az előfoglalási kedvezmény veszi át a last minute helyét
No menu items!

Érdemes figyelni: az előfoglalási kedvezmény veszi át a last minute helyét

Illusztráció: Bigstock

A Covid hatására jelentősen megváltozott az utazási irodák üzletpolitikája. Zsebők Tamás, a kulturális körutazásokra specializálódott Z(s)eppelin Utazási Iroda ügyvezető igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta: annak ellenére, hogy piac folyamatosan növekszik, a pandémia alatt tartalékjaikat részben felemésztett utazási irodák most a biztonságra törekedve a korábbinál kisebb árualapot kötnek le előre a folyamatos külső nagy kitettségeknek köszönhetően. A főszezonban ezért nem lehet számítani last minute kedvezményekre. Helyette a most, március végéig tartó előfoglalási szezonban lehet élni a kedvezményekkel.

Az előzetes félelmekkel szemben az utazási piac köszöni, jól van. A tavaly nyári kiemelkedő forgalom után a növekvő infláció, a forint árfolyamromlása és a drasztikus energiaár-emelkedés ellenére sem csökkent a kiutazási kedv. Ennek köszönhetően a Z(s)eppelin is eredményes adventi, szilveszteri időszakot könyvelhetett el, miközben az év elején a karneváli szezon is telt házas csoportokkal zajlott. Ez a kedvező tendencia ráadásul tavasszal is folytatódik, amit jól mutat, hogy a Z(s)eppelin csoportos repülős csoportjai egészen pünkösdig, szinte mind megteltek és a buszos utaknál is alig maradt már szabad hely. Mindez úgy, hogy az utazási iroda flottája ma már hat modern buszból áll, ami azt jelenti, hogy 2019-hez képest növekedett a luxus autóbuszok száma.

Új célállomásokkal gyarapodva

Zsebők Tamás szerint a most tapasztalható forgalom-növekedésben náluk az is szerepet játszik, hogy folyamatosan keresik azokat az új helyszíneket, programokat, amivel rendszeres újdonságokkal gyarapítják a kínálatot az árualapban megmaradt régi kedvencek mellett. Idén így a nagyjából ötezer kilométernél nagyobb távolságra induló utak programját jelentősen lerövidítették azzal, hogy az oda és a visszautazás már repülővel történik.

Zsebők Tamás

Mondván, amíg a francia Riviérára továbbra is busszal mehetnek a csoportok, a távolabbi provence-i, bordeaux-i utakat már teljes mértékig repülőssé alakították az oda- és visszautazás tekintetében, ami kétszer két nappal rövidítette le a programot, amelynek korábbi elemei mellé még újabbak is társultak. Így például a Cognac nevű településen, a híres Remy Martin-nél a nemes italokat kacsamáj kíséretében kóstolhatják a csoport tagjai, míg Bordeaux-ban a nemes borok ízlelése mellett igazi gasztronómiai élményt jelentő borvacsorák teszik teljessé a különleges élményeket.

Ami pedig az új célállomásokat illeti, az egészen novemberig tartó nyári főszezon újdonságai közül kiemelkedik a Srí Lanka nagykörutazás Maldív-szigetek nyaralással, nyárbúcsúztató Párizsban, Izland nagykörutzás, a gejzírek földje és Grönland.

Az ügyvezető szerint az elmúlt évek tapasztalata messze rácáfolt arra, hogy a buszos turizmus leáldozóban van. A Z(s)eppelinnél, aki tavaly tavasszal a Covid után elsőként indított buszos utat a Balaton északi partjára, már akkor megtapasztalták, hogy az utasok milyen örömmel szálltak fel a megszokott közlekedési eszközre. Tavaly nyáron, a reptereken kialakult káosz idején pedig azért is értékelődött fel ez az utazási forma, mert a buszos utazásnál minden előre kiszámíthatóan működik.

Most van kedvezmény

A legnagyobb változást más jelenti a piacon. Az, hogy az idén senkinek nem érdemes a last minute kedvezményekre várni. Mert ahogy a járványhelyzet és a költségek emelkedése miatt az emberek otthon is elkezdtek spórolni, úgy a járványhelyzetben a tartalékaik nagy részét elveszített utazási irodák is mindent megtesznek azért, hogy minimalizálják kockázatot. A nyári árualap megteremtése, a repülőhelyek és a szállodai szobák lefoglalása ugyanis rendkívül költséges és ezért nagy veszélyeket rejt magában, ha ahhoz nem társul biztos kereslet. Nem véletlen, hogy 2019-hez képest még mindig kevesebb charter indul és a nyárra lekötött szállodai szobakontingens is szerényebb, mint korábban.

A szakember szerint ezért nem várhatók last minute kedvezmények a főszezonban. Aki viszont már most szeretné bebiztosítani az utazását és kedvezményt is szeretne hozzá, annak a március végéig tartó, nagyjából 10 százalékos kedvezményt ígérő előfoglalási szezonban érdemes lefoglalnia a nyári, őszi utazását.

Kocsis Erika

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...

Hitelminősítők: Magyarország befektetésre alkalmas maradt

Újabb megerősítését nyert a Magyarország iránti töretlen bizalom, a...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.