Kezdőlap Turizmus Érdemes figyelni: az előfoglalási kedvezmény veszi át a last minute helyét
No menu items!

Érdemes figyelni: az előfoglalási kedvezmény veszi át a last minute helyét

Illusztráció: Bigstock

A Covid hatására jelentősen megváltozott az utazási irodák üzletpolitikája. Zsebők Tamás, a kulturális körutazásokra specializálódott Z(s)eppelin Utazási Iroda ügyvezető igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta: annak ellenére, hogy piac folyamatosan növekszik, a pandémia alatt tartalékjaikat részben felemésztett utazási irodák most a biztonságra törekedve a korábbinál kisebb árualapot kötnek le előre a folyamatos külső nagy kitettségeknek köszönhetően. A főszezonban ezért nem lehet számítani last minute kedvezményekre. Helyette a most, március végéig tartó előfoglalási szezonban lehet élni a kedvezményekkel.

Az előzetes félelmekkel szemben az utazási piac köszöni, jól van. A tavaly nyári kiemelkedő forgalom után a növekvő infláció, a forint árfolyamromlása és a drasztikus energiaár-emelkedés ellenére sem csökkent a kiutazási kedv. Ennek köszönhetően a Z(s)eppelin is eredményes adventi, szilveszteri időszakot könyvelhetett el, miközben az év elején a karneváli szezon is telt házas csoportokkal zajlott. Ez a kedvező tendencia ráadásul tavasszal is folytatódik, amit jól mutat, hogy a Z(s)eppelin csoportos repülős csoportjai egészen pünkösdig, szinte mind megteltek és a buszos utaknál is alig maradt már szabad hely. Mindez úgy, hogy az utazási iroda flottája ma már hat modern buszból áll, ami azt jelenti, hogy 2019-hez képest növekedett a luxus autóbuszok száma.

Új célállomásokkal gyarapodva

Zsebők Tamás szerint a most tapasztalható forgalom-növekedésben náluk az is szerepet játszik, hogy folyamatosan keresik azokat az új helyszíneket, programokat, amivel rendszeres újdonságokkal gyarapítják a kínálatot az árualapban megmaradt régi kedvencek mellett. Idén így a nagyjából ötezer kilométernél nagyobb távolságra induló utak programját jelentősen lerövidítették azzal, hogy az oda és a visszautazás már repülővel történik.

Zsebők Tamás

Mondván, amíg a francia Riviérára továbbra is busszal mehetnek a csoportok, a távolabbi provence-i, bordeaux-i utakat már teljes mértékig repülőssé alakították az oda- és visszautazás tekintetében, ami kétszer két nappal rövidítette le a programot, amelynek korábbi elemei mellé még újabbak is társultak. Így például a Cognac nevű településen, a híres Remy Martin-nél a nemes italokat kacsamáj kíséretében kóstolhatják a csoport tagjai, míg Bordeaux-ban a nemes borok ízlelése mellett igazi gasztronómiai élményt jelentő borvacsorák teszik teljessé a különleges élményeket.

Ami pedig az új célállomásokat illeti, az egészen novemberig tartó nyári főszezon újdonságai közül kiemelkedik a Srí Lanka nagykörutazás Maldív-szigetek nyaralással, nyárbúcsúztató Párizsban, Izland nagykörutzás, a gejzírek földje és Grönland.

Az ügyvezető szerint az elmúlt évek tapasztalata messze rácáfolt arra, hogy a buszos turizmus leáldozóban van. A Z(s)eppelinnél, aki tavaly tavasszal a Covid után elsőként indított buszos utat a Balaton északi partjára, már akkor megtapasztalták, hogy az utasok milyen örömmel szálltak fel a megszokott közlekedési eszközre. Tavaly nyáron, a reptereken kialakult káosz idején pedig azért is értékelődött fel ez az utazási forma, mert a buszos utazásnál minden előre kiszámíthatóan működik.

Most van kedvezmény

A legnagyobb változást más jelenti a piacon. Az, hogy az idén senkinek nem érdemes a last minute kedvezményekre várni. Mert ahogy a járványhelyzet és a költségek emelkedése miatt az emberek otthon is elkezdtek spórolni, úgy a járványhelyzetben a tartalékaik nagy részét elveszített utazási irodák is mindent megtesznek azért, hogy minimalizálják kockázatot. A nyári árualap megteremtése, a repülőhelyek és a szállodai szobák lefoglalása ugyanis rendkívül költséges és ezért nagy veszélyeket rejt magában, ha ahhoz nem társul biztos kereslet. Nem véletlen, hogy 2019-hez képest még mindig kevesebb charter indul és a nyárra lekötött szállodai szobakontingens is szerényebb, mint korábban.

A szakember szerint ezért nem várhatók last minute kedvezmények a főszezonban. Aki viszont már most szeretné bebiztosítani az utazását és kedvezményt is szeretne hozzá, annak a március végéig tartó, nagyjából 10 százalékos kedvezményt ígérő előfoglalási szezonban érdemes lefoglalnia a nyári, őszi utazását.

Kocsis Erika

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Szlovákiában is visszavonták a Novis Biztosító engedélyét

A Szlovák Nemzeti Bank június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét. A társaságnak a Magyar Nemzeti Bank már négy éve megtiltotta életbiztosításai magyarországi forgalmazását.

Kőbe vési a kormány az értékpapírügyletek tranzakciós illetékét

A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomagból kiderül, hogy olyan ideiglenesnek mondott...

Államháztartás: hét éve nem látott májusi hiány

Május végéig az államháztartás központi alrendszere 2763,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Az ötödik hónapban 53,6 milliárd forint volt hiány, ami az elmúlt hét év legalacsonyabb május havi hiánya - közölte a Pénzügyminisztérium.

Van egy ország, amely kisegítheti Kínát a gazdasági bajból

A kínai gazdasági fellendülés a jelek szerint meglehetősen ingatag lábakon áll, a népköztársaság külkereskedelme ugyanis drasztikusan visszaesett. Van azonban egy ország, amely túlsegítheti a bajokon.

Hírek

Szlovákiában is visszavonták a Novis Biztosító engedélyét

A Szlovák Nemzeti Bank június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét. A társaságnak a Magyar Nemzeti Bank már négy éve megtiltotta életbiztosításai magyarországi forgalmazását.

Új elektromos köztisztasági járművek állnak szolgálatba Budapesten

Hat új elektromos köztisztasági célgép áll szolgálatba Budapesten - közölte a Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Köztisztasági Divízió.

Orbán Viktor: megkezdtük a felkészülést az uniós elnökségre

Orbán Viktor miniszterelnök és kormányának tagjai szerdán részt vettek a 2024. második félévi magyar EU-elnökség tanácsi formációit elnöklő miniszterek felkészítő fórumán a Karmelita kolostorban - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA és a Digitális Kereskedelmi Szövetség

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) és a Digitális Kereskedelmi Szövetség (DKSZ) a magyar e-kereskedők export hajlandóságának és külpiacra lépésének fejlesztése érdekében.

Ezzel pazarolják el a magyarok a legtöbb időt a munkahelyen

Ahogy egyre többünk munkája kapcsolódik szorosan az internethez, egyre...

Az EU lépni akar, hogy az embercsempészek ne reptessék a migránsokat

Az Európai Bizottság új intézkedéseket javasolt annak érdekében, hogy visszaszorítsa a fuvarozás egyre növekvő, bűnözői hálózatok általi visszaélésszerű használatát az EU-ba irányuló irreguláris migráció elősegítésére.

Földrengés volt Horvátország magyar határhoz közeli részén

Földrengés volt kedd hajnalban, 4.14 órakor Horvátországban 3,3-as magnitúdóval, Eszék közelében, a magyar határtól 10 kilométerre - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Elindult Az Év Felelős Foglalkoztatója pályázat

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg évek óta nagysikerű Az év felelős foglalkoztatója díj pályázatát az OFA Nonprofit Kft. - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Gazdaság

Kőbe vési a kormány az értékpapírügyletek tranzakciós illetékét

A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomagból kiderül, hogy olyan ideiglenesnek mondott terheket is állandóvá tesz a kormány, amelyeket az extraprofitadó részeként eredetileg csak 2022-re és 2023-ra...

Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács májusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa május végi ülésén az alapkamat 13,0 százalékon tartásáról, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlábának 100 bázispontos csökkentéséről 19,50 százalékra és az egynapos jegybanki betét kamatlábának 12,50 százalékon tartásáról a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.

Ezek a megtakarítások úszhatják meg az új 13%-os adót

Mivel az szja-törvény szerint nem minősül kamatjövedelemnek a legalább 10 évig tartott nyugdíjcélú megtakarítások hozama, nem csak a 15 százalékos kamatadó, hanem a szerda éjjel rendeletben bevezetett 13%-os szocho-t sem kell megfizetni például a nyugdíjcélú megtakarítások után - értelmezi a GRANTIS a szociális hozzájárulási adó (szocho) eltérő alkalmazásáról szóló rendeletet.

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.