Hirdetés
Kezdőlap Hírek Észak-Korea lezárt - a párt elismerte, hogy az országban megjelent a koronavírus
No menu items!

Észak-Korea lezárt – a párt elismerte, hogy az országban megjelent a koronavírus

Egy nemrégiben készült ENSZ-jelentés szerint Észak-Korea és Eritrea az egyedüli két olyan ország a világon, amely nem látte el védőoltással a lakosságát. Illusztráció: Bigstock

Kim Dzsong Un elrendelte az összes észak-koreai város lezárását, miután a kommunista állam először elismerte, hogy a koronavírus megjelent a határain belül.

Súlyos helyzet alakult ki egy lopakodó vírus körzetünkbe való behurcolása miatt” – közölte hivatalosam az észak-koreai központi hírügynökség (KCNA). Egy pártértekezleten, amelyen Kim is részt vett, a hatóságok “maximális vészhelyzetre” emelték az ország nemzeti karanténintézkedéseit – tette hozzá.

Kim elrendelte, hogy “az ország minden városában és megyéjében alaposan zárják le a területüket“, hogy “teljesen megakadályozzák a rosszindulatú vírus terjedését” – írta a KCNA.

Csütörtökig a Kim-rezsim tagadta, hogy bármilyen Covid-fertőzéses eset lenne, amit amerikai, japán és más országok szakértői kétségbe vontak. A külföldről érkező oltóanyagokat is visszautasította, a jelentések szerint a tervezett szállítmányokat azért függesztették fel, mert Észak-Korea nem volt hajlandó betartani az Egészségügyi Világszervezet által támogatott Covax szervezet szabályait.

2020 augusztusában Észak-Korea közölte, hogy elindítja a vírus elleni vakcina kifejlesztését, de azóta alig tett említést a projektről. Egy esetleges Covid-járvány Észak-Koreában, ha széles körben elterjed, pusztító hatású lehet, mivel az ország egészségügyi ellátórendszere elavult, és valószínűleg nincs vakcina. Egy nemrégiben készült ENSZ-jelentés szerint Észak-Korea és Eritrea az egyedüli két olyan ország a világon, amely nem látte el védőoltással a lakosságát.

“Jelenleg nincs más választásuk, mint hogy Kínához hasonlóan zárlatokat vezessenek be, mivel nincsenek gyógyszereik, és senkit sem oltottak be”

– mondta Lee Sang-keun, a dél-koreai kémügynökséghez tartozó Nemzetbiztonsági Stratégiai Intézet stratégiai kutatási igazgatója.

A járvány kitörése segíthet megválaszolni egy sürgető kérdést is a jelenleg a világ körül keringő, rendkívül fertőző omikron változat súlyosságával kapcsolatban, bár Észak-Korea nem engedi be a külső egészségügyi tisztviselőket.

A tudósok véleménye megoszlik arról, hogy az omikron kevésbé veszélyes-e, mint a 2019 végén Vuhanban felbukkant eredeti kórokozó, vagy csak a védőoltások és a korábbi fertőzésekből származó immunitás tompította a hatását.

Észak-Korea drasztikus járványügyi intézkedései súlyosbították a rezsim gazdasági gondjait, különösen Kínával, a legnagyobb és szinte egyetlen kereskedelmi partnerrel. A nemzetközi szankciókkal együtt az intézkedések Észak-Korea gazdaságát erősen megviselték.

Rendkívül szokatlan, hogy Észak-Korea reggel tart egy találkozót, majd azonnal közzéteszi az eredményt az állami médián keresztül” – mondta Yang Moo-jin, a szöuli Észak-Koreai Tanulmányok Egyetemének professzora.

Ez közvetett üzenet lehet, hogy Phenjan hajlandó együttműködni a nemzetközi közösséggel a koronavírus ügyében” – mondta Yang, hozzátéve, hogy ezek között szerepelhet a Dél-Korea és az Egyesült Államok által nyújtott humanitárius segítség, amely “végső soron elősegítheti” a Phenjan és Washington közötti tárgyalások újrafelvételét.

A dél-koreai elnöki hivatal közölte, nyitott arra, hogy humanitárius segítséget nyújtson Észak-Koreának, ám további részleteket nem közöltek.

A vírus behatolása

Észak-Korea egy pártértekezleten számolt be arról, hogy a KCNA szerint vasárnap Phenjanban egy meg nem nevezett csoporttól gyűjtött mintákból kimutatta az omikron variánst.

Lee, a nemzetbiztonsági intézet munkatársa elmondta, hogy a vírus többféle úton is behatolhatott Észak-Koreába, többek között az észak-koreai-kínai vasúti teherszállítási vonalon keresztül, bár ez nemrég leállt, miután Kína lezárta Dandong határvárosát.

De ott van a nampói kikötő útvonala. És bár ezt mondják, a csempészetet nem 100 százalékban ellenőrzik” – mondta Lee, hozzátéve, hogy a határ mentén olyan folyók is vannak, amelyek elég sekélyek ahhoz, hogy az emberek át tudjanak menni rajtuk.

A kitörés kisiklathatja Phenjan nukleáris fegyverkísérletre irányuló erőfeszítéseit is – mondta Yang, az Észak-Koreai Tanulmányok Egyetemének munkatársa.

Nem zárhatjuk ki teljesen, hogy Észak-Korea a vírushelyzet miatt elhalasztja a tervezett atomkísérletet. Ha azonban széles körben elterjed a félelem az emberek között, a phenjani tisztviselők keményebb álláspontot képviselhetnek, és több provokációval folytathatják, hogy eltereljék az emberek figyelmét a vírusproblémáról” – mondta Yang. (Bloomberg)

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Székesfehérvár turisztikai újdonsága, az Alba Aréna

Az Alba Aréna e naptól izgalmas programokkal várja a látogatókat, valamint bérelhető konferenciatermekkel, elérhető szolgáltatásokkal az üzleti partnereket.

Nagy Márton: jövőre újraindul a gazdasági növekedés

Nagy Márton: Kell az új munkaerő, de alapvetően nem vendégmunkásokra, hanem magyar munkavállalókra van szükség, ezáltal az inaktivitás is tud csökkenni

Jelentősen növekedhet az okoszebrák száma Magyarországon

Az út két szélén elhelyezett érzékelők és az útburkolatba helyezett nagy fényerejű LED prizmák villogó jelzéssel hívják fel az autósok figyelmét, mielőtt a gyalogos a zebrára lép.
Hirdetés

Hírek

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.