Hirdetés
Kezdőlap Hírek Európa rájött, hogy védenie kell magát
No menu items!

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét. Az ajánlás azokat, az Unió gazdasági biztonsága szempontjából kritikus fontosságú területeket sorolja fel, amelyeket a tagállamokkal közös további kockázatértékelésnek kell alávetni.

Az ajánlás előzménye az európai gazdasági biztonsági stratégiáról szóló közös közlemény, amely átfogó és stratégiai jellegű megközelítést vezetett be az Unió gazdasági biztonságára vonatkozóan.

Az elfogadott ajánlás az átfogó megközelítés részét képező négy kockázattípus egyikének, nevezetesen a technológiabiztonsággal és a technológia kiszivárgásával kapcsolatos kockázatnak az értékeléséhez kapcsolódik. A kockázatértékelés objektív jellegű lesz, és jelenleg sem az eredményei, sem az eredmények megtett intézkedések nem jósolhatók meg. Az ajánlásban a Bizottság tíz kritikus fontosságú technológiai területet sorol fel, amelyek kiválasztása a következő kritériumok alapján történt:

  • a technológia támogató és transzformatív jellege,
  • a polgári és katonai felhasználás fúziójának kockázata,
  • a technológia emberi jogi visszaélésre való felhasználásának kockázata.

A tíz kritikus fontosságú technológiai terület közül az ajánlás kiemel négy területet, amelyeken a Bizottság megítélése szerint nagy valószínűséggel merülnek fel rendkívül érzékeny és közvetlen kockázatok a technológiabiztonsággal és a technológia kiszivárgásával kapcsolatban:

  • fejlett félvezető technológiák,
  • mesterségesintelligencia-technológiák,
  • kvantumtechnológiák,
  • biotechnológiák.

A Bizottság azt javasolja, hogy a tagállamok a Bizottsággal együttműködve az év végéig folytassanak le közös kockázatértékelést erre a négy területre vonatkozóan. A végrehajtás strukturálása érdekében az ajánlás lefekteti a kockázatértékelés elvégzésére vonatkozó alapelveket, ilyen például a magánszektorral való konzultáció és az információk bizalmas kezelése.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az Otthonfelújítási program felhívását szakmai egyeztetés előzi meg

Júniustól indul az Otthonfelújítási program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja, a programban június 3-tól az MFB Pontokon keresztül lehet részt venni.

Megkezdte működését Bécs első zöldhidrogén-üzeme

Az emelkedőkkel és gyakori megállókkal tarkított vonalon jövő évtől tíz portugál gyártmányú, akadálymentes CaetanoBus szállítja majd az utasokat. 

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

2030-ig megkétszereződik a geotermikus energia hazai felhasználása

Március elején nyílt meg a Svájci Alap forrásaiból finanszírozott 5,3 milliárd forintos felhívás egyebek mellett meglévő termálkutak korszerűsítésének vagy állami tulajdonban levő szénhidrogén-kutak termálkúttá alakításának támogatására
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.