Hirdetés
Kezdőlap Egészség-ügy Az európaiak kivannak: a mentális egészséget kulcskérdésnek tartják
No menu items!

Az európaiak kivannak: a mentális egészséget kulcskérdésnek tartják

Kásler: jövő júliusban kezdődik az egészségügyi közalkalmazottak, védőnők bárfejlesztése Kép: azuzlet.hu

A mentális egészség világnapjának előestéjén jelent meg a mentális egészségről szóló új Eurobarométer felmérés, amelyből kiderül, hogy Európában tízből kilenc ember (89%, Magyarországon 92%) szerint a mentális egészség előmozdítása ugyanolyan fontos, mint a fizikai egészség védelme. Azzal az állítással azonban, hogy a mentális egészségügyi zavarokkal küzdők ugyanolyan szintű ellátásban részesülnek, mint a valamilyen fizikai betegségben szenvedők, csak a válaszadók kevesebb mint fele értett egyet.

Ráadásul a válaszadók 46%-a (Magyarországon 56%-a) úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt tizenkét hónap során küzdött valamilyen érzelmi vagy pszichoszociális problémával, és tapasztalt magán például depressziós vagy szorongásos tüneteket. A felmérés szerint az említett mentális egészségügyi problémákkal küzdő válaszadók több mint fele (54%), Magyarország esetében pedig háromnegyede (75%) nem kapott segítséget szakembertől. Ezek az eredmények is igazolják, hogy rendkívül fontos a mentális egészséggel kapcsolatos uniós szintű munka folytatása.

A ma közzétett Eurobarométer felmérés megerősíti, hogy a közelmúltbeli események, többek között a Covid19-világjárvány, Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja, a klímaválság, illetve más társadalmi és gazdasági hatások tovább rontották az európai lakosság már egyébként sem jó mentális egészségét. A Covid19-világjárvány előtt az EU-ban minden hatodik ember szenvedett valamilyen mentális egészségügyi problémától, és ez a helyzet csak tovább romlott. A válaszadók többsége szerint a világban mostanában történt események befolyásolták a mentális egészségüket, 44% (Magyarországon 43%) szerint „kis mértékben”, 18% (Magyarországon 23%) szerint pedig „jelentős mértékben”.

A mentális egészség az egészség szerves része, és az Európai Bizottság prioritásként kezeli a kérdést. Ezért is szervezett meg holnapra egy hibrid konferenciát, amelyre Brüsszelben és az online térben kerül sor. A Sztella Kiriakídisz biztos vezette félnapos rendezvényen felszólal többek között Dr. Takács Péter, Magyarország egészségügyért felelős államtitkára is.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A gútai számítógép újjáépítő a NASA-nál is vonzóbb lett

A Furbify egy olyan startup, amely a másodlagos piacon, a használt számítógépek makulátlan felújításával és az ehhez kapcsolódó webshoppal több millió eurós forgalmú, már több kontinensen is érdekeltséggel bíró céggé nőtte ki magát.  

Hát ez bejött: megnyitotta magyarországi áruházát a fast fashion ikon

A magyarországi üzletnyitás több mint 8 millió eurós beruházásból valósult meg és több mint 180 munkahelyet teremtett a régióban. Magyarország a vállalat 17. piaca világszerte és a 6. Közép- és Kelet-Európában.

Így nem bukunk a kötelező üvegvisszaváltáson

Az üzletekben június 30-ig még mind a régi, nem visszaváltható, és már az új, visszaváltható palackok elérhetők lesznek.

MNB: továbbra is stabil a magyar bankrendszer

Az elvégzett stressztesztek alapján a hazai hitelintézeti szektor súlyos, nagyon kis valószínűséggel bekövetkező sokk esetén is teljesítené a likviditásra és a tőkemegfelelésre vonatkozó szabályozói előírások.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...