Kezdőlap Világgazdaság Európai Központi Bank: megállt a növekedés, rekordszintű az infláció az eurózónában
No menu items!

Európai Központi Bank: megállt a növekedés, rekordszintű az infláció az eurózónában

A gazdasági bővülés szinte megállt az euróövezetben, a költségek pedig nőni fognak, mivel a döntéshozók rekordszintű inflációval küzdenek – mondta egy interjúban Fabio Panetta, az Európai Központi Bank Igazgatóságának tagja.

Az EKB eddigi legélesebb figyelmeztetésében az ukrajnai háború okozta károkról Panetta az olasz La Stampa napilapnak azt mondta, hogy az eurózóna gazdasága “de facto stagnál“.

Ez bonyolultabbá teszi az EKB előtt álló választási lehetőségeket, mivel az infláció megfékezését célzó monetáris szigorítás a már amúgy is gyengülő növekedést hátráltatná” – mondta.

Fabio Panetta

Panetta megjegyzései jóval óvatosabb hangot ütnek meg, mint néhány EKB-s kollégájáé, akik már felvetették egy júliusi kamatemelés lehetőségét is. Panetta szerint “meggondolatlanság” lenne cselekedni anélkül, hogy előbb a második negyedév GDP-adatait látná.

Az EKB következő kamatdöntő ülései június 8-9-én és július 20-21-én lesznek. Bár a második negyedéves GDP-adatokat hivatalosan csak július 29-én teszik közzé, a gazdaság teljesítményére vonatkozó mutatók már korábban rendelkezésre fognak állni.

A kamatemelésekkel kapcsolatos kérdésre Panetta azt mondta, hogy “nem sokat számít, hogy két-három hónappal korábban vagy később” történik meg. A jelenlegi körülmények között azonban “a negatív kamatlábakra és a nettó eszközvásárlásokra már talán nincs szükség“.

Panetta szerint az inflációt nemzetközi tényezők gerjesztik, amelyeket a monetáris politika csak korlátozottan tud kezelni. Ez azt jelenti, hogy az EKB “nem tudja egyedül megszelídíteni az inflációt anélkül, hogy magas költségeket okozna a gazdaságnak“.

Az eurózóna pandémia utáni fellendülése máris megtorpanhat: annak ellenére, hogy Philip Lane, az EKB vezető közgazdásza pénteken azt mondta, hogy “még mindig sok lendület van“, az első negyedévben csak 0,2 százalékkal nőtt a gazdaság az előző három hónaphoz képest, miközben az infláció majdnem négyszerese volt a 2 százalékos célnak.

A gyárak az áremelkedések és a kínai Covid-zárlatok által súlyosbított újabb kínálati szűkület miatt már jelezték, hogy szorult helyzetben vannak. Az európai fogyasztás felzárkózása a vírusszigorítások enyhülése miatt eközben elhalványulhat, mivel a vásárlóerő csökken.

A rossz közérzetet mutatja, hogy a német gyári megrendelések márciusban a vártnál nagyobb mértékben zuhantak, miután Oroszország ukrajnai inváziója rontotta Európa vezető gazdaságának kilátásait.

Vlagyimir Putyin háborújának következményei továbbra is a legfőbb aggodalomra adnak okot. Az Európai Unió azt tervezi, hogy betiltja az orosz olajimportot, ami valószínűleg további felfelé irányuló nyomást gyakorol a fogyasztói árakra. A Kreml a múlt héten leállította a Lengyelországba és Bulgáriába irányuló földgázszállításokat.

A konfliktus befejezése “enyhítené a nemzetközi olaj-, gáz- és élelmiszerpiacokon tapasztalható feszültségeket, amelyek felhajtják az inflációt” – mondta Panetta.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A magyaroknak sem kell bajlódni: itt az új uniós digitális ügyintézés

Magyarországról is biztosított lesz a teljes mértékben digitális uniós közigazgatási ügyintézés, az elektronikus azonosítás és a digitális aláírás az Evrotrust eID egységes azonosítási rendszerének köszönhetően, amely már átment az uniós tagállamok értékelésén. A rendszer újdonsága, hogy immár nemcsak magánszemélyek, hanem vállalatok is használhatják hivatalos és közigazgatási ügyeik intézésére az egész Unióban. Az Európai Bizottság az eIDAS szabályozás alapján ellenőrizte a platform uniós használatát, ezzel hamarosan minden tagállam számára elérhető lesz.

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.

A Galleri-tesz egy újabb remény lehet a daganatos betegeknek

A Galleri-teszt, vagyis a rák több mint 50 formájának kimutatására szolgáló vérvizsgálat segíthet a diagnózis felgyorsításában és a betegek kezelésének gyorsabb megkezdésében - állítja egy új tanulmány.

31 milliárdosnak van több pénze, mint amennyi az USA kormányának készpénzállománya

Az amerikai államkincstár készpénzállománya veszélyesen alacsony szintre süllyedt, mivel Washingtonban még mindig nem tudtak megegyezni az adósságplafon emeléséről. A Bloomberg Billionaires Index szerint a világ 31 leggazdagabb emberének mind magasabb a vagyona, mint amekkora az amerikai kormány készpénzállománya jelenleg.

Hírek

Ebben a Ryanair is egyetért a magyar döntéshozókkal

A Ryanair üdvözli a Fővárosi Törvényszék ítéletét, amely megsemmisítette a magyar fogyasztóvédelmi hatóság által 2022 augusztusában kiszabott 763 ezer eurós bírságot, amelyet a Ryanair azért kapott, mert a magyar kormány által kivetett extraprofitadót áthárította az utasokra - közölte a légitársaság.

A SPAR megmutatta az első akciós fecskéket

Kormányrendelet kötelezi a 2021-ben egymilliárd forintot meghaladó árbevételt elérő élelmiszer-kiskereskedelmi üzleteket arra, hogy június 1. és szeptember 30. között húsz termékcsoportban, heti szinten 10%-os engedményt nyújtó akciót vezessenek be. A SPAR Magyarország azonban komplex akciós stratégiájának keretein belül ennél többet kínál: számos árucikk esetében 10-40 százalékos árkedvezményt biztosít, a SPAR ÁRSTOP Extra Promóció keretein belül pedig 300 termék árát rögzíti május 31. és július 31. között - közölte az áruházlánc.

Új vezérigazgatója lesz júliustól a magyar Penny-nek

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc.

Májusban nőtt a magyar tőzsde forgalma és a BUX index is

Májusban erősödött a Budapesti Értéktőzsde részvénypiacán a forgalom, a BUX index az április végi értékéhez képest 5,4 százalékkal emelkedett, 47 262 ponton zárta a májust - közölte a havi statisztikájában a BÉT.

Júniustól sűrűbben jár a 100E repülőtéri expressz

A várható nyári nagy forgalom miatt júniustól gyakrabban jár a 100E repülőtéri busz a Deák Ferenc tér és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér között - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Bőven infláció alatt drágult a kötelező biztosítás

Az idei első negyedévben 9 százalékkal emelkedett a normál használatú személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) éves állománydíja az egy évvel korábbival összevetve, a biztosítói kárráfordítások eközben 12 százalékkal nőttek 2022 tavaszához képest, ami változatlanul elmarad az inflációtól, illetve a szervíz- és alkatrészköltségek drágulásától - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Két ínséges év után tavaly már nyereséges volt a Budapest Airport

Két év rekordveszteség után tavaly a Budapest Airport 277,7 millió euró nettó árbevétel mellett 76,6 millió euró nyereséggel zárta az évet, így a Covid időszaka alatt felgyűlt 198 millió eurós veszteség 121 millió euróra csökkent. A részvényesek számára osztalék-kifizetés nem történik - közölte a fővárosi repülőteret üzemeltető társaság.

Péntektől olcsóbb lesz a gázolaj

Pénteken 2 forinttal csökken a gázolaj nagykereskedelmi ára, a benziné viszont a héten már nem változik.

Gazdaság

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.

A szaktárca reagált a Magyar Bankszövetség kritikáira

Az intézkedések célja nem az állam adóbevételeinek növelése, hanem az állampapír-kereslet fokozása, az állampolgárok pénzügyi tudatosságának megerősítése. Meg kell védeni a családokat, ösztönözni és segíteni kell, hogy a háztartások megtakarításai megőrizzék reálértéküket - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) a Magyar Bankszövetség sajtóközleményére reagálva, amelyben többek között a "versenysemleges szabályozást" kérte számon.

A Magyar Bankszövetség közleményben bírálja a kormány új intézkedéseit

A Magyar Bankszövetség szerint az extraprofitadó meghosszabbítása 2024-ben csökkenti a pénzintézetek bevételeit és a hitelkihelyezéseket, gyengíti a gazdaság ellenállóképességét. Közleményében a szövetség versenysemleges szabályozást és a pénzügyi szektort érintő szerda esti rendelet felülvizsgálatát kéri a kormánytól.

Az MNB után a bankok is elkezdték vagdosni a kamatokat

Az MNB májusban megindult kamatcsökkentésére máris reagáltak a bankok: kis lépésekkel, de többen is mérsékelték a személyi kölcsönök kamatait - derül ki a Bank360.hu összegzéséből. Ha a jegybank kitart, a hitelek is folyamatosan olcsóbbá válhatnak az elkövetkező hónapokban.