Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Európai Központi Bank: megállt a növekedés, rekordszintű az infláció az eurózónában
No menu items!

Európai Központi Bank: megállt a növekedés, rekordszintű az infláció az eurózónában

A gazdasági bővülés szinte megállt az euróövezetben, a költségek pedig nőni fognak, mivel a döntéshozók rekordszintű inflációval küzdenek – mondta egy interjúban Fabio Panetta, az Európai Központi Bank Igazgatóságának tagja.

Az EKB eddigi legélesebb figyelmeztetésében az ukrajnai háború okozta károkról Panetta az olasz La Stampa napilapnak azt mondta, hogy az eurózóna gazdasága “de facto stagnál“.

Ez bonyolultabbá teszi az EKB előtt álló választási lehetőségeket, mivel az infláció megfékezését célzó monetáris szigorítás a már amúgy is gyengülő növekedést hátráltatná” – mondta.

Fabio Panetta

Panetta megjegyzései jóval óvatosabb hangot ütnek meg, mint néhány EKB-s kollégájáé, akik már felvetették egy júliusi kamatemelés lehetőségét is. Panetta szerint “meggondolatlanság” lenne cselekedni anélkül, hogy előbb a második negyedév GDP-adatait látná.

Az EKB következő kamatdöntő ülései június 8-9-én és július 20-21-én lesznek. Bár a második negyedéves GDP-adatokat hivatalosan csak július 29-én teszik közzé, a gazdaság teljesítményére vonatkozó mutatók már korábban rendelkezésre fognak állni.

A kamatemelésekkel kapcsolatos kérdésre Panetta azt mondta, hogy “nem sokat számít, hogy két-három hónappal korábban vagy később” történik meg. A jelenlegi körülmények között azonban “a negatív kamatlábakra és a nettó eszközvásárlásokra már talán nincs szükség“.

Panetta szerint az inflációt nemzetközi tényezők gerjesztik, amelyeket a monetáris politika csak korlátozottan tud kezelni. Ez azt jelenti, hogy az EKB “nem tudja egyedül megszelídíteni az inflációt anélkül, hogy magas költségeket okozna a gazdaságnak“.

Az eurózóna pandémia utáni fellendülése máris megtorpanhat: annak ellenére, hogy Philip Lane, az EKB vezető közgazdásza pénteken azt mondta, hogy “még mindig sok lendület van“, az első negyedévben csak 0,2 százalékkal nőtt a gazdaság az előző három hónaphoz képest, miközben az infláció majdnem négyszerese volt a 2 százalékos célnak.

A gyárak az áremelkedések és a kínai Covid-zárlatok által súlyosbított újabb kínálati szűkület miatt már jelezték, hogy szorult helyzetben vannak. Az európai fogyasztás felzárkózása a vírusszigorítások enyhülése miatt eközben elhalványulhat, mivel a vásárlóerő csökken.

A rossz közérzetet mutatja, hogy a német gyári megrendelések márciusban a vártnál nagyobb mértékben zuhantak, miután Oroszország ukrajnai inváziója rontotta Európa vezető gazdaságának kilátásait.

Vlagyimir Putyin háborújának következményei továbbra is a legfőbb aggodalomra adnak okot. Az Európai Unió azt tervezi, hogy betiltja az orosz olajimportot, ami valószínűleg további felfelé irányuló nyomást gyakorol a fogyasztói árakra. A Kreml a múlt héten leállította a Lengyelországba és Bulgáriába irányuló földgázszállításokat.

A konfliktus befejezése “enyhítené a nemzetközi olaj-, gáz- és élelmiszerpiacokon tapasztalható feszültségeket, amelyek felhajtják az inflációt” – mondta Panetta.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Pénzpiaci elemző: az MNB kemény üzenetet küldött a kamatemelés mellé

Az infláció folytatólagos emelkedésére, valamint az elhúzódó inflációs kockázatokra tekintettel a várakozásoknál nagyobb mértékben, 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte az alapkamatot kedden az MNB Monetárs Tanácsa. Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint nem is annyira az emelés ténye, mint a hozzá társuló üzenet ígér szigorítást.

Lassult az infláció Németországban

Németországban a várt emelkedés helyett lassult az infláció júniusban éves összevetésben - jelentette a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

A KSH-tól érkezhet az Állami Számvevőszék új elnöke

Windisch Lászlót, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesét javasolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének a parlament eseti bizottsága - közölte a testület elnöke.

MNB: több százezer forintos többletköltséget jelenthet a moratóriumban maradás

A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak nehéz helyzetben, tartalékok híján lévők maradjanak a törlesztési moratóriumban, mert az több százezer forintos többletköltséget jelenthet a hiteleseknek.

Hírek

A KSH-tól érkezhet az Állami Számvevőszék új elnöke

Windisch Lászlót, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesét javasolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének a parlament eseti bizottsága - közölte a testület elnöke.

Drágább lesz a parkolás Budapesten – jön az egységes rendszer

A jelenlegi bonyolult, 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló egységes parkolási rendszert vezet be a Fővárosi Önkormányzat, és megemeli a parkolási díjakat is - döntött a Fővárosi Közgyűlés többsége.

Putyin orosz szövetségese szerint Oroszország mindent odadobott a háborúval

Oleg Gyeripaszka milliárdos alumíniumipari mágnás - aki Vlagyimir Putyin közeli szövetségese - kedden helyi újságírókkal beszélgetve az ukrajnai háború ellen emelt szót, és azt sugallta, hogy Oroszország az inváziója után nem lesz nyertes.

Török igen a finn és a svéd NATO-csatlakozásra

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába - jelentette be az észak-atlanti szövetség elnöke, miután a felek aláírták az erről szóló megállapodást a madridi NATO-csúcs keretében.

Erőre kapott a forint a vártnál nagyobb kamatemelés hírére

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest az MNB vártnál jelentősebb, 185 bázispontos alapkamatemelésére.

Kína enyhített a beutazók karanténkötelezettségén

Kína csökkentette az országba beutazó külföldiek karanténidejét, ami nagy lépés a több mint két éve bevezetett - meglehetősen szigorú - Covid-szabályok lazításában.

Elf Bart is forgalmazó szlovák cégeket vizsgál a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított különböző típusú elektromos cigarettákat, köztük Elf Bart is forgalmazó két szlovák céggel szemben, mivel feltehetően tisztességtelenül hirdetik a termékeket a magyar fogyasztóknak - közölte a hatóság.

Putyin először lépi át a határt, barátokhoz megy

Vlagyimir Putyin az ukrajnai invázió óta először hagyja el Oroszországot: kedden Tádzsikisztánba utazik, majd Türkmenisztánba látogat a Kaszpi-tengeri országok csúcstalálkozójára. Az orosz elnököt a G20-ak novemberi indonéziai csúcsára is meghívták.

Gazdaság

MNB: több százezer forintos többletköltséget jelenthet a moratóriumban maradás

A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak nehéz helyzetben, tartalékok híján lévők maradjanak a törlesztési moratóriumban, mert az több százezer forintos többletköltséget jelenthet a hiteleseknek.

Váratlanul nagyot emelt az alapkamaton a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén.

Hetvenmilliós bírságot és tiltást kapott a Bankmentor Kft.

A Magyar Nemzeti Bank 70 millió forint bírságot szabott ki a kecskeméti Bankmentor Kft.-re és megtiltotta annak működését, mivel a cég engedély nélkül folytatta pénzügyi közvetítői tevékenységét.

Tovább zuhan a kriptovaluták királya

Az értékéből rohamosan vesztő bitcoin árfolyama valószínűleg 13 ezer dollárig fog lezuhanni, ami közel 40 százalékos csökkenést jelent a jelenlegi szinthez képest - állítja egy amerikai pénzügyi szakértő.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom