Hirdetés
Kezdőlap Élelmiszeripar Ezek a növények még akkor is élhetnek, ha az emberiség kihal
No menu items!

Ezek a növények még akkor is élhetnek, ha az emberiség kihal

A globális mezőgazdasági termények kihalástól való megóvása érdekében épített fagyos sarkvidéki „páncélszekrény” kedden az eddigi legnagyobb számú új közreműködőtől kapott újabb, megóvásra érdemes magokat.

A Svalbard Global Seed Vault, amely a szárazföld és az Északi-sark között félúton lévő szigeten, a permafrost barlangokban található, 2008-ban, a világ génbankjainak végső tartalékaként indult útjára, hogy megóvja az emberiség számára értékes növényeket a háborútól, a betegségektől és az éghajlatváltozástól. Ahogy a Reuters beszámolójából kiderül a trezorba a világ minden tájáról érkeztek minták, és mindez 2015 és 2019 között alapvető szerepet játszott a szíriai háború során megsérült maggyűjtemények újjáépítésében.

A létesítményt a norvég hatóságokkal együtt üzemeltető Crop Trust non-profit szervezet szerint a mostani mag-adományozáson 23 magbank vett részt, közülük kilenc először, ami a legtöbb, ami újonnan érkezett egy alkalommal. A kedden érkezett ládákban olyan termények voltak, mint a bab, árpa, tehénborsó, kukorica, rizs, köles és cirok.

“A genetikai sokféleség megőrzése ebben az északi-sarkvidéki környezetben biztosítja terményeink alkalmazkodóképességét és rugalmasságát, garantálva az élelmezésbiztonságot a következő generációk számára” – mondta Stefan Schmitz, a Crop Trust ügyvezető igazgatója.

A legújabb magleadás nagy része a BOLD néven ismert, 10 éves globális biodiverzitási projekt eredménye, amelynek célja a globális élelmezés- és táplálkozásbiztonság fokozása. A legutóbbi magleadás eredményeként 77 ország 111 vetőmagbankja rendelkezik tartalékkal a Svalbard-ban – közölte a norvég mezőgazdasági és élelmiszerügyi minisztérium. A kamrák, amelyeket évente csak háromszor nyitnak ki, hogy korlátozzák a magvak külvilággal való érintkezését, körülbelül -18 Celsius-fok (-0,4 Fahrenheit-fok) hőmérséklettel büszkélkedhetnek.

Érsek M. Zoltán

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.

ESET: Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázatairól

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég

MÁV-Volán: rekordszámú bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton.

USA: a mesterséges intelligencia hozza az agrárjövőt?

Az egész mezőgazdaságban a munkaerőhiány veszélyezteti az ipar életképességét, mind a nyereségesség, mind a terméshozam tekintetében.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.