Kezdőlap Világgazdaság A német kormány tanácsadója csak a veszélyeztetettek izolációját javasolja
No menu items!

A német kormány tanácsadója csak a veszélyeztetettek izolációját javasolja

Szolidaritás, diktatúra, liberalizmus, koronapartik, olasz reagálás, kínai út, kijárási tilalom; halálozási számok, politikai, gazdasági érdekek alapján bevezetett intézkedések és érvelések.  Itthon is olyan döntéseket kell meghozni az elkövetkező napokban, amelyek szó szerint életbevágóak.

Az alábbi írásban közöltek túlmutatnak önmagukon, a FAZ, német lapban március 20-án napvilágot látott interjún. Politikai üzenete, aktualitása van. Ennek tudatában közöljük a politikától egyébként magát messze távol tartó lapunkban az alábbi cikket. – a szerk.

Az üzletek, vendéglátóipari egységek, sport és kulturális létesítmények bezárása után kijárási tilalmat rendel el – különösen az olasz drámai halálozási arányszám nyilvánossá válása után – egyre több európai ország. Van értelme? A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a német közgazdászt, a Bielefeldi egyetem  egészségügyi ökonómusát, Wolfgang Greinert kérdezte.

Katonaorvosokat és egészségügyi felszelést szállító kilenc repülőgép indul Moszkvából egy  Róma melletti  katonai reptérre, mintegy 100 virológiai és járványügyi szakembert, mobil jármű- és tere fertőtlenítést végző eszközöket és orvosi műszerekkel. A világon jelenleg Olaszországban a legsúlyosabb a járványhelyzet. Szombaton 4825-re emelkedett a halálos áldozatok száma az országban.

Wolfgang Greiner, a Bielefeldi egyetem professzora szerint a pozitívnak tűnő kínai tapasztalatok alapján jutottak több országban, így például Észak-Itáliában, majd egyre több európai országban arra a meggyőződésre, hogy a vírus megfékezésének legeffektívebb módja a ’social distancing’, tehát a szociális izoláció. Ezt bizonyos feltételekkel maga a professzor is szükségesnek tartja, ugyanakkor nem állt ki teljes mellszélességgel a kínaiak, és a világ számos országa által gyakorolt  módszer mellett.

Wolfman Greiger

Az FAZ kérdésére kifejtette, hogy ennek súlyos gazdasági következményei lesznek. Recesszióhoz vezet. Több, sok ágazatban, leginkább az idegenforgalomban és a gasztronómiában „alapvető piaci átrendeződést eredményez”. Prognózisa szerint számos vállalkozás az állami támogatás, hiteltörlesztési moratórium és közteher csökkentés ellenére sem fogja túlélni a hónapokig tartó teljes bevételkiesést – írja a lap.

Az iparban három okból számít komoly visszaesésre: egyrészt a betegállományba kényszerű munkavállalók nagy száma miatt, másrészt a szállítási nehézségek miatti termelésleállás okán, harmadrészt a drasztikusan csökkenő paci kereslet következtében.

A professzor, aki a német kormány Egészségügyi Szakmai Tanácsadó Testületének is tagja, nem akart, illetve tudott számokat mondani. Szerinte a visszaesés mértéke attól függ, meddig tartanak a korlátozások, és mikorra fejlesztik ki a korona elleni oltást.

Stratégia kell!

Mint mondja, érthető, ha a politika a jelenlegi helyzetben ad hoc döntéseket hoz, de legkésőbb április végéig elengedhetetlennek tart egy átfogó stratégia kidolgozását és annak követését. Világos kritériumokat vár, amelyek alapján valamelyest kiszámíthatóvá válik, meddig tarthatnak a korlátozások. Ez a megbetegedések és halálesetek számának lefektetését jelentené, amelyek már akceptálhatóak, és amelyek mellett újraindítható a mindennapi élet és ezzel a gazdaság.

A nyájimmunitás

Tudomásul kell venni, hogy a lakosság jelentős része el fogja kapni a vírus. Ezzel azonban ki fog alakulni a nyájimmunitás.” Ez az az állapotot, amikor a lakosság többsége már immunis egy fertőzés ellen. Vagy mert be lett oltva, vagy mert már elkapta és leküzdötte a vírust. A többség immunitásával védettség jön létre az egész közösség számára. Mint a közismert, gyerekkori védőoltásoknál.

A nyájimmunitás mindennél fontosabbnak tartó Greiner nem véli célravezetőnek a startégiát, amely mindet megtesz az új megbetegedések számának alacsonya tartása érdekében.

„Gyorsabban leküzdenénk a kort a vírus gyors terjedésével. A megfertőződöttek nagy része tünetmentesen, illetve enyhe lefolyással küzdené le a koronát, párhuzamosan nyájimmunitás alakulna ki és a teljes populáció védetté válna.” – mondta.

Az FAZ kérdésére nem tagadta, hogy lennének súlyos és halálos esetek is. Azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a megfertőződöttek 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású a megbetegedése. A súlyos esetek aránya 14, a halálosaké 6 százalék.

A több szakmai elismeréssel kitüntetett Greiner maga hangsúlyozta, hogy az általa favorizált stratégiával a fertőzöttek száma hirtelen megugrásához vezetne. „Erre előbb fel kell készíteni az egészségügyi ellátórendszert.”

A szociális izoláció nem célravezető

 „Hiba, hogy verseny indult az országok között, ki tudja jobban korlátozni a szociális kapcsolatokat, a mindennapi életet.” Ezt nem tartja a vírus elleni közdelem hatékony módjának, mert a megbetegedések számának emelkedését „nem akadályozza meg, csak elodázza, aminek viszont semmi értelme”. Sokkal

célravezetőbbnek tartaná a veszélyeztetett csoportok, elősorban a 70 év felettiek és a krónikus betegek izolálását. Ezzel csökkenthetőnek tartaná a súlyos és halálos esetek számát.

Szerinte a következő napok fogják megmutatni, hogy a sosem látott, még néhány napja is elképzelhetetlennek tartott jogkorlátozásoknak egyáltalán érvényt lehet-e szerezni, és hogy vezetnek-e bármi fajta eredményre, véli a professzor. Szkeptikus: „A szociális kapcsolatok túlzott korlátozása kontraproduktív. Társadalmi ellenálláshoz vezet. Ezzel a szükséges és célravezető intézkedéseknek is egyre nehezebb lesz érvényt szerezni.

Évtizedes gazdasági kihatások

Noha Belgium lakossága fegyelmezetten követi a koronavírus visszaszorítása érdekében bevezetett vészhelyzeti intézkedéseket, a járványügyi helyzet alakulása miatt a rendkívüli rendelkezések legalább további nyolc hétig érvényben maradnak – mondta Maggie De Block egészségügyi miniszter a De Zondag című flamand nyelvű belga hetilapnak

Greiner még a mindennapi élet 1-2 hónapon belüli újraindulása esetén is szkeptikus a gazdaság gyors regenerálódását illetően. „Egy hossza tartó szociális izolációnak pedig akár egy évtizedig tartó gazdasági kihatásai is lehetnek.” Ennél azonban sokkal fontosabb érvnek tartja a ’social distancing’ ellen, hogy a „nyájimmunitás kialakítása nélkül nincs esélyünk a korona leküzdésére.”

A optimista forgatókönyv esetén is 25 százalékos gazdasági visszaeséssel számol a második negyedévben. Minimális növekedést a legjobb esetben is csak a negyedik negyedévben, normalizálódást pedig csak a jövő évre prognosztizál. „A gazdaságot akkora csapás érte, mint a világháborúkat leszámítva még soha” – mondja.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik
Hirdetés

Friss

A sötét anyag hiányát azonosította egy galaxisban a Hubble

A sötét anyag minden kétséget kizáró hiányát azonosította az amerikai...

EU: íme a biztonságosnak ítélt országok listája

Az Európai Unió felülvizsgálta a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját, és a jegyzékbe felvette Albániát, Libanont, az Egyesült Államokat, Észak-Macedóniát és Szerbiát. A felsorolt országok állampolgárai esetében az uniós tagállamoknak fokozatosan fel kell oldaniuk a nem alapvető beutazásra vonatkozó korlátozásaikat - közölte az uniós tanács.

IQ és EQ. A nélkülözhetetlen: érzelmi intelligencia

Gyakran kelt meglepetést, hogy a magas értelmi intelligenciahányadosú vállalati részlegek sokszor kevésbé sikeresek, mint az alacsonyabb IQ-val rendelkezők. Pedig nem kétséges, hogy az érzelmi intelligencia szerepe arányosan nő a munka nehézségének növekedésével. Dr. Gonda György rovatának középpontjában ezúttal a modern vezetéstudomány és vezetői gyakorlat első számú sztárja, az EQ áll.

Afrikai gyermekrabszolgaság. A Nestlé, a Cargill Amerikában nem perelhető

A Nestlé és a Cargill vállalatoknak adott igazat csütörtöki döntésével az amerikai legfelsőbb bíróság abban a peres eljárásban, amelyben azzal vádolták az élelmiszeripari óriásokat, hogy tudatosan vásároltak afrikai földművesektől gyerekrabszolgák által betakarított kakaóbabot.

Hírek

A sötét anyag hiányát azonosította egy galaxisban a Hubble

A sötét anyag minden kétséget kizáró hiányát azonosította az amerikai...

Afrikai gyermekrabszolgaság. A Nestlé, a Cargill Amerikában nem perelhető

A Nestlé és a Cargill vállalatoknak adott igazat csütörtöki döntésével az amerikai legfelsőbb bíróság abban a peres eljárásban, amelyben azzal vádolták az élelmiszeripari óriásokat, hogy tudatosan vásároltak afrikai földművesektől gyerekrabszolgák által betakarított kakaóbabot.

Tűzgyújtási tilalom három megyében

Az avar-, gyep- és tűlevélréteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért szombattól Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében életbe lép a tűzgyújtási tilalom - közölte a Nébih.

London helyett Budapesten lesz az Eb-döntő?

Az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA) készenléti terve van arra az esetre, ha a londoni Wembley Stadionban nem lehetne megrendezni a foci-Eb július 11-i fináléját. Brit sajtóértesülés szerint szükség esetén a Puskás Aréna adhatna otthont a döntőnek.

Golflabda méretű gyémántot találtak Botswanában

A világ harmadik legnagyobb drágakövének tartott, 1098 karátos gyémántot bányásztak ki Botswanában - közölte a De Beers bányakonszern és a kormány.

Hőségriasztás munkaidőben – előírások és tanácsok

A hőségben végzett munka veszélyesebb, ezért fontos, hogy a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében mindenki tegye meg a szükséges megelőző intézkedéseket - írta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a közösségi oldalán.

Korrupció? Őrizetbe vettek egy rendőri vezetőt

Korrupciógyanú miatt őrizetbe vett a Központi Nyomozó Főügyészség egy rendőri gazdasági vezetőt - közölte a szervezet vezetője.

Szemhárfa – technológia segítségével játszhatnak a mozgáskorlátozott zenészek

A szemük mozgatásával hárfázhatnak egy új technológia segítségével mozgáskorlátozott zenészek.

A brit felnőttek többségét beoltották – a legtöbb új fertőzött 5-12 és 18-24 éves

A csütörtökön ismertetett legfrissebb adatok szerint a brit felnőtt lakosság több mint 80 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, és csaknem 60 százaléknak mindkét adagot beadták.

Hőhullámot hoz a hétvége – néhol záporral és zivatarral

A hétvégén érkezik az idei első hőhullám - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Békétlenebbé vált a világ – meg is fizettünk érte

Bár tavaly csökkent a konfliktusok intenzitása, a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés miatt békétlenebbé vált a világ. A békétlenség a bolygó minden lakójának átlagosan 1942 dollárjába került - áll az Institute for Economics and Peace (IEP) nevű nemzetközi kutatóintézet éves jelentésében.

Pénteken nagyot drágulnak az üzemanyagok

Péntektől drágulnak az üzemanyagok a hazai kutakon: a benzin és a gázolaj literenkénti átlagára is 5 forinttal emelkedik.

Gazdaság

Erősödött a dollár a Fed bejelentésére

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szigorúbb hangnemének köszönhetően kéthavi csúcsra erősödött és közel kilenc hónapja a legjobb hetét zárhatja a dollár.

MNB: idén először áprilisban lett deficites a fizetési mérleg

Áprilisban 201 millió euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg, az első három hónap előzetes adatok szerint 446 millió euró aktívumát követően, amiből 330 millió euró márciusban képződött - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.

A pénzpiaci alapokból egymilliárdnyi forint áramlott ki

Májusban 0,1 százalékkal, 11 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).

MNB – 50 milliós bírság az Union Biztosítónak

Különböző jogsértések miatt a Magyar Nemzeti Bank 50 millió forintos felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az Union Biztosítóra. A feltárt hiányosságok nem veszélyeztetik a biztosító biztonságos működését - közölte a jegybank.

Tőzsde – Csúcsot döntöttek az elsődleges kibocsátások

Az elmúlt 20 év legjobb eredményét produkálta a tőzsdei bevezetések (IPO) nemzetközi piaca 2021 első negyedévében: 85 százalékkal 430-ra emelkedett az elsődleges tőzsdei részvénykibocsátások száma, összesített értékük pedig 271 százalékkal 105,6 milliárd dollárra nőtt - közölte az EY könyvvizsgáló.

EBRD: a járvány alatt is csökkentek a térségi bankrendszerek nem teljesítő kinnlevőségei

A koronavírus-járvány ellenére is csökkent tavaly a közép- és kelet-európai gazdaságokban a nem teljesítő banki kinnlevőségek (NPL) összege, elsősorban a masszív kormányzati beavatkozások miatt - közölte hétfőn Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A kimutatás szerint Magyarország azon térségi országok között van, amelyekben a legnagyobb mértékben csökkent a problémás követelésállomány.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom