Kezdőlap Világgazdaság A német kormány tanácsadója csak a veszélyeztetettek izolációját javasolja

A német kormány tanácsadója csak a veszélyeztetettek izolációját javasolja

Szolidaritás, diktatúra, liberalizmus, koronapartik, olasz reagálás, kínai út, kijárási tilalom; halálozási számok, politikai, gazdasági érdekek alapján bevezetett intézkedések és érvelések.  Itthon is olyan döntéseket kell meghozni az elkövetkező napokban, amelyek szó szerint életbevágóak.

Az alábbi írásban közöltek túlmutatnak önmagukon, a FAZ, német lapban március 20-án napvilágot látott interjún. Politikai üzenete, aktualitása van. Ennek tudatában közöljük a politikától egyébként magát messze távol tartó lapunkban az alábbi cikket. – a szerk.

Az üzletek, vendéglátóipari egységek, sport és kulturális létesítmények bezárása után kijárási tilalmat rendel el – különösen az olasz drámai halálozási arányszám nyilvánossá válása után – egyre több európai ország. Van értelme? A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a német közgazdászt, a Bielefeldi egyetem  egészségügyi ökonómusát, Wolfgang Greinert kérdezte.

Katonaorvosokat és egészségügyi felszelést szállító kilenc repülőgép indul Moszkvából egy  Róma melletti  katonai reptérre, mintegy 100 virológiai és járványügyi szakembert, mobil jármű- és tere fertőtlenítést végző eszközöket és orvosi műszerekkel. A világon jelenleg Olaszországban a legsúlyosabb a járványhelyzet. Szombaton 4825-re emelkedett a halálos áldozatok száma az országban.

Wolfgang Greiner, a Bielefeldi egyetem professzora szerint a pozitívnak tűnő kínai tapasztalatok alapján jutottak több országban, így például Észak-Itáliában, majd egyre több európai országban arra a meggyőződésre, hogy a vírus megfékezésének legeffektívebb módja a ’social distancing’, tehát a szociális izoláció. Ezt bizonyos feltételekkel maga a professzor is szükségesnek tartja, ugyanakkor nem állt ki teljes mellszélességgel a kínaiak, és a világ számos országa által gyakorolt  módszer mellett.

Wolfman Greiger

Az FAZ kérdésére kifejtette, hogy ennek súlyos gazdasági következményei lesznek. Recesszióhoz vezet. Több, sok ágazatban, leginkább az idegenforgalomban és a gasztronómiában „alapvető piaci átrendeződést eredményez”. Prognózisa szerint számos vállalkozás az állami támogatás, hiteltörlesztési moratórium és közteher csökkentés ellenére sem fogja túlélni a hónapokig tartó teljes bevételkiesést – írja a lap.

Az iparban három okból számít komoly visszaesésre: egyrészt a betegállományba kényszerű munkavállalók nagy száma miatt, másrészt a szállítási nehézségek miatti termelésleállás okán, harmadrészt a drasztikusan csökkenő paci kereslet következtében.

A professzor, aki a német kormány Egészségügyi Szakmai Tanácsadó Testületének is tagja, nem akart, illetve tudott számokat mondani. Szerinte a visszaesés mértéke attól függ, meddig tartanak a korlátozások, és mikorra fejlesztik ki a korona elleni oltást.

Stratégia kell!

Mint mondja, érthető, ha a politika a jelenlegi helyzetben ad hoc döntéseket hoz, de legkésőbb április végéig elengedhetetlennek tart egy átfogó stratégia kidolgozását és annak követését. Világos kritériumokat vár, amelyek alapján valamelyest kiszámíthatóvá válik, meddig tarthatnak a korlátozások. Ez a megbetegedések és halálesetek számának lefektetését jelentené, amelyek már akceptálhatóak, és amelyek mellett újraindítható a mindennapi élet és ezzel a gazdaság.

A nyájimmunitás

Tudomásul kell venni, hogy a lakosság jelentős része el fogja kapni a vírus. Ezzel azonban ki fog alakulni a nyájimmunitás.” Ez az az állapotot, amikor a lakosság többsége már immunis egy fertőzés ellen. Vagy mert be lett oltva, vagy mert már elkapta és leküzdötte a vírust. A többség immunitásával védettség jön létre az egész közösség számára. Mint a közismert, gyerekkori védőoltásoknál.

A nyájimmunitás mindennél fontosabbnak tartó Greiner nem véli célravezetőnek a startégiát, amely mindet megtesz az új megbetegedések számának alacsonya tartása érdekében.

„Gyorsabban leküzdenénk a kort a vírus gyors terjedésével. A megfertőződöttek nagy része tünetmentesen, illetve enyhe lefolyással küzdené le a koronát, párhuzamosan nyájimmunitás alakulna ki és a teljes populáció védetté válna.” – mondta.

Az FAZ kérdésére nem tagadta, hogy lennének súlyos és halálos esetek is. Azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a megfertőződöttek 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású a megbetegedése. A súlyos esetek aránya 14, a halálosaké 6 százalék.

A több szakmai elismeréssel kitüntetett Greiner maga hangsúlyozta, hogy az általa favorizált stratégiával a fertőzöttek száma hirtelen megugrásához vezetne. „Erre előbb fel kell készíteni az egészségügyi ellátórendszert.”

A szociális izoláció nem célravezető

 „Hiba, hogy verseny indult az országok között, ki tudja jobban korlátozni a szociális kapcsolatokat, a mindennapi életet.” Ezt nem tartja a vírus elleni közdelem hatékony módjának, mert a megbetegedések számának emelkedését „nem akadályozza meg, csak elodázza, aminek viszont semmi értelme”. Sokkal

célravezetőbbnek tartaná a veszélyeztetett csoportok, elősorban a 70 év felettiek és a krónikus betegek izolálását. Ezzel csökkenthetőnek tartaná a súlyos és halálos esetek számát.

Szerinte a következő napok fogják megmutatni, hogy a sosem látott, még néhány napja is elképzelhetetlennek tartott jogkorlátozásoknak egyáltalán érvényt lehet-e szerezni, és hogy vezetnek-e bármi fajta eredményre, véli a professzor. Szkeptikus: „A szociális kapcsolatok túlzott korlátozása kontraproduktív. Társadalmi ellenálláshoz vezet. Ezzel a szükséges és célravezető intézkedéseknek is egyre nehezebb lesz érvényt szerezni.

Évtizedes gazdasági kihatások

Noha Belgium lakossága fegyelmezetten követi a koronavírus visszaszorítása érdekében bevezetett vészhelyzeti intézkedéseket, a járványügyi helyzet alakulása miatt a rendkívüli rendelkezések legalább további nyolc hétig érvényben maradnak – mondta Maggie De Block egészségügyi miniszter a De Zondag című flamand nyelvű belga hetilapnak

Greiner még a mindennapi élet 1-2 hónapon belüli újraindulása esetén is szkeptikus a gazdaság gyors regenerálódását illetően. „Egy hossza tartó szociális izolációnak pedig akár egy évtizedig tartó gazdasági kihatásai is lehetnek.” Ennél azonban sokkal fontosabb érvnek tartja a ’social distancing’ ellen, hogy a „nyájimmunitás kialakítása nélkül nincs esélyünk a korona leküzdésére.”

A optimista forgatókönyv esetén is 25 százalékos gazdasági visszaeséssel számol a második negyedévben. Minimális növekedést a legjobb esetben is csak a negyedik negyedévben, normalizálódást pedig csak a jövő évre prognosztizál. „A gazdaságot akkora csapás érte, mint a világháborúkat leszámítva még soha” – mondja.

Friss

Budapesti Értéktőzsde, március: áresés

A nemzetközi tőzsdékhez hasonlóan a Budapesti Értéktőzsdén is változékony kereskedés mellett erőteljesen csökkentek a részvényárak, a fejlett piacok 15-25 százalékos márciusi visszaeséséhez hasonlóan a BUX is 40 230 pontról, 33 135 pontig csökkent - közölte a Budapesti Értéktőzsde.

Koronavírus – Szabadesés: lezuhant az euróövezet gazdasági teljesítménye

A koronavírus-járvány, illetve az ellene hozott intézkedések hatására márciusban korábban még soha nem tapasztalt mértékben gyengült a gazdasági aktivitás az euróövezetben a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet pénteki tájékoztatása alapján.

Vita az EU-ban a korona-kötvényről: Mindenki mentene, de mindenki másként

Itália, Németország, a ’Kilencek’, az ’Északiak’, az Európai Központi Bank és annak volt elnöke, Mario Draghi – ahányan, annyi féle képp mentenék meg az összeomlás szélé álló európai gazdaságot. Lesz-e közös nevező? – teszi fel a kérdést a legmeghatározóbb olasz napilap, a Corriere della sera. Megfontolások és kifogások? Petrus Szabolcs összefoglalója.

Gazdasági vészhelyzet – Amit a meghirdetett járulékkedvezményről tudni kell/részletek

A koronavírus járvány miatt bekövetkezett recesszió veszteségei szinte a gazdasági szereplők mindegyikét arra sarkallja, hogy valami módon bekerüljön a kormány által meghatározott veszélyeztetett tevékenységi körbe, amelynek jóvoltából a március 1. és június 30. közötti átmeneti időre adó- és járulékkedvezményben részesülhet. A fő kérdés most azonban az, miként értesülhetnek a besorolásukról? Mit kell tenniük azoknak a vállalkozásoknak, aki már a kormányzat eddigi kétlépcsős programjának kedvezményezettjei? AzÜzlet.hu erről kérdezte a PWC Magyarország Kft. szakértőit.

Hírek

Kínában százezreket óvtak meg a fertőzéstől

Több mint 700 ezer Covid-19-esetet akadályozhattak meg Kínában a korlátozásokkal egy új nemzetközi tanulmány szerint, amely a Science tudományos folyóiratban jelent meg. A tudósok szerint Kína fenyegetettsége azonban nem szűnt meg teljesen ezzel.

Fizetés nélküli szabadság: a tb-járulékot fizetni kell

Ha a munkavállaló fizetés nélküli szabadságon van, szünetel a biztosítási jogviszonya, ezért a fizetés nélküli szabadság első napjától egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Több forrásból ered a marsi víz

Két különböző, a vörös bolygó belsejében található forrásból ered a marsi víz - állapították meg kutatók a Marsról származó meteoritok elemzése révén.

Türkmenisztán betiltotta a koronavírust – a maszk is tilos

Türkmenisztánban betiltották a koronavírus szót a sajtóban és az utcán, ahol a maszkviselés is szigorúan tilos - adta hírül a Riporterek Határok Nélkül médiajogi csoport türkmén forrásokra hivatkozva.

Újra mélyponton a forint

Történelmi mélypontra gyengült a forint az euróhoz képest kedd délután a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Mutálódott a koronavírus – már nyolc törzse van

A többi vírushoz hasonlóan az új koronavírus is mutálódik, már nyolc törzse van világszerte - közölték amerikai kutatók.

Google Maps – Manipulálhatóbb, mint gondolnánk

Tizenöt éves a térkép fogalmát újradefiniáló Google Maps, amelynek egy berlini kísérletben 99 okostelefonnal demonstrálták manipulálhatóságát.

Károly herceg elhagyhatta a karantént

A korábban koronavírussal diagnosztizált Károly walesi herceg jól van, kikerült a karanténból - közölte a 71 éves brit trónörökös szóvivője.

A rendőrség nevében is támadnak a csalók

Ismeretlenek a rendőrség nevével visszaélve valótlan tartalmú meghívókat küldtek e-mailben szerkesztőségeknek és különböző szervezetekek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata.

Rigó Csaba Balázs a GVH új elnöke

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága támogatta Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság (KH) eddigi vezetőjének kinevezését a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) élére.

Baltikum. Kölyökfókák százai haldokolnak az enyhe télben

Százszám pusztulnak a púpos fókakölykök a Balti-tenger észtországi és lettországi partvidékén a szokatlanul meleg, jégmentes tél miatt.

Szerdán tovább zuhan a benzin ára

Április 1-től a benzin 8 forinttal kerül majd kevesebbe: a literenkénti ára 290 forintra csökken, amire 2010 óta nem volt példa. A gázolaj ára változatlan marad.

Gazdaság

MNB: a hitelkártyákra is vonatkozik a fizetési moratórium

Minden 2020. március 18-ig folyósított hitel-, kölcsön- és lízingszerződésre vonatkozik a fizetési moratórium, így a hitelkártyákra, és a munkáltatói kölcsönökre is - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi felügyelete.

Vita az EU-ban a korona-kötvényről: Mindenki mentene, de mindenki másként

Itália, Németország, a ’Kilencek’, az ’Északiak’, az Európai Központi Bank és annak volt elnöke, Mario Draghi – ahányan, annyi féle képp mentenék meg az összeomlás szélé álló európai gazdaságot. Lesz-e közös nevező? – teszi fel a kérdést a legmeghatározóbb olasz napilap, a Corriere della sera. Megfontolások és kifogások? Petrus Szabolcs összefoglalója.

MNB: hosszabb lejáratú hitel a befektetési alapoknak is

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a monetáris tanács március 24-i döntésével összhangban úgy döntött, hogy lehetővé teszi a hazai nyílt végű, nyilvános befektetési alapok részvételét a jegybank új, hosszabb futamidejű fedezett hiteltenderein

MNB: tavaly három százalékkal csökkent az államadósság

Az államháztartás névértéken számított bruttó konszolidált adóssága a GDP 64,7 százalékát - 30 287 milliárd forintot - tette ki 2019 végén, vagyis 3 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbi 67,7 százalékról - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A Bankszövetség szerint a magyar bankrendszer stabil

A magyar bankrendszernek magas a tőkeellátottsága, stabilan működik, a lakosság részéről jelentkező nagyobb készpénzigényt is tudta kezelni - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Az MNB az infláció lassulására számít

Idén 3 százalék alá eshet, hosszabb távon pedig 3 százalék körül stabilizálódhat az infláció - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) online sajtótájékoztatóján a Közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság vezetője.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom