Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A német kormány tanácsadója csak a veszélyeztetettek izolációját javasolja

A német kormány tanácsadója csak a veszélyeztetettek izolációját javasolja

Szolidaritás, diktatúra, liberalizmus, koronapartik, olasz reagálás, kínai út, kijárási tilalom; halálozási számok, politikai, gazdasági érdekek alapján bevezetett intézkedések és érvelések.  Itthon is olyan döntéseket kell meghozni az elkövetkező napokban, amelyek szó szerint életbevágóak.

Az alábbi írásban közöltek túlmutatnak önmagukon, a FAZ, német lapban március 20-án napvilágot látott interjún. Politikai üzenete, aktualitása van. Ennek tudatában közöljük a politikától egyébként magát messze távol tartó lapunkban az alábbi cikket. – a szerk.

Az üzletek, vendéglátóipari egységek, sport és kulturális létesítmények bezárása után kijárási tilalmat rendel el – különösen az olasz drámai halálozási arányszám nyilvánossá válása után – egyre több európai ország. Van értelme? A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a német közgazdászt, a Bielefeldi egyetem  egészségügyi ökonómusát, Wolfgang Greinert kérdezte.

Katonaorvosokat és egészségügyi felszelést szállító kilenc repülőgép indul Moszkvából egy  Róma melletti  katonai reptérre, mintegy 100 virológiai és járványügyi szakembert, mobil jármű- és tere fertőtlenítést végző eszközöket és orvosi műszerekkel. A világon jelenleg Olaszországban a legsúlyosabb a járványhelyzet. Szombaton 4825-re emelkedett a halálos áldozatok száma az országban.

Wolfgang Greiner, a Bielefeldi egyetem professzora szerint a pozitívnak tűnő kínai tapasztalatok alapján jutottak több országban, így például Észak-Itáliában, majd egyre több európai országban arra a meggyőződésre, hogy a vírus megfékezésének legeffektívebb módja a ’social distancing’, tehát a szociális izoláció. Ezt bizonyos feltételekkel maga a professzor is szükségesnek tartja, ugyanakkor nem állt ki teljes mellszélességgel a kínaiak, és a világ számos országa által gyakorolt  módszer mellett.

Wolfman Greiger

Az FAZ kérdésére kifejtette, hogy ennek súlyos gazdasági következményei lesznek. Recesszióhoz vezet. Több, sok ágazatban, leginkább az idegenforgalomban és a gasztronómiában „alapvető piaci átrendeződést eredményez”. Prognózisa szerint számos vállalkozás az állami támogatás, hiteltörlesztési moratórium és közteher csökkentés ellenére sem fogja túlélni a hónapokig tartó teljes bevételkiesést – írja a lap.

Az iparban három okból számít komoly visszaesésre: egyrészt a betegállományba kényszerű munkavállalók nagy száma miatt, másrészt a szállítási nehézségek miatti termelésleállás okán, harmadrészt a drasztikusan csökkenő paci kereslet következtében.

A professzor, aki a német kormány Egészségügyi Szakmai Tanácsadó Testületének is tagja, nem akart, illetve tudott számokat mondani. Szerinte a visszaesés mértéke attól függ, meddig tartanak a korlátozások, és mikorra fejlesztik ki a korona elleni oltást.

Stratégia kell!

Mint mondja, érthető, ha a politika a jelenlegi helyzetben ad hoc döntéseket hoz, de legkésőbb április végéig elengedhetetlennek tart egy átfogó stratégia kidolgozását és annak követését. Világos kritériumokat vár, amelyek alapján valamelyest kiszámíthatóvá válik, meddig tarthatnak a korlátozások. Ez a megbetegedések és halálesetek számának lefektetését jelentené, amelyek már akceptálhatóak, és amelyek mellett újraindítható a mindennapi élet és ezzel a gazdaság.

A nyájimmunitás

Tudomásul kell venni, hogy a lakosság jelentős része el fogja kapni a vírus. Ezzel azonban ki fog alakulni a nyájimmunitás.” Ez az az állapotot, amikor a lakosság többsége már immunis egy fertőzés ellen. Vagy mert be lett oltva, vagy mert már elkapta és leküzdötte a vírust. A többség immunitásával védettség jön létre az egész közösség számára. Mint a közismert, gyerekkori védőoltásoknál.

A nyájimmunitás mindennél fontosabbnak tartó Greiner nem véli célravezetőnek a startégiát, amely mindet megtesz az új megbetegedések számának alacsonya tartása érdekében.

„Gyorsabban leküzdenénk a kort a vírus gyors terjedésével. A megfertőződöttek nagy része tünetmentesen, illetve enyhe lefolyással küzdené le a koronát, párhuzamosan nyájimmunitás alakulna ki és a teljes populáció védetté válna.” – mondta.

Az FAZ kérdésére nem tagadta, hogy lennének súlyos és halálos esetek is. Azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a megfertőződöttek 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású a megbetegedése. A súlyos esetek aránya 14, a halálosaké 6 százalék.

A több szakmai elismeréssel kitüntetett Greiner maga hangsúlyozta, hogy az általa favorizált stratégiával a fertőzöttek száma hirtelen megugrásához vezetne. „Erre előbb fel kell készíteni az egészségügyi ellátórendszert.”

A szociális izoláció nem célravezető

 „Hiba, hogy verseny indult az országok között, ki tudja jobban korlátozni a szociális kapcsolatokat, a mindennapi életet.” Ezt nem tartja a vírus elleni közdelem hatékony módjának, mert a megbetegedések számának emelkedését „nem akadályozza meg, csak elodázza, aminek viszont semmi értelme”. Sokkal

célravezetőbbnek tartaná a veszélyeztetett csoportok, elősorban a 70 év felettiek és a krónikus betegek izolálását. Ezzel csökkenthetőnek tartaná a súlyos és halálos esetek számát.

Szerinte a következő napok fogják megmutatni, hogy a sosem látott, még néhány napja is elképzelhetetlennek tartott jogkorlátozásoknak egyáltalán érvényt lehet-e szerezni, és hogy vezetnek-e bármi fajta eredményre, véli a professzor. Szkeptikus: „A szociális kapcsolatok túlzott korlátozása kontraproduktív. Társadalmi ellenálláshoz vezet. Ezzel a szükséges és célravezető intézkedéseknek is egyre nehezebb lesz érvényt szerezni.

Évtizedes gazdasági kihatások

Noha Belgium lakossága fegyelmezetten követi a koronavírus visszaszorítása érdekében bevezetett vészhelyzeti intézkedéseket, a járványügyi helyzet alakulása miatt a rendkívüli rendelkezések legalább további nyolc hétig érvényben maradnak – mondta Maggie De Block egészségügyi miniszter a De Zondag című flamand nyelvű belga hetilapnak

Greiner még a mindennapi élet 1-2 hónapon belüli újraindulása esetén is szkeptikus a gazdaság gyors regenerálódását illetően. „Egy hossza tartó szociális izolációnak pedig akár egy évtizedig tartó gazdasági kihatásai is lehetnek.” Ennél azonban sokkal fontosabb érvnek tartja a ’social distancing’ ellen, hogy a „nyájimmunitás kialakítása nélkül nincs esélyünk a korona leküzdésére.”

A optimista forgatókönyv esetén is 25 százalékos gazdasági visszaeséssel számol a második negyedévben. Minimális növekedést a legjobb esetben is csak a negyedik negyedévben, normalizálódást pedig csak a jövő évre prognosztizál. „A gazdaságot akkora csapás érte, mint a világháborúkat leszámítva még soha” – mondja.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Koronavírus – Rekordmagas a betegek száma Csehországban

Rekordszámú, több mint ötezer koronavírus-fertőzött beteg volt szerdán reggel Csehországban.

IHS Markit: ígéretes fények pislákolnak az eurózónában

A koronavírus-járvány kezdete óta először emelkedett az euróövezet magánszektorának teljesítménye, bár a gazdaságban meghatározó szerepet játszó szolgáltató szektorban a vártnál kevésbé volt meredek a felívelés - derült ki az IHS Markit felméréséből.

Lánchíd-tender. A főváros javított a kiíráson – jövőre indulhat a beruházás?

Az érvényes jogszabályoknak megfelelőre javította a főváros a Lánchíd felújítására kiírt tendert. A hibajavítás után "a felújítás az eredeti terveknek megfelelően 2021 tavaszán elkezdődhet". Erről a BKK adott információt. A Közbeszerzési Hatóság szerint: a törvények mindenkire vonatkoznak.

Magyar falu program. Pályázatok iskolai és óvodai felújításokra

Iskolai és óvodai felújításokra is nyíltak pályázatok a Magyar falu programban, összesen 22 milliárd forint értékben - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Hírek

Koronavírus – Rekordmagas a betegek száma Csehországban

Rekordszámú, több mint ötezer koronavírus-fertőzött beteg volt szerdán reggel Csehországban.

Megtalálták az első rákos dinoszauruszt

Új kutatások szerint agresszív csontrákja volt annak a centrosaurusnak, amelynek fosszíliáját még 1989-ben tárták fel a kanadai Alberta tartományban lévő dinoszauruszparkban. Ez az első ismert dinoszaurusz egyed, amely rosszindulatú rákban szenvedett.

Új címkék a háztartási gépeken. Melyik a takarékosabb?

Lecserélik a háztartási nagygépek energiafogyasztását jelző eddigi címkéket, jövő március elseje után már csak az új jelölések lehetnek a készülékeken - hívta fel a figyelmet a MediaMarkt.

Tanzánia. Újabb drágakövet talált a milliárdossá lett bányász

Miután júniusban két rekordméretű tanzanit drágakövet találva egyik napról a másikra milliárdossá vált, újabb nagyméretű, kétmillió dollárt érő tanzanitra bukkant egy tanzániai bányász.

Koronavírus – WHO: lehet, hogy soha nem lesz hatékony vakcina

A vakcinafejlesztéssel kapcsolatos nagy remények ellenére nem biztos, hogy valaha megtalálják a tökéletesen hatékony megoldást a koronavírus ellen - jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

Önkéntes száműzetésbe vonul a volt spanyol király

I. János Károly egykori spanyol király bejelentette, hogy elhagyja az országot, és külföldön telepedik le. Hírügynökségek pénzügyi botrányt emlegetnek a döntés hátterében.

Pandémia – A Sincshondzsi szekta felelőssége. Letartóztatás Dél-Koreában

Letartóztatták Dél-Koreában a Sincshondzsi vallási szekta alapítóját, aki úgy irányította az eseményeket, hogy az összes Covid-19 fertőzés 36 százalékát a szekta tagjai adták az országban - jelentette az Asia Today napilap.

Már működik az Egyesült Arab Emírségek első atomreaktora

Sikerrel üzembe helyezték az Egyesült Arab Emírségek első atomerőmű-reaktorát, ezzel az ország az első olyan arab állam, amely gazdasági célú nukleáris energiát állít elő.

Új vezérrel vált profilt a Škoda

A Volkswagen dél-afrikai érdekeltségének igazgatója, Thomas Schäfer veszi át a Škoda vezetését, és a tömegtermék modellekre összpontosítja a cég profilját - jelentette be a Volkswagen AG.

Koronavírus – Szlávik: amíg nincs vakcina, az eddigi módon kell védekezni

A vakcina kifejlesztéséig csak a már megszokott módon lehet védekezni a koronavírus-fertőzés ellen: maszkhasználat, kézfertőtlenítés, távolságtartás és a külföldről hazatérők ellenőrzése - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa.

Szerdától újra olcsóbban tankolhatunk

Tovább csökken az üzemanyagok ára: a hét közepétől a benzin és a gázolaj literje is 4 forinttal kerül majd kevesebbe.

Tokió. Jövőre sem lesz nyári olimpia?!

A 2020-as Nyári Olimpia 2021-re halasztott megrendezése egyre bizonytalanabb. Milliók a világ minden tájáról, zsúfolt stadionok és tömegközlekedés – virulógiai veszélyek sokasága. COVID-védőoltás nélkül egyre bizonytalanabb, hogy Tokió megrendezheti-e a világ legrangosabb sorteseményét.

Gazdaság

Az MNB piacot nyitna a zöld kötvényeknek

A Magyar Nemzeti Bank a bankszektorban megtett intézkedések után a tőkepiacokon is megkezdi a zöld pénzügyek meghonosításának támogatását, együttműködve a társhatóságokkal és a piaci szereplőkkel - közölte az MNB.

Biztosítás – MNB: alacsonyabb kamatplafonok jönnek

A forintalapú hagyományos élet-, nyugdíj-, egészség- és járadékbiztosítások technikai kamata 2,3 százalékról 1,8 százalékra, az euróalapú konstrukcióké 1,1-ről 0,6 százalékra csökken januártól - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az oroszok betiltották a kriptopénzes fizetést

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a törvényt, amely megtiltja a belföldi fizetést kriptovalutával.

MNB – 25 millió forint bírság a KÖBE biztosítónak

Számos területen feltárt jogsértések miatt a Magyar Nemzeti Bank 25 millió forint bírságot szabott ki a KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesületre (KÖBE).

Megtévesztette egyes ügyfeleit – bírság a K&H Biztosítónak

Több biztosítási terület problémás állománykezelése, valamint az informatikai biztonsági és a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 50 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosítóra.

Újabb nyugdíjpénztárt bírságolt meg az MNB

Informatikai biztonsági, kiszervezési, számviteli és vállalatirányítási hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 9,5 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az MKB Nyugdíjpénztárra.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom