Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Fellélegezhet a világ? Kína újraindítja a növekedést
No menu items!

Fellélegezhet a világ? Kína újraindítja a növekedést

A kínai kabinet március 1-én jóváhagyta azt a tervet, amelynek célja a nagyberendezések korszerűsítésének és a fogyasztási cikkek értékesítésének előmozdítása – jelentette az állami média.

A kommunista párt legutóbbi ülésén körvonalazott terv egyike azoknak a lépéseknek, amelyeket Kína tesz a COVID-19 világjárvány óta gyengén talpra álló gazdaság fellendítése érdekében. A Reuters információi szerint a kínai kormány ennek szellemében új kezdeményezést indít a régi fogyasztási cikkek újakkal való cseréjére – közölte a kabinet.

“A tervet haladéktalanul javítanunk kell, gondosan meg kell szerveznünk és végre kell hajtanunk, és elő kell mozdítanunk a fejlett termelési kapacitás arányának folyamatos növelését” – idézte az állami média a Li Qiang miniszterelnök által vezetett kabinetülést. Amin az is elhangzott, hogy “több jó minőségű és tartós fogyasztási cikk kerül majd el a lakosokhoz.”

A Societe Generale elemzői úgy becsülték, hogy a kormány mintegy 40 milliárd jüan (5,6 milliárd dollár) támogatást adott a háztartási gépek vásárlóinak egy korábbi, 2009-2011-es hasonló program során.

“Egyszerűen a GDP sokkal nagyobb méretéhez igazodva, a támogatásoknak legalább 60 milliárd (jüant) el kell érniük 2024-ben, hogy megfeleljenek a legutóbbi projekt jelentőségének” – áll az elemzők közleményében. Hozzátéve: “a befektetések továbbra is sok adóügyi „szeretetet” kapnak.”

A kínai parlament várhatóan a kedden kezdődő éves ülésén ismerteti a növekedés stabilizálását célzó mérsékelt gazdaságélénkítő terveket, de csalódást okozhat azoknak, akik az ország mély strukturális egyensúlyhiányainak orvoslására irányuló, merész lépések részletes ütemtervét kívánják.

Kocsis Erika

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.

ESET: Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázatairól

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég

MÁV-Volán: rekordszámú bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton.

USA: a mesterséges intelligencia hozza az agrárjövőt?

Az egész mezőgazdaságban a munkaerőhiány veszélyezteti az ipar életképességét, mind a nyereségesség, mind a terméshozam tekintetében.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.