Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Felrobbanhat az olaj ára, ha Kína beindul
No menu items!

Felrobbanhat az olaj ára, ha Kína beindul

Illusztráció: Bigstock

Kína világjárvány utáni újranyitása nagyobb hajtóereje lesz az olajáraknak, mint az orosz nyersolajra vonatkozó ársapka – véli Vivian Balakrishnan szingapúri külügyminiszter. Véleményét energiaipari szakemberek is osztják.

Jelentős nyitásra számítok. Ez pedig mélyreható hatással van a világgazdaságra, jobban, mint egy olajárkorlátozás” – mondta Balakrishnan a CNBC-nek.

Balakrishnan megjegyzései azután hangzottak el, hogy hétfőn életbe lépett a G7 csoport 60 dolláros árplafonja az orosz tengeri olajra és az orosz nyersolajra vonatkozóan. Oroszország úgy reagált, hogy ezek az intézkedések nem befolyásolják ukrajnai tevékenységét.

Az olajárak viszont emelkedtek az ázsiai kereskedésben hétfőn, miután Kína – a világ legnagyobb olajimportőre – a koronavírus-intézkedések további enyhítését jelezte. Az árakat az is támogatta, hogy az OPEC+ közölte, hogy novembertől 2023 végéig fenntartja a jelenlegi, az olajkitermelés csökkentésére irányuló politikáját.

Rob Thummel, a Tortoise Capital portfóliómenedzsere szerint Kína olajkereslete idén mintegy egymillió hordóval csökkent.

“Az a tényező, amely magasabbra fogja hajtani Kína olajkeresletét nyilvánvalóan a gazdaság újraindulása lesz, de ami még fontosabb, a készletépítés”

– mondta.

Az olajkészletek világszerte alacsonyak, és szerintem a világ rájött, hogy az energiabiztonság elég fontos” – mondta Thummel. “Tehát ez lesz a fő hajtóerő mind Kínában – mind Indiában – a jövőben, és ez fogja a kereslet növekedését hajtani. És ez ismét magasabb árakat eredményez.

Kína lazít

Az elmúlt napokban több kínai város is enyhített a Covid-tesztelési szabályokon. Kedden Peking közölte, hogy a negatív Covid-tesztek többé nem lesznek kötelezőek a legtöbb köz- vagy lakóterületre való belépéshez.

A múlt héten a kínai egészségügyi tisztviselők bejelentették, hogy újabb erőfeszítéseket tesznek az ország idős lakosságának további oltására, hangsúlyozva, hogy az oltások még mindig megelőzik a súlyos betegségeket és a halált.

Balakrishnan szerint, aki a politikába való belépése előtt orvos volt, a közép- és hosszú távú kínai stratégiának a védőoltásokra kell összpontosítania.

Akkor lehet nyitni, ha magas az oltási arány. Ezért figyelném, hogy Kína milyen erőfeszítéseket tesz az idősebbek körében a védőoltások fokozására” – mondta.

Balakrishnan szerint a másik változó, amelyet a tisztviselőknek a Covid-protokollok módosítása előtt figyelemmel kell kísérniük, az egy város vagy tartomány orvosi kapacitása.

Változatosabb válaszreakciót várnék, ami azt jelenti, hogy nem lehet mindenre egyforma” – mondta.

Balakrishnan azt jósolta, hogy Kína valamikor a következő három-hat hónapban teljesen újra megnyílhat.

Szingapúr jól példázza, hogy felvilágosult, óvatos, megfontolt politikával és előkészítéssel  teljesen meg lehet megnyílni” – mondta.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az EU ajánlást fogadott el a minimáljövedelem bevezetésére

A szegénység és a társadalmi kirekesztés csökkentése érdekében az Európai Unió Tanácsa ajánlást fogadott el a megfelelő minimumjövedelem tagállami bevezetésére.

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Norvégia is ritka kincsre lelt. A szó szoros értelmében

Néhány hete Svédországban felfedezték Európa eddigi legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelyét. Most egy norvég kutatás is új kincseket talált. A környezetvédőknek azonban vannak aggályaik.

Az Euro 7 bevezetése tönkreteheti az európai autógyártást

Az új uniós kibocsátási szabvány a tervek szerint szigorúbb szabályok és ellenőrzések elfogadására kötelezi a gyártókat. Az autógyárak azonban nem tartják ezt megvalósíthatónak, és "ellátási és termelési szűk keresztmetszetekre" figyelmeztetnek.

Hírek

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Soha nem látott közelségben suhan el a Föld mellett egy aszteroida pénteken

Egy teherautó-méretű aszteroida fog elhaladni a Föld mellett pénteken kora hajnalban. A 2023 BU várhatóan olyan közel kerül a Földhöz, hogy ez lesz a valaha észlelt legszorosabb találkozás, azonban az égitest becsapódásától a szakemberek szerint nem kell tartani.

Hatósági áras marad a taxis személyszállítás

A taxis szakma kérését összefogó kamarai javaslatra a kormány rendeletben rögzítette a fix tarifa megtartását, a személytaxi-szolgáltatás hatósági ára nem vezethető ki - hívta fel a figyelmet a Budapesti Kereskedelemi és Iparkamara (BKIK).

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését, ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán.

Fix béremelést kapnak az Auchan teljes munkaidős dolgozói

Az Auchan Magyarország januártól valamennyi teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatársának bruttó 32 000 forintos béremelést ad - jelentette be az áruházlánc.

Új gázszállítási szerződést kötött Lengyelország

Lengyelország húsz évre és összesen 20 millió tonna cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról szóló szerződést kötött az amerikai Sempra Infrastructure vállalattal - közölte Daniel Obajtek, a PKN Orlen lengyel állami energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.

Gazdaság

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett a Magyart Nemzeti Bank azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.

Tömeges díjemelés a nyugdíj- és egészségpénztáraknál

Sorozatban kapják a felszólításokat a nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak tagjai, hogy 2023-tól magasabb minimális havi tagdíjat várnak az intézmények. Az így megtakarítók örülhetnek, ha az inflációval megússzák a tagdíjemelést, mert vannak annál jóval nagyobbak is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből. 

Mától indulhat a roham az új szuperállampapírokért

Indul az akár 16 százalékos kamatot fizető új Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) jegyzése. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) két új lakossági sorozatot bocsát ki 500-500 milliárd forint értékben, ezeket január 19-től lehet jegyezni – írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom