Kezdőlap Hírek Felugrott a kőolaj világpiaci ára
No menu items!

Felugrott a kőolaj világpiaci ára

Felpattant másfél éves mélypontjáról a kőolaj világpiaci ára.  Az áremelkedés a kitermelés csökkentésének és a részvénypiacok stabilizálódásának következménye: múlt hétfő óta közel 12 százalékkal emelkedtek a legközelebbi határidős jegyzések, ami az utóbbi két év legerősebb heti ütemét jelenti. 

Hétfőn közép-európai idő szerint délután a márciusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,14 százalékos pluszban, 58,28 dolláron, a februári WTI pedig 2,27 százalékos nyereségben, 49,05 dolláron forgott. Eddigi napi maximumán a Brent 58,89 dolláron, 3,20 százalékos pluszban, a WTI pedig 49,47 dolláron, 3,14 százalékos nyereségben állt.

A Brent 53,80 dolláron, a WTI pedig 45,41 dolláron zárta az évet, ami jóval alacsonyabb a 66,55 dolláros, illetve 60,26 dolláros év eleji nyitójegyzéseknél. December végén a Brent 49,93 dolláron, a WTI pedig 42,36 dolláron kétéves mélypontra került, jóllehet október 3-án 86,74 dolláron, illetve 76,90 dolláron négyéves csúcson is járt az ár.

Az áremelkedést támogatja, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai és szövetségeseik, élükön Oroszországgal december elején megállapodtak a kitermelés csökkentéséről. Az egyezség értelmében január 1-jétől együttesen napi 1,2 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél évig az olajpiac stabilitásának és így az árak alátámasztásának érdekében.

A lépés célja az volt, hogy kordában tartsák a globális kínálatot, amelynek növekedését alapvetően az Egyesült Államok hajtotta. Az amerikai kitermelés tavaly mintegy ötödével, napi több mint 11 millió hordóra ugrott fel.

A Reuters számításai szerint az OPEC-tagállamok olajkitermelése már decemberben is csökkent, napi 460 ezer hordóval 32,68 millió hordóra.

A Commerzbank német pénzintézet arra számít, hogy az első fél évben valószínűleg újra egyensúlyba kerül az olajpiac, ha az OPEC-tagállamok és szövetségeseik a két évvel korábbi megállapodáshoz hasonló szigorral teljesítik új vállalásaikat.

A Goldman Sachs vezető globális befektetési bank elemzői rontották idei előrejelzésüket: a korábban várt 70 dollár helyett immár 62,50 dolláros Brent-átlagárral számolnak. A Société Générale francia nagybank a Brent idei várható átlagárát 9 dollárral 64 dollárra, a WTI-ét pedig ugyancsak 9 dollárral 57 dollárra csökkentette.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Veszélyben a kínai villanyautók? Vizsgálódik az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság ma hivatalos szubvencióellenes vizsgálatot indított az akkumulátoros elektromos járművek Kínából történő behozatala kapcsán.

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

Világújdonság: már a poggyászkocsi is intelligens a müncheni reptéren

Digitális vásárlási élménnyel gazdagodnak a müncheni reptér utasai azzal, hogy a légikikötőben megjelentek az első intelligens poggyászkocsik.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Hírek

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Gazdaság

A cégkapura érkezik a fizetési meghagyás az elektronikus ügyintézésre kötelezetteknek

Az elektronikus ügyintézésre kötelezettek körébe tartoznak például a gazdálkodó szervezetek, önkormányzatok, alapítványok, egyesületek, valamint az ügyvédek, jogi képviselők.

Egy újítás, amely erősíti a pénzügyi stabilitást

Az OBA szeptember végén élesítette jelentős technikai fejlesztését, amellyel gyorsíthatja az esetleges betétbiztosítási kifizetéseket.

Kevés embernek van csak nyugdíjcélú megtakarítása

felnőtt lakosság több mint fele (54 százalék) számára az okoz bizonytalanságot, hogy nem tudja majd egészségügyi kiadásait önerőből finanszírozni.

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.