Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Fizetési mérleg. Felére csökkent a hiány májusban
No menu items!

Fizetési mérleg. Felére csökkent a hiány májusban

Májusban az előző havi kevesebb mint felére 780 millióról 370 millió euróra csökkent a folyó fizetési mérleg hiánya – derül ki a Magyar Nemzeti Bank előzetes adataiból.

A tőkemérleg aktívuma ugyanakkor az áprilisi 672 millió euróról májusban 35 millió euróra apadt, mivel az Európai Uniótól befolyt tőketranszferek összege az áprilisinál 492 millió euróval kisebb, 34 millió euróra zsugorodott. Emiatt az ország külső pénzügyi pozíciójának átfogó mutatójaként elfogadott külföldi finanszírozási igény az áprilisi 108 millió euróról 335 millió euróra nőtt, míg az első negyedévben 579 millió euró volt.

A májusi javulás döntően a reálgazdasági folyamatokhoz, vagyis a külkereskedelmi forgalomhoz kötődő pénzmozgásokban bekövetkezett fordulatnak köszönhető, nevezetesen annak, hogy a szolgáltatások külkereskedelméből eredő aktívum meghaladta az áruforgalom deficitjét, ami egyébként is jelentősen csökkent.

Az exportbevételek 7,6 százalékos és az importkiadások 2,1 százalékos emelkedésének köszönhetően az áruforgalmi deficit az áprilisi 887 millióról májusra 406 millió euróra csökkent, amivel 480 millió euróval járult hozzá a folyó mérleg hiányának csökkenéséhez.

A szolgáltatások külkereskedelméből eredő aktívum 25 millió euróval elmaradt ugyan az áprilisitól, de 652 millió eurós értéke 245 millió euróval meghaladta az áruforgalmi hiányt. Az első negyedévben az áruforgalom 2,455 milliárd euró deficitjének és a szolgáltatások 1,203 milliárd eurós többletének egyenlegeként a reálgazdasági egyenleg 1,251 milliárd euró deficittel zárt.

Az elsődleges jövedelmek májusi 511 millió euró összegű kiáramlása 145 millió euróval nagyobb volt az áprilisinál, ebből 121 millió eurónyi növekmény a befektetések után járó hozamok kivonásának 697 millió eurós összegéből ered.

A külföldiek által befektetett közvetlen működőtőke befeketések után járó 454 millió euró profit repatriálás összege májusban 48 millió euróval kevesebb volt az áprilisinál, míg a portfolió befektetésekből hazautalt jövedelmek összege az áprilisi 55 millióról 172 millió euróval 227 millió euróra nőtt.

Márciusban is 780 millió euró volt a folyó fizetési mérleg hiánya, alig különbözött az előző két hónap egyenlegétől: 13 millió euróval kisebb volt a februári és 17 millió euróval nagyobb a januári deficitnél. Az idei első negyedévben 2,345 milliárd euró volt a folyó fizetési mérleg hiánya, alig 12 millió euróval kisebb a tavalyi negyedik negyedévinél, de 2,718 milliárd euróval nagyobb az egy évvel korábbinál, amikor utoljára zárt negyedéves többlettel a folyó mérleg. A külfölddel szemben kialakult finanszírozási igény 579 millió euró volt, 100 millióval nagyobb az előző negyedévinél, de 1,590 milliárd euróval romlott a tavalyi első negyedévvel szemben, amikor 1,011 milliárd euró hitelezési kapacitást jelzett.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...

Felfoghatatlanul nagy bércsomaggal gazdagodott a Tesla vezér

Miután egy amerikai bíróság, a részvényesek elfogultságára hivatkozva, korábban...

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.