Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Fizetési mérleg. Felére csökkent a hiány májusban
No menu items!

Fizetési mérleg. Felére csökkent a hiány májusban

Májusban az előző havi kevesebb mint felére 780 millióról 370 millió euróra csökkent a folyó fizetési mérleg hiánya – derül ki a Magyar Nemzeti Bank előzetes adataiból.

A tőkemérleg aktívuma ugyanakkor az áprilisi 672 millió euróról májusban 35 millió euróra apadt, mivel az Európai Uniótól befolyt tőketranszferek összege az áprilisinál 492 millió euróval kisebb, 34 millió euróra zsugorodott. Emiatt az ország külső pénzügyi pozíciójának átfogó mutatójaként elfogadott külföldi finanszírozási igény az áprilisi 108 millió euróról 335 millió euróra nőtt, míg az első negyedévben 579 millió euró volt.

A májusi javulás döntően a reálgazdasági folyamatokhoz, vagyis a külkereskedelmi forgalomhoz kötődő pénzmozgásokban bekövetkezett fordulatnak köszönhető, nevezetesen annak, hogy a szolgáltatások külkereskedelméből eredő aktívum meghaladta az áruforgalom deficitjét, ami egyébként is jelentősen csökkent.

Az exportbevételek 7,6 százalékos és az importkiadások 2,1 százalékos emelkedésének köszönhetően az áruforgalmi deficit az áprilisi 887 millióról májusra 406 millió euróra csökkent, amivel 480 millió euróval járult hozzá a folyó mérleg hiányának csökkenéséhez.

A szolgáltatások külkereskedelméből eredő aktívum 25 millió euróval elmaradt ugyan az áprilisitól, de 652 millió eurós értéke 245 millió euróval meghaladta az áruforgalmi hiányt. Az első negyedévben az áruforgalom 2,455 milliárd euró deficitjének és a szolgáltatások 1,203 milliárd eurós többletének egyenlegeként a reálgazdasági egyenleg 1,251 milliárd euró deficittel zárt.

Az elsődleges jövedelmek májusi 511 millió euró összegű kiáramlása 145 millió euróval nagyobb volt az áprilisinál, ebből 121 millió eurónyi növekmény a befektetések után járó hozamok kivonásának 697 millió eurós összegéből ered.

A külföldiek által befektetett közvetlen működőtőke befeketések után járó 454 millió euró profit repatriálás összege májusban 48 millió euróval kevesebb volt az áprilisinál, míg a portfolió befektetésekből hazautalt jövedelmek összege az áprilisi 55 millióról 172 millió euróval 227 millió euróra nőtt.

Márciusban is 780 millió euró volt a folyó fizetési mérleg hiánya, alig különbözött az előző két hónap egyenlegétől: 13 millió euróval kisebb volt a februári és 17 millió euróval nagyobb a januári deficitnél. Az idei első negyedévben 2,345 milliárd euró volt a folyó fizetési mérleg hiánya, alig 12 millió euróval kisebb a tavalyi negyedik negyedévinél, de 2,718 milliárd euróval nagyobb az egy évvel korábbinál, amikor utoljára zárt negyedéves többlettel a folyó mérleg. A külfölddel szemben kialakult finanszírozási igény 579 millió euró volt, 100 millióval nagyobb az előző negyedévinél, de 1,590 milliárd euróval romlott a tavalyi első negyedévvel szemben, amikor 1,011 milliárd euró hitelezési kapacitást jelzett.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Mélyrepülésben a font, beavatkozott a Bank of England

Soron kívüli állampapír-vásárlásba kezdett a Bank of England a font meredek gyengülésével járó piaci viharok csitítása érdekében.

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok piaci ára

Pénteken a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedik, mindkét üzemanyagfajta literje bruttó 4 forinttal kerül majd többe.

Mégsem zár be a csepeli munkásszálló

Nem zár be a csepeli Zászlós Szálló, az önkormányzatnak sikerült megállapodnia a munkásszálló működtetőjével - közölte a XXI. kerület polgármestere a Facebook-oldalán.

Borrell: az EU erőteljes választ fog adni az Északi Áramlatok elleni szabotázsra

Az Északi Áramlat 1. és 2. csővezetéken keletkezett kár nem véletlen, az európai energiainfrastruktúra bármilyen szándékos megzavarása teljességgel elfogadhatatlan, amire az Európai Unió határozott és egységes választ fog adni - jelentette ki Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő.

Hírek

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok piaci ára

Pénteken a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedik, mindkét üzemanyagfajta literje bruttó 4 forinttal kerül majd többe.

Mégsem zár be a csepeli munkásszálló

Nem zár be a csepeli Zászlós Szálló, az önkormányzatnak sikerült megállapodnia a munkásszálló működtetőjével - közölte a XXI. kerület polgármestere a Facebook-oldalán.

Még koránt sincs vége az építőipari árak emelkedésének

Az építőiparban tapasztalt drágulás mértéke az év első felében több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) értékelése szerint az építőipari alapanyag- és építési termékek gyártói az orosz-ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.

Gyengült a forint a kamatemelési ciklus leállításának jegybanki bejelentésére

Gyengült a forint a Magyar Nemzeti Banknak arra a...

Átadták a Pilisi Pálos tematikus utat

A Magyar Pálos Rend Első Remete Szent Pál Rendje és a Pilisi Pálos Utak projektben vele együttműködő Pilisi Parkerdő Zrt. egyik kiemelt közös célja volt a környezettudatos és természetközpontú gondolkodásmód kialakítása, annak népszerűsítése, a köztudatban való elmélyítése a pálos kulturális emlékek, valamint a Pilis felbecsülhetetlen természeti értékei által nyújtott élményeken keresztül.

Richter Gedeon 150 éves lenne – Emlékérmét bocsát ki az MNB

Richter Gedeon születésének 150. évfordulója alkalmából, különleges, csúcsára állított 2000 forint névértékű színesfém emlékérméket bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.

Veszélyes trójai vírus terjed a Semmelweis Egyetem nevében

Csalók élnek vissza a Semmelweis Egyetem nevével és arculati elemeivel, címerével: az elektronikus levelek mellékletének megnyitásával trójai típusú kód töltődhet le a felhasználó eszközére - figyelmeztetett a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

Gazdaság

Átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot indít a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot programot indít: épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximálja.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.

Gyengült a forint a kamatemelési ciklus leállításának jegybanki bejelentésére

Gyengült a forint a Magyar Nemzeti Banknak arra a keddi bejelentésére, hogy a leállítja az alapkamat-emelési  ciklust. A testület megítélése szerint az alapkamat jelenlegi szintjével...

Az osztrák termelőipar versenyképességét veszélyezteti az energiaárak emelkedése

Az energiaárak emelkedésének kompenzálására sürgős beavatkozást kér az osztrák iparszövetség és a gazdasági kamara, mert az már a vállalkozások létét fenyegeti, valamint veszélybe sodorja...
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom