Kezdőlap Címkék 2022 május

2022 május

Májusban közel félmillió forint volt a bruttó átlagkereset

Májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete az egy évvel korábbinál 14,9 százalékkal magasabb, 495 900 forint volt, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 15,6 százalékkal, 342 000 forintra emelkedett - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Fizetési mérleg. Felére csökkent a hiány májusban

Májusban az előző havi kevesebb mint felére 780 millióról 370 millió euróra csökkent a folyó fizetési mérleg hiánya - derül ki a Magyar Nemzeti Bank előzetes adataiból.

Magára talált a járműgyártás – nagyot bővült az ipar májusban

Májusban az ipari termelés volumene 9,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 3,4 százalékkal emelkedett, mivel idén májusban kettővel több munkanap volt, mint a múlt évben - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Külkereskedelem. Közel egy év után lett újra pozitív a mérleg

Májusban az export euróban számított értéke 27,6, az importé 27,2 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel azelőtt. A külkereskedelmi áruforgalom egyenlege tavaly májushoz képest 65 millió euróval javult és 135 millió euró exporttöbblettel zárt. Legutóbb tavaly júniusban volt pozitív a külkereskedelmi mérleg - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Államháztartás: 90 százalék közelében a hiány

Májusban 101,4 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere, ami mindössze 37,7 százaléka az egy évvel korábbi 269,0 milliárd forintnak. Ezzel az öthavi deficit 2737,0 milliárd forintra nőtt, és a 3152,7 milliárdra tervezett egész évi összeg 86,8 százalékát érte el - közölte a Pénzügyminisztérium.

Szlovákiában is elszállt az infláció

Tovább gyorsult az infláció Szlovákiában májusban - közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a statisztikai hivatal (SÚSR) adataira hivatkozva.

Államháztartás. Az éves hiányterv 87,5 százaléka teljesült májusig

Május végén az államháztartás központi alrendszere 2737,0 milliárd forintos hiánnyal zárt - közölte a Pénzügyminisztérium.

Átlépte a lélektani határt az infláció májusban

A fogyasztói árak átlagosan 10,7 százalékkal haladták meg májusban az egy évvel korábbit, 1,7 százalékkal nőttek egy hónap alatt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Újabb mozgalmas hónapon van túl a magyar tőzsde

Ismét mozgalmas hónapot tudhat maga mögött a Budapesti Értéktőzsde: a továbbra is fennálló háborús helyzet, annak gazdasági hatásai, valamint a hazai makrogazdasági fejlemények továbbra is meghatározták a befektetői hangulatot - közölte a BÉT.

Sosem volt még ekkora az infláció az eurózónában

Májusban az energiaárak növekedése miatt újabb rekordra emelkedett az infláció az euróövezetben - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Tovább gyorsult az infláció Németországban

Az áprilisi 7,4 százalékról 7,9 százalékra emelkedett, és így csaknem ötven éve a legmagasabb szintet érte el az infláció Németországban májusban - áll a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) előzetes adatokra épülő jelentésében.

GKI: romlottak az üzleti és a fogyasztói várakozások

Májusban az előző havinál pesszimistábbak lettek a vállalkozók és a lakosság is: a GKI konjunktúraindexe az áprilisi 8 pontos javulás után májusban 5 ponttal csökkent, ami az áprilisi "hurráoptimizmus" után ugyan visszaesés, de továbbra is derűlátó várakozásnak számít - közölte a GKI Gazdaságkutató.

Friss

Üzleti inkubátorok: kéz a kézben a KKV-val

Az üzleti inkubátor egy olyan szervezet, amely rendszerbe foglalja és élénkíti a sikeres vállalkozások létesítésének folyamatát, számukra átfogó és integrált szolgáltatások körét nyújtva.

Jó cégérnek nem kell reklám? Kevesebbet költenek a cégek reklámra

Az elmúlt másfél évtized alatt a magyarországi legnagyobb hirdetők az árbevételükhöz viszonyított médiavásárlási kiadásaikat harmadára csökkentették.

Családok életét befolyásolják a magas üzemanyagárak

A fogyasztók érzékenyen reagáltak az üzemanyagárak emelkedésére, amelynek hatására csökkent a kereslet.

MNB: a jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását

Az MNB az aranytartalék bővítésével évekkel előzte meg nemcsak a nemzetközi trendet, de a régiós - a lengyel és a cseh - jegybankot is,.

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Gazdaság

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.