Hirdetés
Kezdőlap Menedzser-Kihívások Klemm Balázs, a generációépítő menedzser
No menu items!

Klemm Balázs, a generációépítő menedzser

Miközben a többgenerációs vállalkozást építő családfők a következő generáció képviselőinek gyakran beszélnek arról, mit kell majd tenni a nehéz időkben, Klemm Balázs a Hotel&More független szállodaüzemeltető tulajdonosa a turizmust, a végveszély szélére sodró Covid, majd az energiaárrobbanás időszakában, a gyakorlatban mutathatta be fiának, Krisztiánnak, mit is jelent erős ellenszélben hajózni.

Utólag is túlzás lenne azt állítani, hogy szakmailag szerencsés volt, de tény, hogy mivel Klemm Balázs a szállodaiparban korábban megszerzett tapasztalataira alapozva, akkori társával éppen 2008-ban a globális gazdasági válság időszakában alapított önálló szállodaüzemeltető céget, az új évezred első globális recessziójában olyan tudásra tett szert, ami mindmáig képes átsegíteni a nehéz időkön.

És miközben a recesszió mérete 2008-ban a negatív újdonság erejével hatott, a nálunk akkor elterjedő független szállodaüzemeltetés megjelenésére sem nagyon volt példa korábban Magyarországon. Pedig nyugaton már megszokott volt, hogy a különféle befektetők tulajdonában álló hotelek nyereséges üzemeltetését az arra szakosodott szakmai cégek vállalják fel. A lépés azonban idehaza, akkor korántsem volt kockázatosmentes, mert az egész világra kiterjedő gazdasági válság a Covidhoz hasonlóan – igaz annál valamivel lightosabban -, éppen a turizmust vitte padlóra. Habár a pandémiához hasonló bezárásokra nem került sor, de a recesszióban az embereknek így is sokkal kevesebb pénzük maradt az utazásra. A kihívást fokozta, hogy Magyarországon éppen ezt megelőzően épültek fel az első Széchenyi terv vissza nem térítendő támogatásaiból azok a minden reális költségszámítást nélkülöző, gyakran megkérdőjelezhető kivitelezésű szállodák, amelyek nyereséges működtetése még a normális gazdasági körülmények között sem lett volna egyszerű. A bajt tetézte, hogy a vissza nem térítendő támogatáshoz jutó, de a szállodai üzletágban többségében járatlan tulajdonosok nagy része a forint kamatnál abban a pillanatban lényegesen olcsóbb devizahitel felvételével biztosította a pályázati forrás mellé elvárt önrészt.

A helyzet azonban drámai módon megváltozott akkor, amikor 2008 után, a gazdasági válság hatására a forint rendkívül meggyengült és a több mint kétszeresére növekedett devizahitel törlesztőrészlet a fizetőképes kereslet elmaradása mellett, sok új szálloda számára kigazdálkodhatatlanná vált. És miközben több újonnan épült szálloda is csődbe jutott, vagy végveszélybe került, a hitelező bankok sorra vették vissza a nemfizető hoteleket.

Így tehát Klemm Balázs frissen induló független szálloda üzemeltetőként, a legnehezebb gazdasági környezetben tanulta meg azt, hogy miként lehet a legkülönfélébb koncepció mentén létrehozott, legkülönfélébb minőségű – a kettőtől a négycsillagig terjedő – és kategóriájú, veszteséges szállodákat talpra állítani. Olyan üzemelési modellt kialakítva, amivel a napi költségek kitermelése mellett a bankhitelek törlesztésére és a tulajdonosok pénzügyi elvárásainak teljesítésére is jut a bevételből.

„Annak ellenére, hogy a legkeményebb időszakban kellett megtalálni az egyetlen járható utat, utólag már előnynek érzem, hogy a legnehezebb időszak a legszigorúbb tervezésre és költséggazdálkodásra kényszerített minket. Mivel minden forint helyét mindig meg kellett nézni, olyan túlélési ösztön alakult ki, aminek hatására már a jobb időkben sem jöhetett szóba a pazarlás. Ez a tapasztalat pedig a Covid időszakában is nagyban hozzájárultak a sikeres túléléshez” – fejti ki Klemm Balázs, aki a Hotel&More családi tulajdonú szállodaüzemeltető cégében ma már fiával is együtt dolgozik.

Ennek kapcsán azt mondja, pályafutása elejétől az vezérelte, hogy egy olyan céget építsen fel, amelyet később a gyerekei és az unokái visznek majd tovább. De mivel azt akarta, hogy fia, a maga döntésének érezze ezt a választást, arra törekedett, hogy Krisztián már gyerekkorától megismerje a szakma szépségeit és nehézségeit. „Mivel mindig arra törekedtem, hogy a gyermekeim olyan munkát végezzenek, amit szeretnek, azt is fontosnak tartottam, hogy már fiatalon is megtapasztalják azt,hogy mit jelent a munka. Ezért kapott a cégünknél eleinte kisebb, majd nagyobb feladatokat Krisztián, aki akkor még csak a nyári szünetben ismerkedett meg a szakmával.”

Az elképzelés bevált, mert miközben Klemm Krisztián a klasszikus módon, az alsó lépcsőfokról lépett előbbre a szállodai ranglétrán, közben egyre inkább megszerette a szakmát.

„Tizennégy éves koromtól már rendszeresen dolgoztam valamelyik szállodában és az is motivált, hogy mindig ott kaptam feladatot, ahol a leginkább hasznára lehettem a csapatnak. Segítettem a konyhán, voltam reggeliztető az étteremben, de ha arra volt szükség, még a szobaasszonyoknak is besegítettem, vagy a recepciós pultban fogadtam a vendégeket” – magyarázza Klemm Krisztián, aki számára ezek után természetes volt, hogy Metropolitan Egyetem vendéglátás szakán szerezte meg a diplomát.

„Apaként nagyon jó érzés számomra, hogy Krisztián élvezi ezt a fantasztikus világot, én pedig természetesen minden tapasztalatot és tudást átadok neki azért, hogy magabiztosan boldoguljon a szakmában. Ezért tartottam fontosnak azt is, hogy hozzám hasonlóan ő is az alapoktól ismerje meg a hotelek világát, miközben kifejezetten becsülöm azért, mert sehol sem az apja nevével akart érvényesülni”- fejti ki Kelmm Balázs. Hozzátéve, hogy miközben a Hotel&More a Covid alatt, egy percig sem zárta be a szállodáit, 2020-ban érkezett el az a pillanat, amikor Krisztián friss diplomásként a balatonfüredi Akadémia Hotelbe került, hogy újabb tapasztalatokat szerezve segítse a csapat munkáját. Mivel a vártnál is eredményesebben teljesítette a küldetést, amikor a szálloda igazgatója úgy döntött, hogy távozik, Klemm Krisztián vette át a hotel irányítását. Ahol olyan csapatmunkát alakított ki, amivel a nyári szezonban már rekord árbevételt ért el a ház.

„Fokozatosan éreztem rá arra, mennyire összetett és ezért mennyire szép ez a szakma, milyen jóleső érzés a vendégek elégedettségét látni. Utólag pedig különösen szerencsésnek tartom, hogy a szakmai tradíciókat követve én is alulról indulva ismerhettem meg a szállodai szakmát, mert ez kellő magabiztosságot ad, a szakmai döntéseknél, mert tudom, hogy amit elvárok, azt magam is képes lennék elvégezni. Emellett pedig az sem okoz gondot, hogy ha szükség van rá, igazgatóként a kétkezi munkát is felvállalva segítsem a csapatot”- magyarázza Klemm Krisztián. Akinek önállósodását az is elősegítette, hogy Klemm Balázs tudatosan törekedett arra, hogy fiával sose dolgozzanak közvetlenül egy helyen.

A balatonfüredi siker után Klemm Balázs számára egyértelművé vált, hogy Krisztián már a nagyobb kihívásokra is készen áll. Ez akkor következett el, amikor 2021 őszén a Hotel Budapest (az egykori Körszálló) üzemeltetését a Hotel&More vette át. Az újranyitó szálloda igazgatói feladata Klemm Krisztián számára azért is jelentett összetett feladatot, mert a ház olyan, a családi szállodaüzemeltető által kidolgozott egyedi, hibrid koncepcióval indult újra. Aminek az a lényege, hogy a turisták mellett – akik a vendégkör 70 százalékát adják -, a Budapesten hosszútávú tartózkodásra berendezkedő főiskolások, egyetemisták és céges szakemberek is célközönségnek számítanak.

A Hotel Budapest azóta az elszálló inflációs környezetben, a tavalyi energiaárrobbanás akadályát is sikeresen véve, kiemelkedő telítettséggel üzemel. Igazolva azt, hogy egy családi vállalkozás generációváltásának előkészítése csak akkor lehet sikeres, ha a szülő és a gyermek is elkötelezetten, kellő szakmai tudással felvértezve vág bele a közös projektbe.
Érsek M. Zoltán

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

HUMDA: nagy siker a zöld konzultáció

A HUMDA a konzultáció mellett elindította a Zöld életre valók elnevezésű kampányát, megmutatva, miként lehet a "hétköznapok használatába illeszteni" a zöld közlekedés megoldásait, az elektromos hajtású mikromobilitási eszközöket.

Kevesebb és egyszerűbb az adminisztráció az adózók számára

Az EMAP rendszer bevezetése jelentős kihívást jelent, ezért annak érdekében, hogy felhasználóbarát rendszer jöjjön létre, tapasztalatcserére épülő találkozók zajlanak.

A német autóipar ellenzi a kínai elektromos autókra kivetendő uniós védővámokat

A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana.

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.