Kezdőlap Hírek Google Maps – Manipulálhatóbb, mint gondolnánk
No menu items!

Google Maps – Manipulálhatóbb, mint gondolnánk

Tizenöt éves a térkép fogalmát újradefiniáló Google Maps, amelynek egy berlini kísérletben 99 okostelefonnal demonstrálták manipulálhatóságát. 

A kísérletet kitaláló designer-képzőművész, Simon Weckert véleménye szerint a Maps minden idők legnagyobb hatalmú okostelefon alkalmazás. Régóta több, mint térképprogram. A 2005. február 5-én élesített internetes oldal online navigációs rendszer, kereső, útikönyv, közösségi oldal, a XXI. századi ’Arany Oldalak’, valamint kép-, szatellitfelvétel és térképgyűjtemény egyben.

A Maps „újradefiniálta a térkép fogalmát” – írta a nagy múltú amerikai közéletei-kulturális magazin, a ’The Atlantic’ 2012-ben.

A megtévesztette MAPS és Simon Weckert a telefonokkal, Berlinben

A Maps az azóta eltel 8 évben tovább fejlődött: az önjáró autózás, a szállítmányozás és a kiterjesztett valóság elengedhetetlen háttérprogramja. Utóbbi alatt azt értjük, amikor egy mobiltelefon kamerájával szétnézve vagy egy okosszemüveget használva a valós környezetbe virtuális elemeket is látunk. Megjelenik például a bolt nyitva tartása és felhasználói értékelése, amelyikre a kamerával, vagy a szemüvegen keresztül ránézünk.

A kísérlet

Weckert a program manipulálhatóságának bizonyítására 99 Android alapú okostelefonnal kerekedett útra Berlinben. Kocsijával többször is végigment ugyan azokon az utcákon, miközben sokszor megállt egy pillanatra.

Araszolást szimulált. Az eredmény: A Maps-ben narancssárga, illetve piros lett az utca, tehát dugót jelentettek San Franciscoból.

Egy ember és 99 telefon elég a rendszer félrevezetéshez?! A kísérlet nagy sajtóvisszhangja miatt reagálni kénytelen német Google-szóvivő nem tudta cáfolni az állítást.

A közlekedési információk több forrásból származnak. Nem csak a felhasználóktól, akik engedélyezték GPS-koordinátáik továbbítását. Figyeljük például a felhasználói bejegyzéseket a Google-Maps-Community-ben. A több forrásból alapján folyamatosan frissülnek a Maps-en megjelenő információk.

A kísérletet kitaláló Weckertnek viszont el kellett ismernie a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ) interjúban, hogy ha autók húztak el mellette, a Maps néhány pillanattal később már nem jelzett dugót, hiába marad továbbra is egyhelyben a 99 okostelefonjával.

Óriási hatalom

Hotel foglalása előtt a Street View segítségével, szétnézünk a környéken, megnézzük az épületet, sőt, ha lehet, be is kukkantunk. Ha nyaralni vagy étteremben vacsorázni készülünk megnézzük, hogy a szoba jöhető szállodák, éttermek közül, melyik hány pontot kapott a felhasználóktól és beleolvasunk az értékelésekbe is, majd ez alapján döntünk. Csak néhány példa, miként határozza meg a Maps a mindennapi életet.

Weckertet különösen az zavarja, hogy dugó esetén olyan utakra irányít a rendszer, amelyek nem a megnövekedett forgalomra lettek kitalálva. „Ha torlódás van az autópályán, a közeli városon áthaladó főútra navigál” – hoz fel egy példát. „Pedig közlekedési szakemberek kimutatták, hogy mindenki jobban járna, ha a dugóban araszolnának tovább.” Magyarázattal is szolgál az FAZ-nek: „Ha a pálya melletti település kis áteresztőképességű útjain is torlódás fog kialakulni és a szokatlanuk sok autó miatt nő a légszennyezettség, valamint a balesetek száma is.

Az se tetszik a berlini designer-képzőművész, hogy a Maps kvázi monopolizálta a navigációs rendszerek piacát. „Rá épülnek az önműködő autók szoftverei és számos népszerű alkalmazás, mint például az Uber vagy a Booking.”

Wecker azt akarta bebizonyítani az akciójával, hogy a Maps elérte, hogy mi igazodjunk hozzá és ne ő a felhasználóihoz. „Azt gondoljuk, hogy a Maps és a valóság szükségképpen megegyeznek; ezzel átvette a való világ helyét. Ha egy épületet jelöl, amit mi másnap a helyszínen nem találunk, előbb hisszük el, hogy egy éjszaka leforgása alatt nyom nélkül lebontották, minthogy San Franciscoban tévedtek volna.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hőhullám és sáros eső is érkezik

Újabb hőhullám várható a hétvégén, és ismét szaharai por...

Magyar roham Horvátországba – megkétszereződött a nyaralók száma

A múlt év hasonló időszakához képest 90 százalékkal több magyar turista látogatott eddig Horvátországba, leginkább a szállodákban emelkedett a foglalásuk.

Római-kori út a Velencei-lagúna fenekén

Ókori római utat fedeztek fel a Velencei-lagúna fenekén egy régészeti feltárási program közben.

Románia: oltásért szabadnap – mindenkinek

Klaus Iohannis román államfő kihirdette azt a törvényt, amely szabadnapot biztosít mindazoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.

Hírek

Hőhullám és sáros eső is érkezik

Újabb hőhullám várható a hétvégén, és ismét szaharai por...

Autós üldözés – a férfi eltiltás hatálya alatt vezetett

Több mint félórás autós üldözés után fogtak el a...

Románia: oltásért szabadnap – mindenkinek

Klaus Iohannis román államfő kihirdette azt a törvényt, amely szabadnapot biztosít mindazoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.

Kötelességszegési eljárás az EU-ban – tavaly 903 eset

Az Európai Bizottság az uniós tagországokkal szemben 2020-ban összesen 903 új kötelezettségszegési eljárást indított, 13 százalékkal többet, mint az előző évben - derült ki a bizottság éves jelentéséből.

Az EMA 12 és 17 év közötti fiatalok számára is javasolja a Moderna vakcináját

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a 12 és 17 év közötti fiatalok számára is ajánlotta a Moderna vállalat Spikevax nevű vakcináját - erről az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű ügynökség tájékoztatta a sajtót.

Börtönből a munkaerőpiacra – 1700 rab szerzett szakmát

Több mint 1700 fogvatartott szerzett piacképes szakmát három év...

Ilyen lesz a horvát euró – a szerbek tiltakoznak

A szerb nemzeti bank tiltakozik az ellen, hogy Nikola Tesla feltaláló szerepeljen a horvát euróérméken, és megteszi a szükséges lépéseket az Európai Unió intézményeinél - írta a Nacional című horvát napilap, a Telegraf Biznis című szerb hírportálra hivatkozva.

Jupiter-szerű világot találtak – a Naprendszeren kívül

A csillagászok először észleltek holdképző régiót egy Naprendszeren kívüli bolygó körül: egy Jupiter-szerű világot, amelyet egy elég nagy tömegű gáz- és porkorong vesz körbe ahhoz, hogy három olyan holdat hozzon létre, mint a Föld körül keringő kísérőbolygó.

Gazdaság

Moratórium – Nagy Márton: újra kellene gondolni egyes hitelek kondícióit

Még szeptember vége előtt érdemes lenne átgondolni a moratóriumban lévő lakossági folyószámlahitelek és a hitelkártyák kezelését - jelentette ki a miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója.

Az EKB nem változtatott az irányadó eurókamaton

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsa nem változtatott csütörtöki kamatdöntő ülésén az irányadó eurókamaton.

Két új vezérhelyettes a Magyar Bankholdingnál

A Magyar Bankholding márciusban elfogadott stratégiája újabb állomásaként két felső vezető kezdte meg munkáját a bankcsoportban: Ginzer Ildikó a standard, Szabó Levente pedig az egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettesként csatlakozott a menedzsmenthez.

Virág Barnabás: az MNB elkötelezett az euró bevezetése mellett, de…

Az MNB elkötelezett az euró sikeres és biztonságos magyarországi bevezetése mellett, de fontos, hogy az biztosítsa a gazdaság számára a felzárkózás folytatásának lehetőségét - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért felelős alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom