Hirdetés
Kezdőlap Hírek Google Maps – Manipulálhatóbb, mint gondolnánk

Google Maps – Manipulálhatóbb, mint gondolnánk

Tizenöt éves a térkép fogalmát újradefiniáló Google Maps, amelynek egy berlini kísérletben 99 okostelefonnal demonstrálták manipulálhatóságát. 

A kísérletet kitaláló designer-képzőművész, Simon Weckert véleménye szerint a Maps minden idők legnagyobb hatalmú okostelefon alkalmazás. Régóta több, mint térképprogram. A 2005. február 5-én élesített internetes oldal online navigációs rendszer, kereső, útikönyv, közösségi oldal, a XXI. századi ’Arany Oldalak’, valamint kép-, szatellitfelvétel és térképgyűjtemény egyben.

A Maps „újradefiniálta a térkép fogalmát” – írta a nagy múltú amerikai közéletei-kulturális magazin, a ’The Atlantic’ 2012-ben.

A megtévesztette MAPS és Simon Weckert a telefonokkal, Berlinben

A Maps az azóta eltel 8 évben tovább fejlődött: az önjáró autózás, a szállítmányozás és a kiterjesztett valóság elengedhetetlen háttérprogramja. Utóbbi alatt azt értjük, amikor egy mobiltelefon kamerájával szétnézve vagy egy okosszemüveget használva a valós környezetbe virtuális elemeket is látunk. Megjelenik például a bolt nyitva tartása és felhasználói értékelése, amelyikre a kamerával, vagy a szemüvegen keresztül ránézünk.

A kísérlet

Weckert a program manipulálhatóságának bizonyítására 99 Android alapú okostelefonnal kerekedett útra Berlinben. Kocsijával többször is végigment ugyan azokon az utcákon, miközben sokszor megállt egy pillanatra.

Araszolást szimulált. Az eredmény: A Maps-ben narancssárga, illetve piros lett az utca, tehát dugót jelentettek San Franciscoból.

Egy ember és 99 telefon elég a rendszer félrevezetéshez?! A kísérlet nagy sajtóvisszhangja miatt reagálni kénytelen német Google-szóvivő nem tudta cáfolni az állítást.

A közlekedési információk több forrásból származnak. Nem csak a felhasználóktól, akik engedélyezték GPS-koordinátáik továbbítását. Figyeljük például a felhasználói bejegyzéseket a Google-Maps-Community-ben. A több forrásból alapján folyamatosan frissülnek a Maps-en megjelenő információk.

A kísérletet kitaláló Weckertnek viszont el kellett ismernie a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ) interjúban, hogy ha autók húztak el mellette, a Maps néhány pillanattal később már nem jelzett dugót, hiába marad továbbra is egyhelyben a 99 okostelefonjával.

Óriási hatalom

Hotel foglalása előtt a Street View segítségével, szétnézünk a környéken, megnézzük az épületet, sőt, ha lehet, be is kukkantunk. Ha nyaralni vagy étteremben vacsorázni készülünk megnézzük, hogy a szoba jöhető szállodák, éttermek közül, melyik hány pontot kapott a felhasználóktól és beleolvasunk az értékelésekbe is, majd ez alapján döntünk. Csak néhány példa, miként határozza meg a Maps a mindennapi életet.

Weckertet különösen az zavarja, hogy dugó esetén olyan utakra irányít a rendszer, amelyek nem a megnövekedett forgalomra lettek kitalálva. „Ha torlódás van az autópályán, a közeli városon áthaladó főútra navigál” – hoz fel egy példát. „Pedig közlekedési szakemberek kimutatták, hogy mindenki jobban járna, ha a dugóban araszolnának tovább.” Magyarázattal is szolgál az FAZ-nek: „Ha a pálya melletti település kis áteresztőképességű útjain is torlódás fog kialakulni és a szokatlanuk sok autó miatt nő a légszennyezettség, valamint a balesetek száma is.

Az se tetszik a berlini designer-képzőművész, hogy a Maps kvázi monopolizálta a navigációs rendszerek piacát. „Rá épülnek az önműködő autók szoftverei és számos népszerű alkalmazás, mint például az Uber vagy a Booking.”

Wecker azt akarta bebizonyítani az akciójával, hogy a Maps elérte, hogy mi igazodjunk hozzá és ne ő a felhasználóihoz. „Azt gondoljuk, hogy a Maps és a valóság szükségképpen megegyeznek; ezzel átvette a való világ helyét. Ha egy épületet jelöl, amit mi másnap a helyszínen nem találunk, előbb hisszük el, hogy egy éjszaka leforgása alatt nyom nélkül lebontották, minthogy San Franciscoban tévedtek volna.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Itália tárt karokkal vár! Utazhatnak az olaszok, várják a külföldieket

Június 3-án újraindul a turizmus Itáliában. Az ország megnyitja határait az uniós tagállamok polgárai előtt is. Ismét lehet strandolni és múzeumba menni. Kinyitnak a hotelek, éttermek és fagyizók is! Nem minden tartomány örül. Toscana is aggódik.

Tőzsde – Vegyes kezdés New Yorkban

Vegyes indexekkel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségek után.

Amerikai pénzosztás: rekordmértékben nőttek a keresetek

A krízishelyzetben nyújtott állami támogatásoknak köszönhetően áprilisban a valaha regisztrált legnagyobb mértékben nőttek a személyi jövedelmek az Egyesült Államokban - közölte a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete.

Tömegével érkezik a hamis játék – a legtöbb csak a határig jut

Az ITM a vámhatósággal együttműködve tavaly óta csaknem 170 ezer játékot vizsgált meg a határokon, túlnyomó részüket pedig megsemmisítette. A hatóságok a járványveszély idején fokozták a belső ellenőrzéseket is - közölte a fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Hírek

Balaton. Több tucatnyi gyógyszer maradványát mutatták ki

Hatvankilenc gyógyszermaradványt mutattak ki vizsgálatok a Balatonban. Mivel csekély mennyiségben vannak jelen a vízben, nem jelentenek egészségügyi kockázatot - közölte Maász Gábor, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos munkatársa.

Jövő júliustól tilos az egyszer használatos műanyag

2021. július 1-jével tiltják be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lemondott az MNB alelnöke

A Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnöke, Nagy Márton - más fontos vezetői megbízatása miatt - lemondott alelnöki tisztségéről.

Pécs. Félmilliárdos áfacsalás – brazil szójával

Három férfit tartóztattak le Pécsen, mert az általuk irányított cégláncolat áfa megfizetése nélkül kereskedett szójával. A kár mintegy félmilliárd forint - közölte a NAV Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága.

Rezsiutalvány – hosszabb beváltási határidő

A pünkösdi ünnepi hétvégére való tekintettel május 31. helyett június 2-ig fogadja el a rezsiutalványokat a Magyar Posta.

Kudarcba fulladt Richard Branson rakétakilövése

Sikertelen volt a Virgin Orbit első rakétafellövési kísérlete. A brit milliárdos, Richard Branson cége újabb indítást tervez, hosszú távon pedig az a célja, hogy fizetős utasokat repít a földi légkör fölé.

KSH: negyedével csökkent a természetes fogyás

Csökkent a természetes fogyás Magyarországon az első negyedévben, miközben kétszer annyi házasságot kötöttek, mint az előző év azonos időszakában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

E-matrica nélkül: több a külföldi bliccelő

A személygépjárművekre márciusban nyolcvanezer, áprilisban csaknem ötvenezer esetben szabott ki pótdíjat díjfizetés nélküli úthasználat miatt a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt.

A SpaceX embert küld az űrbe, Musk mindenre gondolt

Stílusosan indulnak az űrbe a SpaceX Crew Dragon űrhajójának első asztronautái: az egyrészes, fekete-fehér színű, elegáns szkafandert viselő űrhajósok egy elektromos Teslával érkeznek szerdán a kilövőpadhoz.

Új nevet kap Csongrád megye

Trianon századik évfordulójától, június 4-étől Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megye lesz - jelentette be Juhász Tünde kormánymegbízott Szegeden.

Szerdán tovább drágulnak az üzemanyagok

Tovább emelkedik a hét közepén az üzemanyagok ára: a benzin bruttó 7 forinttal kerül majd többe, a gázolaj pedig bruttó 6 forinttal drágul.

Lakónegyedre zuhant egy utasszállító Pakisztánban

Nem sokkal a landolás előtt lakónegyedre zuhant egy utasszállító repülőgép a pakisztáni Karacsiban. A fedélzeten legalább százan voltak, valamennyien életüket vesztették.

Gazdaság

Lemondott az MNB alelnöke

A Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnöke, Nagy Márton - más fontos vezetői megbízatása miatt - lemondott alelnöki tisztségéről.

Szuperbank alakul: a Budapest Bank is csatlakozik

A Budapest Bank Zrt. (BB) csatlakozik az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (MTB) és az MKB Bank Nyrt. (MKB) stratégiai együttműködéséhez, amelyben egy hazai tulajdonú bankcsoport létrehozásának keretrendszerét vizsgálják meg és készítik elő.

Monetáris tanács: marad az alapkamat és a kamatfolyosó

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,90 százalékos szintjén és a kamatfolyosón sem a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülésén.

A Bankszövetség új elnöke: elkerülhető a 2008-ashoz hasonló krízis

A bankszektor elemi érdeke, hogy maximálisan támogassa ügyfeleit, valamint a Magyar Nemzeti Bankot és a kormányt annak érdekében, hogy a gazdaság működése mielőbb visszatérjen a normál kerékvágásba - mondta Jelasity Radován.

Jelasity Radován a Magyar Bankszövetség új elnöke

Jelasity Radovánt, az Erste Bank elnök-vezérigazgatóját választotta meg a Magyar Bankszövetség elnökének a szervezet tisztújító testületi ülésén.

MNB: ennél nagyobb sokkot is túlélne a bankrendszer

A mostaninál súlyosabb makrogazdasági pálya esetén is kezelhető a bakrendszer tőkeigénye, azaz a bankok többsége akkor sem szorulna tőkepótlásra - állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) májusi stabilitási jelentése.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom