Kezdőlap Gazdaság Green Deal - Zöld fordulat a Microsoftnál
No menu items!

Green Deal – Zöld fordulat a Microsoftnál

Kaliforniában hódít a zöld. A világ legnagyobb szoftvergyártója, a Microsoft 2050-ig be akarja temetni CO2 lábnyomát. Az Amazon és az Apple is ígér/get.

Green Tech, zöld technológia – másról sem hallani a Szilikon-völgyből. Az amerikai informatikai világcégek alig győzik túllicitálni egymást bejelentéseikkel. A Microsoft mindenkinél tovább megy: 2030-ig klímasemlegességet ígér, 2050-ig pedig a teljes korábbi kibocsátását jóvá akarja tenni.

Mindent semlegesítene, amit 1975-ös alapítása óta közvetlenül vagy áramfelhasználásukon keresztül a légkörbe bocsátott.

Brad Smith Foto: David Paul Morris /Bloomberg

Az emberiségnek célul kell kitűznie a Föld klímasemlegességét! Akik saját területükön képesek ennek a megvalósítására, kötelesek jó példával elöl járni” – indokolta az ambiciózus vállalást az elnök, Brad Smith a Seattle-i sajtótájékoztatón.

A Microsoft tervei

A világ legnagyobb szoftvercége blogot hozott létre. Az első bejegyzésében a menetrendet ismerteti. Később követhető lesz, tartja-e azt. A cég klímasemlegessége saját tevékenysége mellett a beszállítók kibocsátást is magában foglalná. Ha az utóbbiak nem is képesek teljes egészében CO2-semlegessé válni, a Microsoft jóvá akarja tenni az ő kibocsátásukat is.

Az óriáscég környezeti céljai elérése érdekében 1 milliárd dolláros indulótőkéjű pénzalapot hozott létre. Ebből finanszírozza az innovációt a ’negatív kibocsátás technológia’ terén (negative emission technologies, NET). Új területe a gazdaságban és a tudományban. Azt kutatja, miként lehet a CO2-t a talajban megkötni, illetve a légkörből kinyerve, önmagukban ártalmatlan alkotóelemire bontani. A kutatások sikere döntő jelentőségű, ugyanis ma még csak részben ismertek az ehhez szükséges technológiák. Márpedig ezek nélkül a Microsoft céljai illuzórikusak – ismeri el az első blogbejegyzés.

A menetrend köztes célokat is tartalmaz. A nem túl távoli 2025-ig a cég minden épületét és hatalmas energiát elnyelő szerverközpontjait megújuló forrásokból akarja üzemeltetni. Már az idei évtől vállalton belüli CO2-adót vezetnek be. A szervezeti egységeknek kibocsátásuk arányában kell majd a kutatási alapba befizetniük.

A beszállítókat 2021-től közvetlenül is érinti a Microsoft klímavédelmi elhatározása. Hogy konkrétan miként, nem derült ki a blogban ismertetett menetrendből.

A látszat és a valóság

Más amerikai informatikai óriások, így az Amazon, a Google és az Apple is újabb és újabb környezetvédelmi vállalásokat jelentenek be. A piacvezető online áruház, az Amazon tavaly szeptemberben ígérte meg, hogy 2030-tól csak megújuló energiát fog felhasználni, 2040-től pedig klímasemleges lesz. A Google az utóbbit már 2030-ra el akarja érni. Az Apple azt ígéri, hogy „egy napon nyersanyag bányászat nélkül fognak készülni az iPhoneok és MacBookok”. A 2019-es bejelentéskor adós maradt a céldátummal.

A netes óriásoknak lenne anyagi forrásuk a célok eléréséhez. Egyrészt horribilis a bevételük és a nyereségük. A Microsoft tavaly 126 milliárd dollár árbevétel mellett 39 milliárd profitot termelt! Másrészt, mert ezekhez mérten minimális adót fizetnek. Európai adóoptimalizálási trükkjeikkel rendszeresen botrányokról gondoskodnak.

Az ambiciózus vállalások és teljesített célok alkotta képet árnyalja, hogy eddig a károsanyag kibocsátásuk csökkentését javarészt vásárlásokkal érték el a CO2 kereskedelem nemzetközi rendszerében (REC-System).

A szerverközpontok tehát nem azért lettek zöldebbek, mert kevesebb energiát használnak,

vagy, mert nagyobb részben megújuló energiaforrásokból üzemeltetik őket, hanem mert a vállalatok ökoáramot vásároltak a világ valamelyik energiatőzsdéjén.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Téglapiac – árrobbanás. Helyszíni kutatásokat tartott a GVH

Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a téglapiacon a Gazdasági Versenyhivatal. Ennek a vizsgálati eszköznek az alkalmazására először került sor azóta, hogy kormány kibővítette a versenyhatóság eszköztárát az építőipari piaci problémák hatékonyabb kezelésére.

Szökőárriadó – 8.2-es földrengés volt Alaszka déli partjainál

Erős, az amerikai földtani intézet (USGS) tájékoztatása szerint 8,2-es földrengés volt Alaszka déli partvidékénél helyi idő szerint szerda este, szökőárriadót rendeltek el.

Vádemelés. Milliárdos ingatlant akart átjátszani az élettársának

Vádat emeltek egy felszámolóbiztos - és társai - ellen, aki a vádirat szerint egy egymilliárd forintnál is nagyobb értékű irodaházat akart átjátszani 160 millió forintért partnerének - közölte a fővárosi főügyész.

KSH: ugrásszerűen nőtt a Budapesten átadott lakások száma

Vidéken csökkent, a fővárosban viszont ugrásszerűen nőtt a használatba vett lakások száma. Az első fél évben 9795 új lakás épült, 12,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Hírek

Szökőárriadó – 8.2-es földrengés volt Alaszka déli partjainál

Erős, az amerikai földtani intézet (USGS) tájékoztatása szerint 8,2-es földrengés volt Alaszka déli partvidékénél helyi idő szerint szerda este, szökőárriadót rendeltek el.

Vádemelés. Milliárdos ingatlant akart átjátszani az élettársának

Vádat emeltek egy felszámolóbiztos - és társai - ellen, aki a vádirat szerint egy egymilliárd forintnál is nagyobb értékű irodaházat akart átjátszani 160 millió forintért partnerének - közölte a fővárosi főügyész.

Gyengülnek a Föld életjelei – tudósok ezrei sürgetnek azonnali beavatkozást

A Föld életjeleinek gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.

Srí Lanka-i kútásók találtak rá – 100 millió dollárt érhet

Véletlenül egy mintegy 100 millió dollárt (30 milliárd forintot) érő csillagzafír tömböt fedeztek fel egy Srí Lanka-i férfi hátsó kertjében munkások, akik éppen kutat ástak.

Péntektől újra történelmi rekordon a benzinár – drágul a gázolaj is

Az üzemanyagok újabb jelentős drágulásával búcsúzik a július: péntektől a benzin literenkénti átlagára bruttó 5 forinttal - történelmi rekordra - emelkedik, a gázolaj literje pedig bruttó 6 forinttal drágul.

27%. Vasárnaptól a régi lesz a házhoz vitt ételek áfája

Megszűnik a kedvezményes, 5 százalékos áfa augusztus 1-jével az...

Nagyot erősödött a forint a kamatdöntés után

Jelentősen erősödött a forint a főbb devizákkal szemben azután, hogy a Magyar Nemzet Bank monetáris tanácsa a vártnál nagyobb kamatemelésről döntött és változtatott a kamatfolyosón is.

Álomhatárt lépett át a Tesla

Éves összevetésben jelentősen nőtt, először haladta meg az 1 milliárd dollárt a Tesla amerikai elektromosautó-gyártó vállalat adózott eredménye.

Gazdaság

Elemzők: tovább szigoríthat az MNB

Nem okozott meglepetést az alapkamat keddi emelése, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) további szigorításokat is bejelenthet a következő hónapokban - közölték az MTI-nek nyilatkozó...

Monetáris tanács: indokolt a kamatemelési ciklus folytatása

Az inflációs kilátásokat övező kockázatok továbbra is felfelé mutatnak: az árstabilitás biztosítása, a másodkörös inflációs hatások megelőzése és az inflációs várakozások horgonyzása érdekében a tanács indokoltnak tartja a kamatemelési ciklus havi ütemű, határozott lépésekkel történő folytatását - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tonetáris tanácsa a keddi kamatdöntés indoklásában.

Tovább emelte az alapkamatot a monetáris tanács – változott a kamatfolyosó is

Harminc bázisponttal 1,20 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.

Tovább mélyíti kínai kapcsolatait az MNB

Az információcsere és a tudásmegosztás érdekében kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Értékpapír-felügyeleti Hatóság (CSRC) és a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom