Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Green Deal - Zöld fordulat a Microsoftnál
No menu items!

Green Deal – Zöld fordulat a Microsoftnál

Kaliforniában hódít a zöld. A világ legnagyobb szoftvergyártója, a Microsoft 2050-ig be akarja temetni CO2 lábnyomát. Az Amazon és az Apple is ígér/get.

Green Tech, zöld technológia – másról sem hallani a Szilikon-völgyből. Az amerikai informatikai világcégek alig győzik túllicitálni egymást bejelentéseikkel. A Microsoft mindenkinél tovább megy: 2030-ig klímasemlegességet ígér, 2050-ig pedig a teljes korábbi kibocsátását jóvá akarja tenni.

Mindent semlegesítene, amit 1975-ös alapítása óta közvetlenül vagy áramfelhasználásukon keresztül a légkörbe bocsátott.

Brad Smith Foto: David Paul Morris /Bloomberg

Az emberiségnek célul kell kitűznie a Föld klímasemlegességét! Akik saját területükön képesek ennek a megvalósítására, kötelesek jó példával elöl járni” – indokolta az ambiciózus vállalást az elnök, Brad Smith a Seattle-i sajtótájékoztatón.

A Microsoft tervei

A világ legnagyobb szoftvercége blogot hozott létre. Az első bejegyzésében a menetrendet ismerteti. Később követhető lesz, tartja-e azt. A cég klímasemlegessége saját tevékenysége mellett a beszállítók kibocsátást is magában foglalná. Ha az utóbbiak nem is képesek teljes egészében CO2-semlegessé válni, a Microsoft jóvá akarja tenni az ő kibocsátásukat is.

Az óriáscég környezeti céljai elérése érdekében 1 milliárd dolláros indulótőkéjű pénzalapot hozott létre. Ebből finanszírozza az innovációt a ’negatív kibocsátás technológia’ terén (negative emission technologies, NET). Új területe a gazdaságban és a tudományban. Azt kutatja, miként lehet a CO2-t a talajban megkötni, illetve a légkörből kinyerve, önmagukban ártalmatlan alkotóelemire bontani. A kutatások sikere döntő jelentőségű, ugyanis ma még csak részben ismertek az ehhez szükséges technológiák. Márpedig ezek nélkül a Microsoft céljai illuzórikusak – ismeri el az első blogbejegyzés.

A menetrend köztes célokat is tartalmaz. A nem túl távoli 2025-ig a cég minden épületét és hatalmas energiát elnyelő szerverközpontjait megújuló forrásokból akarja üzemeltetni. Már az idei évtől vállalton belüli CO2-adót vezetnek be. A szervezeti egységeknek kibocsátásuk arányában kell majd a kutatási alapba befizetniük.

A beszállítókat 2021-től közvetlenül is érinti a Microsoft klímavédelmi elhatározása. Hogy konkrétan miként, nem derült ki a blogban ismertetett menetrendből.

A látszat és a valóság

Más amerikai informatikai óriások, így az Amazon, a Google és az Apple is újabb és újabb környezetvédelmi vállalásokat jelentenek be. A piacvezető online áruház, az Amazon tavaly szeptemberben ígérte meg, hogy 2030-tól csak megújuló energiát fog felhasználni, 2040-től pedig klímasemleges lesz. A Google az utóbbit már 2030-ra el akarja érni. Az Apple azt ígéri, hogy „egy napon nyersanyag bányászat nélkül fognak készülni az iPhoneok és MacBookok”. A 2019-es bejelentéskor adós maradt a céldátummal.

A netes óriásoknak lenne anyagi forrásuk a célok eléréséhez. Egyrészt horribilis a bevételük és a nyereségük. A Microsoft tavaly 126 milliárd dollár árbevétel mellett 39 milliárd profitot termelt! Másrészt, mert ezekhez mérten minimális adót fizetnek. Európai adóoptimalizálási trükkjeikkel rendszeresen botrányokról gondoskodnak.

Az ambiciózus vállalások és teljesített célok alkotta képet árnyalja, hogy eddig a károsanyag kibocsátásuk csökkentését javarészt vásárlásokkal érték el a CO2 kereskedelem nemzetközi rendszerében (REC-System).

A szerverközpontok tehát nem azért lettek zöldebbek, mert kevesebb energiát használnak,

vagy, mert nagyobb részben megújuló energiaforrásokból üzemeltetik őket, hanem mert a vállalatok ökoáramot vásároltak a világ valamelyik energiatőzsdéjén.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Franciaország betiltja a vadállatok cirkuszi szerepeltetését

Franciaország "fokozatosan" betiltja a vadállatok szerepeltetését az utazó cirkuszokban, a nyérctenyésztést, valamint a delfinek és gyilkos bálnák fogságban való tenyésztését.

Fővárosi Közgyűlés – Bérleti kedvezménnyel segítik a turisztikai mikro- és kisvállalkozásokat

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre tekintettel kedvezményes bérleti és közterület-használati díjjal segítik Budapesten a turisztikai ágazat mikro- és kisvállalkozóit, valamint a taxisok is engedményt kapnak a drosztdíjból - döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Szexuális visszaélés. Vizsgálat kezdődött nemzetközi segélyszervezetek ellen

 Több nemzetközi segélyszervezetben - köztük az Egészségügyi Világszervezetben (WHO) és az Orvosok Határok Nélkül nevűben - vizsgálat kezdődött szexuális visszaélési vádak alapján - közölték a szervezetek a dpa német hírügynökséggel.

Koronavírus – A taxisok támogatást kéri a BKIK a válsághelyzet miatt

A taxisok számára kér és javasol intézkedéseket a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet hatásainak enyhítése érdekében a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek és Karácsony Gergely főpolgármesternek címzett levelében.

Hírek

Franciaország betiltja a vadállatok cirkuszi szerepeltetését

Franciaország "fokozatosan" betiltja a vadállatok szerepeltetését az utazó cirkuszokban, a nyérctenyésztést, valamint a delfinek és gyilkos bálnák fogságban való tenyésztését.

Szexuális visszaélés. Vizsgálat kezdődött nemzetközi segélyszervezetek ellen

 Több nemzetközi segélyszervezetben - köztük az Egészségügyi Világszervezetben (WHO) és az Orvosok Határok Nélkül nevűben - vizsgálat kezdődött szexuális visszaélési vádak alapján - közölték a szervezetek a dpa német hírügynökséggel.

Életműdíj. Persányi Miklós az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége tiszteletbeli tagja lesz

Szakmai életműdíjat kap Persányi Miklós. Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége a héten nyújtja át az elismerést a városligeti intézmény nyugalmazott főigazgatójának, akit a nemzetközi szervezet tiszteletbeli tagjává is választ.

Koronavírus – Hatékony, itthon is kezelhetnek favipiravirral

A favipiravir hazai fejlesztése szempontjából nagyon bíztató, hogy a japán klinikai kísérletek bizonyították, hatékony a szer a COVID-19 tüneteivel szemben - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Karácsonyi csomagroham. A NAV és a posta is felkészült

A Magyar Posta és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is felkészült a karácsonyi nemzetközi forgalom miatti többletfeladatokra, de azt kérik, hogy a külföldről interneten vásárolt ajándékokat minél előbb rendeljük meg.

Péntektől drágábban tankolhatjuk a gázolajat

A gázolaj literenkénti átlagára bruttó 2 forinttal emelkedik, a 95-ös benziné viszont nem változik péntektől.

Bács-Kiskun. Hamis NAV-igazolvánnyal bírságoltak csalók

NAV-ellenőrnek kiadva magát, hamis igazolvánnyal akart bírságolni egy kerekegyházi építkezésen két férfi. Az ügyben négy ember ellen emeltek vádat.

Donald Trump újabb jelölést kapott a Nobel-békedíjra

Donald Trump amerikai elnök újabb jelölést kapott a Nobel-békedíjra - jelentette kedden a republikánusokhoz közelálló Fox televízió. A javaslatot David Flint, ausztrál jogászprofesszor vezetésével ausztrál jogászok egy csoportja tette.

4000 éves szobrot szolgáltat vissza Iraknak Nagy-Britannia

Egy négyezer éves szobrot ad vissza Nagy-Britannia Iraknak, miután egy online értékesítés miatt indult nyomozás során kiderült, hogy lopott tárgyról van szó.

Arab űrtervek: ma holdjáró, holnap marsi kolónia

Legénység nélküli űrszonda Holdra küldését tervezi 2024-ben az Egyesült Arab Emírségek. A közel-keleti ország hosszú távú űrprogramjában pedig egy marsi kolónia megépítése is szerepel.

Zimbabwe. Rájöttek, mitől pusztulnak tömegesen az elefántok

Bakteriális eredetű fertőzés okozta vérzéses vérmérgezésben pusztult el nemrég 34 elefánt Zimbabwéban, és várható, hogy a közeljövőben sok további ormányos is belehal a betegségbe - közölte a nemzeti parkokat irányító hatóság vezetője.

Mégsem száműzik az Ubert Londonból – egyelőre

Az illetékes londoni bíróság végzése alapján újabb másfél évig folytathatja tevékenységét a brit fővárosban az Uber, amelynek lejárt taxiszolgáltatási engedélyét a londoni közlekedési hatóság tavaly nem hosszabbította meg.

Gazdaság

A Moody’s javított. Felminősítés előtt öt magyar bank?

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról több magyar bank osztályzati kilátását a Moody's Investors Service.

Koronavírus – Nagy Márton: Hitelfelmondási tilalom is jöhet 2021-ben

Jövő tavasszal érdemes arról dönteni, hogy szükség lesz-e 2021 második felében a hiteltörlesztési szünet fenntartására - mondta Nagy Márton miniszterelnöki főtanácsadó.

Brexit. Frankfurtba helyezi londoni vagyonát a JPMorgan

A Brexit miatt a JPMorgan Chase mintegy 200 milliárd eurónyi vagyonát helyezi át Londonból Frankfurtba.

Izer Norbert: fehéredés nélkül nincs adócsökkentés

Az adócsökkentések forrását a magyar gazdaság fehéredése jelenti, amely a GDP 1,5-2,0 százalékát kitevő többletbevételt eredményezett - mondta a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára a Nézőpont Intézet online konferenciáján.

Nem küldött SZÉP-kártyákat az MKB – négymilliós bírság

Száz ügyfélnek nem, vagy a főkártya lejáratát követően késedelmesen küldte ki az új SZÉP-kártyát az MKB Bank, ezért a Magyar Nemzeti Bank négymillió forint bírságot szabott ki a pénzintézetre.

Londoni elemzők: az MNB érzékennyé vált a forintgyengülésre

Londoni pénzügyi elemzők szerint valószínűleg a továbbiakban sem kerül napirendre a Magyar Nemzeti Bank alapkamatának csökkentése, mivel a jegybankot a gazdasági visszaesés ellenére érezhetően aggasztja a forintgyengülés és a magas infláció.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom