Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Green Deal - Zöld fordulat a Microsoftnál
No menu items!

Green Deal – Zöld fordulat a Microsoftnál

Kaliforniában hódít a zöld. A világ legnagyobb szoftvergyártója, a Microsoft 2050-ig be akarja temetni CO2 lábnyomát. Az Amazon és az Apple is ígér/get.

Green Tech, zöld technológia – másról sem hallani a Szilikon-völgyből. Az amerikai informatikai világcégek alig győzik túllicitálni egymást bejelentéseikkel. A Microsoft mindenkinél tovább megy: 2030-ig klímasemlegességet ígér, 2050-ig pedig a teljes korábbi kibocsátását jóvá akarja tenni.

Mindent semlegesítene, amit 1975-ös alapítása óta közvetlenül vagy áramfelhasználásukon keresztül a légkörbe bocsátott.

Brad Smith Foto: David Paul Morris /Bloomberg

Az emberiségnek célul kell kitűznie a Föld klímasemlegességét! Akik saját területükön képesek ennek a megvalósítására, kötelesek jó példával elöl járni” – indokolta az ambiciózus vállalást az elnök, Brad Smith a Seattle-i sajtótájékoztatón.

A Microsoft tervei

A világ legnagyobb szoftvercége blogot hozott létre. Az első bejegyzésében a menetrendet ismerteti. Később követhető lesz, tartja-e azt. A cég klímasemlegessége saját tevékenysége mellett a beszállítók kibocsátást is magában foglalná. Ha az utóbbiak nem is képesek teljes egészében CO2-semlegessé válni, a Microsoft jóvá akarja tenni az ő kibocsátásukat is.

Az óriáscég környezeti céljai elérése érdekében 1 milliárd dolláros indulótőkéjű pénzalapot hozott létre. Ebből finanszírozza az innovációt a ’negatív kibocsátás technológia’ terén (negative emission technologies, NET). Új területe a gazdaságban és a tudományban. Azt kutatja, miként lehet a CO2-t a talajban megkötni, illetve a légkörből kinyerve, önmagukban ártalmatlan alkotóelemire bontani. A kutatások sikere döntő jelentőségű, ugyanis ma még csak részben ismertek az ehhez szükséges technológiák. Márpedig ezek nélkül a Microsoft céljai illuzórikusak – ismeri el az első blogbejegyzés.

A menetrend köztes célokat is tartalmaz. A nem túl távoli 2025-ig a cég minden épületét és hatalmas energiát elnyelő szerverközpontjait megújuló forrásokból akarja üzemeltetni. Már az idei évtől vállalton belüli CO2-adót vezetnek be. A szervezeti egységeknek kibocsátásuk arányában kell majd a kutatási alapba befizetniük.

A beszállítókat 2021-től közvetlenül is érinti a Microsoft klímavédelmi elhatározása. Hogy konkrétan miként, nem derült ki a blogban ismertetett menetrendből.

A látszat és a valóság

Más amerikai informatikai óriások, így az Amazon, a Google és az Apple is újabb és újabb környezetvédelmi vállalásokat jelentenek be. A piacvezető online áruház, az Amazon tavaly szeptemberben ígérte meg, hogy 2030-tól csak megújuló energiát fog felhasználni, 2040-től pedig klímasemleges lesz. A Google az utóbbit már 2030-ra el akarja érni. Az Apple azt ígéri, hogy „egy napon nyersanyag bányászat nélkül fognak készülni az iPhoneok és MacBookok”. A 2019-es bejelentéskor adós maradt a céldátummal.

A netes óriásoknak lenne anyagi forrásuk a célok eléréséhez. Egyrészt horribilis a bevételük és a nyereségük. A Microsoft tavaly 126 milliárd dollár árbevétel mellett 39 milliárd profitot termelt! Másrészt, mert ezekhez mérten minimális adót fizetnek. Európai adóoptimalizálási trükkjeikkel rendszeresen botrányokról gondoskodnak.

Az ambiciózus vállalások és teljesített célok alkotta képet árnyalja, hogy eddig a károsanyag kibocsátásuk csökkentését javarészt vásárlásokkal érték el a CO2 kereskedelem nemzetközi rendszerében (REC-System).

A szerverközpontok tehát nem azért lettek zöldebbek, mert kevesebb energiát használnak,

vagy, mert nagyobb részben megújuló energiaforrásokból üzemeltetik őket, hanem mert a vállalatok ökoáramot vásároltak a világ valamelyik energiatőzsdéjén.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Eredményesen zárta az első negyedévet a Pallas Athéné Alapítvány

Eredményesen zárta 2021 első negyedévét a Pallas Athéné Alapítvány:...

Kínai falon túl. Jack Ma és teremtménye a netes óriás, az Alibaba átalakítja a pénzvilágot?

Az Alibaba gyökeresen átalakítaná a kínai pénzügyi szektort. Jack Ma konszernje a Kínai nagy falon túl is példátlan terjeszkedésbe fogna. A megakonszernnel ugyan együttműködik a kommunista vezetés, de Pekingnek nem tetszik, hogy az Alibaba a hagyományos bankrendszer temetésére készül. Fékezni próbálja a magakonszern eddig megállíthatatlan növekedését.    

BKK: hétvégén este kilencig gyalogosoké és a kerékpárosoké a rakpart

Minden hétvégén hosszabb ideig vehetik birtokba a Margit híd és a Közraktár utca közötti rakpartot a budapesti gyalogosok és kerékpárosok - tudatta a BKK.

“Félre kell tenni a pártpolitikát és le kell zárni Németországot”

Félre kell tenni a pártpolitikai vitákat Németországban, és meg kell törni az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) járványának harmadik hullámát, amihez két-három hétre le kell zárni az egész országot - mondta a német szövetségi egészségügyi miniszter

Hírek

Eredményesen zárta az első negyedévet a Pallas Athéné Alapítvány

Eredményesen zárta 2021 első negyedévét a Pallas Athéné Alapítvány:...

“Félre kell tenni a pártpolitikát és le kell zárni Németországot”

Félre kell tenni a pártpolitikai vitákat Németországban, és meg kell törni az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) járványának harmadik hullámát, amihez két-három hétre le kell zárni az egész országot - mondta a német szövetségi egészségügyi miniszter

Koronavírus – A járványügyi szabályok megsértéséért megbüntették a norvég kormányfőt

Hétszázezer forintnak megfelelő pénzbüntetést kapott Erna Solberg norvég miniszterelnök a koronavírus-járvány miatti korlátozó szabályok megsértése miatt - közölte pénteken a norvég rendőrség.

Kutatás. A vörös hajú embereknek ‘nem fáj annyira’

A vörös hajú emberek eltérő fájdalomérzékelését vizsgálták magyar kutatók...

A gorillák melldöngetési hangja egyedi. A nőstények máskor döngetnek

Kutatók mérték a gorillák mellkasdöngetésének hosszát, az ütések számát és hangfrekvenciáját, a döngetés erőteljessége jelzi a barátok és az ellenségek számára a hatalmasságukat. Egy új kutatás a gorillák kommunikációját vizsgálta.

Vasárnap már 20 fok meleg lesz

Csütörtök estére fokozatosan megszűnnek a hózáporok, a hétvégén pedig már szárazabb és melegebb lesz az idő.

Hackertámadások bénítják a francia távoktatási rendszert

 Újabb hackertámadások érték egymás után a harmadik nap a...

Koronavírus – 3 millió beoltott után újabb lazítás várható

Az újraindítás következő lépéseiről a kormány akkor dönt, ha...

Operatív Törzs. Április 19-ig maradnak a szabályok, sok a maszknélküli

A kormány április 19-éig meghosszabbította a védelmi intézkedéseket az operatív törzs javaslatára.

Koronavírus – Az üzletek döntő többsége kinyitott a szakmai szervezet szerint

Az üzletek döntő többsége kinyitott szerdán, mert a jogszabály szerinti nyitáshoz szükséges feladatok egy részét előre el tudták végezni a boltosok - mondta Vámos György,  az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A MÁV vezére lett a Stratosz új elnöke

Homolya Róbertet, a MÁV elnök-vezérigazgatóját választották a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetségének elnökévé. A főtitkári feladatokat a jövőben a MÁV humánerőforrás vezérigazgató-helyettese, Steininger Zsolt látja el.

Koronavírus – Az orvosi kamara korainak tartja a nyitást

A korlátozások feloldásának jelenleg egészségügyi, járványügyi alapon nyugvó szakmai indoka nincs - írta a Magyar Orvosi Kamara

Gazdaság

Költségvetés – PM: 1144 milliárd forint az államháztartás első negyedévi hiánya

A járványügyi védekezés, a vakcinabeszerzések és a gazdaság újraindítását szolgáló intézkedések következtében 1144,1 milliárd forintos hiánnyal zárt március végén az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere - közölte gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium.

Szja-bevallás. A NAV a tervezetek átnézésére figyelmeztet

Az szja-bevallási tervezet már csaknem egy hónapja elérhető a weben keresztül, a tervezetet mindenképpen érdemes átnézni, szükség esetén módosítani és beküldeni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal

MNB – 36 milliós bírság a CIG biztosító korábbi vezetőinek

Személyi felelősségük is volt abban, hogy a cég az olaszországi határon átnyúló tiltott tevékenységet végzett, ezért a Magyar Nemzeti Bank összesen 36 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a CIG EMABIT korábbi felsővezetőire, illetve szakmai vezetőire - közölte a jegybank.

Okostelefonos fizetés. A K&H bevezeti a Google Pay-t

Elsőként vezeti be a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a K&H Magyarországon. Ez újabb lendületet adhat a bankkártyás, azon belül is az okostelefonos fizetéseknek - közölte a pénzintézet.

Aranytartalék. Aranyat vett az MNB – megháromszorozta a készletet

A Magyar Nemzeti Bank 31,5 tonnáról 94,5 tonnára emelte Magyarország aranytartalékát, aminek következtében az aranykészletek nagysága szerint Magyarország a nemzetközi rangsor középmezőnyéből a felső harmadába lépett elő.

Bővítés után – a kamatmentes gyorskölcsön áprilisban tovább változhat

Hatalmas az érdeklődés a leginkább Covid-sújtott szektorokban az újraindítási gyorskölcsön iránt. A program indításától számított nagyjából három hétben mintegy 2200 hitelkérelmet fogadtak be a bankok, az igényelt átlagos hitelösszeg 9,2 millió forint. Az igénylők nagyobbrészt a vendéglátás, a turizmus, a kiskereskedelem területén, illetve a kulturális ágazatban működő vállalkozások közül kerülnek ki.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom