Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág Gyorsan romló forint - hogyan kerülhetjük el az euró árfolyamváltozásból származó veszteséget?
No menu items!

Gyorsan romló forint – hogyan kerülhetjük el az euró árfolyamváltozásból származó veszteséget?

A bankközi devizapiac a világ összes kereskedési rendszere közül is a leghatékonyabban működő tőzsde, hiszen ahogyan a Föld forog, ‘kénytelen’ napi 24 órában nyitva tartani, mert bárhol és bármikor szüksége lehet egy piaci szereplőnek dollárra, euróra, kínai jüanra, vagy éppen magyar forintra. A modern információs technológiai infrastruktúrák használatával akár a legkisebb vállalati szereplők is költséghatékonyan és kellő sebességgel tudnak piacra lépni, így mindenki számára hasonlóan széles információs bázis áll valós időben rendelkezésre.

A devizapiac hektikus – mitől tart egy vállalkozás, mik a félelmei?

A devizapiac 0-24 órás mozgásában folyamatosan benne van a kockázat is: mennyi lesz az árfolyam holnap? És vajon mennyi lesz az árfolyam 2 hét vagy épp 6 hónap múlva, mikor épp a fizetési kötelezettségemet teljesítenem kell? Hogyan tudnám kivédeni azt, hogy ’ne szálljon el’ a devizaárfolyam, és ezzel elkerüljük az ebből fakadó – nehezen becsülhető – veszteségeket?

Ezeket a kérdéseket szinte minden olyan hazai vállalati döntéshozó feltette már, akinek a cége export-import tevékenységet folytat, hiszen, ha egy magyar cég átlépi az országhatárt, akkor azonnal más fizetőeszközzel találkozik. Egy hazai kereskedőcég így a leggyakrabban az EUR/HUF árfolyam mozgásának van kiszolgáltatva, de számos olyan vállalat is van Magyarországon, amely a szomszédos visegrádi országokkal folytat üzletet, így figyelemmel kell lennie a cseh korona, vagy épp a lengyel zlotyi piaci mozgásaira is.

Hogyan tudunk hatékonyan védekezni a drasztikus devizapiaci mozgásokkal szemben?

A kérdésre a választ a közép-európai legnagyobb fizetési intézménye az AKCENTA CZ mintegy 39.000 ügyfele már tudja, de ez a szolgáltatás immár a magyar vállalati szektor számára is elérhető. És ezt a megoldást most önnel is megosztjuk.

Nézzük meg egy hazai KKV példán keresztül, hogy milyen devizapiaci kockázatok állnak is fent és ezek a kockázatok milyen eszközök segítségével mérsékelhetők vagy küszöbölhetők ki.

Példa: egy hazai borászati vállalkozás a BorDugasz Borászati Kft. (kitalált cég) a palackozott boraihoz parafadugót vásárol. Sokan talán nem is tudják, de a világ legnagyobb parafatermelője Portugália, és a világban megtermelt parafának mintegy 60%-ából dugókat készítenek és azt a világ borászai a palackok lezárására használják. A BorDugasz Kft-nek, ahhoz, hogy biztosan megkapja a 20.000 db parafadugót már november végén le kell adnia a megrendelését portugál partnercégének, miközben a szállítás csak 2021. júniusában lesz esedékes.

A két cég között már évek óta tartó erős üzleti bizalom alakult ki, így a dugók árának kifizetése a szállítással egy időben történik majd. Mivel nagyon magas minőségű parafadugókról van szó, így az 1 EUR/dugó árat alapul véve a BorDugasz Kft. fizetési kötelezettsége 20.000 EUR lesz 2021. júniusában. Mivel a társaság kizárólag a hazai piacon értékesíti borait, így bevételei tisztán forintban keletkeznek, így a jövőben kifizetendő eurós összeg esetében komoly kockázatot fut a társaság.

A cég – egyébként kiváló borász és nem pénzügyi szakértő – ügyvezetője mikor ránéz az EUR/HUF árfolyamgörbére, akkor azonnal görcsbe rándul a gyomra, hiszen azt látja, hogy a forint árfolyama rohamosan gyengül az euróval szemben:

EUR/HUF árfolyam az elmúlt 1 évben

grafikon forrás: AKCENTA CZ árfolyamok

Való igaz, hogy 2019. november elején még 330 alatt járt az EUR/HUF árfolyama, míg 1 év alatt a 365-ös szint fölé ugrott a kurzus. Ha ezt lefordítjuk „dugóra”, akkor azt is mondhatnánk, hogy 1 parafadugó 1 EUR-ba kerülő ára 330-ról 365-re drágult számára forintban kifejezve, amely a 20.000 darabos évi dugószükséglettel számolva: 20.000 x 35 Ft = 700.000 Ft többletköltséget jelent a vállalkozásának.

Mennyi lesz az EUR/HUF árfolyam 2021-ben? Mit tehetünk, hogy ne veszítsünk sokat egy esetlegesen ’elszálló’ devizapiaci árfolyam esetén?

 Mivel a borászati cég vezetője tart attól, hogy a forint gyengülése tartós marad a jövőben, és beigazolódhat azon piaci előrejelzés is (melyet számos helyen olvasott már a gazdasági sajtóban), hogy akár a 400-as szintekig is ugorhat az EUR/HUF jegyzése, így valamilyen hatékony megoldást keres ennek kivédésére.

Éppen az ilyen típusú kockázatok kezelésére találták ki, és mi pedig alkalmazzuk Ügyfeleink részére az un. „Forward ügyletet” – érvel az AKCENTA CZ devizapiaci szakértője.

A ’Forward ügylet” vagy más néven határidős konverzió tipikus felhasználási területe a devizaárfolyam kockázatának fedezése. Az ügylet segítségével egy vállalat egy jövőbeli időpontban várható, valamilyen idegen devizában (példánkban euróban) történő tranzakcióját lehet ezzel bebiztosítani. A vállalat árfolyamkockázatot fut, hiszen bizonytalansággal szembesül abban a tekintetben, hogy a várt deviza milyen értéket fog képviselni forintban a teljesítés időpontjában. Ennek a kockázatnak a fedezése történhet egy határidős konverziós, azaz forward ügylet használatával.

A példaként tárgyalt esetben tehát a BorDugasz Kft., mint importőr vállalat határidőre megvásárolja a szükséges idegen devizát, amiért cserébe majd forintot ad. Az ügylet összes paramétere (árfolyam és értéknap) tekintetében az ügyletkötés napján megállapodnak a felek, így megszűnik a bizonytalanság a jövőbeli árfolyam, illetve forintban kifejezett ellenérték tekintetében. A gyakorlati példánknál maradva tehát a megoldás az lesz, hogy a BorDugasz Kft. az AKCENTA CZ szakembereinek segítségével átbeszélik a konkrét devizapiaci szituációt, és kidolgozzák a pontos Forward ügylet paramétereit. Így a bortermelő cég vezetője mostantól már nyugodtan alhat, és erőforrásait arra tudja 100%-ban fordítani, hogy a legfinomabb borokat készítse el és palackozza.

AKCENTA CZ Devizaügyletek – Kérdések és kapcsolatfelvétel ITT

Forrás: Dr. Győrfi Zoltán – ProfitLine.hu

 

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Európai Számvevőszék: az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén elmaradnak a világelsők mögött

Az Európai Bizottságnak pedig többet kell tennie azért, hogy az MI-vonatkozású, uniós finanszírozású kutatási projektek eredményei teljes mértékben kereskedelmi forgalomba kerüljenek, illetve más módon hasznosuljanak

NAV: online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Az adóazonosító jelről általában azért kérnek igazolást a NAV-tól, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.

Központban a vidéki kistelepülések fejlesztése

A kedden átadott 4,2 kilométer hosszú út jelentős segítséget nyújt a területen gazdálkodók, termelők számára területeik megközelítésében, mindezeken túl pedig közvetlen kapcsolatot teremt Jászfelsőszentgyörgy és a 32-es számú főút között.

Több tízezer külhoni gazdálkodót segít a Kárpát-medencei Falugazdász-hálózat

Az egységesítés által még eredményesebben hívhatók le a nemzeti, vagy EU-s pályázati források, továbbá jobban kivitelezhető az egyes agrárágazatok szerinti felosztás és segítségnyújtás
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...