Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Ha a focivébé volt az új Oroszország-imázs ára, megérte

Ha a focivébé volt az új Oroszország-imázs ára, megérte

Ha valaki, hát Putyin elnök már tényleg sok mindent látott – és csinált. Így aztán az is jó eséllyel nyomot hagyott benne, hogy a KGB-ügynökként és hírszerzőként állomáshelyéül szolgált Németország milyen sikeresen változtatta meg az ott rendezett labdarúgó-világbajnoksággal a korábbi – szürke, nagyképű, csak a sör és a virsli hazája címszavakra épült – országimázsát. Ami 2006-ban bejött Németországnak, úgy tűnik, most bejön Oroszországnak is.

A jelenleg is zajló futball-világbajnokság előtt többen tartottak attól, hogy Oroszország nem tudja majd teljesíteni a rárótt feladatokat, amelyeket rendező országként kell ellátnia – írja a Reuters. Sokan rasszista indíttatású támadásoktól és a helyi huligánok agresszív fellépésétől féltek, ám a július 15-ig tartó torna mindeddig mentes maradt a botrányoktól. Mindez pedig azt jelzi, hogy Vlagyimir Putyinnak sikerült kézben tartani a gyeplőt, s ezzel egy olyan képet küldeni a világnak Oroszországról, ami a kételkedőket és a Moszkva lépéseit aggodalommal figyelőket is meggyőzheti arról, hogy a nagyhatalom maga a béke szigete – még ha ez nincs is teljesen így.

Ezt azonban nemcsak Putyin és a világbajnokság orosz szervezői hangsúlyozzák immár több mint három hete – húzza alá a londoni székhelyű hírügynökség -, hanem például a FIFA elnöke, Gianni Infantino is, aki a moszkvai Kremlben múlt pénteken tett látogatása alkalmával kiemelte, hogy a 2018-as vébével Oroszország eredményesen leszámolt a ráhúzott sztereotípiákkal, sőt a legtöbb odalátogató szurkoló szívét örökre elnyerte. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség első emberét az elnöki találkozóra elkísérte a korábbi világbajnok német labdarúgó, Lothar Matthäus, az egykori kiváló dán kapus, Peter Schmeichel, a kilencvenes évek mexikói kiválósága, Jorge Campos, valamint a szovjet válogatott és a Szpartak Moszkva legendája, Nyikita Szimonjan is, akik egytől egyig megerősítették Infantino szavait, hozzátéve, hogy remélik, az orosz emberek páratlan vendégszeretetének híre a bolygó minden szegletébe eljut.

A globális politikai és gazdasági színtéren meglehetősen elszigetelt Putyin elnök tehát úgy tűnik, sikeresen fordította a saját és országa javára a focivilág legnagyobb ünnepét. Azzal pedig, hogy néhány korábbi sztárfocistát és magas rangú FIFA-vezetőt is maga mellé tudott állítani, külön győzelem, hiszen az ő szájukból még hitelesebbnek tűnnek az Oroszországot és a rendezést méltató szavak.

Az elmúlt hetekben 11 milliárd dollárból újjáépített országimázshoz ráadásul az orosz válogatott világbajnoki szereplése körüli eufórikus hangulat is hozzátett, a szbornaja ugyanis a negyeddöntőig jutott, szombat este Horvátország állította meg a házigazdák nem mindennapi menetelését.

Friss

Hétszer annyi a műanyagdarabka, mint a hal Hawaii partjainál

Hawaii partjainál, hétszer annyi műanyagdarabka van a vízben, mint hal egyes területeken - derül ki egy most nemzetközi tudósokból álló csoport publikált kutatásából.

Javított gazdasági előrejelzését a szerbiai nemzeti bank

A szerbiai nemzeti bank (NBS) az eddig becsült 3,5 százalékról 3,6 százalékra emelte a 2019-es szerb gazdasági növekedés várt mértékét novemberi jelentésében  - közölte a belgrádi sajtó.

Drágul az orosz kőolajexport vámja decembertől

Oroszország decembertől emeli a kivitelre szánt kőolaj vámját, miután az előző hónapban is növelte azt.

“Ezt a jó kis válságot el ne szalasszuk” – Változáskezelés, újratöltve 1.rész

Recesszió közeledik. Ezt állítja a Nemzetközi Valutaalap, az OECD, a Világbank, az Európai Unió, a Világkereskedelmi Szervezet is. A visszaesés tünetei már észlelhetők. Azok a gazdaságok és cégek lesznek (és már ma is azok) a kevésbé sérülékenyek, amelyek időben alkalmazkodnak a változásokhoz. AzÜzlet.hu bő egy éve foglalkozott cikksorozatában a változáskezeléssel és annak kommunikációjával. Most, amikor a vállalati szférának meg kell kezdenie a felkészülést az esetleges negatív változásokra, érdemes felfrissíteni a változásmenedzsment gyakorlatát és technikáit. Dr. Gonda György rovata.

Hírek

Hétszer annyi a műanyagdarabka, mint a hal Hawaii partjainál

Hawaii partjainál, hétszer annyi műanyagdarabka van a vízben, mint hal egyes területeken - derül ki egy most nemzetközi tudósokból álló csoport publikált kutatásából.

Halálos szelfi. Újabb áldozatot szedett a thaiföldi vízesés

Szelfizés közben vízesésbe csúszott és meghalt egy francia turista a thaiföldi Ko Szamuj szigetén - közölte a helyi rendőrség.

Közúti ellenőrzés: a téli gumikat is vizsgálják

A téli átállás miatt fokozott ellenőrzést végeznek az autópályákon és a főutakon november 19. és 21. között a hatósági szakemberek.

Még napokig marad az enyhe idő

Marad az ilyenkor szokásosnál melegebb idő, helyenként 20 fokig is melegedhet a levegő a hétvégén.

Drágább lesz a balatoni pecázás

Kilenc év után, átlagosan tíz százalékot meghaladó mértékben emelkedik a balatoni horgászjegyek ára - közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója Gyenesdiáson.

Egymilliárdot csaltak el gumiabroncsokkal

Egy héten belül két gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó dunántúli bűnbandát leplezett le a NAV. A szervezetek egymástól függetlenül működtek és együttesen több mint egymilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.

Puskás Aréna: készpénz helyett kártya vagy okostelefon

A Puskás Arénában nem lesz lehetőség készpénzzel fizetni már a pénteki nyitómérkőzésen sem, amikor a magyar labdarúgó-válogatott Uruguay ellen lép pályára.

Hókáosz Ausztriában – áramkimaradás, járhatatlan utak, bezárt üzletek

Áramkimaradást okozott a havazás Ausztria több részében, így Karintiában, Tirol keleti részében, valamint Salzburg tartományban. Az üzemzavarokat elektromos vezetékekre dőlt fák okozták.

Csalók támadják a Tesco vásárlóit

Ismeretlenek a Tesco nevével visszaélve, hamis nyereményjátékot hirdetve próbálnak adatokat megszerezni a vásárlóktól. 

Ötven éve nem látott árvíz Velencében – ketten meghaltak

Két idős ember életét vesztette az olaszországi Velence városában, amelyet szerdára virradó éjszaka rekord magasságú tengervíz öntött el a heves esőzések nyomán.

Ökológiai lábnyomot mér a finn mobilapp

A felhasználók által választott közlekedési módok ökológiai lábnyomát méri, a jól teljesítőket pedig virtuális kreditekkel jutalmazza a finnországi Lahtiban kifejlesztett mobilalkalmazás.

Fokozott rendőri ellenőrzés lesz a vonatokon

Szerda reggeltől csütörtök reggelig országszerte fokozott vasúti ellenőrzést tart a rendőrség.
Hirdetés

Gazdaság

Matolcsy: meg kell reformálni az eurót

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint meg kell újítani az európai közös pénzt, az új uniós vezetőknek pedig még van idejük megalkotni az euró reformját tartalmazó Maastricht 2.0 szerződést a következő válság előtt, legkésőbb 2022-ig.

Kriptovalutába fektette ügyfelei pénzét a Novis Biztosító

Szinte szerencsejátéknak tekinthető, hogy a befektetési életbiztosítást kötő ügyfelek pénzét kriptovalutába fektette a Novis Biztosító - mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

A kápé ellen csomagot ajánl a Bankszövetség

A Magyar Bankszövetség 22 pontból álló digitalizációs javaslatcsomagot dolgozott ki: digitális fizetési megoldásokkal szorítanák vissza a készpénzhasználatot és csökkentenék a banki működés adminisztrációs költségeit is.

Infláció – MNB: meg kell reformálni a mérési módszert

A Magyar Nemzeti Bank vezetői szerint a fejlett országok jegybankjai közel egy évtizede jelentős erőfeszítéseik ellenére sem képesek elérni inflációs céljaikat. Matolcsy Györgyék tanulmányukban arra jutnak, ideje újragondolni az infláció mérését.

Csökkent az állampapír-állomány szeptemberben

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok állománya 90 milliárd forinttal csökkent szeptemberben. A 30 890 milliárd forintnyi összeg 2223 milliárd forinttal nőtt az idei első kilenc hónapban és 2384 milliárd forinttal egy év alatt - derült ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból.

Megduplázzák a bankadót Szlovákiában

Kivezetés helyett megtartják, sőt meg is duplázzák a bankadót Szlovákiában. Az erről szóló törvénymódosítást már jóváhagyta a szlovák kormány.
Hirdetés
Hirdetés
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom