Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Ha a focivébé volt az új Oroszország-imázs ára, megérte

Ha a focivébé volt az új Oroszország-imázs ára, megérte

Ha valaki, hát Putyin elnök már tényleg sok mindent látott – és csinált. Így aztán az is jó eséllyel nyomot hagyott benne, hogy a KGB-ügynökként és hírszerzőként állomáshelyéül szolgált Németország milyen sikeresen változtatta meg az ott rendezett labdarúgó-világbajnoksággal a korábbi – szürke, nagyképű, csak a sör és a virsli hazája címszavakra épült – országimázsát. Ami 2006-ban bejött Németországnak, úgy tűnik, most bejön Oroszországnak is.

A jelenleg is zajló futball-világbajnokság előtt többen tartottak attól, hogy Oroszország nem tudja majd teljesíteni a rárótt feladatokat, amelyeket rendező országként kell ellátnia – írja a Reuters. Sokan rasszista indíttatású támadásoktól és a helyi huligánok agresszív fellépésétől féltek, ám a július 15-ig tartó torna mindeddig mentes maradt a botrányoktól. Mindez pedig azt jelzi, hogy Vlagyimir Putyinnak sikerült kézben tartani a gyeplőt, s ezzel egy olyan képet küldeni a világnak Oroszországról, ami a kételkedőket és a Moszkva lépéseit aggodalommal figyelőket is meggyőzheti arról, hogy a nagyhatalom maga a béke szigete – még ha ez nincs is teljesen így.

Ezt azonban nemcsak Putyin és a világbajnokság orosz szervezői hangsúlyozzák immár több mint három hete – húzza alá a londoni székhelyű hírügynökség -, hanem például a FIFA elnöke, Gianni Infantino is, aki a moszkvai Kremlben múlt pénteken tett látogatása alkalmával kiemelte, hogy a 2018-as vébével Oroszország eredményesen leszámolt a ráhúzott sztereotípiákkal, sőt a legtöbb odalátogató szurkoló szívét örökre elnyerte. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség első emberét az elnöki találkozóra elkísérte a korábbi világbajnok német labdarúgó, Lothar Matthäus, az egykori kiváló dán kapus, Peter Schmeichel, a kilencvenes évek mexikói kiválósága, Jorge Campos, valamint a szovjet válogatott és a Szpartak Moszkva legendája, Nyikita Szimonjan is, akik egytől egyig megerősítették Infantino szavait, hozzátéve, hogy remélik, az orosz emberek páratlan vendégszeretetének híre a bolygó minden szegletébe eljut.

A globális politikai és gazdasági színtéren meglehetősen elszigetelt Putyin elnök tehát úgy tűnik, sikeresen fordította a saját és országa javára a focivilág legnagyobb ünnepét. Azzal pedig, hogy néhány korábbi sztárfocistát és magas rangú FIFA-vezetőt is maga mellé tudott állítani, külön győzelem, hiszen az ő szájukból még hitelesebbnek tűnnek az Oroszországot és a rendezést méltató szavak.

Az elmúlt hetekben 11 milliárd dollárból újjáépített országimázshoz ráadásul az orosz válogatott világbajnoki szereplése körüli eufórikus hangulat is hozzátett, a szbornaja ugyanis a negyeddöntőig jutott, szombat este Horvátország állította meg a házigazdák nem mindennapi menetelését.

Friss

Felminősítette Magyarországot a japán JCRA hitelminősítő

A stabil államháztartási rendszert, az államadósság jelentős csökkentését és az eredményes gazdaságpolitikát kiemelve javította Magyarországra vonatkozó deviza- és forintadósság minősítését a Japan Credit Rating Agency (JCRA) intézet.

PM: idén januárban is többlettel zárt a költségvetés

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere januárban 2051,9 milliárd forint bevételre tett szert, az egy évvel korábbit 82,0 milliárd forinttal, 4,2 százalékkal meghaladva.

Tesztelik a világ első digitális jegybankpénzét

A svédországi központi bank bejelentette, hogy megkezdte a svéd korona digitális változata, az e-korona tesztelését, amivel a skandináv ország egy lépéssel közelebb került a világ első digitális jegybankpénzének kibocsátásához.

Integrált mobilalkalmazás a Budapesten közlekedőknek

Új mobilalkalmazást fejlesztett a városi közlekedés megkönnyítésére egy nemzetközi kutatásfejlesztési projekt részeként a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ Zrt.) leányvállalatának vezetésével - közölte a NÚSZ Zrt.

Hírek

Integrált mobilalkalmazás a Budapesten közlekedőknek

Új mobilalkalmazást fejlesztett a városi közlekedés megkönnyítésére egy nemzetközi kutatásfejlesztési projekt részeként a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ Zrt.) leányvállalatának vezetésével - közölte a NÚSZ Zrt.

Okos e-hálózat épül Zsombón

Okos hálózat mintaprojektet indított az MVM Csoporthoz tartozó NKM Áramhálózati Kft. Zsombón, a rendszert csütörtökön adták át a Csongrád megyei községben.

Július 1-jétől megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását

Július 1-jétől életbe lép a klíma- és természetvédelmi akcióterv első pontja, megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását. Az utak melletti árkokat, a vasútvonalak környékét is kötelező lesz megtisztítani, összegyűjtik az erdők, szántóföldek, települések szélére kihordott hulladékkupacokat is.

Szakértő: helyesen járt el a Ryanair pilótája

A lehetőségekhez mérten helyesen járt el a Ryanair pilótája azzal, hogy a túlsúly csökkentése érdekében az üzemanyag elfüstölése mellett döntött - mondta Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró.

A neandervölgyiek is virággal temettek

Egy Irakban feltárt neandervölgyi temetkezési hely leletei arra utalnak, hogy a 70 ezer évvel ezelőtt ott élő neandervölgyi emberek szertartással búcsúztatták halottjaikat.

Pénteken tovább drágul a benzin

Literenként bruttó 2 forinttal emelkedik a benzin ára pénteken. A gázolaj ára változatlan marad.

Műtrágyával csalták az áfát – húsz évet kaphatnak

Külföldről beszerzett műtrágyával "ügyeskedett" egy tizenhat tagú bűnbanda, több mint egymilliárd forintos kárt okozva a költségvetésnek. A csalók húsz év börtönt is kaphatnak.

A kormányhivatal vizsgálja a veszteglő Ryanair ügyét

Haladéktalanul kivizsgálja a kormányhivatal a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren kedden órákon át veszteglő légi járat ügyét.

Órákat vesztegelt a ferihegyi kifutón egy Ryanair-gép

Azonnali vizsgálatot kért a Ryanair vezetőségétől a Budapestről a Kanári-szigetekre induló kedd reggeli járattal történtek miatt Ujhelyi István szocialista EP-képviselő.

Unokázós csalókat fogtak el a rendőrök

Unokázós csalásokra specializálódó, Angliából irányított bűnszervezet tagjait fogták el az éjjel három településen - közölte a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

Koronavírus – Karanténban az óceánjáróról hazatért két magyar

Karanténba kerül az óceánjáró hajóról hazatért két magyar állampolgár - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Restaurálása után kiderült: ez egy Rembrandt-festmény

A modern technológiának és művészettörténészek nyomozásának köszönhetően Rembrandt festményeként azonosították az Egyesült Államokban azt a majd 400 éves műalkotást, amelyről sokáig úgy vélték, hogy a holland festőművész műhelyében dolgozó ismeretlen művész munkája.

Gazdaság

PM: idén januárban is többlettel zárt a költségvetés

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere januárban 2051,9 milliárd forint bevételre tett szert, az egy évvel korábbit 82,0 milliárd forinttal, 4,2 százalékkal meghaladva.

Kilenc havi csúcson a januári euróövezeti infláció

Januárban kilenc havi csúcsra emelkedett az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat közzétett jelentése alapján.

Kínai bank jön Budapestre, a China Construction Bank Corporation

Fióktelepet nyit Magyarországon a China Construction Bank Corporation, amely eszközállománya alapján a világ második legnagyobb hitelintézete.

100 nap alatt 100 milliárdnál is több fogyott a Magyar Állampapír Pluszból

Novemberi indulása óta már 105 milliárd forintnyi nyomtatott Magyar Állampapír Pluszt vásároltak a magyar családok, az értékesítés 80 százaléka vidéken történt. Az elektronikus formájú jegyzés 3660 milliárd forintra tehető.

Történelmi mélyponton a román lej az euróval szemben

Történelmi mélypontra került a román lej csütörtökön az euróval szemben, az európai fizetőeszköz egy egysége 4,7834 lejbe került csütörtökön a Román Nemzeti Bank árfolyama szerint.

Pénzügyi tudatosság – az EU-ban a 12. helyen áll Magyarország

A magyar lakosság a jövedelemhez viszonyított teljes adóssága a legalacsonyabb Európában, de így is gyakran nehézséget jelent a számlák befizetése - derült ki az Intrum követeléskezelő európai felméréséből.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom