Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Ha a focivébé volt az új Oroszország-imázs ára, megérte

Ha a focivébé volt az új Oroszország-imázs ára, megérte

Ha valaki, hát Putyin elnök már tényleg sok mindent látott – és csinált. Így aztán az is jó eséllyel nyomot hagyott benne, hogy a KGB-ügynökként és hírszerzőként állomáshelyéül szolgált Németország milyen sikeresen változtatta meg az ott rendezett labdarúgó-világbajnoksággal a korábbi – szürke, nagyképű, csak a sör és a virsli hazája címszavakra épült – országimázsát. Ami 2006-ban bejött Németországnak, úgy tűnik, most bejön Oroszországnak is.

A jelenleg is zajló futball-világbajnokság előtt többen tartottak attól, hogy Oroszország nem tudja majd teljesíteni a rárótt feladatokat, amelyeket rendező országként kell ellátnia – írja a Reuters. Sokan rasszista indíttatású támadásoktól és a helyi huligánok agresszív fellépésétől féltek, ám a július 15-ig tartó torna mindeddig mentes maradt a botrányoktól. Mindez pedig azt jelzi, hogy Vlagyimir Putyinnak sikerült kézben tartani a gyeplőt, s ezzel egy olyan képet küldeni a világnak Oroszországról, ami a kételkedőket és a Moszkva lépéseit aggodalommal figyelőket is meggyőzheti arról, hogy a nagyhatalom maga a béke szigete – még ha ez nincs is teljesen így.

Ezt azonban nemcsak Putyin és a világbajnokság orosz szervezői hangsúlyozzák immár több mint három hete – húzza alá a londoni székhelyű hírügynökség -, hanem például a FIFA elnöke, Gianni Infantino is, aki a moszkvai Kremlben múlt pénteken tett látogatása alkalmával kiemelte, hogy a 2018-as vébével Oroszország eredményesen leszámolt a ráhúzott sztereotípiákkal, sőt a legtöbb odalátogató szurkoló szívét örökre elnyerte. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség első emberét az elnöki találkozóra elkísérte a korábbi világbajnok német labdarúgó, Lothar Matthäus, az egykori kiváló dán kapus, Peter Schmeichel, a kilencvenes évek mexikói kiválósága, Jorge Campos, valamint a szovjet válogatott és a Szpartak Moszkva legendája, Nyikita Szimonjan is, akik egytől egyig megerősítették Infantino szavait, hozzátéve, hogy remélik, az orosz emberek páratlan vendégszeretetének híre a bolygó minden szegletébe eljut.

A globális politikai és gazdasági színtéren meglehetősen elszigetelt Putyin elnök tehát úgy tűnik, sikeresen fordította a saját és országa javára a focivilág legnagyobb ünnepét. Azzal pedig, hogy néhány korábbi sztárfocistát és magas rangú FIFA-vezetőt is maga mellé tudott állítani, külön győzelem, hiszen az ő szájukból még hitelesebbnek tűnnek az Oroszországot és a rendezést méltató szavak.

Az elmúlt hetekben 11 milliárd dollárból újjáépített országimázshoz ráadásul az orosz válogatott világbajnoki szereplése körüli eufórikus hangulat is hozzátett, a szbornaja ugyanis a negyeddöntőig jutott, szombat este Horvátország állította meg a házigazdák nem mindennapi menetelését.

Friss

A Ford egymillió e-autóval árasztja el Európát?

A Ford 2022-re egymillió új elektromos autó értékesítését tervezi Európában, ez a szám akkorra meghaladhatja a benzines és dízel üzemű járművek eladását.

Kisbolygók haladnak el a Föld mellett szombaton

Biztonságos távolságot jelentő 5,6 millió kilométerre halad el a Föld mellett két közepes méretű aszteroida szombaton - közölte a NASA.

Varga: a rendezetlen Brexit sem rengetné meg a gazdaságot

Magyarország érdeke, hogy Nagy-Britannia rendezett keretek között lépjen ki az Unióból, ugyanakkor a szigetország megállapodás nélküli kilépése sem okozna jelentős visszaesést a magyar gazdaságnak - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter.

A cégek a konjunktúra visszaesésével számolnak

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) második negyedéves vállalati konjunktúra mutatója 39 pontról 33 pontra csökkent, vagyis a cégek a konjunktúra visszaesésére számítanak - közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK).

Hírek

Alpesi turistaházban vizsgálják a műszaki cikkek hiányának egészségre gyakorolt hatását

Alpesi turistaházban vizsgálják tíz önként jelentkezőn a műszaki cikkek, különösen a mobiltelefon hiányának egészségre gyakorolt hatását Olaszországban.

Kisbolygók haladnak el a Föld mellett szombaton

Biztonságos távolságot jelentő 5,6 millió kilométerre halad el a Föld mellett két közepes méretű aszteroida szombaton - közölte a NASA.

Fidel Castro krokodilja harapta le egy férfi karját

Fidel Castro hajdani kubai vezető tulajdona volt az a krokodil, amelynek harapása miatt amputálták egy svéd férfi karját.

Fűtési idény. Csak egyszer ingyenes az indulás

Szeptember 15-én kezdődik a fűtési időszak, a Főtáv is fűtésre alkalmas állapotba helyezi a berendezéseit. Kizárólag egyetlen alkalommal díjmentes a fűtés indítása, leállítása.

Markáns hidegfront érkezik a jövő héten

Jövő kedden markáns hidegfront éri el az országot a modellszámítások szerint - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

INPUT Program. Gondolatvezérléssel az amerikai piacra

Gondolattal irányítható elektronikus vezérlő, úgynevezett agy-gép interfész-rendszer fejlesztésével nyert a Mindrove csapata az INPUT Program első országos startup versenyén. A fejlesztők jutalma egy 20 ezer dollár értékű, észak-amerikai piacra lépési csomag.

Mesterien főzték a szeszt az ókori Kínában

A Kínában eddig felfedezett legnagyobb ókori lepárlóüzem romjait tárták fel Anhuj tartományban. A leletekből kiderült, az ókori kínaiak mesteri szinten űzték a szeszfőzést.

Leukémiában szenved Karel Gott

Akut leukémiában szenved Karel Gott. A cseh popsztár a Prágai Egyetemi Általános Kórházba jár kezelésre.

Budai barlangban termett a kannabisz – videó

Kábítószer-birtoklás bűntette miatt nyomoznak a negyvenegy éves F. Gy. ellen, aki a XXII. kerületi telkén lévő barlangrendszerben kannabiszt termesztett - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

E-cigaretta. Csak trafikban árusítható a töltőfolyadék

A dohányzás füstmentes alternatívái ugyanúgy dohánygyártmánynak és jövedéki terméknek minősülnek, mint a cigaretta. Kizárólag dohányboltokban forgalmazhatók, számos feltétel mellett - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Elárverezik Darth Vader eredeti maszkját

Ritka, filmben viselt Darth Vader-maszkra és Harry Potter-szemüvegre is lehet licitálni egy filmes relikviákból rendezett Los Angeles-i árverésen.

Vihar – Életveszélyessé vált a szegedi jogi kar épülete

Jelentős károk érték a hétfő délutáni viharban a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Állam- és Jogtudományi Karának főépületét, az ingatlan életveszélyessé vált - közölte a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága.
Hirdetés

Gazdaság

Megnyílnak a bankszámlák az appok előtt

Az ötezer forint alatti érintéses fizetések esetén is kérhetik a PIN-kódot a boltokban, bevezetik a nyitott bankolást és módosul az internetbanki belépés folyamata is.

Kamatot vágott az EKB – újraindul az eszközvásárlási program

Az Európai Központi Bank a várakozásokkal összhangban kamatot csökkentett és úgy döntött, hogy újraindítja a nettó eszközvásárlási programot, miközben csökkentette az eurózónára vonatkozó inflációs és GDP-növekedési előrejelzését.

Bírság. Belső hiányosságok a K&H Banknál

Nem megfelelő szabályozottságára visszavezethető, kis súlyú jogsértés miatt a Magyar Nemzeti Bank 29,2 millió forint bírságot szabott ki a K&H bankcsoport három intézményére.

Facebook Libra. A kibocsátók nyerik a legnagyobbat?

Bár a Facebook kriptodevizája, a Libra erősíteni tudná a világ elmaradott térségeiben élők pénzügyi kibontakozását, a virtuális pénz kibocsátóit nem önzetlen szempontok mozgatják - írja a müncheni ifo gazdaságkutató intézet tanulmánya.

Monetáris tanács – egyhangúlag maradt az alapkamat

A monetáris tanács tagjai ellenszavazat nélkül döntöttek az alapkamat, az egynapos és az egyhetes jegybanki fedezett hitel kamatának 0,9 százalékon, valamint az egynapos jegybanki betét kamatának mínusz 0,05 százalékon tartásáról.

Deutsche Bank: egy százalékpontot vág a kamaton a Fed

A Deutsche Bank azzal számol, hogy a Fed a következő egy évben jelentősen csökkenti az alapkamatot, és hogy lassul az amerikai gazdaság növekedése.
Hirdetés
Hirdetés
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom