Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Ha a focivébé volt az új Oroszország-imázs ára, megérte
No menu items!

Ha a focivébé volt az új Oroszország-imázs ára, megérte

Ha valaki, hát Putyin elnök már tényleg sok mindent látott – és csinált. Így aztán az is jó eséllyel nyomot hagyott benne, hogy a KGB-ügynökként és hírszerzőként állomáshelyéül szolgált Németország milyen sikeresen változtatta meg az ott rendezett labdarúgó-világbajnoksággal a korábbi – szürke, nagyképű, csak a sör és a virsli hazája címszavakra épült – országimázsát. Ami 2006-ban bejött Németországnak, úgy tűnik, most bejön Oroszországnak is.

A jelenleg is zajló futball-világbajnokság előtt többen tartottak attól, hogy Oroszország nem tudja majd teljesíteni a rárótt feladatokat, amelyeket rendező országként kell ellátnia – írja a Reuters. Sokan rasszista indíttatású támadásoktól és a helyi huligánok agresszív fellépésétől féltek, ám a július 15-ig tartó torna mindeddig mentes maradt a botrányoktól. Mindez pedig azt jelzi, hogy Vlagyimir Putyinnak sikerült kézben tartani a gyeplőt, s ezzel egy olyan képet küldeni a világnak Oroszországról, ami a kételkedőket és a Moszkva lépéseit aggodalommal figyelőket is meggyőzheti arról, hogy a nagyhatalom maga a béke szigete – még ha ez nincs is teljesen így.

Ezt azonban nemcsak Putyin és a világbajnokság orosz szervezői hangsúlyozzák immár több mint három hete – húzza alá a londoni székhelyű hírügynökség -, hanem például a FIFA elnöke, Gianni Infantino is, aki a moszkvai Kremlben múlt pénteken tett látogatása alkalmával kiemelte, hogy a 2018-as vébével Oroszország eredményesen leszámolt a ráhúzott sztereotípiákkal, sőt a legtöbb odalátogató szurkoló szívét örökre elnyerte. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség első emberét az elnöki találkozóra elkísérte a korábbi világbajnok német labdarúgó, Lothar Matthäus, az egykori kiváló dán kapus, Peter Schmeichel, a kilencvenes évek mexikói kiválósága, Jorge Campos, valamint a szovjet válogatott és a Szpartak Moszkva legendája, Nyikita Szimonjan is, akik egytől egyig megerősítették Infantino szavait, hozzátéve, hogy remélik, az orosz emberek páratlan vendégszeretetének híre a bolygó minden szegletébe eljut.

A globális politikai és gazdasági színtéren meglehetősen elszigetelt Putyin elnök tehát úgy tűnik, sikeresen fordította a saját és országa javára a focivilág legnagyobb ünnepét. Azzal pedig, hogy néhány korábbi sztárfocistát és magas rangú FIFA-vezetőt is maga mellé tudott állítani, külön győzelem, hiszen az ő szájukból még hitelesebbnek tűnnek az Oroszországot és a rendezést méltató szavak.

Az elmúlt hetekben 11 milliárd dollárból újjáépített országimázshoz ráadásul az orosz válogatott világbajnoki szereplése körüli eufórikus hangulat is hozzátett, a szbornaja ugyanis a negyeddöntőig jutott, szombat este Horvátország állította meg a házigazdák nem mindennapi menetelését.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot indít a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot...

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III....

Gyengült a forint a kamatemelési ciklus leállításának jegybanki bejelentésére

Gyengült a forint a Magyar Nemzeti Banknak arra a...

IM-államtitkár: októberben indul a Feldolgozóipari kkv energiaköltség és beruházás támogatási program

A munkahelyek megőrzése érdekében a kormány elindítja októberben,...

Hírek

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III....

Gyengült a forint a kamatemelési ciklus leállításának jegybanki bejelentésére

Gyengült a forint a Magyar Nemzeti Banknak arra a...

Tovább bővít Olaszországban a WizzAir

Bővítést jelentett be olaszországi bázisain a Wizz Air,...

Veszélyes trójai vírus terjed a Semmelweis Egyetem nevében

Csalók élnek vissza a Semmelweis Egyetem nevével és arculati elemeivel, címerével: az elektronikus levelek mellékletének megnyitásával trójai típusú kód töltődhet le a felhasználó eszközére - figyelmeztetett a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

Fogolycsere. Putyin keresztlányának apját is szabadon engedték

Nagyszabású fogolycsere volt Ukrajna és Oroszország között csütörtökre virradóra: az orosz fél 215 foglyot engedett el, köztük a mariupoli Azovsztal fémmű védőit, az ukránok pedig 55 orosz állampolgárt és Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki politikust bocsátották szabadon - közölte az Amerika Hangja orosz nyelvű híroldala és a Meduza orosz ellenzéki portál.

Pénteken tovább csökken a gázolaj piaci ára

Pénteken tovább csökken a gázolaj piaci ára, ezúttal bruttó 8 forinttal literenként. A benzin ára a hét második felében nem változik.

A Budapest Airport lett az év cargo repülőtere

A Budapest Airport nyerte el az év cargo repülőtere díjat az Air Cargo News Awards 2022 díjátadón.

Románia ígéri, nem korlátozza a lakosság áram- és gázfogyasztását

A bukaresti vezetők szerint természetes, hogy energiaválság idején mindenkinek takarékoskodnia kell, de azt ígérik, nem fogják korlátozni a lakosság villanyáram- és gázfogyasztását.

Gazdaság

Átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot indít a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot programot indít: épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximálja.Csökkenti az épületek diszkivilágítását,...

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden...

Gyengült a forint a kamatemelési ciklus leállításának jegybanki bejelentésére

Gyengült a forint a Magyar Nemzeti Banknak arra a keddi bejelentésére, hogy a leállítja az alapkamat-emelési  ciklust. A testület megítélése szerint az alapkamat jelenlegi szintjével...

Matolcsy György: a jegybank más eszközökkel folytatja az infláció elleni küzdelmet

Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció...
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom