Kezdőlap Fókuszban I-COM: személyreszabott irodaellátás saját fejlesztéssel
No menu items!

I-COM: személyreszabott irodaellátás saját fejlesztéssel

Szabó Zsolt, az I-COM Irodaellátás Kft. ügyvezető igazgatója

A Covid-járvány, az ellátási láncok összeomlása, majd a mostani infláció hatására a személyre szabott logisztika már az irodaszerellátó piacon is gyakran nagyobb értéket képvisel, mint maga a termék – fejti ki Szabó Zsolt, a szektor egyik vezető szereplőjének számító I-COM Irodaellátás Kft. ügyvezető igazgatója.

A saját logisztikai rendszer kifejleszése volt az, ami a több mint húsz éve indult I-COM Irodaellátás Kft. hosszútávú versenyképességét megalapozta – állítja a cég vezetője, Szabó Zsolt. Aki tulajdonostársával összefogva hamar felismerte, hogy Magyarországon akkor több, fontos irodai termék esetében is lényegesen nagyobb számú márka volt jelen, mint amennyit a magyar piac nemzetközileg szerény igényei mellett gazdaságosan lehetne raktározni. Ezért alkották meg az autóiparban gyakorlattá vált, az adott pillanatra szállított “just in time” rendszer, valamint a beérkezett termékek azonnali szétválogatásában és megszemélyesített kiszállításában testet öltő “cross docking” szisztéma ötvözetét. Az így megszülető saját ellátási logisztikai rendszerrel már a minimális raktárkészlet mellett is olyan széles termékválasztékot biztosítva, aminek fenntartása nem emésztette fel a cég pénzügyi és emberi erőforrásait.

– Amikor annak idején felmértük, hogy az irodaszerek, számítástechnikai eszközök és perifériák tekintetében a velünk kapcsolatban álló beszállítók nagyjából 30-35 milliárd forint értékű raktárkészletet tartanak fenn, rájöttünk, hogy ezt a hihetetlen erőforrást mindenkinek előnyösen is fel tudjuk használni. Így kialakítottuk azt az IT hátteret, amivel megoldottuk, hogy a beszállítóink termékkészletét a sajátunkként kínálva biztosíthatjuk a kompromisszum nélküli választás lehetőségét a vásárlóinknak. Ehhez kapcsolódva hoztuk létre azt a személyre szabott kiszerelésre alapozott, optimalizált logisztikai láncot, amelyben a legkisebb rendelést is gyorsan és költséghatékonyan tudtuk kielégíteni.

A cégvezető szerint a gyors reagálást biztosító szisztémájuk azért is vált egyre népszerűbbé, mert a költségmegtakarításra törekedve, időközben már a legnagyobb megrendelők is felszámolták a komoly tőkét lekötő raktáraikat, miközben minimalizálták a beszerzéssel foglalkozó részlegek létszámát is. Mindez az irodaszerellátás kiszervezésével is együtt járt, ami kifejezetten versenyelőnyt biztosított azoknak, akik a lehető legjobban tudtak alkalmazkodni a rugalmasságot követelő új igényekhez, amikor a cégek mindinkább  minimalizálják és pontosítják az egy beszerzéshez kapcsolódó megrendeléseiket.

Szabó Zsolt szerint a hárommilliárdos forgalmú, 45 fős cégük eredményességének másik záloga, hogy a nyereséget mindig visszaforgatták. A 2008-as globális gazdasági válságból is azért tudtak nagyobb megrázkódtatás nélkül kijönni, mert a nagy recesszió időszakában kézzelfogható versenyelőnyt jelentett, hogy hitel nélkül üzemeltek és a számláikat mindig pontosan kifizették.

A cégvezető a humán oldalt, a csapat erejét is a siker meghatározó elemének tartja. Amihez az is hozzájárult, hogy amikor a 2008-as globális recesszió beköszöntött, a több mint húsz fős cég minden munkatársát összehívták, hogy bejelentsék: a várható nehézségek ellenére is mindenkinek biztos a munkahelye. Ez a belső energiákat mozgósító kommunikáció is szerepet játszott abban, hogy 2008-ban, majd 2009-ben is a cég történetének legjobb éveit zárva, máig tartóan tovább tudták erősíteni a piaci pozícióikat.

Ugyanakkor a kihívások más tekintetben is megjelentek, miközben a cégvezető szerint a Covid-járvány hatására felgyorsult digitalizáció, a papírmentes ügyintézésre való átállás sem jelenti a papírkorszak végét. Hozzátéve: aki környezetvédelmi okokra hivatkozva akarja száműzni a papírt, nem veszi figyelembe, hogy a fehér papír még ma is az egyik legkörnyezetbarátabb termék, mert a számítógépek és az adattároláshoz elengedhetetlen hatalmas szerverek áramfogyasztása hatalmas, amit a legritkábban biztosítanak környezetbarát módon előállított energiával.

Az sem állja meg a helyet, hogy a papírgyártás erdőpusztítással jár, mert az integrált megoldás keretében ma már minden jelentős papírgyár saját, minősített erdőgazdálkodást folytat, amelynek keretében a kitermelt fa mennyiségének többszörösét kell visszatelepíteni. Ráadásul a cellulóz gyártása során keletkező bioiszap elektromos energia előállítására is alkalmas. Nem véletlen, hogy vannak már olyan papírgyárak, amelyek a szűkebb környezetüket is képesek ellátni a saját bio erőműveikben termelt árammal, miközben a papírgyártáshoz szükséges vízigény fedezésére olyan derítőrendszereket alkalmaznak, amelyekkel a felhasználtnál tisztább vizet pumpálnak vissza a folyókba. Hozzátéve: a fakitermeléshez kötődően a papír csak egy melléktermék, mert a fatörzset elsősorban az építő és a bútoripar használja fel.

– Talán meglepően hangzik, de miközben a home office időszakában a cégeknél érezhetően visszaesett a papírfelhasználás, a kiterjedt bürokráciát működtető közszférában nem volt érezhető az elmozdulás. Ezért is tartom szerencsésnek, hogy a megrendelőink körében közel 50-50 százalékos arányt képviselnek a versenypiac és a közszféra szereplői. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a papírmentes megoldások terén Magyarország annak ellenére, hogy az elmúlt öt évben átlagosan 45 ezer tonna volt a fénymásolópapír felhasználás, koránt sincs lemaradva a fejlett országoktól. Sőt akadnak területek, mint amilyen mondjuk az adóhatósági ügyintézés, ahol már évek óta a nyugati szinten áll a digitalizáció, valamint a papírmentesítés, miközben a pénzintézeti szektorban is egyértelműen látszik a digitalizációra való átállás hatása.

Szabó Zsolt szerint a digitalizáció térnyerése számukra azért sem jelent veszélyt, mert az új trendekhez alkalmazkodva, a korábbi 90 helyett forgalmunknak ma már csak 40-50 százalékát teszik ki a papírtermékek. Azt az igényt is lekövették, hogy vásárlóik ma már igyekeznek mindent egy helyről beszerezni. Ehhez kötődően pedig már jelentős mennyiségű tartós élelmiszert és – főként a Covid hatására – higiéniai és vegyiárut is értékesítenek. A megváltozott helyzetre jellemző, hogy olyan megrendelőjük is akad már, akinél a leadott igény 70 százaléka már nem a papírtermékekre vonatkozik.

A cégvezető azt is látja, hogy a mai, megváltozott világban, amikor az infláció és a forint gyengülése miatt az egyes termékek árai folyamatosan nőnek, még a korábbinál is fontosabb az áruválaszték szélessége, valamint a gyors, rugalmas kiszállítás. Partnereik ugyanis felismerték, hogy a különböző helyekről történő, tételenkénti beszerzés plusz időt és költséget igényelne. Nem véletlen, hogy náluk már nemcsak a megrendelt csomag beltartalma számít, hanem az is, hogy az interneten megvásárolt termékek beszerzési munkaerőt és logisztikai költséget megtakarítva – az I-COM saját gépjárműflottájának köszönhetően – szinte közvetlenül a kijelölt munkaasztalokhoz érkeznek.

Kocsis Erika

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A kormány számára nagyon fontos az építőipar és az építőgazdaság

Nagy Márton szerint jövőre 5-6 százalékos inflációval számolva 4-5 százalékos, vagy afölötti reábérnövekedés is lehet.

A Pick Szeged Zrt. kedvezőtlen gazdasági környezetben is növelte nyereségét

Az első hat hónapban a nyershús-alapanyagok felvásárlási ára tovább nőtt, júniusban rekordszintre, kilogrammonként 2,5 euróra emelkedett.

Tabuk miatt fuccsol be a családi vállalkozások utódlása

A Generációk Partnere szakértőjének tapasztalatai alapján a sikeres elengedés egyik kulcsa, hogy az alapító találjon magának egy új kihívást, célt.

BÉT – Elemző: az OTP húzta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 458,83 pontos, 0,83 százalékos emelkedéssel, 55 838,55 ponton zárt pénteken.

Hírek

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Gazdaság

Egy újítás, amely erősíti a pénzügyi stabilitást

Az OBA szeptember végén élesítette jelentős technikai fejlesztését, amellyel gyorsíthatja az esetleges betétbiztosítási kifizetéseket.

Kevés embernek van csak nyugdíjcélú megtakarítása

felnőtt lakosság több mint fele (54 százalék) számára az okoz bizonytalanságot, hogy nem tudja majd egészségügyi kiadásait önerőből finanszírozni.

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest