Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban I-COM: személyreszabott irodaellátás saját fejlesztéssel
No menu items!

I-COM: személyreszabott irodaellátás saját fejlesztéssel

Szabó Zsolt, az I-COM Irodaellátás Kft. ügyvezető igazgatója

A Covid-járvány, az ellátási láncok összeomlása, majd a mostani infláció hatására a személyre szabott logisztika már az irodaszerellátó piacon is gyakran nagyobb értéket képvisel, mint maga a termék – fejti ki Szabó Zsolt, a szektor egyik vezető szereplőjének számító I-COM Irodaellátás Kft. ügyvezető igazgatója.

A saját logisztikai rendszer kifejleszése volt az, ami a több mint húsz éve indult I-COM Irodaellátás Kft. hosszútávú versenyképességét megalapozta – állítja a cég vezetője, Szabó Zsolt. Aki tulajdonostársával összefogva hamar felismerte, hogy Magyarországon akkor több, fontos irodai termék esetében is lényegesen nagyobb számú márka volt jelen, mint amennyit a magyar piac nemzetközileg szerény igényei mellett gazdaságosan lehetne raktározni. Ezért alkották meg az autóiparban gyakorlattá vált, az adott pillanatra szállított “just in time” rendszer, valamint a beérkezett termékek azonnali szétválogatásában és megszemélyesített kiszállításában testet öltő “cross docking” szisztéma ötvözetét. Az így megszülető saját ellátási logisztikai rendszerrel már a minimális raktárkészlet mellett is olyan széles termékválasztékot biztosítva, aminek fenntartása nem emésztette fel a cég pénzügyi és emberi erőforrásait.

– Amikor annak idején felmértük, hogy az irodaszerek, számítástechnikai eszközök és perifériák tekintetében a velünk kapcsolatban álló beszállítók nagyjából 30-35 milliárd forint értékű raktárkészletet tartanak fenn, rájöttünk, hogy ezt a hihetetlen erőforrást mindenkinek előnyösen is fel tudjuk használni. Így kialakítottuk azt az IT hátteret, amivel megoldottuk, hogy a beszállítóink termékkészletét a sajátunkként kínálva biztosíthatjuk a kompromisszum nélküli választás lehetőségét a vásárlóinknak. Ehhez kapcsolódva hoztuk létre azt a személyre szabott kiszerelésre alapozott, optimalizált logisztikai láncot, amelyben a legkisebb rendelést is gyorsan és költséghatékonyan tudtuk kielégíteni.

A cégvezető szerint a gyors reagálást biztosító szisztémájuk azért is vált egyre népszerűbbé, mert a költségmegtakarításra törekedve, időközben már a legnagyobb megrendelők is felszámolták a komoly tőkét lekötő raktáraikat, miközben minimalizálták a beszerzéssel foglalkozó részlegek létszámát is. Mindez az irodaszerellátás kiszervezésével is együtt járt, ami kifejezetten versenyelőnyt biztosított azoknak, akik a lehető legjobban tudtak alkalmazkodni a rugalmasságot követelő új igényekhez, amikor a cégek mindinkább  minimalizálják és pontosítják az egy beszerzéshez kapcsolódó megrendeléseiket.

Szabó Zsolt szerint a hárommilliárdos forgalmú, 45 fős cégük eredményességének másik záloga, hogy a nyereséget mindig visszaforgatták. A 2008-as globális gazdasági válságból is azért tudtak nagyobb megrázkódtatás nélkül kijönni, mert a nagy recesszió időszakában kézzelfogható versenyelőnyt jelentett, hogy hitel nélkül üzemeltek és a számláikat mindig pontosan kifizették.

A cégvezető a humán oldalt, a csapat erejét is a siker meghatározó elemének tartja. Amihez az is hozzájárult, hogy amikor a 2008-as globális recesszió beköszöntött, a több mint húsz fős cég minden munkatársát összehívták, hogy bejelentsék: a várható nehézségek ellenére is mindenkinek biztos a munkahelye. Ez a belső energiákat mozgósító kommunikáció is szerepet játszott abban, hogy 2008-ban, majd 2009-ben is a cég történetének legjobb éveit zárva, máig tartóan tovább tudták erősíteni a piaci pozícióikat.

Ugyanakkor a kihívások más tekintetben is megjelentek, miközben a cégvezető szerint a Covid-járvány hatására felgyorsult digitalizáció, a papírmentes ügyintézésre való átállás sem jelenti a papírkorszak végét. Hozzátéve: aki környezetvédelmi okokra hivatkozva akarja száműzni a papírt, nem veszi figyelembe, hogy a fehér papír még ma is az egyik legkörnyezetbarátabb termék, mert a számítógépek és az adattároláshoz elengedhetetlen hatalmas szerverek áramfogyasztása hatalmas, amit a legritkábban biztosítanak környezetbarát módon előállított energiával.

Az sem állja meg a helyet, hogy a papírgyártás erdőpusztítással jár, mert az integrált megoldás keretében ma már minden jelentős papírgyár saját, minősített erdőgazdálkodást folytat, amelynek keretében a kitermelt fa mennyiségének többszörösét kell visszatelepíteni. Ráadásul a cellulóz gyártása során keletkező bioiszap elektromos energia előállítására is alkalmas. Nem véletlen, hogy vannak már olyan papírgyárak, amelyek a szűkebb környezetüket is képesek ellátni a saját bio erőműveikben termelt árammal, miközben a papírgyártáshoz szükséges vízigény fedezésére olyan derítőrendszereket alkalmaznak, amelyekkel a felhasználtnál tisztább vizet pumpálnak vissza a folyókba. Hozzátéve: a fakitermeléshez kötődően a papír csak egy melléktermék, mert a fatörzset elsősorban az építő és a bútoripar használja fel.

– Talán meglepően hangzik, de miközben a home office időszakában a cégeknél érezhetően visszaesett a papírfelhasználás, a kiterjedt bürokráciát működtető közszférában nem volt érezhető az elmozdulás. Ezért is tartom szerencsésnek, hogy a megrendelőink körében közel 50-50 százalékos arányt képviselnek a versenypiac és a közszféra szereplői. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a papírmentes megoldások terén Magyarország annak ellenére, hogy az elmúlt öt évben átlagosan 45 ezer tonna volt a fénymásolópapír felhasználás, koránt sincs lemaradva a fejlett országoktól. Sőt akadnak területek, mint amilyen mondjuk az adóhatósági ügyintézés, ahol már évek óta a nyugati szinten áll a digitalizáció, valamint a papírmentesítés, miközben a pénzintézeti szektorban is egyértelműen látszik a digitalizációra való átállás hatása.

Szabó Zsolt szerint a digitalizáció térnyerése számukra azért sem jelent veszélyt, mert az új trendekhez alkalmazkodva, a korábbi 90 helyett forgalmunknak ma már csak 40-50 százalékát teszik ki a papírtermékek. Azt az igényt is lekövették, hogy vásárlóik ma már igyekeznek mindent egy helyről beszerezni. Ehhez kötődően pedig már jelentős mennyiségű tartós élelmiszert és – főként a Covid hatására – higiéniai és vegyiárut is értékesítenek. A megváltozott helyzetre jellemző, hogy olyan megrendelőjük is akad már, akinél a leadott igény 70 százaléka már nem a papírtermékekre vonatkozik.

A cégvezető azt is látja, hogy a mai, megváltozott világban, amikor az infláció és a forint gyengülése miatt az egyes termékek árai folyamatosan nőnek, még a korábbinál is fontosabb az áruválaszték szélessége, valamint a gyors, rugalmas kiszállítás. Partnereik ugyanis felismerték, hogy a különböző helyekről történő, tételenkénti beszerzés plusz időt és költséget igényelne. Nem véletlen, hogy náluk már nemcsak a megrendelt csomag beltartalma számít, hanem az is, hogy az interneten megvásárolt termékek beszerzési munkaerőt és logisztikai költséget megtakarítva – az I-COM saját gépjárműflottájának köszönhetően – szinte közvetlenül a kijelölt munkaasztalokhoz érkeznek.

Kocsis Erika

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Figyelem! – Hétfőig kell a negyedéves áfát bevallani

Jelentős adminisztrációs könnyítés továbbá, hogy a bevallást az eÁFA-rendszerben benyújtóknak nem kell az összesítő nyilatkozaton is adatot szolgáltatni, azaz mentesülnek az áfabevallás M lapja kitöltése alól.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Made in America nagy bajban van – az ok hasonlít a magyarországihoz

A német Külkereskedelmi Kamara (AHK) legutóbbi felmérésében az USA-ban működő német vállalatok a szakképzett munkaerő hiányát nevezték meg a legfőbb kockázatként.

Itt a spárga, ette már ma? – a megszokottnál korábban itt a szezon

Hazánkban mintegy 1437 hektáron foglalkoznak spárgatermesztéssel a gazdálkodók, ahonnan éves szinten mintegy 5000-5500 tonna termést takarítanak be.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.