Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Idő előtt távozik a Világbank elnöke, aki Trump embere volt
No menu items!

Idő előtt távozik a Világbank elnöke, aki Trump embere volt

David Malpass. Forrás: Wikimedia Commons/Graham Carlow

Jóval hivatali idejének rendes lejárta előtt távozik posztjáról David Malpass, a Világbank elnöke. Hivatalosan “új kihívásokat” keres, de más okai is lehetnek a lemondásának.

David Malpass váratlanul jelentette be lemondását, de a 66 éves szakember június végéig még marad a washingtoni székhelyű nemzetközi pénzintézet élén.

A Spiegel beszámolója szerint amerikai közgazdász 2019 áprilisában került a Világbank élére Donald Trump akkori amerikai elnök javaslatára és kinevezésével. Ötéves megbízatása valójában a jövő évig tartott volna. Malpass a multilaterális intézmények szkeptikusának számít. Korábban az amerikai pénzügyminisztérium államtitkára volt.

A Világbank hivatalosan nem közölte, hogy Malpass pontosan miért mond le. “Alapos mérlegelés után úgy döntöttem, hogy új kihívásokat keresek” – áll Malpass közleményében.

Vitatott nyilatkozatok

Malpass tavaly a globális felmelegedéssel kapcsolatos kijelentéseivel keltett feltűnést. A kritikusok azzal vádolták, hogy megkérdőjelezi az ember okozta klímaváltozást.

A Világbank élére hagyományosan az Egyesült Államok adja a vezetőt. Alapszabálya szerint az intézmény fő feladata a szegénység elleni küzdelem. Az USA-t képviselő Janet Yellen pénzügyminiszter és más részvényesek azonban meg akarják reformálni a működését: véleményük szerint a Világbanknak nem csak a szegénység ellen kellene hitelekkel küzdenie, hanem egyre inkább globális kihívások, például az éghajlatváltozás következményei ellen is.

Malpass lemondásának is köze lehet ehhez a fejleményhez, de erről nyilvánosan semmit sem tudni. A Financial Times szerint Yellen megköszönte Malpassnak a Világbanknál végzett munkáját, miután bejelentette lemondását, és közölte, hogy az Egyesült Államok átlátható eljárás keretében új jelöltet fog javasolni. Yellen elmondta, hogy az új jelölt folytatni fogja a munkát, “hogy a multilaterális fejlesztési bankok jobban megfeleljenek a 21. század kihívásainak“.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.

Kína kaszálna az európai elektromos autó támogatásból, így lett parkoló a nagy kikötőkből

A kínai EV-k célzottan profitálnak az európai piaci trendekből, sősorban a több országban nyújtott állami támogatásokból, amelyek célja valójában az, hogy az európai országok a saját, vagy legalább az európai elektromos járművek választására ösztönözzék a vásárlókat.

Két évtizede született meg az olcsó magyar légi alternatíva

A Wizz Air 2004 óta kulcsfontosságú szereplője a magyar légi közlekedési piacnak, ahol több mint 49 millió utas választotta a légitársaságot.

A klímavédelemről is szól a bécsi ViennaUP startup fesztivál

Hagyományosan a fesztivál keretében rendezik meg a Smart City Summit-ot, amely idén az energiafüggetlenségre fókuszál.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...