Hirdetés
Kezdőlap Fogyasztóvédelem Így nem bukunk a kötelező üvegvisszaváltáson
No menu items!

Így nem bukunk a kötelező üvegvisszaváltáson

Az eredeti tervekkel ellentétben nem indult el teljeskörűen január 1-től a kötelező üvegvisszaváltási rendszer. A jelenlegi állás szerint azt nem egy naptári naphoz kötve, hanem fokozatosan vezetik majd be.

De az érintettek, a kereskedők és a gyártók, így sem lehetnek nyugodtak: közel van a június 30-i határidő, amikortól már minden boltban működniük kell azoknak a REpont automatáknak, amelyeket a tavaly bejelentett üveg- és műanyag palackok visszaváltására készítettek.

Miközben már megjelentek a polcokon az első termékek, amelyek címkéjén feltüntetik a visszaváltási ikont, június 30-tól már csak olyan palackot és üveget lehet gyártani, amelyen rajta van a visszaváltásra felhívó jelzés: VIGYÉL VISSZA!

Tavaly ősszel értesült róla a közvélemény, hogy 2024. január -től bevezetik Magyarországon is a kötelező visszaváltási rendszert (Deposit Return System, DRS). Az indoklásban az szerepelt, hogy minden korábbi intézkedés ellenére nem értük el a 90 százalékos újrahasznosítási arányt, az kevesebb, mint a fele – tavaly például csak 40 százalék volt.

A rendelet értelmében a kötelező visszaváltás olyan termékekre vonatkozik, amelyek fogyasztásra készek, vagy koncentrátumok, és műanyagba, fémbe, vagy üvegbe csomagolják a gyártók, az űrtartalmuk pedig 0,1 és 3 liter közötti. Az érintett termékeken a gyártók kötelesek lesznek egy egységes jelzést elhelyezni, ami a visszaváltásra utal.

Már tavaly tudni lehetett, hogy a változás nem érinti a tejet és a tejalapú italokat, és azokat sem, amelyek papírdobozban kerülnek a boltok polcaira – jellemzően ilyenek a gyümölcslevek. A rendeletben rögzítetteken kívül a gyártók és a forgalmazók más termékeket is beemelhetnek a visszaválthatók közé. A visszaváltási díj a nem újrahasználható italcsomagolás esetén 50 forint termékenként, beépítve a termék végleges árába. Az önkéntesen visszaváltási díjas termékek összegét a gyártók határozzák meg – ez lesz az, amit a vevők visszaváltáskor visszakapnak.

A rendelet kötelezte a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzleteket, hogy állítsanak fel egy REpontot, visszaváltó gépet. Mivel sok kiskereskedő már akkor jelezte, hogy nem tudja megoldani ezt a januári határidőig, ezért fél évvel kitolták a határidőt, de 2024. június 30-tól már nincs további haladék.

Jelenleg tehát ott tartunk, hogy a visszaváltási rendszer fokozatosan indul, mert a gyártók június 30-ig türelmi időt kaptak. Vagyis már csak eddig hozhatják forgalomba italtermékeiket nem visszaváltható palackban.

A rendelet értelmében az a palack, doboz vagy üveg visszaváltható, amelyiken feltüntették ezt a logót, és aminek az árával megfizettük az 50 forintos betéti díjat is, és amit visszaváltáskor megkapunk, akár egy levásárolható utalvány formájában is.  Emellett lehetőség van arra is, hogy a visszaváltási díjat közvetlenül a bankszámlánkra utalják, vagy felajánlhatjuk jótékonysági célokra is. Arról, hogy az üvegeket hogyan kell visszavinni, itt írtunk.

Már megjelentek a boltokban az ilyen palackok, és az iparági adatok szerint napról napra növekszik a visszaváltás. Egyébként a MOHU honlapján található egy térképes kereső, ami megmutatja, hogy az országban hol állítottak be és működtetnek REpontokat.  A nemzetközi tapasztalatok alapján Magyarországon is azt remélik, hogy néhány év alatt elérjük a 90%-os visszaváltási arány.

Az üzletekben június 30-ig még mind a régi, nem visszaváltható, és már az új, visszaváltható palackok elérhetők lesznek.

Szikora Katalin

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...

Hitelminősítők: Magyarország befektetésre alkalmas maradt

Újabb megerősítését nyert a Magyarország iránti töretlen bizalom, a...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.