Hirdetés
Kezdőlap Fogyasztóvédelem Ingatlanos tanácsok: ezért érdemes a lakásbérleti szerződést közjegyzői okiratba foglaltatni
No menu items!

Ingatlanos tanácsok: ezért érdemes a lakásbérleti szerződést közjegyzői okiratba foglaltatni

Alapvető szabály, hogy a lakásbérleti szerződés érvényességéhez a szerződés írásba foglalása szükséges. Ahhoz, hogy az írásbeli szerződés teljes bizonyító erejű magánokiratnak minősüljön magánszemélyek esetében két tanú igénybevétele szükséges, vagy ügyvédet, illetve közjegyzőt kell bevonni a szerződés ellenjegyzése, illetve az aláírás hitelesítése érdekében. Gazdasági társaságoknál a szerződést cégszerűen kell aláírni, külön tanú igénybevételére nincsen szükség.

A bérbeadók gyakran lépnek fel azzal az igénnyel, hogy a teljes bérleti szerződés, vagy legalább a bérlő által egy egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat közjegyzői okirati formában kerüljön aláírásra. Ennek azért van jelentősége, mert a megfelelő tartalmú okirat birtokában a bérbeadónak nem kell fizetési meghagyásos, ill. peres eljárást kezdeményeznie a bérlővel szemben, hanem a bérleti díj nemfizetése vagy a bérleti szerződés felmondása esetén, mind az elmaradt bérleti díjat és rezsi költséget, mind pedig a bérlő kiköltöztetését közvetlenül végrehajtás útján lehet kikényszeríteni.

Így annak ellenére, hogy a közjegyzői okirat készítése plusz költséggel jár, a bérbeadónak elemi érdeke, hogy ez rendelkezésére álljon. Ha készül ilyen, akkor a közjegyzőnél ez a későbbiekben is bármikor elérhető, azaz az érdekelt felek a közjegyzői okiratról korlátlan számban kérhetnek kiadmányt. Fontos kiemelni, hogy az eljáró közjegyzőt mindenképpen tájékoztassuk miért is van szükségünk a közjegyzői okiratra, mivel a közjegyző által elvégzett, a bérlő és a bérbeadó általi aláírás hitelesítése nem egyenlő a bérleti szerződés, illetve az egyoldalú, kiköltözésre irányadó kötelezettségvállalás közjegyzői okiratba foglalásával, melynek mind a tartalmi, mind a formai követelményei eltérnek egymástól.

Ingatlanos Péntek/dr. Réder Ügyvédi Iroda
dr. Réder Erika ingatlanforgalmi szakjogász /dr. Pokó Diána stratégiai és fejlesztési igazgató
www.rederugyved.hu

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Sikeres volt a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Mint írták, a világban gyors energetikai fejlődés, komoly fordulat zajlik, ami újabb ipari forradalomnak is hívható.

Figyelem! – Hétfőig kell a negyedéves áfát bevallani

Jelentős adminisztrációs könnyítés továbbá, hogy a bevallást az eÁFA-rendszerben benyújtóknak nem kell az összesítő nyilatkozaton is adatot szolgáltatni, azaz mentesülnek az áfabevallás M lapja kitöltése alól.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Made in America nagy bajban van – az ok hasonlít a magyarországihoz

A német Külkereskedelmi Kamara (AHK) legutóbbi felmérésében az USA-ban működő német vállalatok a szakképzett munkaerő hiányát nevezték meg a legfőbb kockázatként.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.