Hirdetés
Kezdőlap Hírek Innentől együtt él a Coviddal Nagy-Britannia - nem lesz kötelező karantén
No menu items!

Innentől együtt él a Coviddal Nagy-Britannia – nem lesz kötelező karantén

A kormány minden olyan Covid-szabályozást megszüntet, amely korlátozza a lakosság szabadságát. Illusztráció: Bigstock

Az Egyesült Királyság kormánya bejelentette, hogy a koronavírussal fertőzött embereknek a jövő héttől kezdve nem lesz kötelező a karantén Angliában, a “Coviddal való együttélés” tervének részeként.

Boris Johnson miniszterelnök szerint a vírus terjedésének megfékezése érdekében bevezetett jogi korlátozások megszüntetése lehetővé teszi az Egyesült Királyságban élők számára, hogy “szabadságjogaink korlátozása nélkül védekezzenek“.

A kormány néhány tudományos tanácsadója azonban a Japan Today beszámolója szerint azt mondta, hogy ez kockázatos lépés, amely a fertőzések megugrását eredményezheti, és gyengítheti az ország védelmét a jövőbeni virulensebb vírustörzsekkel szemben.

Wes Streeting, az ellenzéki Munkáspárt egészségügyi szóvivője vasárnap azzal vádolta Johnsont, hogy “győzelmet hirdet, mielőtt a háború véget érne“.

Johnson konzervatív kormánya januárban feloldotta a legtöbb vírus elleni korlátozást, eltörölte az oltási útleveleket, és a kórházakon kívül a legtöbb helyen megszüntette a maszkviselési kötelezettséget Angliában. Skócia, Wales és Észak-Írország, amelyek saját közegészségügyi szabályokat hoztak, szintén nyitottak, bár lassabban.

Az Egyesült Királyságban a magas oltási arány és az enyhébb omikron változat kombinációja azt jelenti, hogy a korlátozások enyhítése nem vezetett a kórházi kezelések és halálesetek számának megugrásához. Mindkettő csökkenő tendenciát mutat, bár Oroszország után még mindig az Egyesült Királyságban a legmagasabb a koronavírus okozta megbetegedések száma Európában, több mint 160 ezer regisztrált halálesettel.

Nagy-Britanniában a 12 éves és annál idősebb emberek 85 százaléka kapott két oltásadagot, és csaknem kétharmaduk megkapta a harmadik emlékeztető oltást is.

A konzervatív kormány most azt mondja, hogy “a kormányzati beavatkozástól a személyes felelősségvállalás felé való elmozdulás” részeként “minden olyan Covid-szabályozást megszüntet, amely korlátozza a lakosság szabadságát“.

A pozitív Covid-tesztet követő legalább ötnapos elkülönítésre vonatkozó törvényi előírást tanácsadói intézkedésekkel váltják fel, és a koronavírust az influenzához hasonlóan kezelik majd, ha járvánnyá válik.

Az új terv szerint vakcinák és kezelések fogják kordában tartani a vírust, bár a kormány szerint szükség esetén “a felügyeleti rendszerek és a készenléti intézkedések megmaradnak“.

A Covid nem fog hirtelen eltűnni, meg kell tanulnunk együtt élni ezzel a vírussal, és továbbra is meg kell védenünk magunkat anélkül, hogy korlátoznánk a szabadságunkat” – mondta Johnson.

Az elmúlt két évben erős védelmet építettünk ki ezzel a vírussal szemben a vakcinák bevezetésével, a tesztekkel, az új kezelésekkel és a legjobb tudományos ismeretekkel arról, hogy mire képes ez a vírus” – mondta.

A bejelentés sok konzervatív párti törvényhozónak tetszeni fog, akik szerint a korlátozások nem voltak hatékonyak. Emellett megerősítheti Johnson pozícióját a párt törvényhozói körében, akik már fontolgatják, hogy megpróbálják leváltani őt a botrányok miatt.

A tudósok azonban hangsúlyozták, hogy még sok minden ismeretlen a vírusról, és a jövőbeli változatokról, amelyek súlyosabbak lehetnek, mint a jelenleg uralkodó omikron törzs.

A kormánynak tanácsot adó, új és új vírusfenyegetésekkel foglalkozó csoport a múlt héten azt közölte, hogy az az elképzelés, hogy a vírusok fokozatosan enyhülnek, “általános tévhit“. A testület szerint az omikron varinánssal kapcsolatos enyhébb megbetegedés “valószínűleg véletlenszerű esemény“, és a jövőbeli változatok súlyosabbak lehetnek.

A kormánynak tanácsot adó járványmodellezők arra is figyelmeztettek, hogy “egy hirtelen változás, például a tesztelés és az izolálás megszüntetése, a járványok gyors terjedéséhez vezethet“, ha az emberek óvatlanok lesznek.

A tudósok óva intettek az ingyenes gyors koronavírus-tesztek megszüntetésétől is, amelyeket a világjárvány idején milliós nagyságrendben osztottak ki. Az egészségügyi tisztviselők szerint a tömeges tesztelés fontos szerepet játszott a vírus terjedésének lassításában.

A tudósok attól is tartanak, hogy a kormány megszünteti a Nemzeti Statisztikai Hivatal által végzett fertőzési felmérést, amelyet felbecsülhetetlen értékűnek tartanak, mivel az embereket függetlenül attól vizsgálja, hogy vannak-e tüneteik vagy sem.

Ez nem a kockázatvállalás ideje. Bizonyítékalapú és fokozatos módon kell eljárnunk” – mondta Matthew Taylor, a brit állami finanszírozású egészségügyi hatóságok ernyőszervezete, az NHS Confederation vezérigazgatója.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Elfoghatták a dél-koreai kriptokirályt

Elfogtak Montenegróban egy dél-koreai férfit, akiről a rendőrség azt feltételezi, hogy a Terraform alapítója, a nemzetközileg körözött Do Kwon egykori "kriptokirály" lehet - jelentette a Vijesti.me podgoricai hírportál.

Itt a világ pénzügyi központjainak listája – Budapest már nem top 100-as

A legújabb globális befektetői felmérés szerint az intézményes piaci szereplők továbbra is New Yorkot és - valamelyes lemaradással - Londont tartják a világ két vezető pénzügyi szolgáltatási központjának. A listán Budapest négy hellyel a 101. helyre szorult vissza.

Polgári Erika a természetre alapozta az üzletét

Kevés vállalkozásnak adatik meg, hogy tulajdonosa a saját személyiségével hitelesíti termékeit. Ha valaki egy kicsit is elmélyed Polgári Erika és az általa 2011-ben alapított NaturComfort Kft. történetében, azonnal világos lesz, hogy a természet gyógyító erejében hinni több mint egy üzleti vállalkozás. Az maga az egészséges, tudatos életmód. 

Lakáshitel törlesztésére is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés

Lakáshitel törlesztésére is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés és az utána járó szja-visszatérítés, utóbbi mértéke egy házaspárnál 10 éves távlatban meghaladhatja a 2 millió forintot is - közölte a Duna House.

Hírek

Elfoghatták a dél-koreai kriptokirályt

Elfogtak Montenegróban egy dél-koreai férfit, akiről a rendőrség azt feltételezi, hogy a Terraform alapítója, a nemzetközileg körözött Do Kwon egykori "kriptokirály" lehet - jelentette a Vijesti.me podgoricai hírportál.

Látványos bolygósorakozó lesz megfigyelhető a jövő héten

Látványos együttállás, "bolygósorakozó" lesz a jövő héten: március 30-án este a Vénusz és az Uránusz alig több mint egy foknyira látszik majd egymástól az égbolton.

Az év légitársaságának választották a Wizz Airt

A Wizz Air az Air Transport Awards díjátadóján 2020 után ismét elnyerte az év légitársasága címet - közölte a cég.

Erősödött a forint szerda kora estére

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerda kora estére a reggeli szintekhez képest.

Lazítják az energiatakarékossági korlátozásokat Berlinben

Lazítják az energiaválság miatt bevezetett korlátozásokat Berlinben, így például ismét 26 Celsius-fok fölé lehet majd melegíteni az uszodák vizét - írta a Der Tagesspiegel című német lap a helyi hatóságok döntését idézve.

Emelkednek a pótdíjak a Volánbusz járatain

A Volánbusz április 1-jétől érvényes új üzletszabályzata szerint az érvénytelen jeggyel utazóknak a helyszínen 8 ezerről 12 ezer forintra emelkedik a pótdíj összege, három napon túl a pótdíj 8 ezer forint helyett 25 ezer forint lesz, 30 napon túl 12 ezerről 50 ezer forintra emelkedik - közölte a vállalat.

ENSZ: ahol van, ott is nagyon kellene spórolni a vízzel

A világnak takarékoskodnia kellene a vízzel, mégis évente egy százalékkal nő a fogyasztás. Az ENSZ friss jelentése szerint jelenleg az emberiség tíz százalékát fenyegeti a vízhiány. Még a vízben gazdag területek sem érezhetik magukat biztonságban.

Csökkent a Brent olaj ára, de itthon csak a gázolaj lesz olcsóbb péntektől

A Brent olaj árának csökkenése péntektől a hazai üzemanyagárakra is hatással lesz, de csak a gázolaj beszerzési ára csökken (bruttó 8 forinttal), a benziné változatlan marad.

Gazdaság

Lakáshitel törlesztésére is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés

Lakáshitel törlesztésére is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés és az utána járó szja-visszatérítés, utóbbi mértéke egy házaspárnál 10 éves távlatban meghaladhatja a 2 millió forintot is - közölte a Duna House.

Bérszakadék: egy fővárosi jóval több lakáshitelt vehet fel, mint egy szabolcsi

Az országon belüli bérszakadék hatalmas különbséget okoz a felvehető hitelekben. A legszegényebb megyék nettó átlagbéréből a fővárosinál 10 millió forinttal kevesebb lakáshitelre futja, egy 3 milliós személyi kölcsönnél pedig a budapesti igénylőnek akár 500 ezer forinttal kevesebbet kell visszafizetnie - derül ki a Bank360.hu számításaiból.

A legújabb bankcsődök után ismét csúcsra törhet a bitcoin

A bitcoin idén eddig közel 70%-os árfolyam-emelkedést ért el, és iparági szakértők szerint a lendület tovább tarthat: a világ legnagyobb kriptovalutája új csúcsot dönthet, sőt akár a 100 ezer dolláros álomhatárt is átütheti.

Meghosszabbította a betéti kamatsapkát a kormány

A kormány a betéti kamatsapka meghosszabbításáról döntött - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.