Hirdetés
Kezdőlap Hírek Innentől együtt él a Coviddal Nagy-Britannia - nem lesz kötelező karantén
No menu items!

Innentől együtt él a Coviddal Nagy-Britannia – nem lesz kötelező karantén

A kormány minden olyan Covid-szabályozást megszüntet, amely korlátozza a lakosság szabadságát. Illusztráció: Bigstock

Az Egyesült Királyság kormánya bejelentette, hogy a koronavírussal fertőzött embereknek a jövő héttől kezdve nem lesz kötelező a karantén Angliában, a “Coviddal való együttélés” tervének részeként.

Boris Johnson miniszterelnök szerint a vírus terjedésének megfékezése érdekében bevezetett jogi korlátozások megszüntetése lehetővé teszi az Egyesült Királyságban élők számára, hogy “szabadságjogaink korlátozása nélkül védekezzenek“.

A kormány néhány tudományos tanácsadója azonban a Japan Today beszámolója szerint azt mondta, hogy ez kockázatos lépés, amely a fertőzések megugrását eredményezheti, és gyengítheti az ország védelmét a jövőbeni virulensebb vírustörzsekkel szemben.

Wes Streeting, az ellenzéki Munkáspárt egészségügyi szóvivője vasárnap azzal vádolta Johnsont, hogy “győzelmet hirdet, mielőtt a háború véget érne“.

Johnson konzervatív kormánya januárban feloldotta a legtöbb vírus elleni korlátozást, eltörölte az oltási útleveleket, és a kórházakon kívül a legtöbb helyen megszüntette a maszkviselési kötelezettséget Angliában. Skócia, Wales és Észak-Írország, amelyek saját közegészségügyi szabályokat hoztak, szintén nyitottak, bár lassabban.

Az Egyesült Királyságban a magas oltási arány és az enyhébb omikron változat kombinációja azt jelenti, hogy a korlátozások enyhítése nem vezetett a kórházi kezelések és halálesetek számának megugrásához. Mindkettő csökkenő tendenciát mutat, bár Oroszország után még mindig az Egyesült Királyságban a legmagasabb a koronavírus okozta megbetegedések száma Európában, több mint 160 ezer regisztrált halálesettel.

Nagy-Britanniában a 12 éves és annál idősebb emberek 85 százaléka kapott két oltásadagot, és csaknem kétharmaduk megkapta a harmadik emlékeztető oltást is.

A konzervatív kormány most azt mondja, hogy “a kormányzati beavatkozástól a személyes felelősségvállalás felé való elmozdulás” részeként “minden olyan Covid-szabályozást megszüntet, amely korlátozza a lakosság szabadságát“.

A pozitív Covid-tesztet követő legalább ötnapos elkülönítésre vonatkozó törvényi előírást tanácsadói intézkedésekkel váltják fel, és a koronavírust az influenzához hasonlóan kezelik majd, ha járvánnyá válik.

Az új terv szerint vakcinák és kezelések fogják kordában tartani a vírust, bár a kormány szerint szükség esetén “a felügyeleti rendszerek és a készenléti intézkedések megmaradnak“.

A Covid nem fog hirtelen eltűnni, meg kell tanulnunk együtt élni ezzel a vírussal, és továbbra is meg kell védenünk magunkat anélkül, hogy korlátoznánk a szabadságunkat” – mondta Johnson.

Az elmúlt két évben erős védelmet építettünk ki ezzel a vírussal szemben a vakcinák bevezetésével, a tesztekkel, az új kezelésekkel és a legjobb tudományos ismeretekkel arról, hogy mire képes ez a vírus” – mondta.

A bejelentés sok konzervatív párti törvényhozónak tetszeni fog, akik szerint a korlátozások nem voltak hatékonyak. Emellett megerősítheti Johnson pozícióját a párt törvényhozói körében, akik már fontolgatják, hogy megpróbálják leváltani őt a botrányok miatt.

A tudósok azonban hangsúlyozták, hogy még sok minden ismeretlen a vírusról, és a jövőbeli változatokról, amelyek súlyosabbak lehetnek, mint a jelenleg uralkodó omikron törzs.

A kormánynak tanácsot adó, új és új vírusfenyegetésekkel foglalkozó csoport a múlt héten azt közölte, hogy az az elképzelés, hogy a vírusok fokozatosan enyhülnek, “általános tévhit“. A testület szerint az omikron varinánssal kapcsolatos enyhébb megbetegedés “valószínűleg véletlenszerű esemény“, és a jövőbeli változatok súlyosabbak lehetnek.

A kormánynak tanácsot adó járványmodellezők arra is figyelmeztettek, hogy “egy hirtelen változás, például a tesztelés és az izolálás megszüntetése, a járványok gyors terjedéséhez vezethet“, ha az emberek óvatlanok lesznek.

A tudósok óva intettek az ingyenes gyors koronavírus-tesztek megszüntetésétől is, amelyeket a világjárvány idején milliós nagyságrendben osztottak ki. Az egészségügyi tisztviselők szerint a tömeges tesztelés fontos szerepet játszott a vírus terjedésének lassításában.

A tudósok attól is tartanak, hogy a kormány megszünteti a Nemzeti Statisztikai Hivatal által végzett fertőzési felmérést, amelyet felbecsülhetetlen értékűnek tartanak, mivel az embereket függetlenül attól vizsgálja, hogy vannak-e tüneteik vagy sem.

Ez nem a kockázatvállalás ideje. Bizonyítékalapú és fokozatos módon kell eljárnunk” – mondta Matthew Taylor, a brit állami finanszírozású egészségügyi hatóságok ernyőszervezete, az NHS Confederation vezérigazgatója.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÁV: Folytatódik az aranyláz

Megduplázódott a befektetési célú aranytömbök forgalma az év első...

Boris Vujčić: idén 5 százalékos gazdasági növekedés, jövőre recesszió jöhet

A gázszállítások esetleges leállása recessziót eredményezhet 2023-ban a Horvát...

A német kormány egyenlően osztaná el az orosz gázszállítások kiesése miatt keletkező költségeket

A német kormány hétvégi sajtójelentések szerint azt javasolja, hogy egy új illeték bevezetésével egyenlően, az összes fogyasztóra szétterítve kellene elosztani az orosz földgázszállítások csökkenése és esetleges teljes kiesése miatt keletkező költségeket Németországban.

Generációs felmérés: nem mindenki az idősektől kér tanácsot

Az Allianz Hungária Zrt. az egyes generációk különböző életterületeken való tudásmegosztását vizsgáló májusi, nem reprezentatív kutatása szerint a megkérdezettek közel 90 százaléka szokott tanácsot kérni más generáció tagjaitól, közülük közel 60 százalék nála idősebbektől és fiatalabbaktól is.

Hírek

Új elnöke lesz az Állami Számvevőszéknek

Megválasztja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) új elnökét az Országgyűlés...

Generációs felmérés: nem mindenki az idősektől kér tanácsot

Az Allianz Hungária Zrt. az egyes generációk különböző életterületeken való tudásmegosztását vizsgáló májusi, nem reprezentatív kutatása szerint a megkérdezettek közel 90 százaléka szokott tanácsot kérni más generáció tagjaitól, közülük közel 60 százalék nála idősebbektől és fiatalabbaktól is.

Családbarát Munkahely címet kapott a METRO

Családbarát Munkahely címet kapott a METRO magyarországi áruházlánca. A nagy múltú nemzetközi vállalat elsősorban rugalmas, az egyedi élethelyzetekhez igazodó munkaidő- és juttatási megoldásaival érdemelte ki az elismerést - közölte a vállalat.

Csehország az Európai Unió Tanácsának soros elnöke

Július elsejével Csehország átvette az Európai Unió Tanácsának féléves soros elnökségét Franciaországtól. Tevékenységét olyan politikai prioritások fogják vezérelni, amelyek reagálnak a jelenlegi geopolitikai helyzetre, különösen Oroszország Ukrajna elleni háborújára, valamint a konfliktus okozta gazdasági kihívásokra.

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

Július 1-től Szabó Péter irányítja a Microsoft Magyarországot - közölte a társaság.

Újabb tíz évig ingyen roamingolhatunk az EU-n belül

Ma, július 1-jén hatályba lépett az a szabályozás, amely a következő tíz évben is lehetővé teszi, hogy többletköltségek nélkül legyen használható a mobiltelefon az Európai Unión belül tett utazások során.

Budapesti járatokat is törölni kell a repülési káosz miatt

Az európai repülőtereken tapasztalható munkaerőhiány, amely a légiforgalom nyári emelkedésével párosul, elsősorban a földi kiszolgálásban okoz fennakadásokat, ami miatt járatkésések vagy kimaradások is előfordulnak. A problémák a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is éreztetik hatásukat - közölte a Budapest Airport.

Altató- és lélegeztetőgép kartellt tárt fel a GVH – 670 milliós bírság

A Gazdasági Versenyhivatal csaknem 670 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki, amiért négy jelentős piaci szereplő már a közbeszerzési kiírás előtt felosztott egymás között egy állami altató- és lélegeztetőgép tendert.

Gazdaság

Elindult a Széchényi MAX – az új támogatott hitelprogram

A Széchenyi kártya program MAX hiteltermékeinek a kamata 0,5-3,5 százalék között van, azaz jóval elmaradnak a piacon jellemző 10 százalék feletti kamatoktól.

Újra igényelhető nulla százalékos kkv-hitel az MFB-nél

Újra igényelhetnek nulla százalékos hitelt pénzügyi stabilitásuk megőrzésére a Közép-Magyarországi régión kívüli kkv-k a Magyar Fejlesztési Banknál.

Nem várt sokat az MNB: itt az újabb kamatemelés

Ahogy azt a keddi kamatdöntő ülést követően a Magyar Nemzeti Bank bejelentette, csütörtöktől összezárt az alapkamat és a piacon irányadónak tekintett egyhetes betét kamata. A jegybank az előző hetinél 50 bázisponttal magasabb 7,75 százalékos kamattal hirdette meg az egyhetes betétet a csütörtöki akcióra.

MNB: több százezer forintos többletköltséget jelenthet a moratóriumban maradás

A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak nehéz helyzetben, tartalékok híján lévők maradjanak a törlesztési moratóriumban, mert az több százezer forintos többletköltséget jelenthet a hiteleseknek.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom