Hirdetés
Kezdőlap Hírek Innentől együtt él a Coviddal Nagy-Britannia - nem lesz kötelező karantén
No menu items!

Innentől együtt él a Coviddal Nagy-Britannia – nem lesz kötelező karantén

A kormány minden olyan Covid-szabályozást megszüntet, amely korlátozza a lakosság szabadságát. Illusztráció: Bigstock

Az Egyesült Királyság kormánya bejelentette, hogy a koronavírussal fertőzött embereknek a jövő héttől kezdve nem lesz kötelező a karantén Angliában, a “Coviddal való együttélés” tervének részeként.

Boris Johnson miniszterelnök szerint a vírus terjedésének megfékezése érdekében bevezetett jogi korlátozások megszüntetése lehetővé teszi az Egyesült Királyságban élők számára, hogy “szabadságjogaink korlátozása nélkül védekezzenek“.

A kormány néhány tudományos tanácsadója azonban a Japan Today beszámolója szerint azt mondta, hogy ez kockázatos lépés, amely a fertőzések megugrását eredményezheti, és gyengítheti az ország védelmét a jövőbeni virulensebb vírustörzsekkel szemben.

Wes Streeting, az ellenzéki Munkáspárt egészségügyi szóvivője vasárnap azzal vádolta Johnsont, hogy “győzelmet hirdet, mielőtt a háború véget érne“.

Johnson konzervatív kormánya januárban feloldotta a legtöbb vírus elleni korlátozást, eltörölte az oltási útleveleket, és a kórházakon kívül a legtöbb helyen megszüntette a maszkviselési kötelezettséget Angliában. Skócia, Wales és Észak-Írország, amelyek saját közegészségügyi szabályokat hoztak, szintén nyitottak, bár lassabban.

Az Egyesült Királyságban a magas oltási arány és az enyhébb omikron változat kombinációja azt jelenti, hogy a korlátozások enyhítése nem vezetett a kórházi kezelések és halálesetek számának megugrásához. Mindkettő csökkenő tendenciát mutat, bár Oroszország után még mindig az Egyesült Királyságban a legmagasabb a koronavírus okozta megbetegedések száma Európában, több mint 160 ezer regisztrált halálesettel.

Nagy-Britanniában a 12 éves és annál idősebb emberek 85 százaléka kapott két oltásadagot, és csaknem kétharmaduk megkapta a harmadik emlékeztető oltást is.

A konzervatív kormány most azt mondja, hogy “a kormányzati beavatkozástól a személyes felelősségvállalás felé való elmozdulás” részeként “minden olyan Covid-szabályozást megszüntet, amely korlátozza a lakosság szabadságát“.

A pozitív Covid-tesztet követő legalább ötnapos elkülönítésre vonatkozó törvényi előírást tanácsadói intézkedésekkel váltják fel, és a koronavírust az influenzához hasonlóan kezelik majd, ha járvánnyá válik.

Az új terv szerint vakcinák és kezelések fogják kordában tartani a vírust, bár a kormány szerint szükség esetén “a felügyeleti rendszerek és a készenléti intézkedések megmaradnak“.

A Covid nem fog hirtelen eltűnni, meg kell tanulnunk együtt élni ezzel a vírussal, és továbbra is meg kell védenünk magunkat anélkül, hogy korlátoznánk a szabadságunkat” – mondta Johnson.

Az elmúlt két évben erős védelmet építettünk ki ezzel a vírussal szemben a vakcinák bevezetésével, a tesztekkel, az új kezelésekkel és a legjobb tudományos ismeretekkel arról, hogy mire képes ez a vírus” – mondta.

A bejelentés sok konzervatív párti törvényhozónak tetszeni fog, akik szerint a korlátozások nem voltak hatékonyak. Emellett megerősítheti Johnson pozícióját a párt törvényhozói körében, akik már fontolgatják, hogy megpróbálják leváltani őt a botrányok miatt.

A tudósok azonban hangsúlyozták, hogy még sok minden ismeretlen a vírusról, és a jövőbeli változatokról, amelyek súlyosabbak lehetnek, mint a jelenleg uralkodó omikron törzs.

A kormánynak tanácsot adó, új és új vírusfenyegetésekkel foglalkozó csoport a múlt héten azt közölte, hogy az az elképzelés, hogy a vírusok fokozatosan enyhülnek, “általános tévhit“. A testület szerint az omikron varinánssal kapcsolatos enyhébb megbetegedés “valószínűleg véletlenszerű esemény“, és a jövőbeli változatok súlyosabbak lehetnek.

A kormánynak tanácsot adó járványmodellezők arra is figyelmeztettek, hogy “egy hirtelen változás, például a tesztelés és az izolálás megszüntetése, a járványok gyors terjedéséhez vezethet“, ha az emberek óvatlanok lesznek.

A tudósok óva intettek az ingyenes gyors koronavírus-tesztek megszüntetésétől is, amelyeket a világjárvány idején milliós nagyságrendben osztottak ki. Az egészségügyi tisztviselők szerint a tömeges tesztelés fontos szerepet játszott a vírus terjedésének lassításában.

A tudósok attól is tartanak, hogy a kormány megszünteti a Nemzeti Statisztikai Hivatal által végzett fertőzési felmérést, amelyet felbecsülhetetlen értékűnek tartanak, mivel az embereket függetlenül attól vizsgálja, hogy vannak-e tüneteik vagy sem.

Ez nem a kockázatvállalás ideje. Bizonyítékalapú és fokozatos módon kell eljárnunk” – mondta Matthew Taylor, a brit állami finanszírozású egészségügyi hatóságok ernyőszervezete, az NHS Confederation vezérigazgatója.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Figyelmeztetést kaptak a bankok: elég volt az apró betűs díjemelésekből

Egyre drágább a bankolás, többe kerül a bankkártya, az sms, hirtelen fizetőssé vált a korábban díjmentes szolgáltatás - nagyon sok banki ügyfél szembesül ezzel.

Kiemelt segítség három vármegye zöld átállásához

Az igazságos átmenet feltétele, hogy az az érintettek lehető legnagyobb mértékű bevonásával történjen.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

Megnyílt első éjjel-nappali posta Nyíregyházán

A Magyar Posta Zrt. további tizenkét helyszínen tervezi a postai szolgáltatások éjjel-nappali elérésének lehetőségét bevezetni, a szolgáltatást öt budapesti, valamint Szombathely, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg, Debrecen, Kecskemét és Miskolc postáján indítják el.
Hirdetés

Hírek

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.