Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Ipar - KSH: kétszámjegyűre gyorsult a termelői infláció
No menu items!

Ipar – KSH: kétszámjegyűre gyorsult a termelői infláció

A belföldi értékesítési árak 14,4, az exportértékesítési árak 9,6 százalékkal emelkedtek májusban. Az ipari termelői árak átlagosan 11,3 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítés árai 1,3 százalékkal nőttek, míg az exportértékesítés árai 0,9 és az ipari termelői árak összességében 0,1 százalékkal csökkentek.

Az áremelkedés ütemét a forint euróval szembeni árfolyamváltozása, valamint a nyers- és alapanyagok drágulása befolyásolta – tette hozzá a hivatal.

Az euróval szemben a forint 0,93 százalékkal gyengébb, a dollárhoz képest 9,50 százalékkal erősebb volt májusban, mint egy évvel azelőtt.

Az idén májusban a 2020. májusihoz képest a belföldi értékesítésben 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 14,1 százalékos, a 31 százalékos súlyú energiaiparban 16,0 százalékos volt a drágulás.

Nagyításért KLIKK a grafikonra

A feldolgozóipari áremelkedést a kőolajfeldolgozó szektor és a vegyipar termelői árainak 58,7, illetve 40,1 százalékos emelkedése húzta fel, az élelmiszerek termelői ára 5,0 százalékkal, a gyógyszereké 3,2 százalékkal emelkedett. A járműgyártásban 1,9 százalékos volt a termelői árak éves emelkedése májusban, a számítástechnikai, elektronikai gyártócégeknél 1,3 százalékos.

A fogyasztási cikkek termelői ára átlagosan 3,2 százalékkal, a beruházási javaké 0,8 százalékkal nőtt.

Az ipari exportban 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar árai 6,8 százalékkal emelkedtek, a mindössze 4,5 százalékos súlyú energiaiparban 79,9 százalékos volt a drágulás a világpiaci árak emelkedée, a forint gyengülése, valamint a nyersanyagok árának előző évi visszaesése következtében – közölte a KSH.

A járműipar forintban mért exportárai 1,8 százalékkal emelkedtek, a számítástechnikai cikkeké 0,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, az élelmiszerek exportára 7,7 százalékkal nőtt.

Az év első öt hónapjában a belföldi termelői árak 8,6 százalékkal, az exportárak 9,3 százalékkal emelkedtek a múlt év azonos időszakához mérve, a termelői árak együttesen 9,1 százalékkal voltak magasabbak.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán

Nem vagyunk Európa legszegényebb országa!

A magyar családok emellett egyre magasabb jövedelemre tesznek szert, a bruttó átlagbér megközelíti a 660 ezer forintot, amely már több mint háromszor akkora, mint a dollárbaloldal idején volt.

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken

Az euró jegyzése péntek reggel 396,58 forintra gyengült a csütörtök kora esti 396,80 forintról.

Az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlaga alatt maradtak

Elfogadhatatlan és igazságtalan, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai. Ezért a kormány folyamatosan nyomon követi és elemzi az üzemanyagárak alakulását.
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...