Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Ipar - KSH: csaknem 15 százalékos drágulás augusztusban
No menu items!

Ipar – KSH: csaknem 15 százalékos drágulás augusztusban

Augusztusban a belföldi értékesítési árak 18,5, a forintban számolt exportárak 12,4 százalékkal növekedtek. Az ipari termelői árak átlagosan 14,4 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítés árai 1,1 százalékkal emelkedtek, az export értékesítési árai nem változtak, így az ipari termelői árak összességében 0,4 százalékkal nőttek.

Éves összevetésben a belföldi árak emelkedése 0,2 százalékponttal magasabb, az exportáraké 0,6 százalékponttal alacsonyabb volt a júliusinál, a termelői árak átlagos emelkedése ezzel 0,4 százalékponttal lassult.

Az áremelkedés ütemét elsősorban a nyers- és alapanyagok, valamint az üzemanyagok drágulása mellett a forint árfolyamváltozása is befolyásolta.

A belföldi értékesítésben a 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 15,1, a 31 százalékos súlyú energiaiparban 26,3 százalékos volt a termelői árak emelkedése.

A feldolgozóipar belföldi termelői árait is a nemzetközi olajárakhoz kapcsolódó olajfinomítóipar 43,3 százalékos, valamint a vegyipar 36,5 százalékos áremelése, valamint a fémalapanyagok és fémfeldolgozási termékek 25,9 százalékos drágulása húzta. Negyedik hónapja mutat 10 százalék feletti, augusztusban 10,7 százalékos növekedést a villamosberendezések termelői ára. A járműgyártás és a gépgyártás éves belföldi áremelkedése a júliusi 5,0 százalékról 3,6 százalékosra, illetve 4,6 százalékról 3,3 százalékosra szelídült. Február óta töretlenül erősödik az élelmiszerárak növekedési üteme, augusztusban 6,9 százalékot ért el.

A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok átlagosan 5,2 százalékos, ezen belül a tartós fogyasztási cikkeket gyártók 8,1 százalékos termelői áremelkedést tudtak elérni, míg az energiatermelők 28,3 százalékost. A további felhasználásra alapanyagokat, félkész termékeket és részegységeket gyártók 19,0 százalékos áremelkedést regisztráltak.

Az ipar forintban számolt exportárai között a 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 8,0, a 4,5 százalékos súlyú energiaiparban – a világpiaci árak emelkedésének, a forint gyengülésének, valamint a nyersanyagok árának egy évvel korábbi alacsony szintje következtében – 140,9 százalékos volt a drágulás.

A forint árfolyama az euróval szemben 0,88 százalékkal, a dollárral szemben 1,38 százalékkal gyengült tavaly augusztus óta.

Az exportban legnagyobb súlyú ágazatokban lassult az áremelkedés éves üteme, a járműgyártásban a júliusi 3,6 százalékosról 1,9 százalékra, a számítástechnikai gyártásban 3,3 százalékról 2,8 százalékra, az élelmiszeriparban 9,3 százalékosról 8,3 százalékra. A villamosberendezések exportja 4,5 százalékkal,  a gépipari termékek 3,9 százalékkal drágultak. A feldolgozóipari exportárakat is a kőolajfeldolgozás és a vegyipar 57,2 és 41,3 százalékos, valamint a fémalapanyagok és fémfeldolgozási termékek 27,4 százalékos emelkedése tolta fel.

Január-augusztusban a belföldi értékesítés árai 11,9, az exportértékesítés árai 10,2, az ipari termelői árak összességében 10,8 százalékkal nőttek.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Módosították a bécsi építési szabályzatot: kötelező lesz a napelem

Megszavazta a tartományi parlament a bécsi építési szabályzat módosítását, amely több, a klímavédelemmel kapcsolatos előírást is tartalmaz. A jövőben nem épülhet új társasház napelemek nélkül, a régebbi épületek felújításakor pedig ki kell zöldíteni a belső udvart. Egyszerűbb lesz a zöldtetők és zöldhomlokzatok létesítése is.

Kétszázmilliárd felett a nyugdíjpénztárak nyeresége

A 2022-es fekete év után az idei eddig az óriás hozamoké volt a nyugdíjpénztáraknál, kilenc hónap alatt csaknem a tavalyi veszteség dupláját nyerték vissza, és még az inflációt is megelőzhetik. A működésük azonban veszteséges maradt, és a taglétszám is csökken.

A magyar gazdaság a fejlesztések évtizedébe lépett

A magyar gazdaság a fejlesztések évtizedébe lépett; a gyártás és építés 2010-es években elért sikere után a következő évtized a fejlesztésekről szól.

A mesterséges intelligencia a magyar gazdaság kitörési pontja lehet

A mesterséges intelligencia (MI) a magyar gazdaság kitörési pontja lehet, a kormány ezért arra törekszik, hogy az ország digitalizációs felkészültsége a térség legjobbja legyen.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.