Hirdetés
Kezdőlap Hírek Itt a kulcsfontosságú határidő a katához
No menu items!

Itt a kulcsfontosságú határidő a katához

A kata megszűnése ügyében fontos határidő közeleg augusztus 31-ével, amire mindenképpen érdemes odafigyelniük az érintetteknek.

Az Önadózó szakportál pontokba foglalta, mire érdemes odafigyelni.

  1. Az egyéni vállalkozók, betéti régi kataalanyisága a törvény erejénél fogva megszűnik 2022. augusztus 31-én.  A megszűnéssel kapcsolatban nincs külön bejelentési kötelezettség.
  2. Augusztus 31-ig a régi kata alanyok elmehetnek a 12 millió forint bevételi értékhatárig, úgy, hogy nem kell 40%-os különadót fizetni.
  3. Az augusztus 31-ig kiszámlázott összeg akkor is teljes egészében augusztus 31-én megszerzett bevételnek minősül, ha a számlát később fizetik ki. A kifizetés időpontjában ez kata-adózott jövedelem lesz.
  4. Az Áfa törvény szerint az alanyi adómentesség megszűnik, ha a szolgáltatás ellenértékének éves szinten göngyölített összege a tényadatok alapján meghaladja a 12 millió forintot.
  5. Augusztus 31-én át kell állítani a számlázó-programokat, és beállításokat, mert szeptember 1-től a számlák már nem tartalmazhatják a „kisadózó” megjelölést.
  6. Valamennyi – augusztus 31-én – katás egyéni vállalkozó – az is, aki az új kata szerinti adóalanyiság választására nem jogosult, és az is aki, azt saját elhatározásból nem választja – az átalányadózás választását a 2022. adóévre vonatkozóan 2022. október 31-éig jelentheti be a NAV-nak. A bejelentést a 22T101E adatlapon lehet megtenni.
  7. Katás betéti társaságoknak nem kötelező osztalékot fizetni, a kisadózó jogállású beltag a személyes közreműködése díját – korlátlan összegben – kiveheti a cégből, a régi kata alatt – augusztus 31-ig – ilyenkor mentesül a személyi jövedelemadó, és a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól.
  8. Katás betéti társaság – ha a kisvállalati adót választja – akkor ezt augusztus 31-ig jelentheti be úgy, hogy szeptember 1-ével jöjjön létre a kiva alanyiság. A bejelentést  22T201T nyomtatványon kell megtenni.
Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

Rejtett kincsek Gyenesdiáson

A diási Vízimalom nemcsak látnivaló, hanem igazi boszorkánykonyha, füvesasszonya megannyi kence és gyógyító hatású növény között várja a látogatókat.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Profit rekord az autóiparban, e-autó kérdőjellel

A jelenlegi milliárdos nyereség szinte kizárólag a belsőégésű modelleknek köszönhető és hosszú időbe telik, amíg az iparág valódi pénzt keres az elektromos autókkal.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.
Hirdetés

Gazdaság

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.