Hirdetés
Kezdőlap Tech Itt vannak Bill Gates mesterséges intelligencia melletti érvei
No menu items!

Itt vannak Bill Gates mesterséges intelligencia melletti érvei

Bill Gates. Kép forrása: Wikimedia Commons

Bill Gates a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek híve, és gyakran megismétli, hogy szerinte a ChatGPT alapjául szolgáló modellek a személyi számítógép megjelenése óta a technológia legfontosabb fejlődését jelentik. Most kifejtette, miért gondolja így.

A Microsoft társalapítója szerint bár a mesterséges intelligencia megjelenése olyan problémákhoz vezethet, mint a deepfake, az elfogult algoritmusok és az iskolai csalás, azt jósolja, hogy a technológiából eredő problémák megoldhatók.

Egy dolog világos mindabból, amit eddig a mesterséges intelligencia kockázatairól írtak, hogy senkinek sincs mindenre válasza” – írta Gates egy blogbejegyzésben a héten. “Egy másik dolog, ami számomra egyértelmű, hogy a mesterséges intelligencia jövője nem olyan borús, mint ahogy egyesek gondolják, vagy olyan rózsás, mint mások gondolják” – tette hozzá a CNBC beszámolója szerint.

A mesterséges intelligencia kockázatainak középutas szemlélete a technológia körüli vitát a világvége-forgatókönyvektől a jelenlegi kockázatokat kezelő, korlátozottabb szabályozás felé terelheti, miközben a kormányok világszerte azzal küzdenek, hogyan szabályozzák a technológiát és annak lehetséges buktatóit.

Gates az egyik legjelentősebb hangadó a mesterséges intelligenciával és annak szabályozásával kapcsolatban. Emellett továbbra is szoros kapcsolatban áll a Microsofttal, amely befektetett az OpenAI-ba, és a ChatGPT-t integrálta alapvető termékeibe, köztük az Office-ba.

A blogbejegyzésben Gates arra hivatkozik, hogy a társadalom hogyan reagált a korábbi fejlesztésekre, hogy alátámassza, az emberek a múltban is alkalmazkodtak a nagy változásokhoz, és ezt fogják tenni a mestersges intelligencia esetében is.

Például nagy hatással lesz az oktatásra, de ugyanez történt néhány évtizeddel ezelőtt a kézi számológépekkel, és nemrégiben a számítógépek tantermi használatának engedélyezésével is” – írta Gates.

Ugyanakkor Gates szerint a technológiának olyan szabályozásra van szüksége, mint a közlekedésben a “sebességkorlátozás és biztonsági öv“.

Nem sokkal azután, hogy az első autók megjelentek az utakon, bekövetkezett az első autóbaleset. De nem tiltottuk be az autókat, hanem sebességkorlátozásokat, biztonsági előírásokat, engedélyezési követelményeket, ittas vezetésre vonatkozó törvényeket és egyéb közlekedési szabályokat fogadtunk el” – írta a milliárdos.

Gates emellett aggodalmát fejezte ki a technológia elfogadásából adódó néhány kihívás miatt, többek között amiatt, hogy hogyan változtathatja meg az emberek munkáját, illetve amiatt is, hogy a ChatGPT-hez hasonló modellek hajlamosak arra, hogy tényeket és embereket “találjanak ki“.

Példaként említi a deepfake problémáját, vagyis azokat a programokat, amelyek a mesterséges intelligencia segítségével lehetővé teszik, hogy az emberek könnyen készítsenek hamis videókat, amelyek felhasználhatók mások átverésére – írja, hozzátéve, bízik benne, hogy az emberek egyre jobban felismerik majd a deepfake-eket.

Végül megjegyezte, egy globális szabályozó testület létrehozását javasolja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség mintájára.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Egy Orbán sikertörténet Székelyföldről Ausztriáig

Orban Optic - áll a cégér, az ausztriai Baden bei Wien bevásárlóutcájának üzlete felett. Tulajdonosa, Orbán Éva a Székelyföldről indulva, jónéhány kihívással és előítélettel is megküzdve mondhatja mára már sikeres üzletasszonynak magát.

Ötöt lépne előre a Mömax és a Möbelix Magyarországon

Újabb bútoráruházakat nyit Magyarországon a három népszerű bútorkereskedelmi márkát - XXXLutz, Mömax, Möbelix -, összefogó MMXH Lakberendezési kft.

KSH: a harmadik negyedévében 12,1 százalékkal csökkentek a beruházások

A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest.

BÉT – Csökkenés várható a nyitásban

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.

Rendkívüli kiadások előtt a magyar büdzsé – a költségvetés állja a sarat

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Kamatdöntés – MNB: továbbra is indokolt a körültekintő monetáris politika

Az MNB prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2023-ban a GDP 1 százaléka alá mérséklődik, és az egyenleg az előrejelzési horizonton tovább javul.

Az OTP Bank 49 millió forint bírságot kapott több hiányosság miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt.