Hirdetés
Kezdőlap Tech Itt vannak Bill Gates mesterséges intelligencia melletti érvei
No menu items!

Itt vannak Bill Gates mesterséges intelligencia melletti érvei

Bill Gates. Kép forrása: Wikimedia Commons

Bill Gates a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek híve, és gyakran megismétli, hogy szerinte a ChatGPT alapjául szolgáló modellek a személyi számítógép megjelenése óta a technológia legfontosabb fejlődését jelentik. Most kifejtette, miért gondolja így.

A Microsoft társalapítója szerint bár a mesterséges intelligencia megjelenése olyan problémákhoz vezethet, mint a deepfake, az elfogult algoritmusok és az iskolai csalás, azt jósolja, hogy a technológiából eredő problémák megoldhatók.

Egy dolog világos mindabból, amit eddig a mesterséges intelligencia kockázatairól írtak, hogy senkinek sincs mindenre válasza” – írta Gates egy blogbejegyzésben a héten. “Egy másik dolog, ami számomra egyértelmű, hogy a mesterséges intelligencia jövője nem olyan borús, mint ahogy egyesek gondolják, vagy olyan rózsás, mint mások gondolják” – tette hozzá a CNBC beszámolója szerint.

A mesterséges intelligencia kockázatainak középutas szemlélete a technológia körüli vitát a világvége-forgatókönyvektől a jelenlegi kockázatokat kezelő, korlátozottabb szabályozás felé terelheti, miközben a kormányok világszerte azzal küzdenek, hogyan szabályozzák a technológiát és annak lehetséges buktatóit.

Gates az egyik legjelentősebb hangadó a mesterséges intelligenciával és annak szabályozásával kapcsolatban. Emellett továbbra is szoros kapcsolatban áll a Microsofttal, amely befektetett az OpenAI-ba, és a ChatGPT-t integrálta alapvető termékeibe, köztük az Office-ba.

A blogbejegyzésben Gates arra hivatkozik, hogy a társadalom hogyan reagált a korábbi fejlesztésekre, hogy alátámassza, az emberek a múltban is alkalmazkodtak a nagy változásokhoz, és ezt fogják tenni a mestersges intelligencia esetében is.

Például nagy hatással lesz az oktatásra, de ugyanez történt néhány évtizeddel ezelőtt a kézi számológépekkel, és nemrégiben a számítógépek tantermi használatának engedélyezésével is” – írta Gates.

Ugyanakkor Gates szerint a technológiának olyan szabályozásra van szüksége, mint a közlekedésben a “sebességkorlátozás és biztonsági öv“.

Nem sokkal azután, hogy az első autók megjelentek az utakon, bekövetkezett az első autóbaleset. De nem tiltottuk be az autókat, hanem sebességkorlátozásokat, biztonsági előírásokat, engedélyezési követelményeket, ittas vezetésre vonatkozó törvényeket és egyéb közlekedési szabályokat fogadtunk el” – írta a milliárdos.

Gates emellett aggodalmát fejezte ki a technológia elfogadásából adódó néhány kihívás miatt, többek között amiatt, hogy hogyan változtathatja meg az emberek munkáját, illetve amiatt is, hogy a ChatGPT-hez hasonló modellek hajlamosak arra, hogy tényeket és embereket “találjanak ki“.

Példaként említi a deepfake problémáját, vagyis azokat a programokat, amelyek a mesterséges intelligencia segítségével lehetővé teszik, hogy az emberek könnyen készítsenek hamis videókat, amelyek felhasználhatók mások átverésére – írja, hozzátéve, bízik benne, hogy az emberek egyre jobban felismerik majd a deepfake-eket.

Végül megjegyezte, egy globális szabályozó testület létrehozását javasolja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség mintájára.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Figyelem! – Hétfőig kell a negyedéves áfát bevallani

Jelentős adminisztrációs könnyítés továbbá, hogy a bevallást az eÁFA-rendszerben benyújtóknak nem kell az összesítő nyilatkozaton is adatot szolgáltatni, azaz mentesülnek az áfabevallás M lapja kitöltése alól.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Made in America nagy bajban van – az ok hasonlít a magyarországihoz

A német Külkereskedelmi Kamara (AHK) legutóbbi felmérésében az USA-ban működő német vállalatok a szakképzett munkaerő hiányát nevezték meg a legfőbb kockázatként.

Itt a spárga, ette már ma? – a megszokottnál korábban itt a szezon

Hazánkban mintegy 1437 hektáron foglalkoznak spárgatermesztéssel a gazdálkodók, ahonnan éves szinten mintegy 5000-5500 tonna termést takarítanak be.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.