Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág Jobb lett, mint várták: Magyar Telekom
No menu items!

Jobb lett, mint várták: Magyar Telekom

Magyar Telekom székház.

A Magyar Telekom Nyrt. adózott nyeresége 25,8 milliárd forint volt tavaly a negyedik negyedévben, éves bázison 50,5 százalékkal nőtt, konszolidált árbevétele pedig 15,1 százalékkal 229,2 milliárd forintra emelkedett – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentésében.

Az adatok meghaladják az elemzői konszenzust, amely az árbevétel közel 12 százalékos, és a nettó eredmény 21,5 százalékos növekedését jelezte előre.
Tavaly egész évben a Magyar Telekom csoport összes bevétele 13,8 százalékkal 849,4 milliárd forintra nőtt, módosított nettó eredménye 48,7 százalékkal, 93,6 milliárd forintra emelkedett.

Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója a jelentés szerint elmondta: 2023-ben jelentős makrogazdasági kihívások ellenére megőrizték az erős kereskedelmi teljesítményt, a mobil adat és a gigabites szélessávú szolgáltatások iránt egyaránt növekvő keresletet tapasztaltak. Az idén 5-10 százalék közötti bevételnövekedéssel számolnak, várakozásaik szerint a módosított nettó eredmény közel 130 milliárd forint lehet.

A jelentés szerint a bevételek elsősorban a mobil adatforgalom és a vezetékes szélessávú bevételek folyamatos növekedésének köszönhetően emelkedtek, ami a mögöttes üzleti növekedést, valamint a magyarországi előfizetői díjakban 2023. március 1-jétől alkalmazott inflációkövető díjkorrekció pozitív hatását tükrözi. Ezek magasabb magyarországi készülékértékesítéssel, illetve rendszerintegrációs és informatikai (RI/IT) bevételekkel párosultak, ami bőven ellensúlyozta Észak-Macedónia alacsonyabb hozzájárulását, melyet a macedón dénár magyar forinthoz képest mutatott árfolyamgyengülése okozott – írták.

A mobil bevételek 14,8 százalékkal 131,7 milliárd forintra nőttek a negyedik negyedévben, és 13,4 százalékkal 491,3 milliárd forintra egész évben. A vezetékes bevételek 16 százalékkal, 72,2 milliárd forintra nőttek 2023 negyedik negyedévében, az év egészében pedig 14,7 százalékkal 272 milliárd forintra.

A rendszerintegrációs és informatikai (‘RI/IT’) bevétel 13,9 százalékkal, 25,2 milliárd forintra nőtt 2023 negyedik negyedévében, a magyarországi nagy értékű projektekből származó bevételek növekedése nyomán. Tavaly 12,6 százalékkal 86,1 milliárd forintra nőtt az RI/IT bevétel.

Az adózás, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti nyereség (EBITDA) 16 százalékkal 72,7 milliárd forintra nőtt a negyedik negyedévben, mivel a magasabb közvetett költségeket ellensúlyozta a bruttó fedezet javulása. Az EBITDA 2023-ban éves összevetésben 15,8 százalékkal 287,1 milliárd forintra nőtt.

Az idén a szabad cash-flow megközelítőleg 120 milliárd forintot ér el a Magyar Telekom célkitűzései szerint, az előző évi 86,8 milliárd forintot követően.

A vezérigazgató közölte: a kiemelkedő működési teljesítmény miatt az igazgatóság összesen maximálisan 65,56 milliárd forint részvényesi javadalmazást javasol, ami összesen 41,56 milliárd forint a 2023. év eredménye utáni osztalékfizetést és maximálisan 24,0 milliárd forint részvény-visszavásárlást foglal magában. A javaslat a 2023-ban elért 93,6 milliárd forint módosított nettó eredmény nagyjából 70 százalékának felel meg.

A Magyar Telekom részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, csütörtökön a papír árfolyama 11 forinttal, 805 forintra esett, forgalma 578,3 millió forint volt. Az elmúlt egy évben a részvények legalacsonyabb ára 377 forint, a legmagasabb 818 forint volt.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Figyelmeztetést kaptak a bankok: elég volt az apró betűs díjemelésekből

Egyre drágább a bankolás, többe kerül a bankkártya, az sms, hirtelen fizetőssé vált a korábban díjmentes szolgáltatás - nagyon sok banki ügyfél szembesül ezzel.

Kiemelt segítség három vármegye zöld átállásához

Az igazságos átmenet feltétele, hogy az az érintettek lehető legnagyobb mértékű bevonásával történjen.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

Megnyílt első éjjel-nappali posta Nyíregyházán

A Magyar Posta Zrt. további tizenkét helyszínen tervezi a postai szolgáltatások éjjel-nappali elérésének lehetőségét bevezetni, a szolgáltatást öt budapesti, valamint Szombathely, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg, Debrecen, Kecskemét és Miskolc postáján indítják el.
Hirdetés

Hírek

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.