Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Jól jöhet a magyar gazdaságnak: Németország sebességet váltana
No menu items!

Jól jöhet a magyar gazdaságnak: Németország sebességet váltana

Németország 7 milliárd eurós adócsomagot készít a növekedés beindításához. Ennek célja az is, hogy Olaf Scholz kormánykoalíciója megpróbálja megfordítani támogatottságának visszaesését és a szélsőjobb előretörését. 

A német kormánykoalíció mintegy 7 milliárd euró értékű intézkedéscsomagot állít össze, hogy megpróbálja kiemelni Európa legnagyobb gazdaságát a hosszan tartó zuhanásból – állítják a terveket ismerő emberek a Bloomberg tudósítása szerint.

Olaf Scholz kancellár kormánya azt szeretné, ha a csomag – amely csökkentené a cégek adóterhét – időben elkészülne, hogy még a nyári szünet előtt megkaphassa a parlamenti jóváhagyást – közölték a bizalmas tárgyalásokon a nevük elhallgatását kérő emberek. Ennek összértéke valószínűleg 7 milliárd euró körül mozog, mondta az egyik ember, bár hangsúlyozták, hogy a megbeszélések még korai szakaszban vannak, és az összeg változhat.

Míg más nagy gazdaságok viszonylag erőteljes bővülést élveznek, Németországot olyan kihívások hátráltatják, mint a magas energiaköltségek, a nehézségekkel küzdő kínai piacnak való kitettség és az Oroszország Ukrajna elleni háborúja által kiváltott geopolitikai feszültségek.

Robert Habeck gazdasági miniszter a múlt hónapban bejelentette, hogy a kormány mindössze 0,2%-ra csökkentette az idei növekedési előrejelzését, ami jóval szolidabb fellendülés, mint a néhány hónappal korábban jósolt 1,3%. Habeck, a Zöldek tagja, egyben alkancellár is, további gazdaságot nehezítő tényezőként azonosította a tavalyi bírósági ítéletet, amely felforgatta a koalíció költségvetési tervezését.

A kormány tavaly intézkedéscsomagot terjesztett elő, amelynek célja a gazdasági aktivitás ösztönzése volt, de azt a regionális törvényhozók felhígították, és továbbra is a parlament felsőházában rekedt.

Az eredeti mintegy 7 milliárd eurós volumenhez képest a kis- és középvállalkozásokra összpontosító csomag most valamivel több mint 3 milliárd eurót tesz ki. A felsőház, vagyis a Bundesrat legközelebb március 22-én ülésezik.

“Meglehetősen bizakodóak vagyunk, hogy jóváhagyják, bár módosított változatban” – mondta Scholz pénteken újságíróknak egy müncheni szakvásáron. „A kormány szerette volna, ha az egész csomag megkapta volna a jóváhagyást, de mivel az adóbevételekről szól szövetségi, regionális és helyi szinten, kölcsönös megegyezésre kell jutnunk” – tette hozzá.

Az új növekedési csomag célja az is, hogy segítsen megfordítani Scholz hárompárti kormányszövetségének, a szociáldemokratáknak, a Zöldeknek és a Szabad Demokratáknak a visszaesését a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért párt támogatottságának növekedésével szemben a volt kommunista keleten szeptemberben tartandó három regionális választás előtt.

A bevándorlóellenes AfD különösen erős ott: 30% körüli a szavazatok aránya, szemben az országos 20%-kal. Országosan pedig a második helyen áll, Scholz SPD-je előtt, és csak a legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatívok előzik meg.

Érsek M. Zoltán

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.

ESET: Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázatairól

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég

MÁV-Volán: rekordszámú bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton.

USA: a mesterséges intelligencia hozza az agrárjövőt?

Az egész mezőgazdaságban a munkaerőhiány veszélyezteti az ipar életképességét, mind a nyereségesség, mind a terméshozam tekintetében.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.