Kezdőlap Világgazdaság Kanada kifogyott a munkaerőből
No menu items!

Kanada kifogyott a munkaerőből

Kanada hagyományosan a bevándorlók országa. A 36 millió lakos húsz százaléka külföldön született. A kormánynak nem ellenezné, ha tovább nőne az arányuk. A gazdaság további bővülését ugyanis a munkaerőhiány akadályozza. Leginkább a jól képzett szakembereket keresik a cégek. A legkedveltebbek a Kínából és Indiából érkezők.

Braziliában nem láttam magamnak perspektívát. Sok országban eltudtam volna képzelni az életemét, de úgy érzetem, Kanada az egyetlen a fejlett világban, ahol szívesen látják a bevándorlókat” – mondja Pedro Antunes, aki Braziliából érkezett Kanada francia többségű tartományába, Québecbe.

A képzésről is gondoskodnak

Valóban, Kanada tanulmányi vízumot, ösztöndíjat, majd a szakképesítés megszerzése után tartózkodási engedélyt kínál a fiatal bevándorolni vágyóknak. Az egyik ilyen program a ‘Québec Selected Skilled Workers‘. Ennek kereteben szerzett a 27 éves Pedro közgazdász végzettséget.

A diplomához határozatlan idejű tartózkodási- és munkavállalási engedély is járt.

Mivel Québec mellett döntött nehezebb dolga volt, mint a Kanada más részein letelepedőknek. Angol és francia nyelvtudást is megkövetelt tőle a jogszabály a tartózkodási engedélyhez.

A bevándorlás szabályai

A kanadai kormány 2017-ben ‘Global Skills Strategy‘ néven országos programot indított. Ez egyértelműen lefekteti a bevándorlás szabályait: nyelvtudás, iskolai végzettség, egészségügyi teszt. Nincs hatósági önkény. Aki ezeket teljesíti, az észak-amerikai országban maradhat. A kormány Kanada érdekének tartja, hogy az integrálódni akaró, tudó külföldieknek világos, kiszámítható feltételeket teremtsen és a engedélyek kiadása a lehető leggyorsabban történjen.

Az elmúlt években elsősorban informatikusok, mérnökök és orvosok érkeztek a szakképzett külföldieket megszólító bevándorlási programok keretében. Illetve ilyen végzettséget szerzett Kanadában a tanulmányi vízummal érkezők többsége.

Nem csak a gazdaság, a felsőoktatás is toboroz külföldön. Az egyetemek örülnek a hallgatói létszám növekedésének, hisz a kormány fizeti a külföldiek tandíjat. Viszont a felsőoktatási intézményeknek növelniük kell az oktatóik számat. Ez külföldi tudósok, illetve tudósjelöltek szerződtetése nélkül nem lehetséges.

Sokan érkeznek Kínából és Indiából. Nekik különösen örülnek a kanadaiak. Ugyanis mindkét országban jó híre van a reál tárgyak oktatásának. A tanulmányi vízummal érkezők esetében tudnak mire építeni a kanadai műszak felsőoktatásban. A cégek pedig megbízhatnak a már diplomával érkezők szakértelmében.

Képzés – fizessenek a cégek

Januártól változik a külföldiek tanulmányainak finanszírozása Kanadában. Minthogy a cégek érdeke, hogy rendelkezésre álljon a jól képzett munkaerő, a kormány úgy döntött, hogy nekik kell a képzés költségeit viselniük. Aki tanulmányi vízumot szeretne, először egy vállalatot kell találnia, amely magára vállalja a költségeket.

Ez a gyakorlatban úgy működik majd, hogy a Kanadába vágyók felkerülnek egy a kormány által készítettek listára, amelyen szerepelni fog a már meglévő iskolai végzettségük és szakmai tapasztalatuk. Ezzel viszont a képzettség, az iskolai végzettség nélküliek hátrányba kerülnek. Miért döntene mellettük egy cég, ha felkészültebbek is vannak? Pedig nem lehetnek válogatósak.

A természetes népszaporulat és a bevándorlók jelenlegi száma nem lesz elegendő a dübörgő gazdaság munkaerő igényének fedezésére.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Német kutatók: AstraZeneca + Biontech/Pfizer hatásosabb, mint 2 AstraZeneca

Az Astrazeneca vakcina kombinálása Biontech/Pfizer oltással hatásosabb, mint két AstraZeneca - állapították meg német kutatók.

Késsel ölte a macskákat, több mint öt év börtönt kapott

Több mint öt év börtönbüntetésre ítélték a "brightoni macskagyilkosként" emlegetett brit férfit, aki 2018 és 2019 folyamán 16 macskát késelt meg.

Klímaváltozás – Az ausztráliai bozóttüzek hűtötték a Földet

Az Ausztráliában 2019 végén, 2020-ban pusztító bozóttüzek voltak a legnagyobb hatással a klímaváltozásra az amerikai Nemzeti Légkörkutató Központ (NCAR) tanulmánya szerint.

Metrófelújítás – Halálos munkabaleset a Corvin-negyednél

Halálos baleset történt a 3-as metró felújítási munkálatai közben Budapesten, a Corvin-negyed megállónál pénteken, egy szerelőkocsi sodort el egy munkást

Hírek

Német kutatók: AstraZeneca + Biontech/Pfizer hatásosabb, mint 2 AstraZeneca

Az Astrazeneca vakcina kombinálása Biontech/Pfizer oltással hatásosabb, mint két AstraZeneca - állapították meg német kutatók.

Késsel ölte a macskákat, több mint öt év börtönt kapott

Több mint öt év börtönbüntetésre ítélték a "brightoni macskagyilkosként" emlegetett brit férfit, aki 2018 és 2019 folyamán 16 macskát késelt meg.

Metrófelújítás – Halálos munkabaleset a Corvin-negyednél

Halálos baleset történt a 3-as metró felújítási munkálatai közben Budapesten, a Corvin-negyed megállónál pénteken, egy szerelőkocsi sodort el egy munkást

Hétvége – Van ahol marad a kánikula és a hőségriadó

Vasárnap éjfélig meghosszabbította a hőségriadót Müller Cecília országos tisztifőorvos....

Öt népszavazási kérdés hitelesítését tagadta meg az NVB

Öt népszavazási kezdeményezés hitelesítését tagadta meg pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kérdések az üvegházhatású gázok kibocsátásával, a milliárdosok különadójával, a pártok költségvetési támogatásával, az ingyenes egészségüggyel, valamint a köznevelési intézmények vezetőinek megválasztásával foglalkoztak.

Jön az új rendszámtábla – a régi áron

Nem kell többet fizetni a jelenlegi díjaknál a négy betűből és három számból álló rendszámokért, amelyeket 2022 júliusától adnak majd ki az újonnan forgalomba helyezett járművekre.

Késedelmi költség-könyvtár. Ötven év után küldték vissza a szakácskönyvet

A lejárati idő után több mint ötven évvel juttattak vissza egy kikölcsönzött szakácskönyvet egy skóciai könyvtárnak.

Koronavírus. Az EU a kezelésre kifejlesztett gyógyszerre írt alá szerződést

Az Európai Bizottság keretszerződést írt alá a brit GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszeripari céggel 220 ezer Sotrovimab nevű, koronavírussal fertőzöttek kezelését célzó, jelenleg uniós vizsgálat alatt álló gyógyszer beszerzéséről - közölte az uniós bizottság.

Gazdaság

Elemzők: tovább szigoríthat az MNB

Nem okozott meglepetést az alapkamat keddi emelése, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) további szigorításokat is bejelenthet a következő hónapokban - közölték az MTI-nek nyilatkozó...

Monetáris tanács: indokolt a kamatemelési ciklus folytatása

Az inflációs kilátásokat övező kockázatok továbbra is felfelé mutatnak: az árstabilitás biztosítása, a másodkörös inflációs hatások megelőzése és az inflációs várakozások horgonyzása érdekében a tanács indokoltnak tartja a kamatemelési ciklus havi ütemű, határozott lépésekkel történő folytatását - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tonetáris tanácsa a keddi kamatdöntés indoklásában.

Tovább emelte az alapkamatot a monetáris tanács – változott a kamatfolyosó is

Harminc bázisponttal 1,20 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.

Tovább mélyíti kínai kapcsolatait az MNB

Az információcsere és a tudásmegosztás érdekében kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Értékpapír-felügyeleti Hatóság (CSRC) és a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom