Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kanada kifogyott a munkaerőből
No menu items!

Kanada kifogyott a munkaerőből

Kanada hagyományosan a bevándorlók országa. A 36 millió lakos húsz százaléka külföldön született. A kormánynak nem ellenezné, ha tovább nőne az arányuk. A gazdaság további bővülését ugyanis a munkaerőhiány akadályozza. Leginkább a jól képzett szakembereket keresik a cégek. A legkedveltebbek a Kínából és Indiából érkezők.

Braziliában nem láttam magamnak perspektívát. Sok országban eltudtam volna képzelni az életemét, de úgy érzetem, Kanada az egyetlen a fejlett világban, ahol szívesen látják a bevándorlókat” – mondja Pedro Antunes, aki Braziliából érkezett Kanada francia többségű tartományába, Québecbe.

A képzésről is gondoskodnak

Valóban, Kanada tanulmányi vízumot, ösztöndíjat, majd a szakképesítés megszerzése után tartózkodási engedélyt kínál a fiatal bevándorolni vágyóknak. Az egyik ilyen program a ‘Québec Selected Skilled Workers‘. Ennek kereteben szerzett a 27 éves Pedro közgazdász végzettséget.

A diplomához határozatlan idejű tartózkodási- és munkavállalási engedély is járt.

Mivel Québec mellett döntött nehezebb dolga volt, mint a Kanada más részein letelepedőknek. Angol és francia nyelvtudást is megkövetelt tőle a jogszabály a tartózkodási engedélyhez.

A bevándorlás szabályai

A kanadai kormány 2017-ben ‘Global Skills Strategy‘ néven országos programot indított. Ez egyértelműen lefekteti a bevándorlás szabályait: nyelvtudás, iskolai végzettség, egészségügyi teszt. Nincs hatósági önkény. Aki ezeket teljesíti, az észak-amerikai országban maradhat. A kormány Kanada érdekének tartja, hogy az integrálódni akaró, tudó külföldieknek világos, kiszámítható feltételeket teremtsen és a engedélyek kiadása a lehető leggyorsabban történjen.

Az elmúlt években elsősorban informatikusok, mérnökök és orvosok érkeztek a szakképzett külföldieket megszólító bevándorlási programok keretében. Illetve ilyen végzettséget szerzett Kanadában a tanulmányi vízummal érkezők többsége.

Nem csak a gazdaság, a felsőoktatás is toboroz külföldön. Az egyetemek örülnek a hallgatói létszám növekedésének, hisz a kormány fizeti a külföldiek tandíjat. Viszont a felsőoktatási intézményeknek növelniük kell az oktatóik számat. Ez külföldi tudósok, illetve tudósjelöltek szerződtetése nélkül nem lehetséges.

Sokan érkeznek Kínából és Indiából. Nekik különösen örülnek a kanadaiak. Ugyanis mindkét országban jó híre van a reál tárgyak oktatásának. A tanulmányi vízummal érkezők esetében tudnak mire építeni a kanadai műszak felsőoktatásban. A cégek pedig megbízhatnak a már diplomával érkezők szakértelmében.

Képzés – fizessenek a cégek

Januártól változik a külföldiek tanulmányainak finanszírozása Kanadában. Minthogy a cégek érdeke, hogy rendelkezésre álljon a jól képzett munkaerő, a kormány úgy döntött, hogy nekik kell a képzés költségeit viselniük. Aki tanulmányi vízumot szeretne, először egy vállalatot kell találnia, amely magára vállalja a költségeket.

Ez a gyakorlatban úgy működik majd, hogy a Kanadába vágyók felkerülnek egy a kormány által készítettek listára, amelyen szerepelni fog a már meglévő iskolai végzettségük és szakmai tapasztalatuk. Ezzel viszont a képzettség, az iskolai végzettség nélküliek hátrányba kerülnek. Miért döntene mellettük egy cég, ha felkészültebbek is vannak? Pedig nem lehetnek válogatósak.

A természetes népszaporulat és a bevándorlók jelenlegi száma nem lesz elegendő a dübörgő gazdaság munkaerő igényének fedezésére.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Heti makronaptár – Külkereskedelmi, turisztikai adatokat közöl a KSH

A jövő héten a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi forgalomról, a turisztikai szálláshelyek forgalmáról, az ipari termelői árakról és a szolgáltatások külkereskedelméről közöl adatokat.

BÉT – Növekvő forgalom mellett emelkedett a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt péntekihez képest 757,89 pontos, vagyis 1,11 százalékos emelkedéssel 68 846,13 ponton zárta a hetet

Versenyképes vállalkozások segítik a fejlődő kistérségeket

A hazai mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül, ennek ékes bizonyítékai a Kiskun Expon kiállító vállalkozások, melyek megmutatják  a magyar vidék erejét és versenyképességét

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje

Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...