Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kanada kifogyott a munkaerőből
No menu items!

Kanada kifogyott a munkaerőből

Kanada hagyományosan a bevándorlók országa. A 36 millió lakos húsz százaléka külföldön született. A kormánynak nem ellenezné, ha tovább nőne az arányuk. A gazdaság további bővülését ugyanis a munkaerőhiány akadályozza. Leginkább a jól képzett szakembereket keresik a cégek. A legkedveltebbek a Kínából és Indiából érkezők.

Braziliában nem láttam magamnak perspektívát. Sok országban eltudtam volna képzelni az életemét, de úgy érzetem, Kanada az egyetlen a fejlett világban, ahol szívesen látják a bevándorlókat” – mondja Pedro Antunes, aki Braziliából érkezett Kanada francia többségű tartományába, Québecbe.

A képzésről is gondoskodnak

Valóban, Kanada tanulmányi vízumot, ösztöndíjat, majd a szakképesítés megszerzése után tartózkodási engedélyt kínál a fiatal bevándorolni vágyóknak. Az egyik ilyen program a ‘Québec Selected Skilled Workers‘. Ennek kereteben szerzett a 27 éves Pedro közgazdász végzettséget.

A diplomához határozatlan idejű tartózkodási- és munkavállalási engedély is járt.

Mivel Québec mellett döntött nehezebb dolga volt, mint a Kanada más részein letelepedőknek. Angol és francia nyelvtudást is megkövetelt tőle a jogszabály a tartózkodási engedélyhez.

A bevándorlás szabályai

A kanadai kormány 2017-ben ‘Global Skills Strategy‘ néven országos programot indított. Ez egyértelműen lefekteti a bevándorlás szabályait: nyelvtudás, iskolai végzettség, egészségügyi teszt. Nincs hatósági önkény. Aki ezeket teljesíti, az észak-amerikai országban maradhat. A kormány Kanada érdekének tartja, hogy az integrálódni akaró, tudó külföldieknek világos, kiszámítható feltételeket teremtsen és a engedélyek kiadása a lehető leggyorsabban történjen.

Az elmúlt években elsősorban informatikusok, mérnökök és orvosok érkeztek a szakképzett külföldieket megszólító bevándorlási programok keretében. Illetve ilyen végzettséget szerzett Kanadában a tanulmányi vízummal érkezők többsége.

Nem csak a gazdaság, a felsőoktatás is toboroz külföldön. Az egyetemek örülnek a hallgatói létszám növekedésének, hisz a kormány fizeti a külföldiek tandíjat. Viszont a felsőoktatási intézményeknek növelniük kell az oktatóik számat. Ez külföldi tudósok, illetve tudósjelöltek szerződtetése nélkül nem lehetséges.

Sokan érkeznek Kínából és Indiából. Nekik különösen örülnek a kanadaiak. Ugyanis mindkét országban jó híre van a reál tárgyak oktatásának. A tanulmányi vízummal érkezők esetében tudnak mire építeni a kanadai műszak felsőoktatásban. A cégek pedig megbízhatnak a már diplomával érkezők szakértelmében.

Képzés – fizessenek a cégek

Januártól változik a külföldiek tanulmányainak finanszírozása Kanadában. Minthogy a cégek érdeke, hogy rendelkezésre álljon a jól képzett munkaerő, a kormány úgy döntött, hogy nekik kell a képzés költségeit viselniük. Aki tanulmányi vízumot szeretne, először egy vállalatot kell találnia, amely magára vállalja a költségeket.

Ez a gyakorlatban úgy működik majd, hogy a Kanadába vágyók felkerülnek egy a kormány által készítettek listára, amelyen szerepelni fog a már meglévő iskolai végzettségük és szakmai tapasztalatuk. Ezzel viszont a képzettség, az iskolai végzettség nélküliek hátrányba kerülnek. Miért döntene mellettük egy cég, ha felkészültebbek is vannak? Pedig nem lehetnek válogatósak.

A természetes népszaporulat és a bevándorlók jelenlegi száma nem lesz elegendő a dübörgő gazdaság munkaerő igényének fedezésére.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

KSH: a harmadik negyedévében 12,1 százalékkal csökkentek a beruházások

A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest.

BÉT – Csökkenés várható a nyitásban

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Erősödött kedd reggelre a forint

Erősödött kedd reggelre a forint a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Aggasztó a brit gazdaság gyenge növekedési potenciálja

A brit gazdaság potenciális növekedési üteme jelenleg alacsonyabb, mint az ő szakmai pályafutásának eddigi legnagyobb részében.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.

Rendkívüli kiadások előtt a magyar büdzsé – a költségvetés állja a sarat

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Kamatdöntés – MNB: továbbra is indokolt a körültekintő monetáris politika

Az MNB prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2023-ban a GDP 1 százaléka alá mérséklődik, és az egyenleg az előrejelzési horizonton tovább javul.

Az OTP Bank 49 millió forint bírságot kapott több hiányosság miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt.