Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kanada kifogyott a munkaerőből
No menu items!

Kanada kifogyott a munkaerőből

Kanada hagyományosan a bevándorlók országa. A 36 millió lakos húsz százaléka külföldön született. A kormánynak nem ellenezné, ha tovább nőne az arányuk. A gazdaság további bővülését ugyanis a munkaerőhiány akadályozza. Leginkább a jól képzett szakembereket keresik a cégek. A legkedveltebbek a Kínából és Indiából érkezők.

Braziliában nem láttam magamnak perspektívát. Sok országban eltudtam volna képzelni az életemét, de úgy érzetem, Kanada az egyetlen a fejlett világban, ahol szívesen látják a bevándorlókat” – mondja Pedro Antunes, aki Braziliából érkezett Kanada francia többségű tartományába, Québecbe.

A képzésről is gondoskodnak

Valóban, Kanada tanulmányi vízumot, ösztöndíjat, majd a szakképesítés megszerzése után tartózkodási engedélyt kínál a fiatal bevándorolni vágyóknak. Az egyik ilyen program a ‘Québec Selected Skilled Workers‘. Ennek kereteben szerzett a 27 éves Pedro közgazdász végzettséget.

A diplomához határozatlan idejű tartózkodási- és munkavállalási engedély is járt.

Mivel Québec mellett döntött nehezebb dolga volt, mint a Kanada más részein letelepedőknek. Angol és francia nyelvtudást is megkövetelt tőle a jogszabály a tartózkodási engedélyhez.

A bevándorlás szabályai

A kanadai kormány 2017-ben ‘Global Skills Strategy‘ néven országos programot indított. Ez egyértelműen lefekteti a bevándorlás szabályait: nyelvtudás, iskolai végzettség, egészségügyi teszt. Nincs hatósági önkény. Aki ezeket teljesíti, az észak-amerikai országban maradhat. A kormány Kanada érdekének tartja, hogy az integrálódni akaró, tudó külföldieknek világos, kiszámítható feltételeket teremtsen és a engedélyek kiadása a lehető leggyorsabban történjen.

Az elmúlt években elsősorban informatikusok, mérnökök és orvosok érkeztek a szakképzett külföldieket megszólító bevándorlási programok keretében. Illetve ilyen végzettséget szerzett Kanadában a tanulmányi vízummal érkezők többsége.

Nem csak a gazdaság, a felsőoktatás is toboroz külföldön. Az egyetemek örülnek a hallgatói létszám növekedésének, hisz a kormány fizeti a külföldiek tandíjat. Viszont a felsőoktatási intézményeknek növelniük kell az oktatóik számat. Ez külföldi tudósok, illetve tudósjelöltek szerződtetése nélkül nem lehetséges.

Sokan érkeznek Kínából és Indiából. Nekik különösen örülnek a kanadaiak. Ugyanis mindkét országban jó híre van a reál tárgyak oktatásának. A tanulmányi vízummal érkezők esetében tudnak mire építeni a kanadai műszak felsőoktatásban. A cégek pedig megbízhatnak a már diplomával érkezők szakértelmében.

Képzés – fizessenek a cégek

Januártól változik a külföldiek tanulmányainak finanszírozása Kanadában. Minthogy a cégek érdeke, hogy rendelkezésre álljon a jól képzett munkaerő, a kormány úgy döntött, hogy nekik kell a képzés költségeit viselniük. Aki tanulmányi vízumot szeretne, először egy vállalatot kell találnia, amely magára vállalja a költségeket.

Ez a gyakorlatban úgy működik majd, hogy a Kanadába vágyók felkerülnek egy a kormány által készítettek listára, amelyen szerepelni fog a már meglévő iskolai végzettségük és szakmai tapasztalatuk. Ezzel viszont a képzettség, az iskolai végzettség nélküliek hátrányba kerülnek. Miért döntene mellettük egy cég, ha felkészültebbek is vannak? Pedig nem lehetnek válogatósak.

A természetes népszaporulat és a bevándorlók jelenlegi száma nem lesz elegendő a dübörgő gazdaság munkaerő igényének fedezésére.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

MNB program – Családi Zöld Pénzügyek

A Magyar Nemzeti Bank elindította új, Családi zöld pénzügyek programját, amely a háztartások pénzügyeinek tudatos kezelését - egyben a fenntarthatóságot szolgálja. Kalkulátorai közvetlen információkkal szolgál a sokszor hallott, de részleteiben kevéssé ismert teendőkről is.

Tőzsde – Pozitív kezdés New Yorkban

Indexemelkedéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok december első kereskedési napján.

Német utazási irodák: csak minden tizedik bízik a túlélésben

A német vállalatok 15 százaléka érzi magát egzisztenciális veszélyben a koronavírus-válság miatt, a legnagyobb arányban az utazási irodák - derül ki a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézet felméréséből.

Globális kilátások. Az OECD javította idei prognózisát

Az OECD a szeptemberben vártnál kisebb idei globális csökkenéssel számol, ugyanakkor úgy véli, hogy jövőre szerényebben nő a világgazdaság az eddig becsültnél. A jelentés szerint Magyarországon is hasonló trend figyelhető majd meg.

Hírek

Bírság. Hazavitte a bankautomatában felejtett milliót

Jogtalan elsajátítás miatt pénzbüntetést kapott egy hajdúszoboszlói férfi, aki tavaly szeptemberben egy pénzkiadó automatából elvitt egymillió ottfelejtett forintot - közölte a Debreceni Törvényszék.

Pszichés zavar? A plüssállatokból nem lehet kinőni

A felnőttek felének van plüssállata! Egyre több gyártó ismeri fel a célcsoportban rejlő lehetőséget. Szociológusok a jelenség hátterét kutatják.

Átverés volt az ausztriai munkalehetőség

Külföldi munka ígéretével próbáltak pénzt kicsalni gyanútlan álláskeresőktől a magukat a Trenkwalder munkatársainak kiadó csalók - közölte a munkaerő-közvetítő és -kölcsönző cég, amely rendőrségi feljelentést is tett.

Streaming. A járvány ellenére virágzik a brit filmipar

A streamingszolgáltatóknak, köztük a Netflixnek és a Disney-nek köszönhetően a koronavírus-járvány ellenére is virágzik a brit filmipar.

Covid-vakcina. A Moderna beadta engedélyezési kérelmét az EU-ban és az USA-ban

A Moderna amerikai gyógyszergyártó hétfőn benyújtotta kérelmét a koronavírus elleni vakcinája feltételes engedélyezésére az Európai Unióban és az Egyesült Államokban.

Gottfried Péter a Monetáris Tanács új tagja

Az Országgyűlés megválasztotta Gottfried Pétert a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa új tagjának.

Állatkínzás. Kutyaviadalok Nyíregyházán – TEK rajtaütés

Állatviadal szervezésével és állatkínzással gyanúsítják azt a hat embert, akiket egy tiltott állatviadalon fogtak el a rendőrök és a Terrorelhárítási Központ munkatársai Nyíregyháza külterületén - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság.

Távozik az OTP Egészségpénztár ügyvezetője

Közel két évtized után távozik posztjáról az OTP Egészségpénztár alapítótag-ügyvezetője, Studniczky Ferenc, akit eddigi vezetőtársa, Kovács Tamás vált december 1-jén.

Szerdától még drágábban tankolhatunk

Tovább emelkednek az üzemanyagárak: a benzin bruttó 4 forinttal, a gázolaj pedig bruttó 5 forinttal drágul szerdától.

Iszapömlés. A Kúria fenntartotta az elítéltek büntetését

A Kúria fenntartotta a Győri Ítélőtábla tavaly kiszabott jogerős ítéletének hatályát a vörösiszap-katasztrófa miatt indult büntetőügyben.

Kalóztámadás Nigéria partjainál

Kalózok támadták meg a MILANO 1 nevű, Saint Kitts és Nevis-i zászló alatt közlekedő teherhajót a Guineai-öbölben, Nigéria partjainál, és a hajó fedélzetére léptek - erről számolt be a tengeri biztonsággal foglalkozó Dryad Global nevű hírportál.

Jönnek a mínuszok és az ónos esők – a havazás is

Téliesebbre fordul az idő az ősz utolsó hétvégéjén: ónos szitálásra, havazásra is készülni kell, és hajnalban ismét komolyabb mínuszok lehetnek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Gazdaság

Az MNB szerint K-alakú kilábalás jön

A magyar bankrendszer sokkellenálló-képessége erős maradt, de a kilábalás nem minden gazdasági szektort érint majd egyformán, ezért a gazdaságtámogató intézkedések előtérben maradhatnak - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a novemberi Pénzügyi stabilitási jelentést ismertetve.

Kivonul Magyarországról az Aegon biztosító

A VIG (Vienna Insurance Group) megveszi a holland Aegon biztosító közép- és kelet-európai részlegét - közölte az osztrák cég.

Az OTP kivonult Szlovákiából

Az OTP Bank pénzügyileg is lezárta szlovákiai leánybankja, az OTP Banka Slovensko értékesítését a belgiumi székhelyű KBC Csoportnak. A vételár nem nyilvános.

Az MNB zöld ajánlást készít a bankoknak

A jegybank zöld ajánlást készít a bankoknak, erről néhány héten belül társadalmi egyeztetés kezdődik - mondta Kandrács Csaba, az MNB alelnöke a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) felelős vállalatirányítás szakosztályának online konferenciáján.

MNB: hamarosan jön a vállalati zöld hitel

A Magyar Nemzeti Bank számára kiemelten fontos a környezeti fenntarthatóság összekapcsolása a pénzügyekkel, ezért a jövőben a vállalatok számára is  bevezeti a zöld hitelt. De a jegybank saját ökológiai lábnyomának csökkentését is kitűzte célul - mondta az MNB alelnöke.

Készpénzes fizetés: a fordulat még várat magára

Továbbra is a készpénz a leginkább használt hazai fizetési eszköz, de a korábbi évekhez képest jelentősen megnőtt a készpénzkímélő fizetési megoldások volumene - közölte az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (EFISZ).
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom