Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kell még a monetáris lazaság a kilábaláshoz - állítja az EKB elnöke
No menu items!

Kell még a monetáris lazaság a kilábaláshoz – állítja az EKB elnöke

Christine Lagarde

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke arra figyelmeztetett, hogy a Kormányzótanács ártana a gazdasági kilábalásának, ha elsietné a monetáris politika szigorítását.

A kamatemelés “nem oldaná meg a jelenlegi problémák egyikét sem” – mondta a Redaktionsnetzwerk Deutschlandnak egy adott interjúban. “Épp ellenkezőleg: ha most túl elhamarkodottan cselekednénk, gazdaságaink fellendülése jelentősen gyengülhetne, és munkahelyek is veszélybe kerülnének.

Bár Lagarde azt mondta, hogy az EKB “szükség esetén lépni fog“, megismételte a törvényhozók előtt korábban kifejtett véleményét, miszerint “minden lépésünknek fokozatosnak kell lennie“.

Ezek a mondatok egybecsengenek a Lagarde múlt heti fordulata utáni lágyabb üzenettel, amelyben már nem zárta ki az idei kamatemelést.

Az EKB elnöke ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az euróövezet nem hasonlítható össze más nagy gazdaságokkal.

Az Egyesült Államok gazdasága túlfűtött, míg a mi gazdaságunk messze nem az” – mondta. “Ezért lehet – és kell – óvatosabban eljárnunk. Nem akarjuk megfojtani a fellendülést.”

A politikai döntéshozók már a jövő hónapban szembesülhetnek a hivatalos iránymutatás változásával, amikor új gazdasági előrejelzéseket kapnak, és újraértékelik a kötvényvásárlást.

Az infláció magasabbnak bizonyulhat, mint amit decemberben előre jeleztünk” – mondta Lagarde. “Ezt márciusban elemezni fogjuk, és onnan indulunk tovább.

Egyre több EKB-döntéshozó veszíti el a hitét az intézmény jelenlegi inflációs előrejelzésében, ami felbátorítja őket a kamatemelés felé való elmozdulásban – mondták az ügyet ismerő tisztviselők a Bloombergnek.

Lagarde figyelmeztetett, hogy az infláció középtávon csak akkor haladhatja meg a 2 százalékos célt, ha a bérek “jelentősen és tartósan” átlépnék ezt a szintet.

Ezt jelenleg egyáltalán nem látjuk” – mondta. “A legtöbb euróövezeti országban, így Németországban is, a bérigények nagyon mérsékeltek“.

Boruzs Álmos

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

Transznyefty: a szankciók miatt Oroszországból Magyarország felé is leállt az olaj

Az Ukrajnán keresztül Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz nyersolaj áramlása a múlt héten leállt, miután a szankciók megakadályozták a tranzitdíj megfizetését - közölte a Transznyefty orosz csővezeték-üzemeltető.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az üzemanyagkáosz miatt megugrott a villanyautók iránti kereslet

Több mint 20 százalékkal nőtt a kereslet a villanyautókra egy hét alatt - közölte a Használtautó.hu portál.

Hírek

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az oroszok is el akarják kerülni a zaporizzsjai atomkatasztrófát

Oroszország bejelentette, hogy kész nemzetközi megfigyelőket fogadni az ukrajnai Zaporizzsjai atomerőműben, amelynek biztonsága kétséges, miután a múlt héten támadás érte.

Titokzatos űreszközt lőtt fel Kína

Miközben növekszenek a feszültségek Kína, az Egyesült Államok és Tajvan között, egy kínai hordozórakéta nemrég ismeretlen céllal pályára állított egy titkos űreszközt - írta a Futura francia hírportál.  

Gyengült a forint kedd reggelre

Gyengült kissé a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,2 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.

Viharok és villámárvizek Amerikában – már több száz járatot töröltek

Az Egyesült Államokban hétfőn is több száz légijáratot töröltek, és számos útvonalon jelentősek a késések elsősorban az ország keleti és középső részét sújtó viharok miatt.

Megvan a világ TOP 10 városának listája. Budapest a legrosszabbak között sem szerepel

Az Economist Intelligence Unit (EIU) közzétette a Global Liveability Index rangsorát, amely a világ 10 legjobb és 10 legrosszabb helyét mutatja be 2022-ben. Az index 172 várost értékelt öt kategóriában: kultúra, egészségügy, oktatás, infrastruktúra és szórakozás.

Kína nem áll le a hadgyakorlatokkal. A tajvani képviselet vezetője válaszolt AzÜzletnek

A kínai hadsereg hétfőn újabb hadgyakorlatokat jelentett be a Tajvan körüli tengereken és légtérben, tiltakozásul Nancy Pelosi amerikai házelnök múlt heti tajpeji látogatása ellen.

Gazdaság

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.

Újabb 1 százalékponttal emelte az alapkamatot az MNB

Keddi ülésén 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom