Kezdőlap Világgazdaság Kína nem akar globális krízist, nem fog összeveszni Amerikával Tajvan miatt
No menu items!

Kína nem akar globális krízist, nem fog összeveszni Amerikával Tajvan miatt

Négy nappal Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása előtt Hszi Csin-ping kínai vezető telefonon beszélt Biden elnökkel, és azt mondta: most nincs itt az ideje egy teljes körű válságnak.

A kínai döntéshozatali folyamatokhoz közel álló személyek szerint Hszi – aki Tajvan Peking ellenőrzése alá vonását a kínai nemzeti megújulásról alkotott elképzelése központi elemének tekinti – csalódott volt amiatt, hogy a hónapok óta tartó diplomáciai erőfeszítések nem tudták megakadályozni Pelosi asszony tervezett útját.

A július 28-i beszélgetés során Hszi figyelmeztette Bident, hogy ha Pelosi Tajpejbe utazik, az következményekkel járhat – mondták a beszélgetést ismerő személyek a The Wall Street Journalnak. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy nem áll szándékában háborút indítani az Egyesült Államokkal, és mindkét félnek “fenn kell tartania a békét és a biztonságot“.

Hszi és az akkor még alelnök Biden 2015-ben. Fotó: Wikimedia Commos

A beszélgetésről Liu Pengyu, a washingtoni kínai nagykövetség szóvivője azt mondta: “Hszi elnök a Biden úrral folytatott megbeszélésen kifejtette Kína elvi álláspontját a tajvani kérdéssel kapcsolatban.

A Biden-kormányzat tisztviselői elmondták, világossá tették Peking számára, hogy Washington elkötelezett az “Egy Kína” politika mellett, amely régóta alátámasztja a két ország kapcsolatát, de a törvényhozóknak joguk van Tajvanra látogatni.

Miután Pelosi elhagyta Tajvant, Kína napokig tartó nagyszabású hadgyakorlatokkal reagált, amelyekkel gyakorlatilag ideiglenes blokádot vezettek be a demokratikusan kormányzott Tajvan ellen, leállították a Washingtonnal való együttműködést több fontos kérdésben, és befagyasztottak néhány katonai kapcsolatot.

A kínai vezetők igyekeztek úgy kalibrálni válaszlépésüket, hogy az erőteljes legyen, de ne provokáljon ki eszkalációs választ Washington és szövetségesei részéről – mondták a pekingi gondolkodásmódot ismerő személyek.

Hszi számára fontos tényező volt a stabilitás iránti vágya az év végi magas szintű kommunista pártkonklávé előtt, amikor várhatóan újabb öt évre megerősítik az ország legfőbb vezetőjeként.

Mindazonáltal Kína lépései tovább feszítették a kapcsolatokat az Egyesült Államokkal, és biztonsági aggodalmakat keltettek szövetségesei körében. Más ázsiai és európai országok attól tartanak, hogy Peking megközelítése a Tajvanra gyakorolt közvetlenebb nyomás új szakaszának kezdetét jelentheti.

Peking a jövőben rendkívül reakcióképes lesz Tajvannal szemben” – mondta Jude Blanchette, a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának Kína-szakértője. “Ez lesz az amerikai-kínai kapcsolat meghatározó jellemzője az elkövetkező hónapokban.

Bidennel közvetlenül Pelosi látogatása előtt beszélni politikailag kockázatos volt Hszi számára, aki igyekszik erőt sugározni a Covid-intézkedések és más döntései miatt Kínán belül növekvő elégedetlenséggel szemben.

A döntéshozatali folyamatot ismerő személyek szerint Hszi végül úgy döntött, hogy azért beszél Bidennel, hogy minimalizálja az Egyesült Államokkal való konfliktus kockázatát.

A kínai külpolitika történelmileg óvatos a vezetők közötti találkozók ütemezésével kapcsolatban, mivel aggódnak az arculatvesztés miatt, ha a másik fél a kétoldalú eszmecsere után nem sokkal a pekingi érdekekkel ellentétes dolgot tesz.

Peking most attól tart, hogy Pelosi látogatása “dominóhatást” indíthat el, és a világ más politikusai is Tajpejbe utaznak, ami növelné Tajvan nemzetközi tekintélyét, és esetleg a függetlenség kikiáltására ösztönözhetné – közölték a források.

Bár Peking régóta hangoztatott célja, hogy Tajvant az uralma alá vonja, a The Wall Street Journal információi szerint egyelőre továbbra is arra összpontosít, hogy megakadályozza, hogy az önkormányzott sziget a hivatalos függetlenség felé haladjon.

Az elmúlt hetekben egyre világosabbá vált, hogy Peking nem sokat tehet Pelosi elrettentése érdekében. “Kína mindent megtett, ami diplomáciailag lehetséges” – mondta Liu, a washintoni kínai nagykövetség szóvivője.

Tajvan volt a Biden és Hszi közötti beszélgetés egyik fő témája is, amikor telefonon beszéltek.

Biden elmagyarázta a kormányzati hatalom megosztását a törvényhozó, a végrehajtó és a bírói hatalom között, és emlékeztette kínai kollégáját Newt Gingrich volt képviselőházi elnök 25 évvel ezelőtti tajvani látogatására – állítják a telefonbeszélgetést ismerő személyek.

Végül a két vezető megállapodott abban, hogy fenntartják a kommunikációt, és folytatják a személyes találkozóra vonatkozó terveket egy meg nem határozott időpontban – mondták a források. Ha egy ilyen találkozóra azután kerül sor, hogy Hszi biztosítja következő mandátumát, azt Pekingben a kínai vezető státuszának növeléseként értékelnék.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Bomba lehetőségeket rejt még az élelmiszeripar az agrárminisztérium szerint

A kormány hatalmas lehetőségeket lát az élelmiszeriparban, ezért emelte...

Igazi áttörés az online számláknál

Napokon belül a kétmilliárdot is eléri a jelentősen növekvő...

Szép kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy...

Rezsicsökkentési tippek otthonra, a német szakminisztériumtól

A német Szövetségi Gazdasági és Éghajlatvédelmi Minisztérium közzé tette...

Hírek

Külföldi kézben lévő, hazai biogázüzemet vásárol fel a Mol

A Mol megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról. A hulladékfeldolgozó létesítmény szerves hulladékot használ villamos energia és hő előállítására, kapcsolt energiatermeléssel, körülbelül 4 megawatt elektromos csúcskapacitással - közölte a Mol.

Drágultak az üzemanyagok: ezek az árak a hosszú hétvégére

Ma tovább emelkedtek a hazai üzemanyagárak: a benzin bruttó 8 forinttal, a gázolaj pedig bruttó 4 forinttal drágult.

Idén jobban fizet a diákmunka

Az eddig meghirdetett nyári diákmunkákra a mezőgazdaságban átlagosan 1400 forintos órabért kínálnak, gyártási, logisztikai, vendéglátási és kereskedelmi feladatok ellátása során 1600-1750 forint az órabér, üzleti kiszolgáló központokban, call centerekben vagy IT-területen pedig 2000 forint felett lehet keresni - derült ki az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet felméréséből.

Az ementáli sajtot nem hagyják kisajátítani

A svájci sajtgyártók azt szeretnék, ha az Emmentaler (magyarul ementáli) nevet kizárólag az ő sajtkülönlegességükre használnák. Az uniós bíróság most elutasította ezt a kérelmet.

Véleményezte a 2024-es büdzsé tervezetét a Költségvetési Tanács

A Költségvetési Tanácsnak (KT) a Magyarország 2024-es központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat tervezetének hitelességére és végrehajthatóságára nézve nincsenek alapvető ellenvetései - közölte a tanács.

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Újabb drágulás jön, péntek előtt érdemes tankolni

Péntektől tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak: a benzin esetében a változás mértéke bruttó 8 forint, a gázolaj ára pedig bruttó 4 forinttal emelkedik.

A tatai Platán Gourmet nyerte el az Év étterme díjat

A tatai Platán Gourmet nyerte el a magyar gasztronómia egyik legrangosabb elismeréseként számon tartott Audi - Dining Guide Év étterme díjat.

Gazdaság

Igazi áttörés az online számláknál

Napokon belül a kétmilliárdot is eléri a jelentősen növekvő online számlák száma. Ezt Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára mondta az MTI-nek....

Szép kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy május végéig elköltsék az október közepéig megkapott pénzüket, különben elvész a kedvezményük, és júniustól már...

MNB: számos kihívással néz szembe a betétbiztosítási rendszer

Az európai betétbiztosítási rendszer a nemzetközi válságok mellett számos szabályozási kihívással is szembenéz - mondta Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke az Európai Betétbiztosítók Fórumának (European Forum of Deposit Insurers, EFDI) budapesti nemzetközi konferenciáját megnyitó beszédében.

MNB: romlott a nemzetközi pénzügyi környezet, de a magyar bankrendszer stabil

Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve.