Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kína nem akar globális krízist, nem fog összeveszni Amerikával Tajvan miatt
No menu items!

Kína nem akar globális krízist, nem fog összeveszni Amerikával Tajvan miatt

Négy nappal Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása előtt Hszi Csin-ping kínai vezető telefonon beszélt Biden elnökkel, és azt mondta: most nincs itt az ideje egy teljes körű válságnak.

A kínai döntéshozatali folyamatokhoz közel álló személyek szerint Hszi – aki Tajvan Peking ellenőrzése alá vonását a kínai nemzeti megújulásról alkotott elképzelése központi elemének tekinti – csalódott volt amiatt, hogy a hónapok óta tartó diplomáciai erőfeszítések nem tudták megakadályozni Pelosi asszony tervezett útját.

A július 28-i beszélgetés során Hszi figyelmeztette Bident, hogy ha Pelosi Tajpejbe utazik, az következményekkel járhat – mondták a beszélgetést ismerő személyek a The Wall Street Journalnak. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy nem áll szándékában háborút indítani az Egyesült Államokkal, és mindkét félnek “fenn kell tartania a békét és a biztonságot“.

Hszi és az akkor még alelnök Biden 2015-ben. Fotó: Wikimedia Commos

A beszélgetésről Liu Pengyu, a washingtoni kínai nagykövetség szóvivője azt mondta: “Hszi elnök a Biden úrral folytatott megbeszélésen kifejtette Kína elvi álláspontját a tajvani kérdéssel kapcsolatban.

A Biden-kormányzat tisztviselői elmondták, világossá tették Peking számára, hogy Washington elkötelezett az “Egy Kína” politika mellett, amely régóta alátámasztja a két ország kapcsolatát, de a törvényhozóknak joguk van Tajvanra látogatni.

Miután Pelosi elhagyta Tajvant, Kína napokig tartó nagyszabású hadgyakorlatokkal reagált, amelyekkel gyakorlatilag ideiglenes blokádot vezettek be a demokratikusan kormányzott Tajvan ellen, leállították a Washingtonnal való együttműködést több fontos kérdésben, és befagyasztottak néhány katonai kapcsolatot.

A kínai vezetők igyekeztek úgy kalibrálni válaszlépésüket, hogy az erőteljes legyen, de ne provokáljon ki eszkalációs választ Washington és szövetségesei részéről – mondták a pekingi gondolkodásmódot ismerő személyek.

Hszi számára fontos tényező volt a stabilitás iránti vágya az év végi magas szintű kommunista pártkonklávé előtt, amikor várhatóan újabb öt évre megerősítik az ország legfőbb vezetőjeként.

Mindazonáltal Kína lépései tovább feszítették a kapcsolatokat az Egyesült Államokkal, és biztonsági aggodalmakat keltettek szövetségesei körében. Más ázsiai és európai országok attól tartanak, hogy Peking megközelítése a Tajvanra gyakorolt közvetlenebb nyomás új szakaszának kezdetét jelentheti.

Peking a jövőben rendkívül reakcióképes lesz Tajvannal szemben” – mondta Jude Blanchette, a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának Kína-szakértője. “Ez lesz az amerikai-kínai kapcsolat meghatározó jellemzője az elkövetkező hónapokban.

Bidennel közvetlenül Pelosi látogatása előtt beszélni politikailag kockázatos volt Hszi számára, aki igyekszik erőt sugározni a Covid-intézkedések és más döntései miatt Kínán belül növekvő elégedetlenséggel szemben.

A döntéshozatali folyamatot ismerő személyek szerint Hszi végül úgy döntött, hogy azért beszél Bidennel, hogy minimalizálja az Egyesült Államokkal való konfliktus kockázatát.

A kínai külpolitika történelmileg óvatos a vezetők közötti találkozók ütemezésével kapcsolatban, mivel aggódnak az arculatvesztés miatt, ha a másik fél a kétoldalú eszmecsere után nem sokkal a pekingi érdekekkel ellentétes dolgot tesz.

Peking most attól tart, hogy Pelosi látogatása “dominóhatást” indíthat el, és a világ más politikusai is Tajpejbe utaznak, ami növelné Tajvan nemzetközi tekintélyét, és esetleg a függetlenség kikiáltására ösztönözhetné – közölték a források.

Bár Peking régóta hangoztatott célja, hogy Tajvant az uralma alá vonja, a The Wall Street Journal információi szerint egyelőre továbbra is arra összpontosít, hogy megakadályozza, hogy az önkormányzott sziget a hivatalos függetlenség felé haladjon.

Az elmúlt hetekben egyre világosabbá vált, hogy Peking nem sokat tehet Pelosi elrettentése érdekében. “Kína mindent megtett, ami diplomáciailag lehetséges” – mondta Liu, a washintoni kínai nagykövetség szóvivője.

Tajvan volt a Biden és Hszi közötti beszélgetés egyik fő témája is, amikor telefonon beszéltek.

Biden elmagyarázta a kormányzati hatalom megosztását a törvényhozó, a végrehajtó és a bírói hatalom között, és emlékeztette kínai kollégáját Newt Gingrich volt képviselőházi elnök 25 évvel ezelőtti tajvani látogatására – állítják a telefonbeszélgetést ismerő személyek.

Végül a két vezető megállapodott abban, hogy fenntartják a kommunikációt, és folytatják a személyes találkozóra vonatkozó terveket egy meg nem határozott időpontban – mondták a források. Ha egy ilyen találkozóra azután kerül sor, hogy Hszi biztosítja következő mandátumát, azt Pekingben a kínai vezető státuszának növeléseként értékelnék.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagy Márton: az energiaválság földre küldi Európa versenyképességét

Európa gazdasági téren folyamatosan teret veszít az Egyesült Államokkal és Kínával szemben, az energiaválság pedig "földre küldi" az amúgy is "drasztikusan rossz" versenyképességét - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kétnapos nemzetközi konferenciáján.

Először mértek kétszámjegyű inflációt az euróövezetben

Szeptemberben az első alkalommal ért el kétszámjegyű éves növekedést a fogyasztói árindex és ezzel újabb rekordot állított be az euróövezeti infláció - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Gaál Miklós, a Donautica igazgatója: a szálloda olyan, mint a színház, minden nap meg kell dolgozni az elismerésért

Szépséges, csendes, ezért is magával ragadó a faddi Duna-holtág világa, ahol a mozdulatlan vízben, csendesen siklik a csónak a nádas mellett, miközben egy távoli templom harangzúgása töri meg a csendet.

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Hírek

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Várhatóan idén is lesz nyugdíjprémium

Várhatóan idén is fizet nyugdíjprémiumot a kormány - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Új történelmi mélyponton a forint

Új árfolyammélypontra gyengült a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.

Szegényebbek lettek a leggazdagabb amerikaiak

Elon Musk, a Tesla alapítója és vezetője áll a Forbes 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. A magazin számításai szerint a mezőny együttes vagyona 4 ezer milliárd dollár volt, 500 milliárd dollárral kevesebb tavalyhoz képest.

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok piaci ára

Pénteken a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedik, mindkét üzemanyagfajta literje bruttó 4 forinttal kerül majd többe.

Mégsem zár be a csepeli munkásszálló

Nem zár be a csepeli Zászlós Szálló, az önkormányzatnak sikerült megállapodnia a munkásszálló működtetőjével - közölte a XXI. kerület polgármestere a Facebook-oldalán.

Még koránt sincs vége az építőipari árak emelkedésének

Az építőiparban tapasztalt drágulás mértéke az év első felében több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) értékelése szerint az építőipari alapanyag- és építési termékek gyártói az orosz-ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.

Gazdaság

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

Átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot indít a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot programot indít: épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximálja.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom