Hirdetés
Kezdőlap Hírek Kína hadgyakorlata átmenetileg lebénítja Tajvan légterét
No menu items!

Kína hadgyakorlata átmenetileg lebénítja Tajvan légterét

Több légitársaság is törölte Tajpejbe tartó járatait, másokat pedig átirányítottak, hogy elkerüljék a légteret, amelyet lezártak a polgári forgalom elől a kínai katonai gyakorlatok miatt. A kínai néphadsereg Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke tajvani látogatására válaszul vonult fel a vitatott hovatartozású sziget körül.

Kína csütörtökön több repülőgépet vetett be és éles rakétákat lőtt ki Tajvan közelében az eddigi legnagyobb, a Tajvani-szorosban tartott gyakorlatai során, amelyek helyi idő szerint vasárnap délig tartanak a sziget nagy részét körülvevő hat zónában.

Az érintett légtér viszonylag kicsi, de az 1996-os kínai rakétakilövések óta a legnagyobb hadgyakorlat miatt kialakult zavarok akadályozzák a Délkelet- és Északkelet-Ázsia közötti közlekedést.

A légtér ideiglenes lezárása és az útvonalak megváltoztatása a nagyobb hadgyakorlatok idején világszerte rendszeresen előfordul.

Ez a helyzet annyiban szokatlan, hogy Kína hadgyakorlatai kettévágják a Tajvan által követelt 12 tengeri mérföldes (22 kilométeres) felségvizeket, ami a tajvani tisztviselők szerint megkérdőjelezi a nemzetközi rendet, és blokádnak minősül.

A Korean Air Lines és a Singapore Airlines közölte, hogy a gyakorlatok miatt pénteken törölték a Tajpejbe tartó és onnan induló járataikat, a koreai légitársaság pedig törölte szombati járatait, és késleltette a vasárnapi járatokat.

A japán ANA és a Japan Airlines továbbra is a szokásos módon közlekedik Tajpejbe – közölték a légitársaságok szóvivői -, de ezeken a járatokon, valamint a Hongkongba és Délkelet-Ázsiába tartó útvonalakon elkerülik az érintett légteret.

A hat zóna, ahol a kínai haderő gyakorlatot tart. Kép forrása: Kínai néphadsereg

A hongkongi Cathay Pacific Airways és a Philippines Airlines közölte, hogy járataik elkerülik a Tajvan körüli kijelölt légtérzónákat, ami egyes járatok esetében hosszabb repülési időt eredményezhet, míg a vietnami légiközlekedési hatóság figyelmeztette légitársaságait, hogy kerüljék el a területet.

A FlightRadar24 járatkövető szolgáltatás szerint a tajvani China Airlines és az EVA Airways légitársaságok péntek reggel még mindig repültek a szigetre és vissza, akárcsak a FedEx és a United Parcel Service teherszállító társaságok, bár elkerülték a hadgyakorlatok által érintett területeket.

Az Emirates, a United Airlines és a Turkish Airlines járatai helyi idő szerint péntek reggel Tajpejbe tartottak, a Flightradar24 szerint.

Tajvan – a szárazföldi Kínával és Hongkonggal együtt – egyike azon kevés helyeknek a világon, ahová a Covid-19 miatt még mindig karantén alá kell helyezni az érkezőket, ami a szigetre irányuló utazások iránti kereslet csökkenését váltotta ki. Ez azt is jelenti, hogy jóval kevesebb járat közlekedik, mint a járvány előtt.

Az OPSGROUP, a repülési kockázatokról szóló információkat megosztó légiközlekedési iparági szövetkezet szerint a gyakorlatok hatással lesznek a Délkelet-Ázsia és Északkelet-Ázsia közötti főbb útvonalakra, ami olyan útvonalátcsoportosításokhoz vezet, amelyek hosszabb ideig tarthatnak és több üzemanyagot égethetnek el.

Tajvan szerdán közölte, hogy tárgyalásokat folytat a szomszédos Japánnal és a Fülöp-szigetekkel alternatív légi útvonalak kereséséről. (CNBC)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A kolumbiai drogbáró hagyatékának felszámolása dollármilliókba kerül

Hatalmas összegbe, mintegy 3,5 millió dollárba kerül Kolumbiának a néhai drogbáró, Pablo Escobar 70 vízilójának elszállítása. Az állatokat a tengerentúlra küldik, hogy megfékezzék a helyi ökoszisztémát felborító, növekvő populációt.

A technológiai csúcselmék mesterséges intelligencia-stopot hirdetnek a kontroll hiánya miatt

A mesterséges intelligenciával foglalkozó óriásvállalatok kulcsfigurái - köztül Elon Musk - az emberiséget fenyegető veszélyektől való félelmükben azt akarják, hogy világszerte függesszék fel a nagy teljesítményű mesterséges intelligencia-rendszerek fejlesztéseit.

Moody’s: a vártnál kisebb károkat okozott az energiaválság Európában

Az európai energiaellátási válság a kezdeti félelmekhez képest kisebb reálgazdasági és államháztartási károkat okozott, és ez enyhíti az Európai Unió szuverén adósaira nehezedő hitelpiaci nyomást - áll a Moody's Investors Service szektorelemzésében.

Harmadára csökken júliustól a banki alapszámla díja 

Szokatlanul hosszú idő után, de végül tény lett a tervből: a kormány rendeletében a jelenlegi 3000 ezer forintról a harmadára, 1000 forintra csökkentette a bankoknál vezethető alapszámlák maximális havidíját – írja a Bank360.hu.  

Hírek

A kolumbiai drogbáró hagyatékának felszámolása dollármilliókba kerül

Hatalmas összegbe, mintegy 3,5 millió dollárba kerül Kolumbiának a néhai drogbáró, Pablo Escobar 70 vízilójának elszállítása. Az állatokat a tengerentúlra küldik, hogy megfékezzék a helyi ökoszisztémát felborító, növekvő populációt.

Elindult a Wizz Air harmadik járata Szaúd-Arábiába

A Wizz Air elindította harmadik szaúd-arábiai járatát Budapestről, az új közel-keleti úticél, Dammám így már átszállás nélkül elérhető - közölte a légitársaság. A járat hetente kétszer közlekedik.

Pénteken a gázolaj ára lélektani határ alá csökken, a benzin viszont tovább drágul

Pénteken újabb üzemanyagár-változás jön, hasonlóan ellentétes irányú, mint a mai: a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal emelkedik, a gázolajért viszont bruttó 4 forinttal kell majd kevesebbet fizetniük a kutaknak.

Több százezer robogós közlekedik szabálytalanul a magyar utakon

A magyar utakon közlekedő 650 ezer robogó kevesebb, mint felére kötnek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), pedig az átlagosan 7-8 ezer forintos éves díj kifizetésével a tulajdonosok elkerülhetik a közúti bírságot és baleset esetén a több százezer forintot elérő átlagos kártérítést - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Ingyen taxizhatnak az idősek Budapest egyik kerületében

Új, a kerületben ingyenesen igénybe vehető szolgáltatással, az Időstaxival segíti mostantól a terézvárosi önkormányzat a kerületben élő időseket.

Lemondott a fővárosi állatkert megvádolt operatív igazgatója

Lemondott Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója kedden, mert sajtóhírek szerint vádat emeltek ellene - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal.

Nem változtatott az alapkamaton az MNB monetáris tanácsa

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa keddi kamatmeghatározó ülésén.

Új néven folytatja a Foodpanda

Április közepétől foodora néven működik a foodpanda ételrendelő platform, a márkanév váltása mellett az üzleti modell változatlan marad - közölte a Delivery Hero Hungary Kft. ügyvezetője a cég sajtótájékoztatóján.

Gazdaság

Harmadára csökken júliustól a banki alapszámla díja 

Szokatlanul hosszú idő után, de végül tény lett a tervből: a kormány rendeletében a jelenlegi 3000 ezer forintról a harmadára, 1000 forintra csökkentette a bankoknál vezethető alapszámlák maximális havidíját – írja a Bank360.hu.  

Megvan, pontosan mikor egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding.

Néhány ezer ügyfél kezében van a privátbanki vagyon fele

A teljes magyarországi privátbanki vagyon több mint 50 százaléka mintegy 6500 milliárdos kezében összpontosul - közölte a Blochamps Capital Kft.

Végveszélyben a legnagyobb magyar magánnyugdíjpénztár

Hamarosan lejár a határidő, és még mindig nincs meg a 70 százalékos tagdíjfizetési arány a Horizont Magánnyugdíjpénztárnál. 33,5 ezer pénztártag megtakarítása kerülhet ezzel veszélybe – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.