Hirdetés
Kezdőlap Hírek Kína hadgyakorlata átmenetileg lebénítja Tajvan légterét
No menu items!

Kína hadgyakorlata átmenetileg lebénítja Tajvan légterét

Több légitársaság is törölte Tajpejbe tartó járatait, másokat pedig átirányítottak, hogy elkerüljék a légteret, amelyet lezártak a polgári forgalom elől a kínai katonai gyakorlatok miatt. A kínai néphadsereg Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke tajvani látogatására válaszul vonult fel a vitatott hovatartozású sziget körül.

Kína csütörtökön több repülőgépet vetett be és éles rakétákat lőtt ki Tajvan közelében az eddigi legnagyobb, a Tajvani-szorosban tartott gyakorlatai során, amelyek helyi idő szerint vasárnap délig tartanak a sziget nagy részét körülvevő hat zónában.

Az érintett légtér viszonylag kicsi, de az 1996-os kínai rakétakilövések óta a legnagyobb hadgyakorlat miatt kialakult zavarok akadályozzák a Délkelet- és Északkelet-Ázsia közötti közlekedést.

A légtér ideiglenes lezárása és az útvonalak megváltoztatása a nagyobb hadgyakorlatok idején világszerte rendszeresen előfordul.

Ez a helyzet annyiban szokatlan, hogy Kína hadgyakorlatai kettévágják a Tajvan által követelt 12 tengeri mérföldes (22 kilométeres) felségvizeket, ami a tajvani tisztviselők szerint megkérdőjelezi a nemzetközi rendet, és blokádnak minősül.

A Korean Air Lines és a Singapore Airlines közölte, hogy a gyakorlatok miatt pénteken törölték a Tajpejbe tartó és onnan induló járataikat, a koreai légitársaság pedig törölte szombati járatait, és késleltette a vasárnapi járatokat.

A japán ANA és a Japan Airlines továbbra is a szokásos módon közlekedik Tajpejbe – közölték a légitársaságok szóvivői -, de ezeken a járatokon, valamint a Hongkongba és Délkelet-Ázsiába tartó útvonalakon elkerülik az érintett légteret.

A hat zóna, ahol a kínai haderő gyakorlatot tart. Kép forrása: Kínai néphadsereg

A hongkongi Cathay Pacific Airways és a Philippines Airlines közölte, hogy járataik elkerülik a Tajvan körüli kijelölt légtérzónákat, ami egyes járatok esetében hosszabb repülési időt eredményezhet, míg a vietnami légiközlekedési hatóság figyelmeztette légitársaságait, hogy kerüljék el a területet.

A FlightRadar24 járatkövető szolgáltatás szerint a tajvani China Airlines és az EVA Airways légitársaságok péntek reggel még mindig repültek a szigetre és vissza, akárcsak a FedEx és a United Parcel Service teherszállító társaságok, bár elkerülték a hadgyakorlatok által érintett területeket.

Az Emirates, a United Airlines és a Turkish Airlines járatai helyi idő szerint péntek reggel Tajpejbe tartottak, a Flightradar24 szerint.

Tajvan – a szárazföldi Kínával és Hongkonggal együtt – egyike azon kevés helyeknek a világon, ahová a Covid-19 miatt még mindig karantén alá kell helyezni az érkezőket, ami a szigetre irányuló utazások iránti kereslet csökkenését váltotta ki. Ez azt is jelenti, hogy jóval kevesebb járat közlekedik, mint a járvány előtt.

Az OPSGROUP, a repülési kockázatokról szóló információkat megosztó légiközlekedési iparági szövetkezet szerint a gyakorlatok hatással lesznek a Délkelet-Ázsia és Északkelet-Ázsia közötti főbb útvonalakra, ami olyan útvonalátcsoportosításokhoz vezet, amelyek hosszabb ideig tarthatnak és több üzemanyagot égethetnek el.

Tajvan szerdán közölte, hogy tárgyalásokat folytat a szomszédos Japánnal és a Fülöp-szigetekkel alternatív légi útvonalak kereséséről. (CNBC)

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Figyelem! – Hétfőig kell a negyedéves áfát bevallani

Jelentős adminisztrációs könnyítés továbbá, hogy a bevallást az eÁFA-rendszerben benyújtóknak nem kell az összesítő nyilatkozaton is adatot szolgáltatni, azaz mentesülnek az áfabevallás M lapja kitöltése alól.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Made in America nagy bajban van – az ok hasonlít a magyarországihoz

A német Külkereskedelmi Kamara (AHK) legutóbbi felmérésében az USA-ban működő német vállalatok a szakképzett munkaerő hiányát nevezték meg a legfőbb kockázatként.

Itt a spárga, ette már ma? – a megszokottnál korábban itt a szezon

Hazánkban mintegy 1437 hektáron foglalkoznak spárgatermesztéssel a gazdálkodók, ahonnan éves szinten mintegy 5000-5500 tonna termést takarítanak be.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.