Hirdetés
Kezdőlap Hírek Kína hadgyakorlata átmenetileg lebénítja Tajvan légterét
No menu items!

Kína hadgyakorlata átmenetileg lebénítja Tajvan légterét

Több légitársaság is törölte Tajpejbe tartó járatait, másokat pedig átirányítottak, hogy elkerüljék a légteret, amelyet lezártak a polgári forgalom elől a kínai katonai gyakorlatok miatt. A kínai néphadsereg Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke tajvani látogatására válaszul vonult fel a vitatott hovatartozású sziget körül.

Kína csütörtökön több repülőgépet vetett be és éles rakétákat lőtt ki Tajvan közelében az eddigi legnagyobb, a Tajvani-szorosban tartott gyakorlatai során, amelyek helyi idő szerint vasárnap délig tartanak a sziget nagy részét körülvevő hat zónában.

Az érintett légtér viszonylag kicsi, de az 1996-os kínai rakétakilövések óta a legnagyobb hadgyakorlat miatt kialakult zavarok akadályozzák a Délkelet- és Északkelet-Ázsia közötti közlekedést.

A légtér ideiglenes lezárása és az útvonalak megváltoztatása a nagyobb hadgyakorlatok idején világszerte rendszeresen előfordul.

Ez a helyzet annyiban szokatlan, hogy Kína hadgyakorlatai kettévágják a Tajvan által követelt 12 tengeri mérföldes (22 kilométeres) felségvizeket, ami a tajvani tisztviselők szerint megkérdőjelezi a nemzetközi rendet, és blokádnak minősül.

A Korean Air Lines és a Singapore Airlines közölte, hogy a gyakorlatok miatt pénteken törölték a Tajpejbe tartó és onnan induló járataikat, a koreai légitársaság pedig törölte szombati járatait, és késleltette a vasárnapi járatokat.

A japán ANA és a Japan Airlines továbbra is a szokásos módon közlekedik Tajpejbe – közölték a légitársaságok szóvivői -, de ezeken a járatokon, valamint a Hongkongba és Délkelet-Ázsiába tartó útvonalakon elkerülik az érintett légteret.

A hat zóna, ahol a kínai haderő gyakorlatot tart. Kép forrása: Kínai néphadsereg

A hongkongi Cathay Pacific Airways és a Philippines Airlines közölte, hogy járataik elkerülik a Tajvan körüli kijelölt légtérzónákat, ami egyes járatok esetében hosszabb repülési időt eredményezhet, míg a vietnami légiközlekedési hatóság figyelmeztette légitársaságait, hogy kerüljék el a területet.

A FlightRadar24 járatkövető szolgáltatás szerint a tajvani China Airlines és az EVA Airways légitársaságok péntek reggel még mindig repültek a szigetre és vissza, akárcsak a FedEx és a United Parcel Service teherszállító társaságok, bár elkerülték a hadgyakorlatok által érintett területeket.

Az Emirates, a United Airlines és a Turkish Airlines járatai helyi idő szerint péntek reggel Tajpejbe tartottak, a Flightradar24 szerint.

Tajvan – a szárazföldi Kínával és Hongkonggal együtt – egyike azon kevés helyeknek a világon, ahová a Covid-19 miatt még mindig karantén alá kell helyezni az érkezőket, ami a szigetre irányuló utazások iránti kereslet csökkenését váltotta ki. Ez azt is jelenti, hogy jóval kevesebb járat közlekedik, mint a járvány előtt.

Az OPSGROUP, a repülési kockázatokról szóló információkat megosztó légiközlekedési iparági szövetkezet szerint a gyakorlatok hatással lesznek a Délkelet-Ázsia és Északkelet-Ázsia közötti főbb útvonalakra, ami olyan útvonalátcsoportosításokhoz vezet, amelyek hosszabb ideig tarthatnak és több üzemanyagot égethetnek el.

Tajvan szerdán közölte, hogy tárgyalásokat folytat a szomszédos Japánnal és a Fülöp-szigetekkel alternatív légi útvonalak kereséséről. (CNBC)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Negatívra rontotta Magyarország kilátását az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.

Csökken a forgalom a lakáspiacon, aktívabbak a befektetők

Csökken a forgalom az  ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House.

Kína nem akar globális krízist, nem fog összeveszni Amerikával Tajvan miatt

Négy nappal Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása előtt Hszi Csin-ping kínai vezető telefonon beszélt Biden elnökkel, és azt mondta: most nincs itt az ideje egy teljes körű válságnak.

A LED világításra átállás komoly lépés az otthoni rezsicsökkentés felé

Nagymértékben csökkenthető az otthoni villamosenergia-felhasználás a LED-es fényforrásokra való átállással. Jó hír, hogy miközben a LED lámpák környezetkímélőek, ma már kifejezetten megfizethető áron kaphatók. Ráadásul energiatakarékoságuknak köszönhetően akár már fél év alatt megtérülhet a cserére fordított pénz.

Hírek

Vegyesen alakult a forint árfolyama péntek reggelre

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.

Újra madárinfluenzától mentes Magyarország

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Kim Dzsongun halálosan bekeményít a Covid kapcsán

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön győzelmet hirdetett a Covid elleni harcban, majd "halálos megtorlást" ígért Dél-Korea ellen, amelyet a járvány kitörésének okozásával vádol.

Egyházi szervezetek mögé rejtőző bűnbandára csapott le a NAV

Egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben.

Újraindult a Barátság vezeték, hamarosan Magyarországra is érkezik olaj

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj - közölte a Mol.

Fizetett a Mol, újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság.

A hiány ellenére tovább csökken a benzin piaci ára

Pénteken tovább csökken a 95-ös benzin ára, ami különös jelenség üzemanyaghiányos helyzetben. A csökkenés mértéke bruttó 8 forint, ami várhatóan hatással lesz a piaci árak alakulására. A gázolaj ára a héten már nem változik.

Gazdaság

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom