Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kínai kezek műve: ’Made in Italy’ - a legális megoldás
No menu items!

Kínai kezek műve: ’Made in Italy’ – a legális megoldás

A toszkánai Prato az olasz textilgyártás fővárosa. Szinte minden kínai kézben van. Gazdasági bevándorlóként érkeztek, hamar felvirágoztatták a haldokló olasz textilipart. Varrodáik azonban az adócsalás és az üzemi balesetek miatt rossz hírűek. A Repubblica riportere felkereste a Firenze közeli várost.

Parto nem lett korona-gócpont

Matteo Biffoni

Amikor az olaszok értesültek a Kínában járványos méreteket öltő korona-vírus megbetegedésekről, biztosak voltak benne, hogy a Covid-19 rövidesen Partoban is felüti a fejét. Azonban április elején, amikor már egész Itáliában kijárási tilalom volt és Észak-Olaszországban naponta százak haltak meg, Prato polgármestere jóval az országos átlag alatti megbetegedésszámról nyilatkozhatott a kínai állami tévének. A január végi kínai újévet sokan a hazájukba töltötték a toszkán városban dolgozó kínaiak közül. De visszatérésük után önkéntes karanténba vonultak.

„Példamutató viselkedésüknek köszönhetjük, hogy a város nem lett a koronavírus-járvány olasz epicentruma” – mondta Matteo Biffoni a CCTV-nek.

A pratoi kínai vállalkozókat tömörítő érdekképviseleti szervezet vezetője, Zhou Rong Jing már január közepén egy ’Covid Task Force’ létrehozásáról tájékoztatta a polgármestert. A nagyhatalmú szövetség rendelte el a karantént és ellenőrizte annak betartását. A kínai vállalkozókat pedig arra kötelezte, hogy üzemeikben vezessenek be távolságtartási szabályokat és tegyék kötelezővé a maszkot.

Legálisan Itáliában élő kínai még nem halt meg

A kínaiak 25 éve vannak jelen Pratoban. Felvásárolták a bezárt, vagy a csőd szélén álló olasz textilüzemeket és újraindították a termelést. Napjainkban hivatalosan 31 ezer kínai él Pratoban. Valójában legalább 50 ezren lehetnek a 200 ezres városban. A legenda szerint még egyetlen tartózkodási engedéllyel rendelkező kínai sem halt meg. Az elhunytak papírját tovább használja az illegális honfitársaik. Hiába a fénykép a tartózkodási engedélyben, egy európainak nehéz az ázsiaiakat megkülönböztetni.

Műhely Sesto Fiorentinóban, Firenze és Prato között, ahol a kínaiak bőr kézitáskákat készítenek Kép/Forrás/Jordan Pouille

A Pratoi Kereskedelmi- és Iparkamara nyilvántartásában 5.850 kínai vállalkozást szerepel. 4.200 textilipari. A többi 2.700 a városban élő kínaiaknak nyújt szolgáltatásokat. Pratoban valóságos ’Chinatown’ alakult ki az elmúlt években éttermekkel, üzletekkel, bárokkal és játéktermekkel.

A textilipar felvirágoztatói

A legtöbb kínai Vencsouból érkeztek Toszkánába. A ’90-es évek közepén, a kommunista vezetés által elrendelt gazdasági szerkezetváltás miatt sokan elveszítették a munkájukat a Sanhajtól délre fekvő 3 milliós kikötővárosban. A kormánynak nem volt ellenére, hogy külföldön próbáljanak szerencsét. Sokaknak párizsi éttermek konyhájában, 15 órás munkanappal, alacsony fizetéssel kezdődött az európai kaland. Felfedezték azonban a haldokló olasz textilipar kínálta lehetőséget.

’Pronto Moda’

Gyártási módszerük ’Pronto Moda’ (’Azonnali Divat’) néven fogalom lett. Villámgyorsan legyártott ruhákkal reagálnak az európai kiskereskedők igényeire. Sokuk ugyanis nem engedheti meg magának, hogy két hónapot várjon, mire Kínából megérkezik a szállítmány. Ahogy azt se, hogy igényes vevői ’Made in China’ feliratot találjanak a méregdrága textiliában. A ’Made in Italy’ eredetmegjelölés annál jobban hangzik.

Osztály alapú társadalom

A legtöbb kínai nem dolgozik sokkal jobb körülmények között, mint a francia gasztronómiába kikötő honfitársai. Többségük alig hagyja el a textilüzemeket. Kevés szabadidejüket a gyárcsarnokokkal szomszédos hálótermekben töltik. A kizsákmányolók saját, szintén Vencsouból emigrált honfitársaik. Ők villákban laknak a toszkán dombvidéken és luxusautókkal furikáznak Prato utcáin.

Botrányok sokasága

Pratoban virágzanak a kínai cégek. Adót azonban nem szeretnek fizetni a vállalkozók. Legalábbis erre lehetett következtetni egy 2010-es botrányból. Kiderült, hogy évről-évre legalább 1 milliárd euró folyik feketén Kínába.

Kínai dolgozók egy pratói textilgyárban, amelyet tűzveszély és illegális lakóhelyiségek miatt bezártak

2013-ban egy gyári tűzzel került Parto az országos sajtó érdeklődésének középpontjába. A biztonsági előírások teljes ignorálása vezetett a hét halálos áldozattal járó tragédiához. Ugyan ebben az évben egy rendőrségi nyomozás mérleg- és tartózkodási engedély hamisításokat állapított meg több kínai cégnél. Matteo Biffoni ígéretéhez híven párbeszédet kezdett a kínai vállalkozókkal. A látszat szerint sikerrel. Az utóbbi években nincsenek botrányok.

“A kínai munkás már túl drága”

A Repubblica riportere Pratoba utazott, hogy kiderítse, valóban javult-e a helyzet. Sikerült bejutnia egy textil üzemébe és interjúra bírnia a tulajdonost. Wen Jun Hui rögtön a munkásokra kezdett panaszkodni:„A kínaiak túl drágán dolgoznak. A pakisztániak és az afrikaiak olcsóbbak, de képzetlenek és megbízhatatlanok.”

Az üzeme kívülről elhagyottnak látszik Az ablakok lefedve, hogy nem szűrődjön ki a neoncsövek fénye. Nem kell mindenkinek tudnia, hogy éjjel-nappal folyik a munka. Néhány munkapadon selyemruhák készülnek. 1.800 darabnak másnap már úton kell lennie Párizsba. A vevő szintén kínai. „Korábban neki is volt üzeme. Aztán csődbe ment. Most a nulláról kezdi újra. Boltja van Párizsban. Jól megy. Kelendő az olcsó ’Made in Italy’” – mondja Hui. A több asztalnál táskásakat varrnak.

Hui 14 eurót kap egy darabért a megrendelőtől. De tudja, hogy a középkategóriás olasz márka butikjaiban 220 euróért árulják őket.

Hui könyvelőként dolgozott Vencsou. Egy állásbörzén elcsábult az európai élet és a közel 1.000 eurós fizetés hallatán. 10 éve érkezett Pratoba és lentről kezdte. Nem érzi, hogy kizsákmányolták volna. Valóban megkeresett havi 800-at a varrással. Eleinte ő is a gyár hálótermében ’lakott’. Ezzel sem volt gondja. „Nem kellett érte fizetni és napi háromszori étkezés is biztosítva volt.”

Véleménye szerint ő nem használja ki a munkásait. Darabonként 15 centet fizet. „Aki ügyes, a 12 órás munkanap alatt megcsinál 600-at. Napi 90 euró. Nem rossz, ugye?!” Nehezen talál munkaerőt. Sok kínai visszatér a hazájába. Utánpótlás alig jön. „Kínában is egyre jobban lehet keresni. Nincs már ok jönni.” Az utánpótlás Afrikából és Pakisztánból érkezik. „Idomulnak. A kínai üzletekben vásárolnak és a kínai büfékben eszik a kínai kosztot” – mondja nevetve. „Viszont nem olyan szorgalmasok és megbízhatóak, mint mi” – teszi hozzá komolyra fordítva a szót.

“Szót kap” egy munkás

A napilap riportere szóba elegyedik egy táskát varró pakisztánival. „Meg vagyok elégedve. A főnök rendben van. Reggel 7 és este 9 között dolgozom. Napi 30 eurót kapok” – újságolja vidáman, miközben a ’főnök’, egy pakisztáni munkafelügyelő, az újságíró mellett áll.

A 23 éves fiú 7 hónapja van az üzemben. Előtte 3 évet egy dél-olasz menekülttáborban töltött. Ennyi idő kellett, hogy megkapjam a menekültstátuszt.Azt hittem, hogy beleőrülök a semmittevésbe. Ezért önszorgalomból megtanultam olaszul.”

A szülőfaliját elfoglalták a talibánok. Az anyját megölték. „Havi 300 eurót tudok küldeni az apámnak és a testvéreimnek. Ez otthon egy vagyon.”  Amin nem a gyárban, hanem egy Prato közeli kisvárosban lakik. A pakisztáni munkafelügyelő közvetítette. 150 eurót fizet egy ágyért. A szobában negyedmagával van. Még 6 szoba van a házban. A családi ház tulajdonosa, egy olasz nyugdíjas havi 3.600 eurót kap a pakisztániaktól.

Nem tökéletes, de javul a helyzet

A pakisztániak többsége részmunkaidőre van bejelentve. „Nyilván, hogy nem napi 4 órában dolgoznak” – mondja a polgármester a Repubblica újságírósának. De előrelépésnek tartja, hogy mindegyiküknek van tartózkodási- és munkavállalási engedélye. Biffoni szerint a munkakörülmények is javultak.

Prato történelmi várásközpontja

A baloldali politikus az egyre jobban működő együttélés bizonyítékának tartja, hogy a 2019-es helyhatósági választásokon két kínait is beválasztottak a képviselőtestületbe. Egyikük Wen Jun Hui. „Pratoban mindenki szívesen látott, ameddig tartja magát a törvényekhez és az együttélés íratlan szabályaihoz” – zárja a beszélgetést a városvezető.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Uniós infláció – december: csak a lengyel nagyobb a magyarnál

Tavaly decemberben az Európai Unióban 0,3 százalékkal emelkedtek, az euróövezetben viszont sorban az ötödik hónapban csökkentek a fogyasztói árak éves bázison - jelentette az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat.

COVID-vakcinák: Sok kérdés, kevés válasz – a Pfeizer-BioNTech, a Moderna és a többiek

A világ több gyógyszergyártója fejlesztett ki oltást a COVID ellen. Az USA-tól, Nagy-Britannián és Oroszországon át Kínáig mindenütt folynak engedélyeztetési eljárások és a kiválasztott csoportokat is oltják már. Pfeizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca – a három gyártó, amelyekkel az EU és a tagállamok kooperálnak. Neves, független szakemberek cáfolata ellenére, több országban nem is elenyésző számban oltásellenes csoportok. Áttekintés az oltásokról, a magyar megítélésről. 

Varga Mihály: idén is gyorsabban utalja ki az áfát a NAV

Az áfa-bevallásukat ma leadó vállalkozások akár már február elején hozzájuthatnak a pénzükhöz - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter.

Fizetési stop – mentőöv és választási lehetőség is lehet

A nehéz helyzetűeknek mentőöv, másoknak választási lehetőség a hiteltörlesztési moratórium, amelyet a nehéz helyzetű lakossági és vállalati ügyfelek vettek igénybe nagyobb arányban.

Hírek

Rendőrök vitték vissza az 500 éves festményt – a múzeum nem is kereste

Leonardo da Vinci Salvator Mundi (Világmegváltó) című művének 500 éve készült másolatát találta meg az olasz rendőrség egy nápolyi lakásban. Az alkotást egy múzeumból lopták el, de az intézmény nem is tudott róla.

Globális felmelegedés – A huszonnegyedik órában vagyunk?

Szinte teljes egészében az ember által előidézett károsanyag-kibocsátás a felelős a globális felmelegedésért, de bátor és azonnali kibocsátáscsökkentéssel még elérhetők a párizsi klímaegyezményben lefektetett célok - közölte egy nemzetközi kutatócsoport.

Thaiföld. 43 és fél év börtön felségsértésért

Példátlan szigorral büntettek meg Thaiföldön egy nőt az uralkodó megsértése és rágalmazása címén: 43 és fél évet kell börtönben töltenie a közösségi médiára feltöltött tartalmai miatt.

Tíz napra újra leáll a kecskeméti Mercedes

A beszállítói nehézségek okozta alkatrészhiány miatt szerdától tíz napra ismét leáll a termelés a kecskeméti Mercedes-gyárban - közölte a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

Szálló por. Északkeleten magas a légszennyezettség

Több településen továbbra is kedvezőtlenül alakul a levegő minősége a szálló por miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Itt a kátyúszezon – alig fizetnek az útkezelők

A téli idővel együtt beköszöntött a kátyúszezon is, a kátyúkárok kétharmadát az első negyedévben jelentik a gépjármű-tulajdonosok - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Szervezeti átalakítás az OTP Banknál

Az OTP Bank csoportszinten integrálta a befektetési szolgáltatási és privát banki szolgáltatásait: immár az OTP Global Markets Igazgatóság felel a treasury ügyletek, a letétkezelési és tőkepiaci műveletek, a privát banki szolgáltatások, valamint a csoportszintű befektetési szolgáltatási irányítási tevékenységért is - közölte a pénzintézet.

Újra börtönbe megy a Samsung vezére

Vesztegetés miatt két és fél év börtönbüntetésre ítélte a szöuli felsőbíróság Li Dzse Jongot, a Samsung Electronics alelnökét, a vállalat tényleges vezetőjét és örökösét.

Lélektani határ fölé drágul a gázolaj szerdától

Tovább emelkednek itthon az üzemanyagárak: szerdától a benzin bruttó 3 forinttal, a gázolaj pedig bruttó 2 forinttal drágul.

Családtámogatási botrány – lemondott a holland kormány

A hónapok óta tartó családtámogatási botrány miatt bejelentette lemondását a Mark Rutte vezette holland koalíciós kormány. Rutte és miniszterei március 17-ig, a parlamenti választások napjáig ügyvivői minőségben látják el feladataikat.

Májkárosodást okozhat a Richter egyik gyógyszere – korlátozás

Korlátozzák az Esmya nevű gyógyszer használatát az Európai Unióban: a Richter készítménye ezután csak olyan, menopauzát el nem ért nők méhmiómájának kezelésére használható, akik esetében a műtéti kezelés nem alkalmazható, vagy az nem volt sikeres - közölte a gyógyszergyártó.

Mexikóból a fegyházba. Húsz év után ítélték el a budai késelőt

Jogerősen tíz év szabadságvesztésre ítélték azt a férfit, aki 2001-ben megkéselte egy budai szálloda recepciósát, majd tizenhét évig Mexikóban bujkált - közölte a Fővárosi Ítélőtábla.

Gazdaság

Fizetési stop – mentőöv és választási lehetőség is lehet

A nehéz helyzetűeknek mentőöv, másoknak választási lehetőség a hiteltörlesztési moratórium, amelyet a nehéz helyzetű lakossági és vállalati ügyfelek vettek igénybe nagyobb arányban.

Hitelösszehasonlító alkalmazást készített az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) online hitelösszehasonlító alkalmazást készített azoknak, akik Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelt (MSZH) vennének föl.

Új csúcsra nőtt a befektetési alapok vagyona

A befektetési alapokban kezelt vagyon decemberben 3 százalékkal, 203 milliárd forinttal nőtt. A hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagjai 6893 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, ami új csúcs.

A bankolás ára – levelet kapnak a számlatulajdonosok

Január végéig részletes, de egyszerűen áttekinthető díjkimutatást kapnak a banki ügyfelek bankszámlájuk tavalyi egész évi költségeiről. Ez alapján eldönthető, hogy érdemes-e folyószámlát vagy bankot váltani - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Az MNB megbüntette a Groupama Biztosítót

Egyebek mellett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) állománykezelését, illetve az ügyféltájékoztatást és a panaszkezelést érintő jogsértések miatt közel 50 millió forint bírságot szabott ki a Groupama Biztosítóra a jegybank.

Alapkamat. Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács

Egyhangúlag döntött a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa az alapkamat 0,60 százalékon tartásáról - derül ki a 2020. december 15-i ülés rövidített jegyzőkönyvéből.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom