Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kirobbant a botrány: az amerikai dohányóriás Észak-Koreával feketézett
No menu items!

Kirobbant a botrány: az amerikai dohányóriás Észak-Koreával feketézett

Kim Dzsongun észak-koreai vezető közismerten láncdohányos, az állami médiában gyakran látható cigarettával a kezében. Kép forrása: Youtube

A British American Tobacco (BAT) beleegyezett, hogy több mint 635 millió dollárt fizet az amerikai hatóságoknak, miután leányvállalata bűnösnek vallotta magát abban a vádban, hogy dohánytermékeket Észak-Koreának eladva megsértette az amerikai szankciókat és banki csalást követett el.

Az egyezség középpontjában álló dohányeladások 2007 és 2017 között történtek az elszigetelt kommunista országnak az amerikai igazságügyi minisztérium szerint. Észak-Korea egy sor amerikai szankcióval néz szembe, amelyek célja, hogy megfojtsa nukleáris és ballisztikusrakéta-programjának finanszírozását.

Ez az ügy és a hozzá hasonlók valóban figyelmeztetőként szolgálnak a vállalatok számára” – mondta Matthew Olsen, az igazságügyi minisztérium nemzetbiztonsági osztályának főügyészhelyettese egy sajtótájékoztatón.

Az ügy az igazságügyi minisztérium történetének “legnagyobb észak-koreai szankciós büntetését” jelenti – mondta a Guardian beszámolója szerint.

A BAT – a világ második legnagyobb dohányipari csoportja – a Lucky Strike és a Dunhill cigarettákat gyártja.

A 2019-es éves jelentése szerint a csoport számos olyan országban folytat tevékenységet, amelyek különböző szankciók hatálya alá tartoznak, köztük Iránban és Kubában, és az ezekben az országokban folytatott tevékenységek “jelentős pénzügyi költségek” kockázatának teszik ki a vállalatot.

A BAT közleményben közölte, hogy halasztott vádemelési megállapodást kötött az igazságügyi minisztériummal, míg egyik szingapúri közvetett leányvállalata – a BAT Marketing Singapore – bűnösnek vallotta magát.

Emellett külön polgári jogi megállapodást kötött az amerikai pénzügyminisztérium külföldi eszközök ellenőrzésével foglalkozó hivatalával.

A vállalat közlése szerint az amerikai hatóságoknak fizetett 635,2 millió dollár a három ügy teljes összege.

“Mélységesen sajnáljuk a történelmi üzleti tevékenységekből eredő, e megegyezésekhez vezető helytelen magatartást, és elismerjük, hogy elmaradtunk a tőlünk jogosan elvárt legmagasabb szintű normáktól”

– írta Jack Bowles, a vállalat vezérigazgatója a közleményben.

Bírósági beadványában az igazságügyi minisztérium szerint a vállalat összeesküvést szőtt pénzügyi intézmények megtévesztésére is, hogy rávegye őket tranzakciók feldolgozására észak-koreai szervezetek nevében.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető közismerten láncdohányos, az állami médiában gyakran látható cigarettával a kezében. Tavaly májusban Oroszország és Kína megvétózta, hogy az Egyesült Államok az ENSZ Biztonsági Tanácsának kezdeményezésére betiltsa a dohánytermékek és dohánygyártmányok Észak-Koreába irányuló exportját.

A British American Tobaccóval kötött egyezség mellett az igazságügyi minisztérium kedden bűnvádi vádakat is nyilvánosságra hozott a 39 éves észak-koreai bankár, Sim Hjon-Sop, valamint a 60 éves Qin Guoming és a 41 éves Han Linlin kínai közvetítők ellen egy “többéves, az Észak-Koreába irányuló dohányeladás megkönnyítését célzó rendszer” részeként.

Az igazságügyi minisztérium szerint 2009 és 2019 között dohányleveleket vásároltak az észak-koreai állami tulajdonú cigarettagyártók számára, és dokumentumokat hamisítottak, hogy az amerikai bankokat becsapva legalább 310 tranzakciót bonyolítsanak le 74 millió dollár értékben, amelyeket egyébként a szankciók miatt blokkoltak volna.

A kormány szerint az észak-koreai gyártók, köztük egy, az észak-koreai hadsereg tulajdonában lévő gyártó, körülbelül 700 millió dollár bevételre tettek szert ezeknek a tiltott tranzakcióknak köszönhetően.

A három vádlott továbbra is szabadlábon van. A külügyminisztérium jutalmat ajánlott fel az elfogásukhoz vezető információkért.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Európai Számvevőszék: az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén elmaradnak a világelsők mögött

Az Európai Bizottságnak pedig többet kell tennie azért, hogy az MI-vonatkozású, uniós finanszírozású kutatási projektek eredményei teljes mértékben kereskedelmi forgalomba kerüljenek, illetve más módon hasznosuljanak

NAV: online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Az adóazonosító jelről általában azért kérnek igazolást a NAV-tól, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.

Központban a vidéki kistelepülések fejlesztése

A kedden átadott 4,2 kilométer hosszú út jelentős segítséget nyújt a területen gazdálkodók, termelők számára területeik megközelítésében, mindezeken túl pedig közvetlen kapcsolatot teremt Jászfelsőszentgyörgy és a 32-es számú főút között.

Több tízezer külhoni gazdálkodót segít a Kárpát-medencei Falugazdász-hálózat

Az egységesítés által még eredményesebben hívhatók le a nemzeti, vagy EU-s pályázati források, továbbá jobban kivitelezhető az egyes agrárágazatok szerinti felosztás és segítségnyújtás
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...