Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kissé lassult, de még kétszámjegyű a brit infláció
No menu items!

Kissé lassult, de még kétszámjegyű a brit infláció

Illusztráció: Bigstock

Valamelyest lassult, de továbbra is 10 százalék felett, négy évtizedes rekordja közelében járt decemberben az éves brit infláció.

A brit statisztikai hivatal (ONS) beszámolója szerint a lakhatási költségek nélkül számolt fogyasztói árindex (CPI) 2022 utolsó hónapjában 10,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Novemberben 10,7, októberben 11,1 százalék volt a tizenkét havi brit infláció. A Bank of England éves inflációs célja 2 százalék. Az októberben mért ütem volt a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött.

Az indikatív modellezéssel még korábbra visszaszámolt adatok alapján legutóbb éppen 41 évvel korábban, 1981 októberében volt a tavaly októberinél magasabb az éves brit infláció, 11,2 százalékos ütemmel.

A statisztikai hivatal szerdai tájékoztatása szerint decemberben átlagosan 0,4 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak Nagy-Britanniában, mint novemberben. Októberben 2 százalék, novemberben szintén 0,4 százalék volt a havi összevetésű infláció.

Az ONS friss adatai alapján az infláció decemberi lassulásában a teljes kosár átlagán belül a közlekedési szektornak volt a legnagyobb szerepe.

Ebben a kategóriában tavaly júniusban 15,2 százalékkal tetőzött az éves áremelkedési ütem, decemberben viszont átlagosan 6,9 százalékkal emelkedtek az árak tizenkét havi összehasonlításban.

Az ONS hangsúlyozza, hogy a közlekedési szektorban, amelynek inflációjában az üzemanyagárak változása a meghatározó, hat hónapja folyamatosan lassul az áremelkedés üteme.

A statisztikai hivatal szerdai ismertetése szerint a nagy-britanniai üzemanyagárak decemberben átlagosan 11,5 százalékkal voltak magasabbak, mint a tavalyi azonos hónapban. Novemberben 17,2, októberben 22,2 százalékos üzemanyag-árnövekedést mértek éves összevetésben.

Az ONS kimutatása szerint az áremelkedési ütem lassulását ebben a termékcsoportban mindenekelőtt a motorbenzin és a dízelüzemanyag kiskereskedelmi árainak markáns csökkenése okozta.

A motorbenzin literje decemberben átlagosan 1,5530 fontba (707,50 forintba), a dízelüzemanyagé 1,7910 fontba (807 forintba) került Nagy-Britanniában. Ez azt jelenti, hogy a benzin literje 0,83 fonttal (374 forinttal), a gázolajé 0,88 fonttal (396 forinttal) lett olcsóbb egy hónap alatt.

A jelenlegi brit inflációs környezetben a Bank of England – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság jegybankja – több mint egy éve folyamatosan és agresszív mértékben szigorítja monetáris politikáját.

A brit jegybank 2021. december 16-án kezdte a mostani pénzügypolitikai szigorítási ciklust az addigi 0,10 százalékos rekordmélységű kamatszintről, és eddig kilenc kamatemelést hajtott végre; jelenlegi alapkamata 3,50 százalék.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

HUMDA: nagy siker a zöld konzultáció

A HUMDA a konzultáció mellett elindította a Zöld életre valók elnevezésű kampányát, megmutatva, miként lehet a "hétköznapok használatába illeszteni" a zöld közlekedés megoldásait, az elektromos hajtású mikromobilitási eszközöket.

Kevesebb és egyszerűbb az adminisztráció az adózók számára

Az EMAP rendszer bevezetése jelentős kihívást jelent, ezért annak érdekében, hogy felhasználóbarát rendszer jöjjön létre, tapasztalatcserére épülő találkozók zajlanak.

A német autóipar ellenzi a kínai elektromos autókra kivetendő uniós védővámokat

A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana.

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.