Kezdőlap Fókuszban Kora őszre tetőzhet a hazai infláció, de még utána sem örülhetünk
No menu items!

Kora őszre tetőzhet a hazai infláció, de még utána sem örülhetünk

Németh Dávid

Augusztusra-szeptemberre várható a hazai infláció tetőzése Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint. A szakértő úgy látja, a magas infláció ugyan egy szintig segíthet a költségvetési célok elérésében, de annak mai mértéke már hosszútávú kockázatokat rejt.

– Egyelőre még továbbra is felfelé növekvő inflációt várunk, aminek augusztus közepén, vagy szeptember körül lehet a tetőzése. Nagyjából most ez a szakmai konszenzus, amihez azt kell megvárni, hogy az élelmiszerek áremelkedése teljesen bekerüljön a fogyasztói árakba. Mert az látszódik most, hogy a feldolgozatlan élelmiszerek ára folyamatosan emelkedett és az a kérdés, hogy mindez mennyire érződik majd a feldolgozott élelmiszerek árában. Emellett még azt kell figyelembe venni, hogy a nyári időszakban a szolgáltató szektorban mekkora lesz az áremelés, mert az elmúlt két évben ez elég jelentős volt. Igaz, ebben az is szerepet játszott, hogy a Covid-nyitások általában a június-július időszakra estek, és az eleve várható volt, hogy az újranyitáskor a növekvő belső kereslet hatására nagyobb lesz az áremelés. Mivel nagy valószínűséggel még idén is azt fogjuk látni, hogy nyáron megdrágulnak a szolgáltatások, azzal számolunk, hogy nagyjából a nyár végén, az ősz elején következik be az infláció tetőzése. De utána is csak egy nagyon lassú csökkenés várható, mert a globális ellátási láncokban meglévő problémák sem mindenütt álltak még helyre. A másik oldalon, a infláció nominális csökkenésében az úgynevezett bázishatás fog majd érdemben segíteni azzal, hogy már 2021 őszén megindult felfelé az infláció.

A szakértő szerint ez az alapszcenárió, amit kiegészít az a bizonytalansági faktor, hogy a meghatározott élelmiszereknél, az üzemanyagnál és az energiaáraknál meddig maradnak fenn a hatósági árak. Amelyek nagyrésze, vagy egésze nagy valószínűséggel a következő fél-, esetleg háromnegyedévben is megmarad. Hogy aztán mi lesz, az a jövő évre vonatkozóan jelent majd kockázatot – tette hozzá. Azt is megjegyezve, hogy miközben a hatósági élelmiszerek egy szűk, elesett rétegnek segítséget jelenthetnek, az összhatást gyengíti, hogy közben egy év alatt átlagosan 18 százalékkal kerülnek többe az élelmiszerek.

– Most 11-12 százalék között várom az infláció augusztus végi-szeptemberi tetőzését, amit a májusra vonatkozó inflációs adatok is megerősítenek. Természetesen az infláció kapcsán a forint árfolyama is segíthet, vagy ronthat a helyzeten. Az semmiképpen nem kedvezett, hogy az elmúlt egy év alatt a 350 körüli szinttől 383-90 környékére gyengült a forint, ami közel 10 százalékos árfolyamromlást jelent. Ezt a hatást nehéz beárazni, de ha most egy stabilabb, 350 forint körüli euróárfolyamunk lenne, akkor azt gondolom, másfél-két százalékponttal lejjebb tetőzne az infláció.

Németh Dávid egyetért azzal a megállapítással, hogy a magasabb infláció a költségvetési oldalon kétségkívül jó dolog, mert magasabb nominális GDP-növekedést eredményez, amihez nagyobb költségvetési adóbevétel társul. Ezek közül a legnagyobb tétel az áfa. A másik nagy bevételi forrást pedig az élőmunkát terhelő adók – közte a személyi jövedelemadó, a társadalmi hozzájárulás – jelentik, ahol az is segít a költségvetési bevételek növelésében, hogy a magasabb infláció miatt egy érezhető bérnövekedés is megindult a munkaerőpiaci túlkereslet hatására. A magasabb bérek miatt pedig növekszik a fogyasztás, vagyis nőnek az áfabevételek, ami abszolút kedvező az államháztartás számára.

– Ebből a szempontból az államháztartásnak valóban jól jön az infláció, de ha ennek a mértéke nem kezd el visszacsökkenni, akkor az összességében nagy gondokat fog majd okozni a gazdaságpolitikának. Mivel egy ilyen magas inflációt már nehéz lenyomni, az elmúlt időszakban erőteljesen megnövekedtek az inflációs várakozások. Azzal pedig, hogy az úgynevezett horgonyzott inflációs várakozás eltűnt, egy nagyon magas kamatkörnyezetet kell kialakítani pozitív reálkamattal, ami lelassítja a gazdaság növekedését. Ez a költségvetésnek is visszaüt egy idő után. Ezért lenne fontos, hogy az infláció minél hamarabb visszatérjen egy sokkal kezelhetőbb, 4 százalék körüli szintre – fejtette ki a szakértő.

Érsek M. Zoltán

Megduplázódik a cégautóadó! Az új extraprofitadó kivetésénél a jármű teljesítménye és a környezetvédelmi besorolása a lényeg! Elsőként és minden a cégautóadózás új szabályairól június 15-én, AzÜzlet Cégautó és flottakonferenciáján, ahol a szakértő előadók elemzik az új adószabályokat és az autópiac aktualitásait. További információ és jelentkezés: https://azuzletkonferenciakozpont.hu
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kijött a rendelet: kötelező marad, de teljesen átalakul az energetikai tanúsítvány 

Novembertől teljesen megújul az épületek energiahatékonyságát értékelő rendszer és új energetikai tanúsítványok jönnek. Továbbra is kötelező marad az energetikai tanúsítvány beszerzése az ingatlanok eladásához és bérbeadásához, de annak számát és átvételét már nem kell szerepeltetni a szerződésekben - derül ki az Ingatlannet.hu összefoglalójából.

Pánikhangulat uralkodott el a gazdálkodókon egy új kötelezettség miatt

Január 1-je óta a Nébih felületén kell vezetnie a gazdálkodóknak az elektronikus permetezési naplót. A naponta akár több órát is felemésztő adminisztrációs feladat a permetezési szezonban hatalmas terhet ró a gazdákra, amit sokan próbálnak áthárítani a növényorvosokra, holott ez nem az ő dolguk lenne.

KSH: visszaestek a beruházások az év elején

A beruházások volumene 2023 első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,8 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest - szezonálisan kiigazítva - 1,0 százalékkal nőtt. A beruházások volumenét jellemzően a vállalkozások csökkenő aktivitása alakította - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).  

Bomba lehetőségeket rejt még az élelmiszeripar

A kormány hatalmas lehetőségeket lát az élelmiszeriparban, ezért emelte a korábbi 468 milliárdról 750 milliárd forintra az ágazat fejlesztésére fordítható forrásokat – mondta Nobilis Márton.

Hírek

Kézműves vásár Velencén – több mint húsz helyi kézművessel 

Helyi kézművesekkel összefogva VÉKA néven szervez kézműves vásárt a...

SZÉP-kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy május végéig elköltsék az október közepéig megkapott pénzüket, különben elvész a kedvezményük, és júniustól már csak 15 százalékos büntetéssel tehetik ezt meg.

Külföldi kézben lévő, hazai biogázüzemet vásárol fel a Mol

A Mol megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról. A hulladékfeldolgozó létesítmény szerves hulladékot használ villamos energia és hő előállítására, kapcsolt energiatermeléssel, körülbelül 4 megawatt elektromos csúcskapacitással - közölte a Mol.

Drágultak az üzemanyagok: ezek az árak a hosszú hétvégére

Ma tovább emelkedtek a hazai üzemanyagárak: a benzin bruttó 8 forinttal, a gázolaj pedig bruttó 4 forinttal drágult.

Idén jobban fizet a diákmunka

Az eddig meghirdetett nyári diákmunkákra a mezőgazdaságban átlagosan 1400 forintos órabért kínálnak, gyártási, logisztikai, vendéglátási és kereskedelmi feladatok ellátása során 1600-1750 forint az órabér, üzleti kiszolgáló központokban, call centerekben vagy IT-területen pedig 2000 forint felett lehet keresni - derült ki az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet felméréséből.

Az ementáli sajtot nem hagyják kisajátítani

A svájci sajtgyártók azt szeretnék, ha az Emmentaler (magyarul ementáli) nevet kizárólag az ő sajtkülönlegességükre használnák. Az uniós bíróság most elutasította ezt a kérelmet.

Véleményezte a 2024-es büdzsé tervezetét a Költségvetési Tanács

A Költségvetési Tanácsnak (KT) a Magyarország 2024-es központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat tervezetének hitelességére és végrehajthatóságára nézve nincsenek alapvető ellenvetései - közölte a tanács.

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Gazdaság

MNB: számos kihívással néz szembe a betétbiztosítási rendszer

Az európai betétbiztosítási rendszer a nemzetközi válságok mellett számos szabályozási kihívással is szembenéz - mondta Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke az Európai Betétbiztosítók Fórumának (European Forum of Deposit Insurers, EFDI) budapesti nemzetközi konferenciáját megnyitó beszédében.

MNB: romlott a nemzetközi pénzügyi környezet, de a magyar bankrendszer stabil

Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve.

Diákhitel: négy banknál lesz elérhető a kedvezményes számlacsomag

A Diákhitel Központ által a pénzintézetek számára meghirdetett nyílt pályázaton hat jelentkezőből négy pénzintézettel, az Erste-, Gránit-, MBH- és az OTP Bankkal megkötötték a megállapodást, amely rendkívül kedvezményes számlacsomagokat nyújt az ügyfeleknek.

Máris terjeszkedik az új magyar szuperbank

Az MBH Bank Nyrt. tárgyal a Duna Takarék Bank Zrt. legalább 75 százaléknyi tulajdonrészének megszerzéséről - közölte a Budapesti Értéktőzsde honlapján a néhány hete megalakult pénzintézet.