Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Kormányzati szektor. Három hónap alatt 6,1 százalékos hiány
No menu items!

Kormányzati szektor. Három hónap alatt 6,1 százalékos hiány

Az előzetes adatok szerint 788 milliárd forint, a GDP 6,1 százaléka volt a kormányzati szektor első negyedévi hiánya. A kiadásoknak a bevételeknél nagyobb mértékű növekedése miatt az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 664 milliárd forinttal, GDP-arányosan 5,1 százalékponttal romlott – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A jelentős romlás a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak és az azok enyhítésére hozott intézkedéseknek a következménye – tette hozzá a jelentés.

Az elmúlt évben a kormányzati szektor deficitje 3870 milliárd forint, a GDP 8,1 százaléka volt, ebből 2276 milliárd forint, az éves összeg 58,8 százaléka a negyedik negyedévben alakult ki, és a negyedéves GDP 18,2 százalékára ugrott a második és harmadik negyedévi 8,6, illetve 4,4 százalékosról.

A kormányzati szektor idei első negyedévi bevétele 5008 milliárd forint volt 150 milliárd forinttal, 3,1 százalékkal több az egy évvel korábbinál, a kiadások 814 milliárd forinttal, 16,3 százalékkal 5796 milliárd forintra nőttek.

A bevételek között a jövedelemadókból származók alig 27 milliárd forinttal, 3,6 százalékkal emelkedtek a tavalyi első negyedévhez viszonyítva, de 114 milliárd forinttal – 12,7 százalékkal – elmaradtak az előző negyedévitől. A termelési adók 162 milliárd forinttal, 8,3 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat, de 340 milliárddal kevesebb folyt be a tavalyi negyedik negyedévinél. Az áfabevétel emelkedése 157 milliárd forint, 15,5 százalék volt éves összevetésben és 235 milliárd forinttal, 16,7 aszázalékkal csökkent az előző negyedévhez viszonyítva. A társadalombiztosítási hozzájárulások mindössze 1 milliárd forinttal, 0,1 százalékkal nőttek éves és 3,5 százalékkal csökkentek negyedéves összehasonlításban.

A kiadások között elsősorban a járvány gazdasági hatásainak enyhítésére hozott intézkedések következményeként a kormányzati szektor egyéb kiadásai 330 milliárd forinttal, 32,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, de az előző negyedévinek csak alig több, mint felét, 53,2 százalékát érte el, 1180 milliárd forinttal volt kevesebb. A kifizetett munkavállalói jövedelem 107 milliárd forinttal 9,0 százalékkal nőtt. A 13. havi nyugdíj visszaépítésének részleges megkezdése következtében. A pénzbeni társadalmi juttatások 183 milliárd forinttal, 13,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, és 6,1 százalékkal az előző negyedévit. Az állami beruházásokra fordított 379 milliárd forint 10 milliárddal kevesebb a tavalyi első negyedévinél és 751 milliárddal a negyedik negyedévinél, amelynek mindössze 33,5 százalékára rúgott.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Ezeket a szakmákat nem váltja ki a mesterséges intelligencia

Nemrég egy kutatás során kiderült, hogy számviteli, könyvelési területen a diákok kenterbe verték a ChatGPT-t.

Az Agrárminisztérium és az MBH Bank közös projektje

az együttműködési megállapodásnak köszönhetően az egyes programok az Agrárminisztérium fenntartása alatt működő Nemzeti Parkokon keresztül valósulnak meg

Csúcsra nyaraltuk az utasbiztosításokat – az állam mindent visz a biztosítóktól

Eddig a költségvetésnek termelték a pénzt a biztosítók, akár a teljes nyereségüket elviheti az extraprofitadó. Több biztosítási forma is megszenvedte, hogy az ügyfelek kénytelenek spórolni.

Csökkenéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén az elemző szerint

A nemzetközi befektetői hangulat romlása miatt csökkenéssel indulhat a kereskedés kedden a Budapesti Értéktőzsdén.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.