Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Kormányzati szektor. Három hónap alatt 6,1 százalékos hiány
No menu items!

Kormányzati szektor. Három hónap alatt 6,1 százalékos hiány

Az előzetes adatok szerint 788 milliárd forint, a GDP 6,1 százaléka volt a kormányzati szektor első negyedévi hiánya. A kiadásoknak a bevételeknél nagyobb mértékű növekedése miatt az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 664 milliárd forinttal, GDP-arányosan 5,1 százalékponttal romlott – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A jelentős romlás a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak és az azok enyhítésére hozott intézkedéseknek a következménye – tette hozzá a jelentés.

Az elmúlt évben a kormányzati szektor deficitje 3870 milliárd forint, a GDP 8,1 százaléka volt, ebből 2276 milliárd forint, az éves összeg 58,8 százaléka a negyedik negyedévben alakult ki, és a negyedéves GDP 18,2 százalékára ugrott a második és harmadik negyedévi 8,6, illetve 4,4 százalékosról.

A kormányzati szektor idei első negyedévi bevétele 5008 milliárd forint volt 150 milliárd forinttal, 3,1 százalékkal több az egy évvel korábbinál, a kiadások 814 milliárd forinttal, 16,3 százalékkal 5796 milliárd forintra nőttek.

A bevételek között a jövedelemadókból származók alig 27 milliárd forinttal, 3,6 százalékkal emelkedtek a tavalyi első negyedévhez viszonyítva, de 114 milliárd forinttal – 12,7 százalékkal – elmaradtak az előző negyedévitől. A termelési adók 162 milliárd forinttal, 8,3 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat, de 340 milliárddal kevesebb folyt be a tavalyi negyedik negyedévinél. Az áfabevétel emelkedése 157 milliárd forint, 15,5 százalék volt éves összevetésben és 235 milliárd forinttal, 16,7 aszázalékkal csökkent az előző negyedévhez viszonyítva. A társadalombiztosítási hozzájárulások mindössze 1 milliárd forinttal, 0,1 százalékkal nőttek éves és 3,5 százalékkal csökkentek negyedéves összehasonlításban.

A kiadások között elsősorban a járvány gazdasági hatásainak enyhítésére hozott intézkedések következményeként a kormányzati szektor egyéb kiadásai 330 milliárd forinttal, 32,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, de az előző negyedévinek csak alig több, mint felét, 53,2 százalékát érte el, 1180 milliárd forinttal volt kevesebb. A kifizetett munkavállalói jövedelem 107 milliárd forinttal 9,0 százalékkal nőtt. A 13. havi nyugdíj visszaépítésének részleges megkezdése következtében. A pénzbeni társadalmi juttatások 183 milliárd forinttal, 13,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, és 6,1 százalékkal az előző negyedévit. Az állami beruházásokra fordított 379 milliárd forint 10 milliárddal kevesebb a tavalyi első negyedévinél és 751 milliárddal a negyedik negyedévinél, amelynek mindössze 33,5 százalékára rúgott.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új elnöke van a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary) közgyűlése négy évre.

Európai jó példák alapján fejlődik a magyar élelmiszeripar

Modernizációval, digitális fejlesztésekkel behozható a lemaradásunk, az élelmiszer-előállítás során magas feldolgozottsági szintre kell törekedni, a vertikális integráció előnyei pedig a termelésbiztonságot erősíthetik.

Nagyot csökken a THM-plafon: olcsóbbak lesznek a legdrágább hitelek 

A jelenlegi és a júliustól érvényes maximum közötti különbséget figyelembe véve egymillió forintos, 60 hónapra felvett személyi kölcsön esetén több mint 160 ezer forint a különbség a teljes visszafizetendő összegben.

Egyszerűbb az online ügyintézés az MVM ügyfeleinek

A korábbi ELMŰ-ÉMÁSZ-ügyfeleket kiszolgáló, kizárólag áramügyintézésre alkalmas online felület és az MVM Next EnergiApp hamarosan megszűnik.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...