Kezdőlap Hírek Koronavírus - Dánia. Nyércekben mutálódott a vírus
No menu items!

Koronavírus – Dánia. Nyércekben mutálódott a vírus

Kétszázan fertőződhettek meg Dániában a nyérceknél kimutatott koronavírus-törzzsel, egyes szakmai értékelések a mutációt az oltóanyagok hatékonysága szempontjából aggályosnak tartják. A dán egészségügyi minisztérium által működtetett Állami Szérum Intézet (SSI) Koppenhágában tette közzé a hírt.

Az SSI adatai szerint legalább 214 embernél mutatták ki a mutálódott koronavírust, amelyet először júniusban tűnt fel a szőrméjük miatt tenyésztett nyércek populációjában.
A fertőzöttek túlnyomó többségét az észak-jütlandi régióból jelentették, ahol az ország legtöbb nyércfarmja is található.

Az SSI szerint a vírusnak eddig a nyércekhez köthető öt különböző mutációját mutatták ki. Az intézet szerint a legaggasztóbb az 5-ös számú járványgócban talált törzs, amely a vizsgálatok szerint gyengíti a szervezet antitestek képzésére való képességét, s ez akár hatástalanná is tehet jövőbeli vakcinákat.

Eddig 12-en fertőződtek meg ezzel a variációval, de nem mutattak súlyosabb tüneteket más fertőzötteknél.

A koronavírust eddig 216 nyércfarmon mutatták ki. A dán kormány válaszul december 3-ig szigorú karantén alá helyezett az észak-jütlandi régióban hét megyét, ami hozzávetőleg 280 ezer embert érint. Az ország vezetése emellett a 17 milliós nyércállomány levágásáról döntött, hogy elejét vegye az új vírustörzs terjedésének, amely embert is fertőz.

A vírus mutációja gyakran akkor lép fel, amikor egyik gazdaszervezetről másikra terjed át, jelen esetben nyércről emberre, illetve vissza.

A dán nyérctenyésztők ipari egyesületének becslései szerint az intézkedés több mint 800 millió dollárba (244 milliárd forint) kerülhet az államnak. Hangsúlyozták, hogy ez lehet a kegyelemdöfés az ország szőrmeiparának is. A dán statisztikai hivatal szerint tavaly mintegy 4000 embert foglalkoztattak az ágazatban, amely 800 millió dollár értékben exportált 24,5 millió szőrmét.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO)  üdvözölte a dán vezetés döntését, ugyanakkor közölte, hogy egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a nyércekről emberre átterjedt vírusmutáció nagyobb kockázatokat jelentene.

Soumya Swaminathan

Soumya Swaminathan, a WHO vezető szakértője szerint eddig is számos mutációját mutatták ki a Sars-CoV-2-vírusnak. Elhamarkodott volna következtetéseket levonni arra nézve, milyen következményekkel jár ez az új mutáció a terjedésre, a betegség súlyosságára, a klinikai tünetekre, az immunválaszra vagy a lehetséges oltóanyag hatására” – hangsúlyozta Swaminathan Genfben nyilatkozva.

A WHO szakértője szerint a vírusnak eddig világszerte több mint 170 ezer változata ismert. Hozzátette: egy szakértői stáb folyamatosan nyomon követi a kórokozó változását.

Mike Ryan

Mike Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója szerint a dániai helyzet kockázatértékelése folyamatban van. Mint mondta, az eddigi vizsgálatok szerint ez a vírustörzs nem viselkedik másképp. Mindemellett hangsúlyozta: egészségügyi óvintézkedésekkel kell elejét venni a mutálódott vírus további átterjedésének az emberre a farmokon.

Az 5,8 millió lakosú országban mintegy 53 180 fertőzöttet azonosítottak, és 738 a halálos áldozatok száma.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Ipari park, fejlesztések, új üzletek – Dombóvár az autópályára is számít

Dombóvár nagyon számít a régóta várt M9-es autópályára, amely...

Koronavírus – Izraelben az időseket újraoltják

Az idősek augusztus elején kezdődő újraoltásáról, a harmadik adag...

Ókori, birodalmi csatornát és utat találtak Hollandiában

Ókori, a Római Birodalom idejéből származó csatornát és utat találtak az UNESCO világörökségi listájára a nemrégiben felkerült ősi katonai táborok közelében - jelentették be holland régészek.

Amerika. A vártnál gyengébb lett a negyedéves GDP-adat

Jelentősen, de az elemzők által vártnál szerényebb ütemben nőtt az amerikai gazdaság teljesítménye a második negyedévben. A növekedéshez hozzájárult, hogy a koronavírus-járvány visszaszorításával gyorsuló ütemben kezdett visszatérni a gazdasági és társadalmi élet a normális kerékvágásba.

Hírek

Nem kísérte pusztító szökőár a 8,2-es alaszkai földrengést

Nem okozott károkat az alaszkai 8,2 es földrengés. Legfeljebb 21 centiméteres szökőárhullámot figyeltek meg az érintett térségben.

Szökőárriadó – 8,2-es földrengés volt Alaszka déli partjainál

Erős, az amerikai földtani intézet (USGS) tájékoztatása szerint 8,2-es földrengés volt Alaszka déli partvidékénél helyi idő szerint szerda este, szökőárriadót rendeltek el.

Vádemelés. Milliárdos ingatlant akart átjátszani az élettársának

Vádat emeltek egy felszámolóbiztos - és társai - ellen, aki a vádirat szerint egy egymilliárd forintnál is nagyobb értékű irodaházat akart átjátszani 160 millió forintért partnerének - közölte a fővárosi főügyész.

Gyengülnek a Föld életjelei – tudósok ezrei sürgetnek azonnali beavatkozást

A Föld életjeleinek gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.

Srí Lanka-i kútásók találtak rá – 100 millió dollárt érhet

Véletlenül egy mintegy 100 millió dollárt (30 milliárd forintot) érő csillagzafír tömböt fedeztek fel egy Srí Lanka-i férfi hátsó kertjében munkások, akik éppen kutat ástak.

Péntektől újra történelmi rekordon a benzinár – drágul a gázolaj is

Az üzemanyagok újabb jelentős drágulásával búcsúzik a július: péntektől a benzin literenkénti átlagára bruttó 5 forinttal - történelmi rekordra - emelkedik, a gázolaj literje pedig bruttó 6 forinttal drágul.

27%. Vasárnaptól a régi lesz a házhoz vitt ételek áfája

Megszűnik a kedvezményes, 5 százalékos áfa augusztus 1-jével az...

Nagyot erősödött a forint a kamatdöntés után

Jelentősen erősödött a forint a főbb devizákkal szemben azután, hogy a Magyar Nemzet Bank monetáris tanácsa a vártnál nagyobb kamatemelésről döntött és változtatott a kamatfolyosón is.

Gazdaság

Elemzők: tovább szigoríthat az MNB

Nem okozott meglepetést az alapkamat keddi emelése, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) további szigorításokat is bejelenthet a következő hónapokban - közölték az MTI-nek nyilatkozó...

Monetáris tanács: indokolt a kamatemelési ciklus folytatása

Az inflációs kilátásokat övező kockázatok továbbra is felfelé mutatnak: az árstabilitás biztosítása, a másodkörös inflációs hatások megelőzése és az inflációs várakozások horgonyzása érdekében a tanács indokoltnak tartja a kamatemelési ciklus havi ütemű, határozott lépésekkel történő folytatását - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tonetáris tanácsa a keddi kamatdöntés indoklásában.

Tovább emelte az alapkamatot a monetáris tanács – változott a kamatfolyosó is

Harminc bázisponttal 1,20 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.

Tovább mélyíti kínai kapcsolatait az MNB

Az információcsere és a tudásmegosztás érdekében kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Értékpapír-felügyeleti Hatóság (CSRC) és a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom