Hirdetés
Kezdőlap Hírek Koronavírus - Dánia. Nyércekben mutálódott a vírus
No menu items!

Koronavírus – Dánia. Nyércekben mutálódott a vírus

Kétszázan fertőződhettek meg Dániában a nyérceknél kimutatott koronavírus-törzzsel, egyes szakmai értékelések a mutációt az oltóanyagok hatékonysága szempontjából aggályosnak tartják. A dán egészségügyi minisztérium által működtetett Állami Szérum Intézet (SSI) Koppenhágában tette közzé a hírt.

Az SSI adatai szerint legalább 214 embernél mutatták ki a mutálódott koronavírust, amelyet először júniusban tűnt fel a szőrméjük miatt tenyésztett nyércek populációjában.
A fertőzöttek túlnyomó többségét az észak-jütlandi régióból jelentették, ahol az ország legtöbb nyércfarmja is található.

Az SSI szerint a vírusnak eddig a nyércekhez köthető öt különböző mutációját mutatták ki. Az intézet szerint a legaggasztóbb az 5-ös számú járványgócban talált törzs, amely a vizsgálatok szerint gyengíti a szervezet antitestek képzésére való képességét, s ez akár hatástalanná is tehet jövőbeli vakcinákat.

Eddig 12-en fertőződtek meg ezzel a variációval, de nem mutattak súlyosabb tüneteket más fertőzötteknél.

A koronavírust eddig 216 nyércfarmon mutatták ki. A dán kormány válaszul december 3-ig szigorú karantén alá helyezett az észak-jütlandi régióban hét megyét, ami hozzávetőleg 280 ezer embert érint. Az ország vezetése emellett a 17 milliós nyércállomány levágásáról döntött, hogy elejét vegye az új vírustörzs terjedésének, amely embert is fertőz.

A vírus mutációja gyakran akkor lép fel, amikor egyik gazdaszervezetről másikra terjed át, jelen esetben nyércről emberre, illetve vissza.

A dán nyérctenyésztők ipari egyesületének becslései szerint az intézkedés több mint 800 millió dollárba (244 milliárd forint) kerülhet az államnak. Hangsúlyozták, hogy ez lehet a kegyelemdöfés az ország szőrmeiparának is. A dán statisztikai hivatal szerint tavaly mintegy 4000 embert foglalkoztattak az ágazatban, amely 800 millió dollár értékben exportált 24,5 millió szőrmét.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO)  üdvözölte a dán vezetés döntését, ugyanakkor közölte, hogy egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a nyércekről emberre átterjedt vírusmutáció nagyobb kockázatokat jelentene.

Soumya Swaminathan

Soumya Swaminathan, a WHO vezető szakértője szerint eddig is számos mutációját mutatták ki a Sars-CoV-2-vírusnak. Elhamarkodott volna következtetéseket levonni arra nézve, milyen következményekkel jár ez az új mutáció a terjedésre, a betegség súlyosságára, a klinikai tünetekre, az immunválaszra vagy a lehetséges oltóanyag hatására” – hangsúlyozta Swaminathan Genfben nyilatkozva.

A WHO szakértője szerint a vírusnak eddig világszerte több mint 170 ezer változata ismert. Hozzátette: egy szakértői stáb folyamatosan nyomon követi a kórokozó változását.

Mike Ryan

Mike Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója szerint a dániai helyzet kockázatértékelése folyamatban van. Mint mondta, az eddigi vizsgálatok szerint ez a vírustörzs nem viselkedik másképp. Mindemellett hangsúlyozta: egészségügyi óvintézkedésekkel kell elejét venni a mutálódott vírus további átterjedésének az emberre a farmokon.

Az 5,8 millió lakosú országban mintegy 53 180 fertőzöttet azonosítottak, és 738 a halálos áldozatok száma.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.

Kína kaszálna az európai elektromos autó támogatásból, így lett parkoló a nagy kikötőkből

A kínai EV-k célzottan profitálnak az európai piaci trendekből, sősorban a több országban nyújtott állami támogatásokból, amelyek célja valójában az, hogy az európai országok a saját, vagy legalább az európai elektromos járművek választására ösztönözzék a vásárlókat.

Két évtizede született meg az olcsó magyar légi alternatíva

A Wizz Air 2004 óta kulcsfontosságú szereplője a magyar légi közlekedési piacnak, ahol több mint 49 millió utas választotta a légitársaságot.

A klímavédelemről is szól a bécsi ViennaUP startup fesztivál

Hagyományosan a fesztivál keretében rendezik meg a Smart City Summit-ot, amely idén az energiafüggetlenségre fókuszál.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...