Kezdőlap Hírek Koronavírus - Dánia. Nyércekben mutálódott a vírus
No menu items!

Koronavírus – Dánia. Nyércekben mutálódott a vírus

Kétszázan fertőződhettek meg Dániában a nyérceknél kimutatott koronavírus-törzzsel, egyes szakmai értékelések a mutációt az oltóanyagok hatékonysága szempontjából aggályosnak tartják. A dán egészségügyi minisztérium által működtetett Állami Szérum Intézet (SSI) Koppenhágában tette közzé a hírt.

Az SSI adatai szerint legalább 214 embernél mutatták ki a mutálódott koronavírust, amelyet először júniusban tűnt fel a szőrméjük miatt tenyésztett nyércek populációjában.
A fertőzöttek túlnyomó többségét az észak-jütlandi régióból jelentették, ahol az ország legtöbb nyércfarmja is található.

Az SSI szerint a vírusnak eddig a nyércekhez köthető öt különböző mutációját mutatták ki. Az intézet szerint a legaggasztóbb az 5-ös számú járványgócban talált törzs, amely a vizsgálatok szerint gyengíti a szervezet antitestek képzésére való képességét, s ez akár hatástalanná is tehet jövőbeli vakcinákat.

Eddig 12-en fertőződtek meg ezzel a variációval, de nem mutattak súlyosabb tüneteket más fertőzötteknél.

A koronavírust eddig 216 nyércfarmon mutatták ki. A dán kormány válaszul december 3-ig szigorú karantén alá helyezett az észak-jütlandi régióban hét megyét, ami hozzávetőleg 280 ezer embert érint. Az ország vezetése emellett a 17 milliós nyércállomány levágásáról döntött, hogy elejét vegye az új vírustörzs terjedésének, amely embert is fertőz.

A vírus mutációja gyakran akkor lép fel, amikor egyik gazdaszervezetről másikra terjed át, jelen esetben nyércről emberre, illetve vissza.

A dán nyérctenyésztők ipari egyesületének becslései szerint az intézkedés több mint 800 millió dollárba (244 milliárd forint) kerülhet az államnak. Hangsúlyozták, hogy ez lehet a kegyelemdöfés az ország szőrmeiparának is. A dán statisztikai hivatal szerint tavaly mintegy 4000 embert foglalkoztattak az ágazatban, amely 800 millió dollár értékben exportált 24,5 millió szőrmét.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO)  üdvözölte a dán vezetés döntését, ugyanakkor közölte, hogy egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a nyércekről emberre átterjedt vírusmutáció nagyobb kockázatokat jelentene.

Soumya Swaminathan

Soumya Swaminathan, a WHO vezető szakértője szerint eddig is számos mutációját mutatták ki a Sars-CoV-2-vírusnak. Elhamarkodott volna következtetéseket levonni arra nézve, milyen következményekkel jár ez az új mutáció a terjedésre, a betegség súlyosságára, a klinikai tünetekre, az immunválaszra vagy a lehetséges oltóanyag hatására” – hangsúlyozta Swaminathan Genfben nyilatkozva.

A WHO szakértője szerint a vírusnak eddig világszerte több mint 170 ezer változata ismert. Hozzátette: egy szakértői stáb folyamatosan nyomon követi a kórokozó változását.

Mike Ryan

Mike Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója szerint a dániai helyzet kockázatértékelése folyamatban van. Mint mondta, az eddigi vizsgálatok szerint ez a vírustörzs nem viselkedik másképp. Mindemellett hangsúlyozta: egészségügyi óvintézkedésekkel kell elejét venni a mutálódott vírus további átterjedésének az emberre a farmokon.

Az 5,8 millió lakosú országban mintegy 53 180 fertőzöttet azonosítottak, és 738 a halálos áldozatok száma.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nem változtatott a Fed az irányadó dollárkamaton

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott.

Bezárta a kiskaput az online Árfigyelő rendszer

GVH: az Árfigyelő az adott üzletlánc boltjainak 80 százalékában alkalmazott árak alapján határozza meg a legalacsonyabb árat

Mentavill Expo: a lakossági piac bezuhant az ipari megrendelések nem csökkennek a villanyszerelőknél

Az épitőipari visszaesés, a lakásépítések számának csökkenése a villanyszerelők számára is olyan kihívást jelent, amelyre naprakész piacismerettel és a megszokottól eltérő üzletpolitikával lehet csak eredményesen reagálni.

BÉT – Iránykereséssel indulhat a tőzsde az elemző szerint

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A BUX 30,59 pontos, 0,05 százalékos emelkedéssel, 57 699,78 ponton zárt kedden.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Visszavonták az ONEY pénzügyi vállalkozás tevékenységi engedélyét

Az ONEY így nem rendelkezett az ügyfelekkel szembeni követelésekkel, illetve pénzügyi szolgáltatásból eredő egyéb kötelezettséggel az engedély visszavonása és a végelszámolás időpontjában.

Nemzetközi díjat nyert a Pénzmúzeum

Megnyitása óta eltelt másfél évben az 50 látványos installációval működő Pénzmúzeum eddig több mint 135 ezer látogatót fogadott.

Mennyivel nőtt a befektetési alapok vagyona augusztusban?

Augusztusban 3,2 százalékkal, azaz 382 milliárd forinttal 12 296 milliárd forintra nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon