Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Kovács Árpád: finanszírozható marad az ország, a pénzügyi keretek rendelkezésre állnak
No menu items!

Kovács Árpád: finanszírozható marad az ország, a pénzügyi keretek rendelkezésre állnak

Kovács Árpád. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az előrejelzések szerint a 2022-es növekedés 4,8 százalék körül alakult, idén pedig 1,5 százalékkal nőhet a GDP. Az ország finanszírozható marad, a kormányzati programokra a pénzügyi keretek rendelkezésre állnak – mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége Gazdasági és Külgazdasági Tagozata konferenciáján.

Kiemelte, hogy a magyar gazdaság a járvány után gyorsan helyreállt, de a 2019 körül tapasztalt “aranykorszak” után nehéz alkalmazkodni a szűkebb keresztmetszetekhez.

A globalizáció jellege megváltozott, az együttműködés helyett a tömbösödés került előtérbe, az ország gazdaságát fokozottan érzékenyen érintik a háború hatásai a fizikai közelség és a szerteágazó kapcsolatok miatt – jegyezte meg.

Rámutatott arra, hogy az Európai Unió fejlődési modellje az orosz nyersanyag felhasználására, illetve a német-francia technológiára épült eddig; a háború ezt alapjaiban rengette meg.

A gáz árának a drasztikus emelkedése Európában – amennyiben tartós marad -, rést fog ütni a kontinens versenyképességén, veszélybe kerülhet az energiaintenzív iparágak – cementipar, acélipar, üvegipar – jövője – fejtette ki.

A közgazdász arra is kitért, hogy nem volt fenntartható az a munkamegosztás, költségoptimalizáló modell, miszerint a gyártók egy-egy “kütyü” előállítását a világ másik felébe telepítették; megfigyelhető egy visszatelepítési hullám.

A jelenlegi kihívások közepette Magyarország gazdasági stabilitásának a megőrzésében segítséget nyújtanak az elmúlt évek eredményei, így például a munkanélküliségi ráta rekordalacsony szintre csökkentése, az adóelkerülés visszaszorítása, az egy főre jutó GDP emelkedése, a keleti országrészekben végrehajtott iparfejlesztések, de a belpolitikai stabilitás is támaszt nyújt – mutatott rá. Az adóelkerülés arányát a gazdaságban sikerült 13-14 százalékra visszaszorítani a korábbi 23 százalékról – részletezte.

A KT elnöke a legégetőbb teendők egyikének a kis- és közepes vállalkozások hatékonyságának javítását tartja, továbbá az uniós vitákat szerinte minél hamarabb le kellene zárni.

Aláhúzta, hogy az európai uniós források folyamatosan érkeznek, nem minden tételt érintenek a viták és a zárolások, tavaly például nagyjából 600 milliárd forint érkezett, ami a várakozásokhoz képest 800 milliárd forinttal volt kevesebb.

A problémák ellenére a GDP-arányos államadósság meredeken csökken, ugyanakkor az ország tőkét nem törleszt, a kamatterheket fizeti – hívta fel a figyelmet. A világban eluralkodott egy tendencia, miszerint nem számít az adósság nagysága, a szolgálat teljesíthetőségére kell figyelni – fűzte hozzá utalva arra, hogy az országban nem ez a fő irány. Az európai gazdaságoknak vissza kell térniük a Maastricht-i kritériumok teljesítéséhez – összegezte Kovács Árpád.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A gútai számítógép újjáépítő a NASA-nál is vonzóbb lett

A Furbify egy olyan startup, amely a másodlagos piacon, a használt számítógépek makulátlan felújításával és az ehhez kapcsolódó webshoppal több millió eurós forgalmú, már több kontinensen is érdekeltséggel bíró céggé nőtte ki magát.  

Hát ez bejött: megnyitotta magyarországi áruházát a fast fashion ikon

A magyarországi üzletnyitás több mint 8 millió eurós beruházásból valósult meg és több mint 180 munkahelyet teremtett a régióban. Magyarország a vállalat 17. piaca világszerte és a 6. Közép- és Kelet-Európában.

Így nem bukunk a kötelező üvegvisszaváltáson

Az üzletekben június 30-ig még mind a régi, nem visszaváltható, és már az új, visszaváltható palackok elérhetők lesznek.

MNB: továbbra is stabil a magyar bankrendszer

Az elvégzett stressztesztek alapján a hazai hitelintézeti szektor súlyos, nagyon kis valószínűséggel bekövetkező sokk esetén is teljesítené a likviditásra és a tőkemegfelelésre vonatkozó szabályozói előírások.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...