Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság KSH: jelentősen bővültek a beruházások a második negyedévben
No menu items!

KSH: jelentősen bővültek a beruházások a második negyedévben

A járvány által tavaly leginkább érintett időszakhoz képest 10,8 százalékkal nőtt a beruházások volumene az idei második negyedévben. Elsősorban a feldolgozóiparban és a szolgáltatásban tevékenykedő vállalkozások gépberuházásai növelték a teljesítményt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az előző negyedévhez viszonyítva 3,6 százalékkal emelkedett a beruházások szezonálisan kiigazított volumene, és kis mértékben meghaladta a 2019. harmadik negyedévében mért eddigi legmagasabb szintet. Ezen belül az építési beruházások szezonálisan kiigazított volumene 2,3 százalékkal, a gép- és berendezésberuházásoké kiugróan, 7,1 százalékkal emelkedett.

A tavalyi második negyedévhez mérve az építési beruházások volumene 3,2, a gép- és berendezésberuházásoké kiugróan, 23,9 százalékkal nőtt.

A legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében a fejlesztések volumene – a 2020 második negyedévétől tartó visszaesés óta először – számottevően gyarapodott, 13,0 százalékkal nőtt, amiben szerepet játszott a járvány miatt ideiglenesen leállított projektek újbóli elindítása is. A költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegében stagnáltak, 0,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A központi szervek növelték, a helyi önkormányzatok csökkentették beruházásaikat a tavaly második negyedévhez képest.

A beruházások terén a legnagyobb súlyt képviselő feldolgozóipar fejlesztései 10,7 százalékkal nőttek a második negyedévben, így ez a terület a legnagyobb mértékben, 2,8 százalékponttal járult hozzá a beruházások volumennövekedéséhez. Az építőiparban is rekordütemben 58,3 százalékkal nőttek a beruházások.

A második legnagyobb beruházónak számító ingatlanügyletek területén a lakásépítések fékezték, az üzleti ingatlanfejlesztések segítették a növekedést, amely az előző két negyedévhez mérten mérsékelt, 4,3 százalékos lett és az első negyedévi 2,2 százalékpont után, 0,8 százalékponttal emelte a nemzetgazdasági beruházások volumenváltozását.

A szállítás, raktározás beruházási volumene az előző négy negyedévben tapasztalt csökkenés után ismét nőtt 14,1 százalékkal, főleg közúttal és vasúttal kapcsolatos állami fejlesztések jóvoltából. Ez a terület 2,2 százalékponttal emelte a beruházások második negyedévi növekedését.

Szintén jelentős mértékben, 2,3 százalékponttal növelte a nemzetgazdaság beruházásiteljesítmény-változását a kereskedelem, gépjárműjavítás nemzetgazdasági ágban regisztrált 49,3 százalékos növekedés. Itt kiugróan bővültek a kiskereskedelem, azon belül elsősorban az élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem fejlesztései.

A tornaterem és tanuszodaépítések mellett a gyógyfürdők fejlesztései nyomán 67,0 százalékkal nőttek a beruházások a művészet, szórakoztatás, szabadidő terén, ami jelentősen, 2,2 százalékponttal növelte a beruházások volumenváltozását.

Az egészségügyi fejlesztések egy év szárnyalás után megtorpantak és 11,0 százalékkal elmaradtak a tavaly második negyedévi magas bázistól. Az oktatásban viszont 13,0 százalékos ütemben folytatódtak a fejlesztések. A mezőgazdaságban ötödik negyedéve csökkenek a beruházások, az április-júniusi háromhónapos időszakban éppen 7,5 százalékkal, ami 0,4 százalékponttal fékezte az átfogó mutató emelkedését.

Az első fél évben 6,1 százalékkal nőttek a beruházások az előző év azonos időszakához képest, 15,3 százalékos volt a gépi fejlesztések növekedése, míg az építkezéseké, éppen csak 0,1 százalékos. A vállalkozások 55,6 százalékos súllyal vettek részt a fejlesztésekben és 3,2 százalékkal növelték beruházásaikat, a költségvetési szférában 7,2 százalékos volt a növekedés.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Horvát lap: a Mol Nyrt. új választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát állam ellen

Miután a megjelent a cikk, a Mol rövid közleményben reagált, amelyben megerősítette a hírt, de részletekbe nem bocsátkozott.

Mi ez a kínai rekláminvázió a foci EB-n?

Aki nézi az EB meccseket, elsőre könnyen meglepődhet azon,...

Itt az amerikai letiltás, de a Kaspersky tagadja, hogy kiberveszélyt veszélyt jelentene

A vállalat szerint az amerikai kormány döntésének fő hatása az lenne, hogy a kiberbűnözésnek kedvezne, miközben a fogyasztók és a szervezetek szabadságát is csökkenti, hogy megválaszthassák a kívánt kibervédelmet.

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...