Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság KSH: jelentősen bővültek a beruházások a második negyedévben
No menu items!

KSH: jelentősen bővültek a beruházások a második negyedévben

A járvány által tavaly leginkább érintett időszakhoz képest 10,8 százalékkal nőtt a beruházások volumene az idei második negyedévben. Elsősorban a feldolgozóiparban és a szolgáltatásban tevékenykedő vállalkozások gépberuházásai növelték a teljesítményt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az előző negyedévhez viszonyítva 3,6 százalékkal emelkedett a beruházások szezonálisan kiigazított volumene, és kis mértékben meghaladta a 2019. harmadik negyedévében mért eddigi legmagasabb szintet. Ezen belül az építési beruházások szezonálisan kiigazított volumene 2,3 százalékkal, a gép- és berendezésberuházásoké kiugróan, 7,1 százalékkal emelkedett.

A tavalyi második negyedévhez mérve az építési beruházások volumene 3,2, a gép- és berendezésberuházásoké kiugróan, 23,9 százalékkal nőtt.

A legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében a fejlesztések volumene – a 2020 második negyedévétől tartó visszaesés óta először – számottevően gyarapodott, 13,0 százalékkal nőtt, amiben szerepet játszott a járvány miatt ideiglenesen leállított projektek újbóli elindítása is. A költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegében stagnáltak, 0,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A központi szervek növelték, a helyi önkormányzatok csökkentették beruházásaikat a tavaly második negyedévhez képest.

A beruházások terén a legnagyobb súlyt képviselő feldolgozóipar fejlesztései 10,7 százalékkal nőttek a második negyedévben, így ez a terület a legnagyobb mértékben, 2,8 százalékponttal járult hozzá a beruházások volumennövekedéséhez. Az építőiparban is rekordütemben 58,3 százalékkal nőttek a beruházások.

A második legnagyobb beruházónak számító ingatlanügyletek területén a lakásépítések fékezték, az üzleti ingatlanfejlesztések segítették a növekedést, amely az előző két negyedévhez mérten mérsékelt, 4,3 százalékos lett és az első negyedévi 2,2 százalékpont után, 0,8 százalékponttal emelte a nemzetgazdasági beruházások volumenváltozását.

A szállítás, raktározás beruházási volumene az előző négy negyedévben tapasztalt csökkenés után ismét nőtt 14,1 százalékkal, főleg közúttal és vasúttal kapcsolatos állami fejlesztések jóvoltából. Ez a terület 2,2 százalékponttal emelte a beruházások második negyedévi növekedését.

Szintén jelentős mértékben, 2,3 százalékponttal növelte a nemzetgazdaság beruházásiteljesítmény-változását a kereskedelem, gépjárműjavítás nemzetgazdasági ágban regisztrált 49,3 százalékos növekedés. Itt kiugróan bővültek a kiskereskedelem, azon belül elsősorban az élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem fejlesztései.

A tornaterem és tanuszodaépítések mellett a gyógyfürdők fejlesztései nyomán 67,0 százalékkal nőttek a beruházások a művészet, szórakoztatás, szabadidő terén, ami jelentősen, 2,2 százalékponttal növelte a beruházások volumenváltozását.

Az egészségügyi fejlesztések egy év szárnyalás után megtorpantak és 11,0 százalékkal elmaradtak a tavaly második negyedévi magas bázistól. Az oktatásban viszont 13,0 százalékos ütemben folytatódtak a fejlesztések. A mezőgazdaságban ötödik negyedéve csökkenek a beruházások, az április-júniusi háromhónapos időszakban éppen 7,5 százalékkal, ami 0,4 százalékponttal fékezte az átfogó mutató emelkedését.

Az első fél évben 6,1 százalékkal nőttek a beruházások az előző év azonos időszakához képest, 15,3 százalékos volt a gépi fejlesztések növekedése, míg az építkezéseké, éppen csak 0,1 százalékos. A vállalkozások 55,6 százalékos súllyal vettek részt a fejlesztésekben és 3,2 százalékkal növelték beruházásaikat, a költségvetési szférában 7,2 százalékos volt a növekedés.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kriptovalutával segítenének Oroszországnak

Oroszbarát csoportok kriptovalutában gyűjtenek pénzt, hogy az amerikai szankciókat kikerülve támogassák Oroszország háborúját Ukrajnában - derült ki egy friss kutatásból.

EDP-jelentés: a vártnál magasabb lesz a kormányzati szektor idei hiánya

A kormányzati szektor uniós módszertannal számolt hiánya 3872,5 milliárd forint, a GDP 6,1 százaléka lehet ebben az évben a frissített EDP (Excessive Deficit Procedure) jelentés szerint - derül ki a KSH honlapján megjelent friss adatokból.

Újabb mélypontra gyengült a forint, emelkedik az olajár és csökken a gázár

Hétfőn gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, az euróhoz képest történelmi mélypontra került, miközben jelentősen emelkedett a kőolaj jegyzése, míg az európai gázár csökkent.

Mégsem csökkenti a leggazdagabbak adóját a brit kormány

Részlegesen visszavonja hatalmas piaci és politikai viharokat kavaró adócsökkentési terveit a brit kormány.

Hírek

Újabb mélypontra gyengült a forint, emelkedik az olajár és csökken a gázár

Hétfőn gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, az euróhoz képest történelmi mélypontra került, miközben jelentősen emelkedett a kőolaj jegyzése, míg az európai gázár csökkent.

Rossz hír a piaci áron tankolóknak: szerdán nagyot drágulnak az üzemanyagok

Szerdától jelentősen emelkedik a benzin és a gázolaj beszerzési ára is. A 95-ös benzinért bruttó 25 forinttal kérnek majd többet, a gázolaj ára pedig bruttó 18 forinttal emelkedik. 

Orbán: november közepén érkezik a nyugdíjkiegészítés

November 10-15-e között kapják kézhez a nyugdíjasok az inflációs nyugdíjkiegészítést - jelentette be közösségi oldalára feltöltött videójában Orbán Viktor miniszterelnök.

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Várhatóan idén is lesz nyugdíjprémium

Várhatóan idén is fizet nyugdíjprémiumot a kormány - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Új történelmi mélyponton a forint

Új árfolyammélypontra gyengült a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.

Szegényebbek lettek a leggazdagabb amerikaiak

Elon Musk, a Tesla alapítója és vezetője áll a Forbes 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. A magazin számításai szerint a mezőny együttes vagyona 4 ezer milliárd dollár volt, 500 milliárd dollárral kevesebb tavalyhoz képest.

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok piaci ára

Pénteken a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedik, mindkét üzemanyagfajta literje bruttó 4 forinttal kerül majd többe.

Gazdaság

Kriptovalutával segítenének Oroszországnak

Oroszbarát csoportok kriptovalutában gyűjtenek pénzt, hogy az amerikai szankciókat kikerülve támogassák Oroszország háborúját Ukrajnában - derült ki egy friss kutatásból.

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

Átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot indít a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot programot indít: épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximálja.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom