Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság KSH: jelentősen bővültek a beruházások a második negyedévben
No menu items!

KSH: jelentősen bővültek a beruházások a második negyedévben

A járvány által tavaly leginkább érintett időszakhoz képest 10,8 százalékkal nőtt a beruházások volumene az idei második negyedévben. Elsősorban a feldolgozóiparban és a szolgáltatásban tevékenykedő vállalkozások gépberuházásai növelték a teljesítményt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az előző negyedévhez viszonyítva 3,6 százalékkal emelkedett a beruházások szezonálisan kiigazított volumene, és kis mértékben meghaladta a 2019. harmadik negyedévében mért eddigi legmagasabb szintet. Ezen belül az építési beruházások szezonálisan kiigazított volumene 2,3 százalékkal, a gép- és berendezésberuházásoké kiugróan, 7,1 százalékkal emelkedett.

A tavalyi második negyedévhez mérve az építési beruházások volumene 3,2, a gép- és berendezésberuházásoké kiugróan, 23,9 százalékkal nőtt.

A legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében a fejlesztések volumene – a 2020 második negyedévétől tartó visszaesés óta először – számottevően gyarapodott, 13,0 százalékkal nőtt, amiben szerepet játszott a járvány miatt ideiglenesen leállított projektek újbóli elindítása is. A költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegében stagnáltak, 0,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A központi szervek növelték, a helyi önkormányzatok csökkentették beruházásaikat a tavaly második negyedévhez képest.

A beruházások terén a legnagyobb súlyt képviselő feldolgozóipar fejlesztései 10,7 százalékkal nőttek a második negyedévben, így ez a terület a legnagyobb mértékben, 2,8 százalékponttal járult hozzá a beruházások volumennövekedéséhez. Az építőiparban is rekordütemben 58,3 százalékkal nőttek a beruházások.

A második legnagyobb beruházónak számító ingatlanügyletek területén a lakásépítések fékezték, az üzleti ingatlanfejlesztések segítették a növekedést, amely az előző két negyedévhez mérten mérsékelt, 4,3 százalékos lett és az első negyedévi 2,2 százalékpont után, 0,8 százalékponttal emelte a nemzetgazdasági beruházások volumenváltozását.

A szállítás, raktározás beruházási volumene az előző négy negyedévben tapasztalt csökkenés után ismét nőtt 14,1 százalékkal, főleg közúttal és vasúttal kapcsolatos állami fejlesztések jóvoltából. Ez a terület 2,2 százalékponttal emelte a beruházások második negyedévi növekedését.

Szintén jelentős mértékben, 2,3 százalékponttal növelte a nemzetgazdaság beruházásiteljesítmény-változását a kereskedelem, gépjárműjavítás nemzetgazdasági ágban regisztrált 49,3 százalékos növekedés. Itt kiugróan bővültek a kiskereskedelem, azon belül elsősorban az élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem fejlesztései.

A tornaterem és tanuszodaépítések mellett a gyógyfürdők fejlesztései nyomán 67,0 százalékkal nőttek a beruházások a művészet, szórakoztatás, szabadidő terén, ami jelentősen, 2,2 százalékponttal növelte a beruházások volumenváltozását.

Az egészségügyi fejlesztések egy év szárnyalás után megtorpantak és 11,0 százalékkal elmaradtak a tavaly második negyedévi magas bázistól. Az oktatásban viszont 13,0 százalékos ütemben folytatódtak a fejlesztések. A mezőgazdaságban ötödik negyedéve csökkenek a beruházások, az április-júniusi háromhónapos időszakban éppen 7,5 százalékkal, ami 0,4 százalékponttal fékezte az átfogó mutató emelkedését.

Az első fél évben 6,1 százalékkal nőttek a beruházások az előző év azonos időszakához képest, 15,3 százalékos volt a gépi fejlesztések növekedése, míg az építkezéseké, éppen csak 0,1 százalékos. A vállalkozások 55,6 százalékos súllyal vettek részt a fejlesztésekben és 3,2 százalékkal növelték beruházásaikat, a költségvetési szférában 7,2 százalékos volt a növekedés.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kiszélesített kamatfolyosó: az MNB mozgásteret teremtett magának

Számítani lehetett arra, hogy a kamatfolyosót kiszélesíti és felfelé tolja a jegybank, ezzel a lépéssel ugyanis mozgásteret teremt magának - mondták elemzők a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának friss döntésére reagálva.

A monetáris tanács szélesítette a kamatfolyosót

A monetáris tanács a kamatfolyosó kiszélesítéséről és aszimmetrikussá tételéről döntött kedden - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: azonnali fenntarthatósági fordulatra van szükség

Azonnali fenntarthatósági fordulatra van szükség, a világgazdaság növekedési modellje ugyanis már rövid távon sem tartható fenn, és ez a pénzügyi rendszer szereplőire, illetve a gazdaság egészére kihat - mondta Kandrács Csaba.

Elemzők: jövőre újra kétszámjegyű lehet a béremelkedés

A bérkiáramlás továbbra is magas, a jövő évi emelésekkel és juttatásokkal pedig további emelkedéssel számolnak az elemzők, akik arra is figyelmeztetnek, hogy mindez emelkedő inflációs kockázatokkal árnyalt.

Hírek

Korábban jön a decemberi nyugdíj

A megszokottnál korábban jön a decemberi nyugdíj: a bankszámlákra december 2-án utalják a járandóságot, és a postai kézbesítés is már csütörtökön megkezdődik - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Távozik a MÁV-Start vezérigazgatója

Keresztes Pétert, a MÁV-HÉV vezérigazgatóját nevezték ki a MÁV-Start élére december 1-jétől. A korábbi vezérigazgató, Kerékgyártó József közös megegyezéssel távozik a MÁV-Start és a MÁV VAGON éléről - közölte a MÁV.

Új bankjegyet vezetnek be Romániában

Új címletű, 20 lejes bankjegyek kerülnek forgalomba Romániában december 1-jén. A pénzen először lesz látható egy nő arcmása - közölte a Román Nemzeti Bank.

Európai Bizottság: kilenc hónapig legyen érvényes a Covid-igazolvány

Az Európai Bizottság - tekintettel a koronavírus-járvány kiújulására - javaslatokat tett az unión belüli biztonságos és szabad mozgásra vonatkozó szabályok összehangolására. Ennek jegyében a többi között január 10-től kezdődően 9 hónapban határozná meg a teljes védettséget igazoló tanúsítványok érvényességét.

Szálló por. Négy településen veszélyes a levegő

Többfelé ismét magas a légszennyezettség a szálló por miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Decembertől csak védettségi igazolvánnyal mehetnek be a szülők az iskolákba

Az innovációs és technológiai miniszter egyedi határozata értelmében december 1-jétől csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni a szakképzési intézményekbe. E főszabály alól természetesen mentesülnek az iskolákban, technikumokban foglalkoztatottak, oktatók és tanulók - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Kötelező biztosítás – Negyvenezer autós még válthat

Egy hete maradt az év végi fordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező autósoknak arra, hogy eldöntsék, elfogadják-e jelenlegi biztosítójuk ajánlatát a következő éves időszakra, vagy inkább szerződést váltanak - hívta fel a figyelmet a Netrisk.hu.

Madárinfluenza – immár öt megyében

Madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nébih laboratóriuma egy Hajdú-Bihar és egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfiállományban is. Ezzel ötre nőtt azon megyék száma, ahol kimutatták a vírus H5N1 altípusát.

Gazdaság

Kiszélesített kamatfolyosó: az MNB mozgásteret teremtett magának

Számítani lehetett arra, hogy a kamatfolyosót kiszélesíti és felfelé tolja a jegybank, ezzel a lépéssel ugyanis mozgásteret teremt magának - mondták elemzők a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának friss döntésére reagálva.

A monetáris tanács szélesítette a kamatfolyosót

A monetáris tanács a kamatfolyosó kiszélesítéséről és aszimmetrikussá tételéről döntött kedden - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: azonnali fenntarthatósági fordulatra van szükség

Azonnali fenntarthatósági fordulatra van szükség, a világgazdaság növekedési modellje ugyanis már rövid távon sem tartható fenn, és ez a pénzügyi rendszer szereplőire, illetve a gazdaság egészére kihat - mondta Kandrács Csaba.

Újabb betéti tender az alapkamat fölött – minden ajánlat elfogadva

Újabb 40 bázisponttal magasabb kamattal, 2,90 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az összes benyújtott ajánlatot elfogadta.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom