Kezdőlap Címkék 2021 második negyedév

2021 második negyedév

Államháztartás – KSH: csökkent a hiány a második negyedévben

Az első negyedévi 6,0 százalék után a második negyedévben 2,5 százalékos volt a kormányzati szektor GDP-arányos hiánya. Így az első félévben 4,2 százalékon állt, 0,5 százalékponttal alacsonyabban az egy évvel korábbinál - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Olcsóbb lett a kötelező biztosítás

A kötelező biztosítás (kgfb) átlagos állománydíja a második negyedév végén 44 ezer forintra csökkent az előző negyedévben mért 46 ezer forintról.

MNB: a vállalati és a lakossági hitelállomány is nőtt

A vállalatok banki hitelállománya 7 százalékkal, a lakossági hitelállomány pedig csaknem 16 százalékkal növekedett a második negyedévben az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Erről a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi rendszer elemzése igazgatóságának főosztályvezetője beszélt.

KSH: az ipar és a szolgáltatások húzták a GDP-t

A GDP volumene 17,9 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest. A növekedéshez az ipari termelés 7,3, a szolgáltatások 7,0, az építőipar pedig 0,9 százalékponttal járult hozzá - közölte második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: jelentősen bővültek a beruházások a második negyedévben

A járvány által tavaly leginkább érintett időszakhoz képest 10,8 százalékkal nőtt a beruházások volumene az idei második negyedévben. Elsősorban a feldolgozóiparban és a szolgáltatásban tevékenykedő vállalkozások gépberuházásai növelték a teljesítményt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

OECD: gyorsult a növekedés, közel a járvány előtti szint

Még mindig nem érte el a koronavírus-járvány előtti szinteket a GDP az OECD 37 tagállamában. Jóllehet a gazdasági növekedés üteme gyorsult a második negyedévben.

KSH: 983 millió euróval nőtt a szolgáltatások exporttöbblete

A szolgáltatások exportjának euróban számított értéke 20,8 százalékkal nőtt, miközben az importé 3,4 százalékkal csökkent a második negyedévben a múlt év azonos időszakához képest. Az aktívum 1571 millió euró volt, 983 millió euróval több az egy évvel korábbinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Németország. A feldolgozóipar húzta a növekedést

Az előző becsléshez képest nagyobb GDP-növekedést ért el a német gazdaság a második negyedévben. A legnagyobb éves bővülés a feldolgozóiparban volt - jelentette a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

MNB: nőtt a háztartások vagyona – és az adóssága is

A második negyedévben 657 milliárd forinttal nőtt a háztartások nettó pénzügyi vagyona. Ebből 433 milliárd forintot a friss megtakarítások, 213 milliárd forintot a piaci hozamok adtak. A negyedév során a megtakarítások 11,3 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól, amivel szemben a vállalt kötelezettségek összege 47,3 százalékos éves növekedése áll - derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból.

Várakozásokon felüli GDP-adat – bizakodóbbak az elemzők

A várakozásokat felülmúló második negyedévi GDP-adat láttán felfelé javították az idei évre vonatkozó előrejelzéseiket az elemzők. A kockázatok közül a koronavírus delta variánsát emelték ki.

MNB: nagyot esett az államadósság – a GDP növekedése miatt

A rekordütemű gazdasági növekedésnek köszönhetően nagyot csökkent a GDP-arányos államadósság: a második negyedév végén az államháztartás névértéken számolt konszolidált bruttó adóssága 39 406 milliárd forint, a GDP 77,6 százaléka volt. Ez 3,4 százalékponttal alacsonyabb az előző negyedévinél.

Varga Mihály: a magyar újraindítás az egyik leggyorsabb az EU-ban

A magyar újraindítás az egyik leggyorsabb az EU-ban.  A gazdaság teljesítménye meghaladta a járvány előtti szintet. A valaha mért legmagasabb negyedéves növekedési szintet teljesítette Magyarország.

KSH: közel 18 százalékkal nőtt a GDP a második negyedévben

A második negyedévben Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adat szerint 17,9 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 17,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Oroszország. Tíz százalék fölötti GDP-növekedés

Éves bázison tíz százalék fölötti ütemben bővült az orosz gazdaság teljesítménye a második negyedévben. Az első negyedévben még csökkenést mértek.

Javult az üzleti bizalom – a feldolgozóipar a legoptimistább

Az üzleti bizalom szintje a tavaly tavaszi mélypont óta folyamatosan javul Magyarországon, a negyedéves konjunktúramutató az idén áprilisi 27 pontról 32-re nőtt. Az index értéke a feldolgozóipari vállalkozásoknál a legmagasabb - közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (MKIK GVI).

A turisták visszatérése kedvez a kiskereskedelemnek – elemzés

A kiskereskedelmi forgalom második negyedévi emelkedése a gazdaság újraindulását mutatja, és hozzájárul a gazdasági növekedéshez. A továbbiakban a külföldi turisták visszatérése is lendületet adhat - kommentálták a KSH legfrissebb adatait az elemzők.

Richter: árbevételi rekordot hozott a második negyedév

Öt százalék körüli csoport szintű árbevétel-növekedést vár euróban kifejezve a Richter Gedeon Nyrt. az idén - mondta Orbán Gábor, a társaság vezérigazgatója a féléves eredményeket értékelve.

Eurózóna. Várakozásokon felüli negyedéves növekedés

A várakozásokhoz képest nagyobb ütemben nőtt az euróövezet gazdaságának teljesítménye a második negyedévben negyedéves és éves összevetésben - jelentette az Eurostat.

Amerika. A vártnál gyengébb lett a negyedéves GDP-adat

Jelentősen, de az elemzők által vártnál szerényebb ütemben nőtt az amerikai gazdaság teljesítménye a második negyedévben. A növekedéshez hozzájárult, hogy a koronavírus-járvány visszaszorításával gyorsuló ütemben kezdett visszatérni a gazdasági és társadalmi élet a normális kerékvágásba.

Újra teljes fordulatszámon a Wizz Air – bővült a géppark is

A Wizz Air júliusban és augusztusban már 2019-es kapacitása 90-100 százalékán repül, és ezzel az első olyan európai légitársaság lesz, amely visszaállítja a járvány előtti működését - közölte Váradi József a cég 2022-es üzleti évének első negyedéről kiadott gyorsjelentést kommentálva.

Friss

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Nagy, egy-másfél százalékos indexnyereséggel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Ágh Péter: a béke tudja megteremteni az alapot a gazdasági fellendüléshez

A béke tudja megteremteni az alapot a gazdasági fellendüléshez - mondta az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Füzéren tartott útátadón.

Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei, így lehet pályázni

A kormány társadalmi egyeztetésre bocsátotta az új otthonfelújítási támogatás részleteit. A tervezett pályázati felhívás alapján az ismert alapfeltételek nem változtak, vannak azonban új előírások és kedvezmények is.

Márciusban 4 millió 746 ezer volt a foglalkoztatottak száma

A foglalkoztatottak száma 4 millió 746 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt márciusban. 2024 márciusában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 38 ezerrel, 4 millió 746 ezerre nőtt. A munkanélküliek száma 217 ezer volt .

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Gazdaság

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.