Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság KSH: májusban is jobban nőtt az export az importnál
No menu items!

KSH: májusban is jobban nőtt az export az importnál

Májusban az export euróban számolt értéke 4,6 százalékkal, az importé 2,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a 674 millió euró havi exporttöbblet 181 millió euróval lett több – jelentette csütörtökön második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az export növekedési üteme tavaly június óta először volt nagyobb az importénál.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala importban és exportban egyaránt 2,5 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva, így a cserearány nem változott. A forint árfolyama az euróhoz viszonyítva 2,7 százalékkal, a dollárral szemben 8,6 százalékkal gyengült.

A külkereskedelmi forgalom májusi aktívuma 4 millió euróval kisebb volt a július 9-én kiadott első becslésben közöltnél, mert akkor 0,1 százalékponttal kisebb, 4,5 százalékos exportnövekedést és 0,3 százalékponttal kisebb, 2,6 százalékos importemelkedést jelentett a KSH.

Az év első öt hónapjában az export 5,2 százalékkal, az import 6,5 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához viszonyítva, a külkereskedelmi mérleg többlete 351 millió euróval csökkent, és 2,772 milliárd eurót tett ki.

 

A gépek és szállítóeszközök

exportja euróban 7,0 százalékkal, az import 6,0 százalékkal nőtt a múlt év január-májusához képest és 5,198 milliárd euró exporttöbbletet termelt, amiből 3,891 milliárd euró a közúti járművek kereskedelméből származott. További 1,771 milliárd euró exporttöbblet az energiafejlesztő berendezések forgalmából, 1,288 milliárd pedig a híradástechnikai készülékek kereskedelméből eredt.

Az élelmiszerek

külkereskedelme 916 millió euró aktívumot hozott, miután az export 10,2 százalékkal az import 8,3 százalékkal nőtt.  Ebből a gabonaexport 35,8 százalékos növekedése 567 millió többletet eredményezett annak ellenére, hogy az import is 25,6 százalékkal nőtt euróban számolva.

Az energiahordozók

kereskedelme 2,142 milliárd euró deficitet mutat az év első öt hónapjában, amiből 1,091 milliárd euró a kőolaj importtöbblete és 680 millió  euró a gáz forgalomból keletkezett. Az energiahordozók importára 15,8 százalékkal volt magasabb, mint tavaly január májusban, de változatlan áron számolva is 7,4 százalékkal nőtt a behozatal.

A feldolgozott termékek

kereskedelméből 1,407 milliárd euró deficit származott, miután az import 4,6 százalékkal nőtt, az export viszont 0,6 százalékkal elmaradta a tavaly első öthavitól. A vas és acél, valamint különböző más fémek importtöbblete 1,643 milliárd euróra tehető, miközben a gyógyszerforgalom 482 millió euró aktívummal zárt.

Európa

Az európai országokkal lebonyolított kereskedelmi forgalomból 6,241 milliárd euró aktívum eredt, miután az export 7,3, az import 3,4 százalékkal nőtt. A Németországba irányuló export 6,3, az onnan származó import 1,2 százalékkal haladta meg a tavaly január-májusit és 2,033 milliárd euró aktívumot hozott. Romániával szemben is egymilliárd eurónál nagyobb volt az exporttöbblet, míg Oroszországgal szemben 809 millió euró volt az öthavi deficit a kivitel stagnálása és az import 11,7 százalékos emelkedése következtében.

Ázsia

Az ázsiai  országokkal lebonyolított áruforgalomban 4,404 milliárd euró volt a deficit, miután 24,2 százalékkal nőtt az import és 19,2 százalékkal csökkent az export.

A Kínába menő kivitel 40,0 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, míg az import 23,9 százalékkal nőtt, így a deficit 1,939 milliárd euróra ugrott.

Dél-Koreával 949 millió passzívummal zárt az öthavi  kereskedelem, az import 60,8 százalékos emelkedése és az export 21,0 százalékos visszaesése folytán.

Japánból az import 14,0 százalékkal nőtt, az export 29,0 százalékkal csökkent és 455 millió euró volt a deficit. Ázsiából 3,3-szor akkor volt az import, mint az export, de Kínából  az export 4,2-szerese jött behozatalban Dél-Koreából az export 8,7-szerese érkezett.

 

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Helyreállni látszik a fogyasztói bizalom, így a kiskereskedelem lehet a növekedés legfőbb hajtóereje

A lakosság bizakodását jelzi, hogy tavasztól a nem élelmiszerek forgalma is erőteljes emelkedésnek indult - tette hozzá.

A vágy megvan de a fiatalok úgy érzik sosem lesz saját lakásuk

Az otpotthon.hu ingatlankereső portál adatbázisa szerint legdrágábban Budapesten lehet egy 35-40 nm-es lakást megvásárolni: ezeket átlagosan 1,13 millió forintos négyzetméteráron hirdetik.

Zűrösen indulhat az e-rollerek kötelező biztosítása

A kormányrendelet tisztázná pontosan a szóban forgó járműkategóriákat, de ez még nem történt meg.

Nincs zöld átmenet a jegybankok nélkül – MNB-alelnök

A jegybankoknak új szemléletmódra van szükségük, amit a felügyeléstől kezdve a pénzügyi piacok fejlesztéséig bezárólag, működésük minél szélesebb körében alkalmazniuk kell.
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

A vágy megvan de a fiatalok úgy érzik sosem lesz saját lakásuk

Az otpotthon.hu ingatlankereső portál adatbázisa szerint legdrágábban Budapesten lehet egy 35-40 nm-es lakást megvásárolni: ezeket átlagosan 1,13 millió forintos négyzetméteráron hirdetik.

Elképesztő adatok kerültek napvilágra a lakásbiztosításokról

A több mint 840 ezer új szerződés döntő része azonban nem új biztosítás volt, hanem a meglévő ügyfelek kaptak az egyik biztosítónál egy szép kis ajándékot.

Államháztartási, idegenforgalmi, ipari és foglalkoztatási adatok jelennek meg jövő héten

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,9 százalékkal, a külföldivendég-éjszakáké 0,9 százalékkal csökkent az adatok alapján.

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban