Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Küzdenek a bankok a frissen felvett egyetemistákért
No menu items!

Küzdenek a bankok a frissen felvett egyetemistákért

Illusztráció: Bigstock

Apait-anyait beleadnak a bankok, hogy náluk nyissák meg a számlájukat a diákok. A most felvett egyetemistákért a diákhitel mellé nyitható számláknál még a kötelező ingyenességre is rálicitálnak extra kedvezményekkel, ajándékpénzekkel. Van olyan bank is, amelyik diákhitel nélkül is megadja azt, ami ahhoz jár. Ha a fiatalok jól választanak a kérők közül, akkor hosszú évekre minimalizálni tudják a számlaköltségeiket – derül ki a Bank360.hu összeállításából.

Júliustól már csak négy bank számlaajánlatai közül választhatnak azok a hallgatók, akik diákhitelt igényelnek, így a ponthatárok szerdai megismerése után azok a frissen felvettek is, akik így akarják finanszírozni az ősszel induló tanulmányaikat. Ezek az ajánlatok viszont jóval kedvezőbbek még a hagyományos diákszámláknál is, amelyek eddig a piacon a legjobbak között voltak. A diákhitel számlát kínáló bankok, az Erste, a Gránit az MBH és az OTP, az új csomagok mellett továbbra is kínálnak számlákat olyan diákoknak, illetve fiatalokak is, akik nem kérnek vagy nem is kérhetnek diákhitelt. 

Az OTP Banknál a két diákszámla között az egyetlen jelentős eltérés a tranzakcióknál van. A diákhitelhez kapcsolódó számlánál nincs díja sem az eseti, sem a rendszeres átutalásoknak, és a csoportos beszedési megbízásokért sem kell fizetni. A Junior diákszámlánál viszont csak a bankon belüli átvezetés ingyenes, az eseti és a rendszeres átutalások után fizetni kell, a hirdetmény szerint az előbbiért minimum 292 forintot, utóbbiért ennél kevesebbet, 93 forintot, ha bankon belül utal át pénzt a fiatal ügyfél.

Számos szolgáltatás (számlavezetés, bankkártyahasználat, online felületek) minden diáknak ingyenes az OTP Banknál, emellett több kedvezményt is igénybe vehetnek (például résztvétel a kedvezményprogramban, ami meghatározott szolgáltatóknál 5-30 százalékos pénzvisszatérítést is jelenthet). A két diákszámlacsomag között tehát, ha a számlatulajdonos nem kezdeményez átutalásokat, számottevő különbség nincsen, éves szinten a Bank360.hu diákszámla kalkulátora szerint a diákhitel számla és a hagyományos Junior számla költségei között 1500 forint különbség van, ennyivel drágább az utóbbi verzió.  

Az Erste Banknál több különbséget lehet felfedezni. A bankkártya a diákhiteles számla mellé ingyen jár, ezt a törvény garantálja, a hagyományos diákszámlánál viszont fizetni kell érte, a pontos díj a kártya típusától függ. Emellett az Őrszem SMS szolgáltatás is csak a diákhitel számlásoknak jár ingyen, igaz, ezt nem is kötelező igénybe venni. 

A havi ügyfélkapcsolati díj alapvetően mindkét diákszámla esetében 0 forint, viszont a sima diákszámlásoknak papíralapú kivonat igénylése esetén fizetni kell 280 forintot havonta, de ehhez aligha ragaszkodik egy mobilon nevelkedett diák. A tranzakciók a diákhiteleseknek díjmentesek, a diákszámlásoknak viszont fizetni kell. Az eseti és a rendszeres utalásokért bankon belül minimum 175, bankon kívül 216 forintot, és ugyanez a díjszabás a csoportos beszedéseknél is. A készpénzfelvételt tekintve a havi két ingyenes alkalom minden számlához igénybe vehető, a diákhitelesek viszont ezen felül kedvezményes havi csomagot is kérhetnek. Akinek hagyományos diákszámlája van, az tranzakciónként fizet. 

Az online felületek használata díjmentes minden diáknak, aki az Ersténél vezet számlát, és az online számlanyitási kedvezménnyel is élhetnek a fiatal ügyfelek, akár diákhiteles számlát, akár hagyományos diákszámlát nyitnak. Aki augusztus 31-ig teszi ezt meg az Ersténél, 30 ezer forint díjkedvezményt kaphat.  

A Gránit Banknál is van számlanyitási bónusz, ennek összege a diákhitel számlánál 32 ezer, a sima diákszámlánál 30 ezer forint, a diákhitelesek emellett további jóváírásokat is szerezhetnek. Minden diákszámlánál ingyenes többek között a számlavezetés, a bankkártyahasználat és az online felületek használata. Az utalásos tranzakciók a diákhitel számla esetében ingyenesek, a hagyományos számláknak viszont csak 20 ezer forintos értékhatárig, afölött 0,40 százalékot kell fizetni. A választható SMS-szolgáltatásért és a havi két ingyenes lehetőségen túli készpénzfelvételekért fizetni kell. 

A diákhitelszámlások emellett jóváírást kapnak a felvett diákhitel után, ha az egy összegben érkezik a számlájukra. A felvett összeg 4 százalékát írja jóvá a bank, ami a maximális 750 ezer forinttal számolva félévente plusz 30 ezer forintot jelent. 

Emellett további 9000 forintot ír jóvá a bank, ha a diákhiteles fiatal a társait is meggyőzi, hogy a Gránit Banknál nyissanak számlát. Legfeljebb tíz új ügyfél után összesen 90 ezer forintot szerezhet így egy diákhitelszámlás kliens. A hagyományos diákszámláknál is ad bónuszt a bank a sikeres ajánlásért, ugyanúgy tíz alkalommal. Ennek összege 8 ezer forint, viszont nem csak az ajánló fiatal kapja meg, de a barátja is, aki új ügyfélként került a bankhoz. 

További jó hír, hogy a számlára érkező diákhitel, amíg el nem költi a fiatal, kamatozik. A látra szóló kamat a Gránit Banknál jelenleg 8 százalék, ez azonban majd a jegybanki alapkamattal együtt változhat. Így a diákok olyan kamathoz jutnak lekötés nélkül, amit az ügyfelek ma a pénzük lekötésével sem kapnak meg a bankok többségétől – hívja fel a figyelmet Vrazsovits Rita, a Bank360.hu szakértője. 

Az MBH Bank az OTP-hez hasonlóan az átutalásoknál tett különbséget a diákhitelszámla és a sima diákszámla között. A diákhitel számlásoknak nem kell fizetni sem az eseti, sem a rendszeres utalásokért, illetve az utalási megbízásokért sem. A hagyományos diákszámlánál viszont az eseti utalások minimum 114 forintba kerülnek, a másik két utalási forma azonban díjmentes, egyedül a 0,3 százalékos tranzakciós illetéket kell megfizetni a hirdetmény szerint. A kártyahasználat minden esetben ingyenes. 

A másik különbség a két számlacsomag között, hogy a számlavezetési és csomagdíj papíralapú kivonattal csak a diákhitel számlásoknak ingyenes. Aki nem diákhiteles, de papíron kéri a havi kimutatást, annak 229 forintot kell fizetnie. Érdemes az elektronikus kivonatot választani, így biztosan nem kell fizetni havidíjat.

Akik nem vesznek fel diákhitelt azoknak érdemes megnézni a többi bank ajánlatait is, hiszen ők ezek közül is választhatnak, és a többi pénzintézet sem szűkmarkú, ha a fiatalok magukhoz kötéséről van szó. 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...

Hitelminősítők: Magyarország befektetésre alkalmas maradt

Újabb megerősítését nyert a Magyarország iránti töretlen bizalom, a...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.