Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Lassult az euróövezeti infláció
No menu items!

Lassult az euróövezeti infláció

Illusztráció: Bigstock

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról – közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön. Tavaly januárban az éves infláció 8,6 százalék volt.

Januárban 0,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak decemberhez viszonyítva, amikor még 0,2 százalék növekedést mértek.

Mérséklődött januárban az energia- és élelmiszerárakat nem tartalmazó maginfláció mértéke is: évi 3,3 százalékra lassult a decemberi 3,4 százalékos éves növekedés után. Havi összevetésben 0,9 százalékos volt a fogyasztói árak csökkenése energia- és élelmiszerek nélkül januárban a decemberi 0,5 százalékos növekedést követően.

Az energiaárak januárban 6,1 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól a decemberi 6,7 százalékos csökkenés után.

Az élelmiszer és élvezeti cikkek, (dohány, alkohol) árának az éves növekedési üteme 5,6 százalékra lassult januárban a decemberi 6,1 százalékról.

Az Európai Unióban az éves infláció januárban 3,1 százalékra csökkent a decemberi 3,4 százalékról. Egy éve még 10 százalékot mértek.

A legalacsonyabb éves inflációs rátát Dániában és Olaszországban mérték januárban (egyaránt 0,9 százalékosat), továbbá Lettországban, Litvániában és Finnországban (mindhárom országban 1,1 százalékosat). A legmagasabb éves infláció Romániában volt januárban (7,3 százalék), Észtországban (5,0 százalék) és Horvátországban (4,8 százalék). Decemberhez képest az éves infláció tizenöt tagállamban csökkent, egyben nem változott, tizenegyben pedig emelkedett.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.

ESET: Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázatairól

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég

MÁV-Volán: rekordszámú bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton.

USA: a mesterséges intelligencia hozza az agrárjövőt?

Az egész mezőgazdaságban a munkaerőhiány veszélyezteti az ipar életképességét, mind a nyereségesség, mind a terméshozam tekintetében.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.