Hirdetés
Kezdőlap Hírek Lazítják az energiatakarékossági korlátozásokat Berlinben
No menu items!

Lazítják az energiatakarékossági korlátozásokat Berlinben

Az emlékművek díszkivilágítását egyelőre nem kapcsolják vissza. Fotó: Bigstock

Lazítják az energiaválság miatt bevezetett korlátozásokat Berlinben, így például ismét 26 Celsius-fok fölé lehet majd melegíteni az uszodák vizét – írta a Der Tagesspiegel című német lap a helyi hatóságok döntését idézve.

A tartományi rangú német főváros önkormányzatának (szenátus) döntése szerint a fűtési szezon végével, április 15-én automatikusan megszűnnek a középületek fűtésére vonatkozó korlátozások, és a tervek szerint nem is állítják majd vissza őket.

Így nem lesz többé tilos 19 Celsius-fok fölé állítani az irodák fűtését, és 17 Celsius-foknál magasabb hőmérsékletre fűteni a tornacsarnokokat.

A korlátozások lazításával ismét lesz melegvíz a középületek mosdóiban, az uszodák vizét pedig ismét szabad lesz 26 fokosnál melegebbre fűteni.

Más előírásokat egyelőre megtartanak, például a középületek és emlékművek díszkivilágítását április közepétől sem kapcsolják vissza.

Az energiafogyasztást szolgáló hosszabb távú beruházásokat is folytatják, köztük a középületek fűtési és világítási rendszerének korszerűsítésére indított programokat.

A tavaly augusztusban bevezetett korlátozások azt szolgálták, hogy a főváros az energiafogyasztás csökkentésével elkerülje a földgázhiányt, amely az Oroszország Ukrajna elleni támadásával összefüggő energiaválság miatt fenyegetett.

Az intézkedések célja az volt, hogy a 2022-2023-as fűtési szezonban 10 százalékkal csökkenjen a fogyasztás az egy évvel korábbihoz képest. Adatok egyelőre a szezon első feléről, az október-decemberi időszakról vannak, és azt mutatják, hogy a felhasználás a tervezettnél nagyobb mértékben, 12 százalékkal csökkent, aminek révén a város 7,5 millió eurót takarított meg.

A berlini lazításokkal egy időben, ugyancsak április 15-től egy sor országos szintű korlátozást is visszavonnak. Megszűnik a többi között a magántulajdonú medencék fűtésének tilalma, és a kirakatok és reklámfelületek este 22 és reggel 6 óra közötti elsötétítéséről szóló szabály – közölte a berlini lappal a szövetségi gazdasági minisztérium.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megnyílt első éjjel-nappali posta Nyíregyházán

A Magyar Posta Zrt. további tizenkét helyszínen tervezi a postai szolgáltatások éjjel-nappali elérésének lehetőségét bevezetni, a szolgáltatást öt budapesti, valamint Szombathely, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg, Debrecen, Kecskemét és Miskolc postáján indítják el.

Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok

A hetedik éve rendkívüli népszerűségnek örvendő kezdeményezés keretében eddig összesen már több százezer európai fiatal utazhatta be Európát Interrail vasúti bérlettel - írták.

Német gazdasági döntéshozókkal tárgyalt Nagy Márton Németországban

Az egyeztetések középpontjában elsősorban a német gazdaság kilátásai és versenyképessége, valamint az autóipar, különös tekintettel az elektromos autógyártás jövője állt.

A kormány erősíti Magyarország gazdasági szuverenitását

Az iparági kiállítás segíti a kapcsolatépítést, azon csaknem hatvan cég fog bemutatkozni.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.