Hirdetés
Kezdőlap Hirdetés Létezik környezetbarát műanyag?
No menu items!

Létezik környezetbarát műanyag?

Illusztráció: Bigstock

Köztudott, hogy a műanyagok nagy többségét fosszilis nyersanyagból, energiahordozóból állítják elő. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy vannak olyan fajtáik – a polipropilén és a polietilén –, amelyekből az elraktározott energia visszanyerhető. Bűdy László műanyagipari szakértő, a Magyar Műanyagipari Szövetség Elnökségének tagja, a myCEPPI ügyvezetője avat be minket a részletekbe.

Noha léteznek már természetes alapanyagból készülő műanyagok, az emberiség nagy része még a hagyományos műanyagokat használja, amelyek lebomlása rendkívül hosszú – esetenként több száz év – is lehet. Valójában nem bomlanak le, hanem szétaprózódnak. Nem kérdés tehát, hogy egyre fontosabbá válik a műanyagszennyezést csökkentő, környezetbarát megoldást találni.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a környezetszennyezés, és szemetelés esetében az anyag eszköz az elkövető az ember. A mai környezetvédelmi szabályozás az eszközt bünteti nem az elkövetőt.

A műanyag, bár jelenleg egyre inkább szitokszó, feltalálásának idején az emberiség egyik legnagyobb találmánya volt, amely a gyorsan fogyó természeti erőforrások alternatívájaként jelentett úttörő megoldást, mint például a fa az alumínium. Ezért is nehéz, és nem is feltétlenül szükséges műanyagmentesen élni. Mint azt a Zero Waste Europe szerzője írja, egy átlagos európai uniós polgár évente közel ötszáz műanyag szatyrot használ el, de még ennél is nagyobb számban kerül egyéb műanyag a háztartásokba, majd onnan a hulladéklerakókba. Rosszabb esetben a természetbe, folyókba, tengerekbe. Talán ezért fogadják sokan szkeptikusan azokat a híreket, amelyek arról számolnak be, hogy bizony vannak olyan műanyagok, amelyek nem csak első hallásra tűnnek környezetbarátnak.

Tények és tévhitek a műanyagokkal kapcsolatban

Talán a leginkább elterjedt tévhit a műanyagokkal kapcsolatban, hogy minden terméket lehet újrahasznosított műanyagból gyártani. A „szűzpolimer” azaz először használt műanyag alapanyagok előnye a tisztaság az esztétikus megjelenés, kicsi súly a magas minőség, ezért alkalmasak élelmiszeripari csomagolástól az orvostechnikai felhasználásra egyaránt. A hátránya az, ami az előnye: rendkívül tartós termékek készíthetők belőle, nem bomlik le, nem tűnik el magától. Ezért a belőle készült termékek életciklusának végén küzdenünk kell vele valamit, hasznosítanunk kell. Kézenfekvő megoldásnak tűnik a hagyományos mechanikai újrahasznosítás.

Az újrahasznosított műanyagok esetében érdemes megkülönböztetni az ipari (termelési) hulladékból készült regranulátumokat a háztartási hulladékból készült regranulátumoktól. A termelési hulladék feldolgozását minden cég gyakorlatilag önmaga megoldja, felhasználja, hozzáadagolja a virgin polimerekhez.

A műanyagok újrahasznosítása sok döccenővel bír

A háztartási hulladék feldolgozása már más eset. A PET palackok kivételével a hulladékgyűjtés nem megoldott. Sokféle műanyag hulladék kerül az újrahasznosító cégekhez. Ezek többnyire szennyezettek, többszínnel nyomtatottak. Ezért az újrahasznosító cégeknek, először is válogatniuk kell a hulladékot polimer fajták szerint, majd második lépésben többször kell átmosniuk a válogatott hulladékot, majd ezt követően szárításra is szükség van. A magas festéktartalom miatt az újra granulálás során a keletkező „repolimer” már nem áttetsző, hanem leginkább szürkés, sárgás, zöldes. Ebből következően a felhasználási területe is meglehetősen korlátozott leginkább a mezőgazdaságban építőiparban használatos takaró fóliának vagy egyszerűbb nem túl igényes fröccsöntött terméknek gyártására alkalmasak. Azonban keverve „szűzpolimerekkel” már szélesebb körben használhatók. De van egy óriási hátrány a korlátozott felhasználhatóság mellett, a rendkívül magas energiaigény, amely a szállításhoz, válogatáshoz, mosáshoz, szárításhoz, daráláshoz és granuláláshoz szükséges.

Mi is az a bioműanyag?

Mi a helyzet a lebomló, vagy annak mondott műanyagokkal, talán az jobb megoldás? A biológiailag lebomló műanyag termékeknél egy ideje nem kell termékdíjat fizetni a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény alapján. De mi is valójában a bioműanyag. A hagyományosan előállított „szűz” műanyag definiálható, mint a polimer és adalékok keveréke. Azonban a bioműanyag már nem definiálható ilyen egyszerűen. Azaz nem biopolimer és adalékok keveréke. Biopolimernek tekintünk minden természetes alapanyagból készült és/vagy biológiailag lebomló műanyag alapanyagot. Egy kicsit tovább bonyolítva: azok a polimerek, amelyek biológiailag lebomló alapanyagból készülnek angolul „bio-based” polimernek nevezzük. Azok a biológiailag lebomló műanyagok, amelyek természetes, megújuló alapanyagból készülnek nevezzük „bio-based and bio-degradable” műanyagoknak. Azok a biológiailag lebomló műanyagok, amelyek foszilis forrásból készülnek egyszerűen csak „bio-degradable”, azaz biológiailag lebomló műanyagnak nevezzük. Amit érdemes megjegyezni a fenti, nem túl egyszerű definíciókból, hogy a „bio” nem feltétlenül jelenti azt, hogy az alapanyag nem foszilis energiahordozóból készült. Fontos megjegyezni azt is, hogy a „bio” nem jelenti azt automatikusan, hogy lebomlik. A „bio” műanyagok rendkívül széles termékválasztékot jelentenek, összesen körülbelül 300 különféle bio-polimer ismeretes. A bio-polimerek termelési kapacitása világszerte még rendkívül kicsi, éppen hogy meghaladja a tradícionális polimerek össztermelésének 1%-át. Tehát ahhoz, hogy bio-polimerekkel helyettesítsük a hagyományos polimereket sok föld, sok víz és sok energia szükséges. Az orosz ukrán háború árnyékában most mindezeknek nagy valószínűséggel szűkében leszünk. Ha nem újrahasznosítás és nem bioműanyag, akkor mi lehet a megoldás?

Mit tehet az átlagos vásárló, ha szeretne kényelmesen és fenntartható módon élni?

A műanyag az életünk része lesz mindaddig, amíg az élelmiszerek előállítása és fogyasztása mind térben, mind időben távol van egymástól. Ha nem tudjuk megtermelni magunknak, távoli helyeken termelt élelmiszereket kell megvásárolnunk. A minőség megőrzéséhez pedig műanyag kell, hacsak nem akarjuk megtöbbszörözni a kamionok számát az utakon. „Azt már egyre többen tudják, hogy a szupermarketekben vásárolt hétköznapi műanyagzacskó sosem bomlik le teljesen. Ezek alternatívája, a biológiailag lebomló és komposztálható zacskók pedig kizárólag a megfelelő ipari körülmények között, ezek biztosítása pedig finoman szólva sem megoldott. Mit tehet akkor az átlagos vásárló, aki szeretne kényelmesen, ugyanakkor fenntartható módon élni? Meg kell tanulnunk együtt élni a műanyaggal!

„Igen, létezik környezetbarát műanyag” – mondja a műanyagipari szakértő. A két legelterjedtebb műanyag fajta a polietilén és a polipropilén, amelyeket a csomagolóipar használja előszeretettel, mivel ezeknek a legjobb vegyszerállósága, azaz nem oldódik ki belőle károsanyag, ráadásul vízálló, valamint könnyen tisztítható, többek között az élelmiszeripar használja a termékeik tárolására és szállítására.

Energiahordozóként tekinthetnénk a műanyagra

Természetesen hasznosítsuk újra a műanyagot, vigyük vissza az eredetéhez. Mert mi is a műanyag valójában? Egy energiahordozó, amit ideiglenesen szilárd anyaggá alakítottunk, azonban élettartama során folyamatosan megőrzi energiatartalmát. Mi lenne, ha nem a rendkívül energiaigényes anyagában történő, és rosszabb fizikai, esztétikai tulajdonságokat eredményező mechanikai újra hasznosításra helyeznénk a hangsúlyt? Mi lenne, ha energiahordozóként hasznosítanánk újra?

A polietilén és a polipropilén erőművi elégetése során vízgőz és széndioxid szabadul fel, ugyanúgy, mint a földgáznál. Igen valóban széndioxid szabadul fel, azonban ne feledjük ezzel energiahordozót váltunk ki, aminek szintén van, széndioxid kibocsátása.

Most csinos hegyeket építünk magas energiatartalmú háztartási szemétből a városaink szélén, miközben az előttünk álló várhatóan energiaínséges években megoldást jelenthetne a műanyaggal kevert városi szemét, mind a távhő ellátásban, mind az elektromos áram termelésben.

Miért ne követhetnénk a Nyugat Európában elterjedt megoldásokat, Ausztriában, Franciaországban és Svájcban a 70%-ot, Németországban a 60%-ot is meghaladja a műanyaghulladék erőművi hasznosításának aránya.

Miért ne lehetne a műanyag energetikai hasznosítása egy lépés az energiafüggetlenség felé?

Bűdy László műanyagipari szakértő, a Magyar Műanyagipari Szövetség Elnökségének tagja, a myCEPPI ügyvezetője.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Mélyrepülésben a font, beavatkozott a Bank of England

Soron kívüli állampapír-vásárlásba kezdett a Bank of England a font meredek gyengülésével járó piaci viharok csitítása érdekében.

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok piaci ára

Pénteken a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedik, mindkét üzemanyagfajta literje bruttó 4 forinttal kerül majd többe.

Mégsem zár be a csepeli munkásszálló

Nem zár be a csepeli Zászlós Szálló, az önkormányzatnak sikerült megállapodnia a munkásszálló működtetőjével - közölte a XXI. kerület polgármestere a Facebook-oldalán.

Borrell: az EU erőteljes választ fog adni az Északi Áramlatok elleni szabotázsra

Az Északi Áramlat 1. és 2. csővezetéken keletkezett kár nem véletlen, az európai energiainfrastruktúra bármilyen szándékos megzavarása teljességgel elfogadhatatlan, amire az Európai Unió határozott és egységes választ fog adni - jelentette ki Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő.

Hírek

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok piaci ára

Pénteken a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedik, mindkét üzemanyagfajta literje bruttó 4 forinttal kerül majd többe.

Mégsem zár be a csepeli munkásszálló

Nem zár be a csepeli Zászlós Szálló, az önkormányzatnak sikerült megállapodnia a munkásszálló működtetőjével - közölte a XXI. kerület polgármestere a Facebook-oldalán.

Még koránt sincs vége az építőipari árak emelkedésének

Az építőiparban tapasztalt drágulás mértéke az év első felében több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) értékelése szerint az építőipari alapanyag- és építési termékek gyártói az orosz-ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.

Gyengült a forint a kamatemelési ciklus leállításának jegybanki bejelentésére

Gyengült a forint a Magyar Nemzeti Banknak arra a...

Átadták a Pilisi Pálos tematikus utat

A Magyar Pálos Rend Első Remete Szent Pál Rendje és a Pilisi Pálos Utak projektben vele együttműködő Pilisi Parkerdő Zrt. egyik kiemelt közös célja volt a környezettudatos és természetközpontú gondolkodásmód kialakítása, annak népszerűsítése, a köztudatban való elmélyítése a pálos kulturális emlékek, valamint a Pilis felbecsülhetetlen természeti értékei által nyújtott élményeken keresztül.

Richter Gedeon 150 éves lenne – Emlékérmét bocsát ki az MNB

Richter Gedeon születésének 150. évfordulója alkalmából, különleges, csúcsára állított 2000 forint névértékű színesfém emlékérméket bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.

Veszélyes trójai vírus terjed a Semmelweis Egyetem nevében

Csalók élnek vissza a Semmelweis Egyetem nevével és arculati elemeivel, címerével: az elektronikus levelek mellékletének megnyitásával trójai típusú kód töltődhet le a felhasználó eszközére - figyelmeztetett a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

Gazdaság

Átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot indít a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot programot indít: épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximálja.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.

Gyengült a forint a kamatemelési ciklus leállításának jegybanki bejelentésére

Gyengült a forint a Magyar Nemzeti Banknak arra a keddi bejelentésére, hogy a leállítja az alapkamat-emelési  ciklust. A testület megítélése szerint az alapkamat jelenlegi szintjével...

Az osztrák termelőipar versenyképességét veszélyezteti az energiaárak emelkedése

Az energiaárak emelkedésének kompenzálására sürgős beavatkozást kér az osztrák iparszövetség és a gazdasági kamara, mert az már a vállalkozások létét fenyegeti, valamint veszélybe sodorja...
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom