Hirdetés
Kezdőlap Hírek Londongrád - vég. Az orosz oligarcháknak menniük kell?

Londongrád – vég. Az orosz oligarcháknak menniük kell?

Anglia az orosz emigránsok kedvenc célországa. Sehol nem él annyi orosz oligarcha, mint Londonban. Tőlük a brit kormány szívesen szabadulna. A politikai okokból Oroszországból távozók többsége is Nagy-Britanniába menekül. Kevesebb hasznot hoznak Londonba, mégis egyre szívesebben látják őket a brit fővárosban.

Nyugtalanság Londongradban

A brit főváros Londongradnak becézett negyedében egymás mellett élnek a vagyonukat Angliában biztonságba helyezett Kreml-hű oligarchák, a kegyvesztetté vált egykori szupergazdagok – és az orosz menekültek. Előbbiek körében nagy a nyugtalanság. Az angol politika megkeseríti eddig nyugalmas életüket. Konkrét intézkedés még kevés van. Ami biztos, az a bizonytalanság.

Miért éppen London?

A City, a pénzügyi központ

A kilencvenes években egyik napról a másikra milliárdossá lett oroszok tudták, hogy vagyonuk otthon nincs biztonságban. A londoni politika és pénzügyi szektor mindent megtett, hogy a Citybe csábítsa a milliárdokat. 1995-ben az oroszokra szabva vezették be korlátlan idejű tartózkodási engedélyt a legalább egymillió fontot befektető személyek és családtagjaik számára. Jelenleg 3000 invesztor él aranyvízummal a brit szigeten. Több mint harmaduk orosz. Összvagyonukat 22 milliárd fontra becsülik!

A kormány adómentességgel is kedveskedett a milliárdosoknak: Akinek egy másik országban, például Moszkvában is állandó lakóhelye van, mentesül a közteherviselés alól.

Oroszországban az oligarchák jelentik az új elitet. A cári idők arisztokratáit tekintik példaképnek. Ezért különösen jól érzik magukat Angliában, az évezredes múlt monarchiában, ahol a nemességnek ma is társadalmi státusza van, és még néhány jogi privilégiumot is őrzi. Ráadásul nem probléma kastélyt se venni.

Hab a tortán, ha a gyerkőcök a brit arisztokrata csemeték padtársaiként a világ legjobb nevű magániskoláiban és egyetemein tanulhatnak.

A City profitál

Az oroszok jó üzletnek bizonyultak. A Transparency International szerint 100 milliárd font folyt rajtuk keresztül Nagy-Britanniába. A Financial Times feltételezése: 90 milliárd gyanús eredetű. Egy parlamenti vizsgálóbizottság jelentése „komoly nemzetbiztonsági kockázatokat” lát.

Az angol pénzintézeteket, nem foglalkoztatja, hogy az oroszok pénze nem csak korrupcióval, hanem a szervezett bűnözéssel is kapcsolatban áll. A bankok teljese körű szolgáltatást nyújtanak. Tippeket adnak a kétes eredetű jövedelmek tisztára mosásához. A legnépszerűbb módszer a Kajmán-szigeteken vagy más brit adóparadicsomokban alapított off-shore cégeken keresztüli angliai luxusingatlan vásárlás. Londonban 2006 óta 40 ezer ingatlan talált így vevőre.

Jöttek a cégek is

Nem csak a magánszemélyek, az orosz cégek is szép számmal telepedtek meg Londonban. Közel 100 orosz vállalatot jegyeznek a londoni tőzsdén. Olyan óriásokat is, mint a földgázkitermelő Gazporm, a világ harmadig legnagyobb vállalata, és a kőolajban érdekelt, 70 milliárd dollárra becsült értékű Rosneft. Az elmúlt évtized legnagyobb tőzsdei bevezetése is egy orosz céghez kötődik: Az évi 10 milliárd dollár feletti bevételt realizáló alumíniumipari EN+ Group jegyzésének 2017-es startja. Az orosz cégek összértékét 550 milliárdra becsülik!

Az orosz cégek jelenlétéből a brit vállalatok is profitálnak. A BP például 20%-os részesedést szerzett a Rosneftben.

Jégkorszak a brit-orosz kapcsolatokban

Az angol-orosz viszony kihűlése 2006-ban kezdődött, amikor a volt orosz ügynököt, Alekszandr Litvinyenkot radioaktív anyaggal megmérgezték egy londoni szusi-bárban. A politikai gyilkosság szálai a Kremlbe vezettek.

A politikai viszonyt tovább rontotta az oroszok Szíria-politikája és a Krím bekebelezése.

Szergej Szkripál kép: azuzlet.hu
Szergej Szkripál

A britekhez átállt kettős ex-ügynök, Szergej Szkripál és lánya márciusi meggyilkolásával beállt a jégkorszak. Egy szovjet méreg végzett velük. Theresa May rögtön a Kremlt tette felelőssé.

Nyugaton emberi jogi harcosnak tartják Szkripált. Pedig egyszerű hazaáruló. Egy szar alak. De semmi közünk a halálához – reagált Putyin, tovább szítva a viszályt.

A britek és szövetségeseik orosz diplomatákat utasítottak ki. Az USA szankciókat is bevezetett. Az Oroszországgal sokkal intenzívebb gazdasági kapcsolatban álló britek ettől visszariadtak. Tudják, ők is veszítenének. Az orosz cégekkel szemben sem akarnak fellépni. Féltik a Brexittel amúgy is nehéz helyzetbe került Cityt.

A britek bekeményítenek

A külkereskedelem és a londoni tőzsdén jegyzett orosz vállalatok helyett az Angliában élő Kreml-közeli milliárdosok lettek a brit szankciók célpontjai. Velük szemben a britanniai szervezett bűnözéssel való egyre nyilvánvalóbb összefonódásuk miatt egyébként is érlelődött a fellépés.

Font árfolyam emelkedett az EU-Brit Brexit tervezetének elfogadásakor AzÜzlet.hu/BBC News
Visszaeshet a font értéke mondja a szakértő Forrás: BBC News

Ez az oka, hogy a fegyver már tavaly elkészült, csak a bevetésével vártak: az unexplained wealth order (UWO), az eredetű vagyon származásnak tisztázásra életre hívott jogintézmény. Ha például egy ingatlantulajdonos nem tudja igazolni a vételár származást, a lakás lefoglalható. Ez minden 50 ezer fontnál értékesebb ingóságokra is vonatkozik, és akár a bankszámlák is befagyaszthatók.

Az UWO-eljárás megindításához bűncselekmény gyanújára sincs szükség. Elegendő, ha egy EU-n kívüli illetőségű „közéleti személyiség” esetén gyanítható, hogy a legális jövedelme nem fedezi a tulajdonába került ingatlan, vagy ingóságok vételárát, illetve nem nyújt magyarázatot a számlaegyenlegére.

További szigorítások is várhatók. Boris Johnson még külügyminiszterként arról beszélt, hogy a lefoglalás nem elegendő. Azok ellen, akik az UWO-eljárásban nem tudják igazolni vagyonuk eredetét, kiutasítást, illetve beutazási tilalmat kellene foganatosítani, vagy korrupciós bűncselekmények miatt eljárást indítani. Ebből a javaslatból még nem lett jogszabály. Viszont már a parlament előtt van egy új, szigorúbb pénzmosás elleni törvény.

Alekszej Navalnij

Az oligarchákkal szembeni fellépés jogszabályi feltétele tehát megvannak. Politikai akaratból sincs hiány. Elemzők a végrehajtásban látják a problémát. Az évek óta megszorításokkal és létszámhiánnyal küzdő bűnüldöző szerveknél hiányoznak a felkészült nyomozók és a know how a komplikált off-shore-ügyletek felderítéséhez.

Az orosz ellenzék vezetője, Alekszej Navalnij tippekkel sietett az angolok segítségére: Abramovics, Uszmanov és Shuvalov ellen kellene fellépni. A politika és a hatóságok megfogadni látszanak a tanácsot.

A célkeresztben: Abramovics, Uszmanov és Shuvalov

Roman Abramovics ( 1966-os  születésű oligarcha) 11 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ egyik leggazdagabbja. kép: azuzlet.hu
Roman Abramovics

Roman Abramovics ( 1966-os  születésű oligarcha) 11 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ egyik leggazdagabbja. Az orosz acélipari óriás, az Evraz Holding főrészvényese, sokmilliós londoni ingatlanok tucatjainak és az FC Chelseanek a tulajdonosa. A legismertebb londoni orosz, aki extravagáns életstílusával állandó témát ad a brit bulvársajtónak. Abramovics kifejezetten jó viszonyt ápol a Kremllel, ezért persona non grata a Temze partján.

A brit hatóságok az idén nem hosszabbították meg aranyvízumát. A zsidó származású Abramovics kénytele volt magángépén Tel Avivba repülni, hogy izraeli állampolgárságért és útlevélért folyamodjon. Csak így térhetett vissza kensingtoni palotájába.

Nem csak otthona, fociklubja is veszélyben van. Az FC Chelsea szimbólum.  Megvásárlásával és a világ legdrágább játékosainak szerződtetésével lopta be magát az angolok szívébe, és lett jólfésült, nyugaton is szívesen látott üzletember. A Times értesülése szerint kénytelen lesz megválni a csapattól. Nagy a politikai nyomás. Hiába a foci iránti szenvedély, fontosabb, hogy a britek, ha már nem is látják szívesen, legalább megtűrjék a fővárosukban.

Igor Shuvalov
Igor Shuvalov

Igor Shuvalov (’67) szintén multimilliárdos. Sokáig az orosz kormány tagja volt. Jelenleg a külföldi orosz befektetésekhez hitelező és a deviza államadóság refinanszírozásáról gondoskodó Vnyesekonombank vezetője. A pénzintézet nálunk a Malév utolsó tulajdonosaként ismert. Vagyona nagy részét a Cityben fektette be. Ellene már elindult az UWO-eljárás. El kell magyaráznia a hatóságoknak, miként tudott 112 ezer fontos éves jövedelméből 11 milliós londoni ingatlant vásárolni.

Aliser Uszmanov (született 1953-ban), „Putyin kedvenc oligarchája”. Kép: azuzlet.hu
Aliser Uszmanov

Aliser Uszmanov (született 1953-ban), „Putyin kedvenc oligarchája” nem csak a Gazprom egyik leányvállalatának, de a legbefolyásosabb orosz napilap, a Kommerszant kiadójának és az FC Arsenalban is van tulajdona. Vagyonát 20 milliárd dollárra becsülik.

 

Nagyvonalú menekültpolitika

Nem csak Putyin oligarchái élnek az angol fővárosban. A brit hatóságok 150 ezerre becsülik a Londonban élő oroszok számát. Angliában lel otthonra a kegyvesztett milliárdosok és az ellenzéki menekültek többsége is. Békésen élnek egymás mellett Londongadban. Tudják, aki Oroszországban meggazdagodik, előbb-utóbbi kénytelen Putyin mellett, vagy ellen letenni a garast. Ahogy az is világos, bárki, bármikor kegyvesztetté válhat.

A brit szigor jellemzően Putyin barátai ellen irányul. A menekültek a legnagyobb biztonságban vannak.

A hatóságok korábban is elutasították az orosz kiadatási megkereséseket. Igazolandó, hogy a piszkos orosz pénzért nem hunynak szemet az emberi jogok megsértése felett. Persze még jobban örültek, ha a menekült vagyont is hozott magával. Nekik gyaníthatóan most sem kell UWO-eljárásoktól tartaniuk.

Mihail Hodorkovszkij

Az ellenzékiek legismertebb alakja Mihail Hodorkovszkij (‘63). 2004-ben Oroszország leggazdagabb, a világ 16. leggazdagabb embere volt. 2010-ben kegyvesztett ex-oligarcha lett. 10 év oroszországi börtön után telepedett le Londonban. A brit fővárosból koordinálja több orosz ellenzéki csoport tevékenységét. Londoni kormánykörök támogatásával.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Összefoglaló: cég és munkahelymentő adókedvezmények

A koronavírus járvány negatív gazdasági hatásaihoz kapcsolódóan, több egymás utáni időpontban, több kormányzati intézkedés is született a vállalkozások életben maradását, a munkahelyek megtartását célozva. Ezeket foglaltat össze AzÜzlet.hu olvasói számára szerkesztőségünk kérésére a NAV szakértője.

Zöld bajnok kerestetik – közel négymilliárdos program indul

Júniusban kezdődhet a 3,85 milliárd forintos keretösszeggel gazdálkodó Zöld nemzeti bajnokok program előminősítése - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Jelasity Radován a Magyar Bankszövetség új elnöke

Jelasity Radovánt, az Erste Bank elnök-vezérigazgatóját választotta meg a Magyar Bankszövetség elnökének a szervezet tisztújító testületi ülésén.

Lakónegyedre zuhant egy utasszállító Pakisztánban

Nem sokkal a landolás előtt lakónegyedre zuhant egy utasszállító repülőgép a pakisztáni Karacsiban. A fedélzeten legalább százan voltak, valamennyien életüket vesztették.

Hírek

Lakónegyedre zuhant egy utasszállító Pakisztánban

Nem sokkal a landolás előtt lakónegyedre zuhant egy utasszállító repülőgép a pakisztáni Karacsiban. A fedélzeten legalább százan voltak, valamennyien életüket vesztették.

Az alacsony fogyasztás miatt esett az üzemanyagok ára

A járvány idején jelentősen visszaesett az olajfogyasztás, ami az üzemanyagok árának csökkenését okozta. Az elmúlt hetekben azonban gyorsan visszarendeződtek az árak - mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Járvány – tárlat. Maszkok a cseh Nemzeti Múzeumban

A koronavírus-járvány elleni védekezés jelképének tekintett arcmaszkokból rendez kiállítást a prágai cseh Nemzeti Múzeum. Május 24-én megszűnik az általános és kötelező köztéri maszkviselés az országban.

Hungarikum lett a csíksomlyói búcsú és a tiszavirágzás

A csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, a klasszikus magyar szablyavívás, a szőregi rózsatő és a tiszavirágzás is bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, míg a Magyar Értéktár hét tétellel bővült.

Versenyhivatali eljárás gyógyhatást ígérő kozmetikai termékek miatt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított a Max-Immun Kft.-vel szemben, mert a vállalkozás megalapozatlanul tulajdonít  gyógyhatást a proinzulin C-peptidet tartalmazó termékeinek, ezzel - úgy véli - sértve a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát.

“Fénykép” készült két galaxis ütközéséről

Először készült felvétel galaxisok ütközéséből eredő, nagy erejű anyagsugárról, úgynevezett relativisztikus jetről.

Szélvédő nélküli ronccsal hajtott az M5-ösön

Nem volt szélvédője, rendszáma, műszaki vizsgája, forgalmi engedélye, és a benzin is kifogyott egy autóból, amelyet gazdája az M5-ös autópálya mentén hagyott.

Gyámügyesek fosztogattak időseket – letartóztatások

Időskorú gondozottak vagyonának megszerzésében működtek együtt gyámügyi szakügyintézők hivatásos gondnokokkal és idősotthonok vezetőivel. A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és más bűncselekményekkel gyanúsítja őket.

Önjáró robot semmisíti meg a vírust a Semmelweis Egyetemen

A koronavírust is elpusztítja az az automata robot, amely a napokban került a Semmelweis Egyetemre és UVC-fény kibocsátásával fertőtleníti környezetét - közölte az egyetem.

Tiltás – Itthon nem csak a mentolos cigi tűnt el a trafikokból

A mentolos cigaretta, valamint cigarettadohány mellett az ízesített elektronikus cigaretta és utántöltő folyadék sem forgalmazható tovább Magyarországon - közölte a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos.

Szja-bevallás: itt a határidő

Szerda éjfélig lehet módosítani, illetve elfogadni a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallási tervezetet - figyelmeztetett az adóhatóság.

Újra drágulnak az üzemanyagok péntektől

A benzin és a gázolaj is drágul péntektől, előbbi bruttó 6 forinttal, utóbbi pedig bruttó 7 forinttal literenként.

Gazdaság

Jelasity Radován a Magyar Bankszövetség új elnöke

Jelasity Radovánt, az Erste Bank elnök-vezérigazgatóját választotta meg a Magyar Bankszövetség elnökének a szervezet tisztújító testületi ülésén.

MNB: ennél nagyobb sokkot is túlélne a bankrendszer

A mostaninál súlyosabb makrogazdasági pálya esetén is kezelhető a bakrendszer tőkeigénye, azaz a bankok többsége akkor sem szorulna tőkepótlásra - állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) májusi stabilitási jelentése.

Sorozatos jogszabálysértések – 65 milliós bírság az UniCreditnek

Pénzforgalmi jogszabálysértések miatt hatvanöt millió forintra bírságolta az UniCredit Bank Zrt.-t a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A hitelintézetnek legkésőbb október végéig orvosolnia kell a problémákat.

Moratórium – MNB: csak a futamidő nőhet meg

A hiteltörlesztési moratórium miatt nem nő az ügyfelek törlesztőrészlete a moratórium lezárulta után sem, azonban ha hitelszerződésük egyéb feltételei miatt módosul a törlesztőrészlet, azt nem gátolják a moratórium szabályai - erősítette meg a jegybank.

Gazdagodtak a háztartások – nőtt a készpénzállomány

A háztartások pénzügyi vagyona 514 milliárd forinttal nőtt az idei első negyedévben, ami a 2013 harmadik negyedévi 418 milliárd óta a legszerényebb összeg. Egy év alatt 5060 milliárddal gazdagodtak a háztartások - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.

Nőtt a magyar államadósság

Az államháztartás névértéken számított maastrichti adóssága 551 milliárd forinttal, 30 838 milliárd forintra nőtt az első negyedévben - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom