Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Londoni elemzők: gyorsulhat az MNB szigorítási üteme
No menu items!

Londoni elemzők: gyorsulhat az MNB szigorítási üteme

Bár a Magyar Nemzeti Bank 30 bázispontos alapkamat-emelése elmaradt a piaci várakozásoktól, az MNB az alapkamat és az egyhetes betéti eszköz rátájának együttes és ütemes további emeléseivel minden valószínűség szerint jelentős részben teljesíti majd a piaci szereplők által várt szigorítást – vélik londoni pénzügyi elemzők.

A monetáris testület által bejelentett 30 bázispontos emeléssel 2,10 százalékra módosult a jegybanki alapkamat, és azonos mértékben emelkedett a kamatfolyosó két széle is.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő térségi elemzőrészlege a legutóbbi magyarországi inflációs adatok alapján előzetesen azzal számolt, hogy a monetáris tanács a keddi kamatdöntő ülésen az alapkamat 75 bázispontos emelését jelenti be.

A ház szakértői a 30 bázispontos emelésről szóló keddi döntést kommentálva kiemelték: felülvizsgált előrejelzésük azt valószínűsíti, hogy a magyar jegybank decembertől négy újabb, egyenként 30 bázispontos kamatemelést jelent be, és így 2022 első negyedévének végéig 3,30 százalékra emeli alapkamatját.

A monetáris tanács “alulteljesített” ugyan a Morgan Stanley és a piac várakozásaihoz képest, de fenntartotta szigorító alapállását és meredekebb, időben is kiterjedt kamatemelési ciklusra utaló útmutatást adott a piaci szereplőknek – hangsúlyozták helyzetértékelésükben a Morgan Stanley londoni elemzői.

Úgy fogalmaztak, hogy az MNB “összességében feszes csomagot állított össze” a monetáris kondíciók szigorítására, és bár a keddi kamatemelés elmaradt a várakozástól, a monetáris tanács megnyitotta az utat az egyhetes betéti eszköz kamatjának emelése előtt.

A Morgan Stanley londoni közgazdászainak mérése szerint a piac az év végéig 100 bázispontnyi kumulatív kamatemelésre számított az MNB részéről. Feltételezve, hogy a magyar jegybank decemberben is végrehajt egy 30 bázispontos alapkamat-emelést, és az egyhetes betéti eszköz kamatát a következő négy hétben egy vagy két alkalommal egyenként 15 bázisponttal emeli, a monetáris szigorítás mértéke összességében már közelebb jár majd a korábbi piaci várakozásokhoz – jósolták friss prognózisukban a Morgan Stanley londoni elemzői.

A ház megítélése szerint az MNB középtávra még erőteljesebb üzenetet küldött a piacnak az inflációs kockázatokról, és ez arra vall, hogy a monetáris szigorítási ciklus átnyúlik 2022-re.

Az egyik legnagyobb, londoni székhelyű globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics az MNB kamatdöntését elemző helyzetértékelésében szintén azt emelte ki, hogy a piaci szereplők először csalódottan fogadták a kamatemelés 30 bázispontos mértékét.

Később azonban már a forint markáns erősödését eredményezte a kamatdöntés bejelentése utáni kemény hangvételű kommunikáció és annak kilátásba helyezése, hogy a monetáris politika eszköztárának más elemeivel kiegészítve gyorsulhat a szigorítási ütem – hangsúlyozták a Capital Economics elemzői.

A cég szerint az MNB keddi bejelentései a kamatkilátások szempontjából “sorsfordító jelentőségűek“, mivel ezekből kitűnik, hogy

a magyar jegybank most már teljes mértékben elszánta magát a monetáris kondíciók igen jelentős további szigorítására az infláció és az inflációs várakozások megfékezése végett.

A ház szerint a csütörtökön esedékes egyhetes tender döntő jelentőségű lesz annak megítélésében, hogy a következő hónapokban milyen ütemű emelések várhatók.

A Capital Economics londoni elemzői közölték: a maguk részéről azzal számolnak, hogy az MNB az egyhetes betéti eszköz kamatát 2,25 százalékra emeli, és a jegybanki alapkamat – a három hónapos BUBOR rátával együtt – jövőre 4 százalékra emelkedik.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A német autóipar ellenzi a kínai elektromos autókra kivetendő uniós védővámokat

A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana.

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.

ESET: Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázatairól

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég

MÁV-Volán: rekordszámú bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.