Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Londoni elemzők: nem a globális recesszió a legvalószínűbb forgatókönyv
No menu items!

Londoni elemzők: nem a globális recesszió a legvalószínűbb forgatókönyv

Londoni pénzügyi elemzők szerint a globális bankszektorban tapasztalt legutóbbi felfordulás elindíthatja olyan események láncreakcióját, amelyek recesszióba sodorhatják a világgazdaságot, de nem ez a legvalószínűbb előrejelzési forgatókönyv.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics tanulmánya szerint a világgazdaság továbbra is a korábban vártnál ellenállóbbnak mutatkozik az elmúlt egy év egymást követő sokkjaival szemben.

A tavalyi év is a várakozásoknál valamivel jobb növekedési lendülettel ért véget, és azóta még világosabb jelek utalnak arra, hogy a világgazdaság az idei első negyedévben meglehetősen erőteljes teljesítményt nyújthatott – áll az Oxford Economics friss helyzetértékelésében.

A ház kiemeli, hogy a kínai gazdaságban a vártnál meredekebb ívű kilábalás kezdődött a koronavírus-járvány elleni szigorú korlátozások feloldása után, az amerikai gazdaság változatlanul “egészséges ütemben” növekszik, és a korábbi félelmekkel ellentétben még az európai gazdaságban is volt valamelyes mérsékelt bővülés az elmúlt negyedévben.

Az Oxford Economics londoni elemzői közölték: mindezt egybevetve nem módosították azt az előrejelzésüket, amely szerint a világgazdasági szintű hazai össztermék (GDP) az idén 1,9 százalékkal bővül.

A ház jövőre ennél gyorsabb, 2,2 százalékos globális GDP-növekedésre számít, bár ez valamelyest rontott prognózis: a cég 0,3 százalékponttal visszavette 2024 egészére szóló világgazdasági növekedési becslését a decemberben összeállított előző előrejelzési forgatókönyvéhez képest.

Az új tanulmány szerint van csekély mértékű esély arra, hogy a legutóbbi időszak bankszektorbeli bajaiból kialakulhat "valami sokkal rosszabb".

Az Oxford Economics szerint ugyanakkor a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a globális bankszektor nem áll komoly válság szélén. Számos közelmúltbeli fejlemény, például az amerikai bankrendszer betétállományának meredek csökkenése valószínűleg csak az instabilnak érzékelt helyzetre adott reflexszerű reakció, és nem tartós folyamat.

Az elemzőcég szerint valószínű az is, hogy a globális pénzügyi rendszer zömét “nem csupán egyetlen sokk választja el” a fizetésképtelenségtől, mivel a szakpolitikai döntéshozóknak megvannak az eszközeik a banki “járványhelyzet” kialakulásának, az egyedi jellegű problémák rendszerszintűvé válásának megakadályozására.

Más nagy londoni elemzőházak véleménye szerint az európai bankrendszerek is kedvező helyzetben vannak ahhoz, hogy átvészeljék a piaci kilengéseket és a befektetői bizalom megingását.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő legutóbbi helyzetértékelésében kiemelte: az általa besorolással ellátott húsz legnagyobb európai bank alapmutatói megfelelőek az erőteljes tavalyi eredmények nyomán, és ez elősegíti, hogy elviseljék a szigorodó monetáris politikából eredő nyomást, amely emeli a finanszírozási költségeket.

A Fitch kiemelte, hogy az osztályzati listáján szereplő európai nagybankok követeléseinek és betétállományának rátája 2022 végén 94 százalék volt mediánértéken számolva; ez ötévi mélyponthoz közeli szint.

A likviditásfedezeti ráták 129 és 194 százalék között jártak a Fitch által osztályzatokkal nyilvántartott európai bankok körében.

A hitelminősítő közölte: becslései szerint e bankok magas minőségű likvid eszközállománya legalább 15 százalék volt tavaly a teljes eszközállományhoz mérve, és ez jóval meghaladta rövid távú nagybani finanszírozási igényeiket.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

HUMDA: nagy siker a zöld konzultáció

A HUMDA a konzultáció mellett elindította a Zöld életre valók elnevezésű kampányát, megmutatva, miként lehet a "hétköznapok használatába illeszteni" a zöld közlekedés megoldásait, az elektromos hajtású mikromobilitási eszközöket.

Kevesebb és egyszerűbb az adminisztráció az adózók számára

Az EMAP rendszer bevezetése jelentős kihívást jelent, ezért annak érdekében, hogy felhasználóbarát rendszer jöjjön létre, tapasztalatcserére épülő találkozók zajlanak.

A német autóipar ellenzi a kínai elektromos autókra kivetendő uniós védővámokat

A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana.

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.