Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Londoni elemzők: nem a globális recesszió a legvalószínűbb forgatókönyv
No menu items!

Londoni elemzők: nem a globális recesszió a legvalószínűbb forgatókönyv

Londoni pénzügyi elemzők szerint a globális bankszektorban tapasztalt legutóbbi felfordulás elindíthatja olyan események láncreakcióját, amelyek recesszióba sodorhatják a világgazdaságot, de nem ez a legvalószínűbb előrejelzési forgatókönyv.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics tanulmánya szerint a világgazdaság továbbra is a korábban vártnál ellenállóbbnak mutatkozik az elmúlt egy év egymást követő sokkjaival szemben.

A tavalyi év is a várakozásoknál valamivel jobb növekedési lendülettel ért véget, és azóta még világosabb jelek utalnak arra, hogy a világgazdaság az idei első negyedévben meglehetősen erőteljes teljesítményt nyújthatott – áll az Oxford Economics friss helyzetértékelésében.

A ház kiemeli, hogy a kínai gazdaságban a vártnál meredekebb ívű kilábalás kezdődött a koronavírus-járvány elleni szigorú korlátozások feloldása után, az amerikai gazdaság változatlanul “egészséges ütemben” növekszik, és a korábbi félelmekkel ellentétben még az európai gazdaságban is volt valamelyes mérsékelt bővülés az elmúlt negyedévben.

Az Oxford Economics londoni elemzői közölték: mindezt egybevetve nem módosították azt az előrejelzésüket, amely szerint a világgazdasági szintű hazai össztermék (GDP) az idén 1,9 százalékkal bővül.

A ház jövőre ennél gyorsabb, 2,2 százalékos globális GDP-növekedésre számít, bár ez valamelyest rontott prognózis: a cég 0,3 százalékponttal visszavette 2024 egészére szóló világgazdasági növekedési becslését a decemberben összeállított előző előrejelzési forgatókönyvéhez képest.

Az új tanulmány szerint van csekély mértékű esély arra, hogy a legutóbbi időszak bankszektorbeli bajaiból kialakulhat "valami sokkal rosszabb".

Az Oxford Economics szerint ugyanakkor a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a globális bankszektor nem áll komoly válság szélén. Számos közelmúltbeli fejlemény, például az amerikai bankrendszer betétállományának meredek csökkenése valószínűleg csak az instabilnak érzékelt helyzetre adott reflexszerű reakció, és nem tartós folyamat.

Az elemzőcég szerint valószínű az is, hogy a globális pénzügyi rendszer zömét “nem csupán egyetlen sokk választja el” a fizetésképtelenségtől, mivel a szakpolitikai döntéshozóknak megvannak az eszközeik a banki “járványhelyzet” kialakulásának, az egyedi jellegű problémák rendszerszintűvé válásának megakadályozására.

Más nagy londoni elemzőházak véleménye szerint az európai bankrendszerek is kedvező helyzetben vannak ahhoz, hogy átvészeljék a piaci kilengéseket és a befektetői bizalom megingását.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő legutóbbi helyzetértékelésében kiemelte: az általa besorolással ellátott húsz legnagyobb európai bank alapmutatói megfelelőek az erőteljes tavalyi eredmények nyomán, és ez elősegíti, hogy elviseljék a szigorodó monetáris politikából eredő nyomást, amely emeli a finanszírozási költségeket.

A Fitch kiemelte, hogy az osztályzati listáján szereplő európai nagybankok követeléseinek és betétállományának rátája 2022 végén 94 százalék volt mediánértéken számolva; ez ötévi mélyponthoz közeli szint.

A likviditásfedezeti ráták 129 és 194 százalék között jártak a Fitch által osztályzatokkal nyilvántartott európai bankok körében.

A hitelminősítő közölte: becslései szerint e bankok magas minőségű likvid eszközállománya legalább 15 százalék volt tavaly a teljes eszközállományhoz mérve, és ez jóval meghaladta rövid távú nagybani finanszírozási igényeiket.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Enyhe emelkedés várható nyitásban

A nemzetközi befektetői hangulat mérsékelten pozitív, így nyitásban kismértékű emelkedés várható a Budapesti Értéktőzsdén.

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

Az árbevételt a lehető legjobban maximalizálni kell ahhoz, hogy minél nagyobb eséllyel jussunk minél több támogatási forráshoz.

A zöldenergiára való áttérés az iparstratégia fontos pillére

Az ökoszisztéma-építésben, a gazdaság- és iparpolitikában több megújulás is várható az új iparstratégia mentén.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.